Spencer

Idén már több LCD kijelző kerül forgalomba mint CRT monitor

Várhatóan az idei lesz az első olyan esztendő, amikor is több folyadékkristályos kijelző kerül forgalomba, mint hagyományos katódsugárcsöves monitor - derül ki az IDC piackutató cég egyik legfrissebb felméréséből.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az LCD piac roppant dinamikus térnyerése elsősorban annak köszönhető, hogy az utóbbi időkben az ázsiai gyártók rengeteg ilyen kijelzőt dobtak piacra, ennek következtében pedig minden korábbinál alacsonyabb lett az LCD monitorok ára. Az IDC-féle jelentés rávilágít többek közt arra, hogy manapság már számos olyan 17 colos képátlójú folyadékkristályos kijelző kapható a piacon, mely olcsóbb mint 400 dollár (83 ezer forint), de néhány 17 colos LCD modell már 300 dollárnál (62 ezer forint) is olcsóbb. Az előrejelzések egyébként arról szólnak, hogy az előttünk álló hónapokban tovább fog csökkenni az LCD monitorok ára.

Ahogy azt már a cikk elején említettem, idén első alkalommal több folyadékkristályos kijelző talál majd gazdára világszerte, mint katódsugárcsöves monitor, ezen túlmenően pedig minden jel arra mutat, hogy 2005-ben a monitorpiacon a 17 colos képátlójú folyadékkristályos kijelzők lesznek a legkelendőbbek. Az IDC előrejelzései szerint 2007-ben már több mint 119 millió darab LCD monitort adnak majd el a gyártók. Amennyiben hinni lehet az előrejelzéseknek, a fejlett országokban három év múlva már alig használnak majd hagyományos katódsugárcsöves monitorokat. Utóbbi termékekből 2007-ben már csak 30 millió darabot fognak eladni, azokat is elsősorban a szegényebb, fejlődő országokban.

Folyadékkristályos kijelzőket manapság már nem csak asztali számítógépek és hordozható számítógépek esetében használnak, hanem egyre több high-tech televízióban is. Szakértők úgy vélekednek, hogy jelen pillanatban a folyadékkristályos televíziós készülékek piaca az egyik legdinamikusabban fejlődő technológiai szegmens.

Az LCD kijelzők kisebbek, könnyebbek és kevesebbet fogyasztanak, mint a katódsugárcsöves monitorok, ráadásul ezen kijelzők egyre olcsóbbak is - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Jennifer Gallo, az IDC egyik elemzője, aki elmondta, hogy idén már nem kevesebb mint 47 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak majd le az LCD kijelzők piacán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #15
    én is így gondoltam.
    mondjuk én rendeltem és van egy pixelhibám indulás után vagy 5 percig, de 5 perc alatt eltűnik.
  • mir #13
    mlyen LCD az min beragadnak?(nitebook/asztali és típust, ha lehet, mert ilyennel még nem találkoztam)
  • Gabest #12
    Az lcd-ken egy idő után beragadnak a pixelek itt-ott, ez is idegesítő tud lenni. Most is látok négyet...
  • mir #11
    játékok: a nagyon vájt-szeműek a gyengébb LCDken még tapasztalhatnak némi elmosódást, de a jobbakon(nem feltétlenül csak a drágábbakon) ez már nem jelent problémát.
  • valaé valaé ná #9
    Miért nem nézel meg egyet, ahelyett hogy találgatsz ?
  • Yfel #4
    Ámen

    Komolyabb grafikai alkalmazásokra meg játékokra sajnos még nemigen alkalmasak azok az LCD-k amiket az egyszerű halandó meg tud venni...

    Y
  • szurmakotium #2
    "az előttünk álló hónapokban tovább fog csökkenni az LCD monitorok ára. "

    natyon helyes mert az említett "17 colos LCD modell már 300 dollárnál (62 ezer forint) is olcsóbb." állítást még semelyik itthoni árlistán nem tapasztaltam ...
  • Darth Sith #1
    na igen, jó cuccok, csak mondjuk egy 15" os LCD monitor annyi mint egy nomrál 19"os, vagy több...