Hunter

Újraindul az ISS összeszerelése

Az Atlantis űrsikló kilövésével három év kihagyás után folytatódhatnak a Nemzetközi Űrállomás (ISS) összeszerelési munkálatai.

Az STS-115 jelű küldetés 372 millió dollár értékű napcella tömböt szállít az állomásra, elindítva az Apollo program óta talán a legnagyobb szabású emberi űrrepülés sorozatot. Ezt melyet 18 hónap alatt terveznek lebonyolítani, ami igen szoros időrendet sejtet.

A NASA vezérkara nem látja akadályát a küldetéssorozat lebonyolításának, bár a mérnökök több elem újratervezésén dolgoznak a nagyobb biztonság érdekében. A Bush elnök által kitűzött 2010-es dátum miatt - ami az űrállomás elkészültének és az űrsikló-flotta megmaradt tagjainak visszavonulásának határidejét jelzi - Micheal Griffin, az űrügynökség vezetője nem vállalta fel az új elemek elkészültéig bekövetkező csúszást. Ezért átmenetileg a régi megoldások módosítását helyezte előtérbe, melyek megbízhatóságát a Discovery be is bizonyította.



Az Atlantis parancsnoka a 115. küldetésen Brent Jett lesz, aki egy újonc pilótával, Chris Fergusonnal vág neki a távnak. A repülésmérnök szerepkörét a parti őrség egykori helikopterese, Dan Burbank tölti be, míg a rutint két veterán, a kanadai Steve MacLean és a Hubble szerelésében is részt vett Joe Tanner képviseli, a csapat hatodik tagja Heidemarie Stefanyshyn-Piper.

Az Atlantis minden idők legnagyobb súlyú rakományát szállítja az ISS-re. A Kennedy Űrközpontban immár hat éve várakozó napcella rendszer összesen 34 977 fontot nyom. A Boeing által kivitelezett, 45 láb hosszú és 16 láb széles csomag két tömböt, a P3 és P4 jelűt, valamint egy motorral ellátott forgó illesztéket foglal magába, mellyel a panelek képesek lesznek követni a Nap mozgását a hatékonyabb energia előállítás érdekében. Igaz, a várva várt többletenergiát csak a következő űrsikló repülése után élvezheti az állomás, ekkor fejezik be ugyanis a Tanner és Piper által elkezdett munkálatokat, ami így is legalább két űrsétát vesz majd igénybe. Jelenleg a P6 jelű nappanel sorozat látja el az űrállomás amerikai modulját.

Az ISS ötlete 1984-ben, Ronald Reagen elnöksége alatt született. Reagen 8 milliárd dollárra becsülte az állomás költségeit és 1992-re ígérte elkészültét. Az adatok azonban sántítottak, a 8 milliárd nem tartalmazta a szállítások költségeit, ezért a Kongresszus követelésére át kellett dolgozni a tervezetet, amit időről időre a különböző kifogások miatt újra meg kellett ismételni. A huzavona az 1990-es évek elejéig tartott, ekkor a Clinton kabinet úgy döntött, pontot tesz a dolog végére és bevonta az oroszokat a programba. Clinton lépése mindkét nemzetnek kapóra jött, az USA és a széthulló Szovjetunió is rendelkezett ambiciózus űrtervekkel, egyedül azonban egyik fél sem boldogult volna, illetve a két nagyhatalom közeledését is nagyban elősegítette az indítvány.

Az oroszok a Mirrel szerzett tapasztalataiknak köszönhetően gyorsan kidolgozták az ISS repülésirányítási procedúráit, majd 1998-ban fellőtték az állomás első modulját, amit három hét múlva követett az amerikaiak első modulja. Az állomás épülgetett, azonban a 2003-as Columbia katasztrófa véget vetett az összeszerelési folyamatnak. Az űrsiklók vesztegzárja miatt nem tudtak újabb modulokat, elemeket és elegendő ellátmányt feljuttatni, az állomáson dolgozó legénység száma háromról két főre csökkent.

A jelenleg hat modulból álló űrállomást nem kímélte az idő, erősen ráfér mind a bővítés, mind a meglévő technikák javítása. Az orosz Elektron oxigéngenerátor szinte már minden hibajelenséget végigzongorázott, az ISS fedélzetén mindössze egy illemhely használható, ami egy vészhelyzetben, amikor esetleg kilenc űrhajós is összezsúfolódik, elég szűkösnek mondható. Ez lenne ugyanakkor a legkisebb gondjuk, mivel a jelenlegi mentőcsónakkal egyszerre mindössze hárman hagyhatják el az űrállomást.



