Gyurkity Péter

Tovább csökkenhet az LCD kijelzők ára

Egy héten belül több vállalat is bejelentette, hogy megkezdi a folyadékkristályos kijelzők gyártását. Szakértők szerint az újonnan érkezett cégek kedvező áraikkal igen szoros versenyt támaszthatnak.

Ezen vállalatok közé sorolható a BenQ, amely a kijelzők terén még nem alkotott maradandót, illetve a Norcent, és a Syntax, amely cégek még kevésbé ismertek a vásárlók körében. A jelek szerint mindhárom cég - több más vállalathoz hasonlóan - saját részt követel az LCD-piacból, és nyomott árakkal igyekszik majd beleharapni a nagyok - a Panasonic, a Philips, az RCA, és a Sony - tortájába. A DisplaySearch legfrissebb felmérése szerint ezen cégeknek nincs is más választása, hiszen egyikük sem került be a tíz legnagyobb LCD forgalmazó közé, és a másodrangú gyártók között vezető Syntax is mindössze a piac négy százalékát birtokolja, míg a BenQ egy százalékos részesedést ért el. Nem csoda, hogy ezek a cégek a piac alsó szegmensében igyekeznek megkapaszkodni, hiszen jól tudják, hogy a minőségi termékek terén nincs esélyük a nagyvállalatokkal szemben.


Ezt a "nagyok" is így gondolják, és igyekeznek kihangsúlyozni, hogy a magasabb ár hosszabb és hatékonyabb támogatást is magában foglal. "Ha valaki 2500 dollárt költ televízióra, minden bizonnyal figyelembe veszi a terméktámogatás hosszát és minőségét is" - jelentette ki Jeff Cove, a Panasonic alelnöke. Véleménye szerint vállalata a közeljövőben nem veszít súlyából, hiszen termékeik mögött jól kiépített és elismert szolgáltatás-hálózat húzódik meg. Barath Radzsagopalan, a TCL-Thompson Electronics igazgatója csatlakozott kollégájához, és kijelentette, hogy mindegyik gyártó hozzáadja a recepthez saját titkos összetevőjét, és ez különbözteti meg a márkás termékeket az olcsóbb kijelzőktől.

James Li, a Syntax vezérigazgatója azonban nem értett egyet ezzel a kijelentéssel, és elmondta, hogy vállalata - amely az Olevia márkanév alatt dobja piacra kijelzőit - ugyanazoktól a gyártóktól szerzi be a főbb összetevőket, így valójában nincs lényeges különbség a márkás, illetve az olcsóbb kijelzők között. A DisplaySearch kutatói szerint ennek ellenére az újonnan bekapcsolódó gyártók elsősorban a kisebb kijelzők terén számíthatnak sikerekre, és ezen a téren agresszív árpolitikájuknak köszönhetően megszorongathatják az elismert márkák gyártóit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #25
    Ha a SED-re (Surface-conduction Electron-emitter Display) gondolsz, az egyelőre nem lesz túl olcsó, 1-2-3 évig csak luxus-tévé formájában lesz elérhető: Toshiba @ CES - SED TV

    Van még a FED, ami hasonló, mint a SED, csak abban nanocsövek szórják az elektronokat. Nos, ezekkel is hasonló a helyzet. Sőt, még nem nagyon megy a nagyüzemi gyártás.

    Van még az OLED, de azzal is gondok vannak még. Évekbe telhet még az is.

    Persze, megy a marketing 1000-el, hogy már a jövő héten az üzletekben lesznek. Sajnos úgy tűnik, nem. (Még csak most kezdik igazán felfuttatni az LCD-ket.. Egyébként ezért válnak egyre olcsóbbá.)
  • Hegyikecske #24
    Nekem se nagyon jönnek be a TFT monitorok? na vajon mér csökkentik ennyire az árukat? mer már kijött a még ujabb technológia, melyben a TFT és a CRT monitor előnyeit tökrözik, nem tom hirtelen a nevét szakszóval, de kevésbé lesz sértülékeny, de mégse foglal el nagy helyet... na majd esetleg olyat veszek, addig marad a klasszikus CRT ami mellesleg a 85Hz-ével tökéletes... Ha lesz pénzem inkább egy dvd íróra költöm :)
  • dez #23
    (Ajánlom figyelmedbe a #10-est a 25ms-el kapcsolatban.)
  • BiroAndras #22
    Akkor nem láttál még normális TFT moncsit. Nekem fél éve megvan, és imádom. Most egy kollégám is vett egy ugyanolyat (Samsung 910T), és pár napig benn volt az szobámban. Aki arra járt mind megkérdezte, hogy ugye ő is kaphat ilyet. Meg hogy mennyiért lehet otthonra kapni. Pedig nemrég kapott mindenki vadiúj, jó minőségű, sík 17-es CRT moncsit (LG F700B).
    Egyébként én használom munkára (tökéletes), filmnézésre (tökéletes), és játékra is (jó). Játékra valóban nem az igazi, mert cask 25ms-os, de nem olyan vészes. A GTA3 és a Mafia gond nélkül megy rajta, és a FarCry se nézett ki rosszul. Persze ha lesz 16ms-os vagy gyorsabb változat, akkor veszek olyat is, ez meg megy 2. moncsinak.
  • dez #21
    Dede. Nem hogy már van olyan, ami lefedi a CRT-k színterét, hanem bőven túl is teljesíti azt. Lásd pl. Eizo CG220
    (Természetesen ebben olyan panel van, ami nem változtatja össze-vissza a színét és fényességét, ha más szögből nézik. Stb. Láttam már ilyet, teljesen olyan a képe, mint egy jó trinitron képcsövesnek.)
  • acdc #20
    Nekem ingyen sem kéne lcd bár ha ingyen kapnám akkor annyira nem venném fel mikor jön ki rajta egy-pár pixel hiba mondjuk pl középen
  • TeszteloPontHu #19
    Grafikára semelyik LCD nem jó, lévén nem teljes a színterük.
  • GABOR16 #18
    Akkor majd hegesztőszemcsiben nyomom míg nemlessz 40eFt egy 17 es jó TFT
  • dez #17
    Az már talán nem is LCD lesz, hanem már OLED. Bár addig még 3x kifolyik a szemed..
  • smv #16
    Majd szóljon valaki, ha 40-ért már kapok 17 colos normális minőségűt... :)