A Columbia megsemmisülésekor Jett társaival már a következő küldetésre gyakorlatozott, a mostani parancsnok másodszor élte át repülésének elhalasztását, a Challenger végzetes útját követő expedíciónak is a tagja volt. A NASA akkor 30 repülést tervezett különböző eszközök és ellátmány feljuttatásával az állomás befejezéséhez. Bush azonban egy hirtelen húzással 2010-ben határozta meg a végső dátumot, ami közel tíz egyéb projekt törlését vonta maga után, a munkálatokat pedig 17 repülés keretében kell befejezni. Igaz, kisebb is lesz a végleges űrállomás, mint azt a kezdetekkor tervezték.

Az elkövetkező 12 hónapban főként a nappanelek kerülnek végleges helyeikre, jövő szeptemberben viszik fel az európai Colombus kutatómodult, amit három fordulóban a japán Kibo kutatómodulok és külső platformok követnek. 2008 júniusában érkezik az állomás negyedik, egyben utolsó nappanel tömbje, az utolsó nagy művelet pedig a Node 3 modul csatlakoztatása lesz, amire a tervek szerint 2010 januárjában kerül sor.

A munkálatok végére a létesítmény körülbelül 1 millió fontot fog nyomni, nyomáskiegyenlített területe két 747-es Jumboénak felel majd meg. A nappanelek 75 kilowatt energiát fognak generálni, ami 55 átlagos háztartás ellátására lenne elegendő. A legénység száma várhatóan hatra nő, az orosz Szojuz kapszulákhoz csatlakoznak, a nagyobb amerikai CEV, új nevén Orion kapszulák is, így mindenki számára lesz elegendő hely a mentőhajón.

Az eltelt évek alatt a cél is átértelmeződött. Eredetileg az űrben való lét és munka megismerése volt a cél, az elmúlt években azonban az ISS egyfajta ugródeszkává vált az emberi Hold- és Mars-expedíciók számára. Az általános kutatás lassan a Földön kívül alkalmazandó jövőbeli technikák tesztágyává alakul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #65
    "Az tény, hogy a férfiak többségére rendkívül előnytelenül hat a nőnélküli állapot munkabírásilag, kedélyileg. meg mindenhogyan.

    Vagy olyanokat próbálnak kiválasztani akik jobban bírják (akkor mégse jelentkezek, meggondoltam magam:-) "

    Na, ja.
  • Epikurosz #64
    Halihó!

    Ezúttal nem elsüllyedt, hanem felszállt az Atlantisz!
    Kívánjunk jó utat a fiúknak (minden űrhajós fiú :-)
  • halgatyó #63
    Lehet, hogy tévedéshez vezet a következő gondolatmenet, de szerintem érdemes a történelem hasonló eseménysorait végiggondolni. Az jellemző, hogy a hatalom által indított expedíciók majd kolóniák kezdetben teljesen, majd egyre kevébé függtek a hatalomtól. Akár belenyugodott ebbe a hatalom, akár nem. Amerika történelme viszonyal részletesen le van írva (a korábbi esetek nem annyira)
  • halgatyó #62
    "nagyon kevesen lennének ott jelen a gyengébb nem képviselői közül" Ajjaj! Egy buktatóra rátapintottál.

    Nem tudom, hogy a majdani kolónia/expedició személyi állományának kiválasztásakor mennyire fog ez a szempont szerepet játszani. Az tény, hogy a férfiak többségére rendkívül előnytelenül hat a nőnélküli állapot munkabírásilag, kedélyileg. meg mindenhogyan.

    Vagy olyanokat próbálnak kiválasztani akik jobban bírják (akkor mégse jelentkezek, meggondoltam magam:-) vagy egyforma számban válogatnak nőket és férfiakat. Ekkor várható, hogy nőként könnyebb lesz bekerülni.
  • pipaxy #61
    Ez utóbbi az, amin -- ebben biztos vagyok -- soha nem fognak javítani, mert ellenérdekelt a hatalom.

    A javulás bekövetkezhet akár a hatalom beavatkozása nélkül is, bár jelenleg inkább az álltudományok fokozott térnyerését lehet tapasztalni.

    Amúgy meg a kolóniát kezdetekben mindenképpen a földi „hatalomnak” kell finanszíroznia, tehát a hatalom képviselői mindenképpen ott lesznek…

    Ezzel szemben egy ilyen kis létszámú kolóniában magas műszaki-természettudományos képzettségű emberek lesznek (elképzelésem szerint) akikkel jobban ki lehet jönni, mint az átlaggal (tapasztalatom szerint)

    Ez esetben az a hely rosszabb lesz, mint gondoltam. Ugyanis nagyon kevesen lennének ott jelen a gyengébb nem képviselői közül.:D
  • pipaxy #60
    Nem biztos. Itt a Földön pl. a környezetvédelemmel is foglalkozni kell.

    Mi az egyszerűbb, olcsóbb? A környezetet VÉDENI. Vagy a környezetet ÉPÍTENI?

    Bizonyos mennyiség felett már a Földön sem ingyen van. A levegőre vigyázni kell, az ivóvizet tisztítani, és ellenőrizni kell, a szennyvizet megint csak tisztítani kell.

    Nem érted miről irkálok én itt. Természetes hogy nem ingyen van, ám ha jobban belegondolsz az emberi vízhasználat során néhányszor aktívan igénybe vesszük a környezetet, ami ingyen van, ami ha nem lenne sokkal drágább lenne minden. Hogy mire is gondolok? Az a kút amiből az ivóvizet szivattyúzzák, olyan mélyen van, hogy amíg az leszivárgott a felette lévő kőzetrétegeken keresztül azok megtisztították. A szennyvíztisztítóban a levegő oxigéntartalmát használják fel, majd a szennyvíztisztítóból kifolyó víz persze még messze nem tiszta, de bele lehet engedni az élővizekbe, ahol majd azok öntisztuló folyamatai semlegesítik….
  • halgatyó #59
    "Inkább a Földön kellene mindezt megvalósítani, és akkor el se akarnál menni…"

    A Földön nem igazán valósítható meg, ezt valószínúleg Te is érzed. Túl sokféle ember, túl sokféle fejlettségi szint, túl kevés tolerancia a másik EMBER iránt, túl sok álszent aljasság, amikor annak kellene toleranciát tanúsítani (a szövegek szintjén) akinek igaza van, azzal szemben, aki kirabolja a másikat akár csak bicskával és bottal, akár a törvények fejreállításával és ravasz pénzügyi manőverekkel... mindegy.

    Annak kellene toleranciát tanúsítania, aki dolgozik, azok javára, akik ékősködnek.

    Tele van ez a Föld babonákkal és ostobaságokkal, a középkor még nem múlt el az emberek fejéből. Horoszkópok, csodagyógymódok (amik a képzelt betegségekre valóban nagyon hatásosak), ravasz módszerekkel könnyedén befolyásolható emberek tömege... Ez utóbbi az, amin -- ebben biztos vagyok -- soha nem fognak javítani, mert ellenérdekelt a hatalom.

    Ezzel szemben egy ilyen kis létszámú kolóniában magas műszaki-természettudományos képzettségű emberek lesznek (elképzelésem szerint) akikkel jobban ki lehet jönni, mint az átlaggal (tapasztalatom szerint)
  • pipaxy #58
    Cserébe azért, hogy értelmes és tisztességes emberek között lehetnék (amolyan felvilágosult-puritán társadalmat képzelek el)
    …de azt a pénz-túlhatalmat ami a Földön manapság van. egészségtelennek tartom.
    …Kevesen vannak, akik azt csinálják a munkaidejükben, ami a hobbijuk is egyben. Ezt is várom egy ilyen kolónia-élettől.


    Nekem nagyon úgy tűnik. Hogy te ezt a kolóniát amolyan paradicsomnak képzeled, ahova az „egészségtelen” földi életből el lehet menekülni, az ottani szép új világba.
    Azt viszont nem értem miért lenne ez így, miért gondolkoznának az emberek alapvetően másképp azon helyen.
    Inkább a Földön kellene mindezt megvalósítani, és akkor el se akarnál menni…

    A szétdobált szeméttel kapcsolatban: soha nem dobálom el a szemetet az utcán, és az autó ablakából sem. Addig hordom magamnál, amíg nem érek oda egy szemeteshez.

    Ez dicséretes, ám azt hogy a városban szemetelsz még nem is tartom akkora véteknek, hiszen előbb-utóbb azt a szemetet csak összeszedi valaki. Ami viszont szerintem igazán elszomorító, hogy pl. a mátrában 4-5 kilométerre a várostól, az erdőben sétálgatva is lehet rugdosni a kólásüvegeket. Az erdő közepén lévő szemetet senki sem fogja összeszedni, ott fog éktelenkedni „örökké”, ennek ellenére mégis eldobják az emberek…
  • Cumi #57
    Megint elhalasztották a kilövést...
  • annabot #56
    Jobb lenne ha a szétszerelést indítanák meg