Rónai György

Zuhanóban az LCD-árak

A DisplaySearch előrejelzései szerint az LCD-árak gyorsabban esnek, mint azt korábban feltételezték. Még az erős LCD TV-eladások ellenére is nőttek a raktárkészletek az első negyedévben, ami újabb árcsökkentésekre késztetheti a piacot.

Az LCD piac húzó ágazatává a TV-k léptek elő, a tavalyi évhez képest 124%-kal nőtt az eladott példányok száma, ezzel az első negyedévben elérte az 1,4 millió egységet. Ugyan az éves eredmény ellenére az utolsó negyedévhez képest csökkenő tendenciát mutat, a DisplaySearch szerint a második negyedévben megint 35%-os növekedés volt tapasztalható.

Továbbra is a Sharp a domináns ezen a piacon, méghozzá 26,5%-os részesedéssel. A cég 9-ből 6 LCD kategóriában vezet, ezek a 10-14", 15-16", 20-21", 22-24", 28-32", és 33-37" kategóriák. A 17-19", és a 40" feletti kategóriát a Sony uralja, a 26-27"-os LCD-k piacát pedig a JVC.


Az idei első negyedév összes eladott egységének 53%-a volt 20"-nál nagyobb, ami az előző negyedévben még csak 51% volt, az azelőttiben pedig még csak 38. A 26" felettiek 21%-ot értek el 20% negyedik negyedéves, illetve 7%-os harmadik negyedéves szintekről. Minden 20" alatti kategória veszített a piaci részesedéséből, mivel már a gyártók, és a vásárlók is inkább a nagyobb méretekre koncentrálnak.

Az elemzők szerint várhatóan tovább zuhan az LCD monitorok ára is, mivel a gyártók növelik a raktárkészleteiket. Az LCD monitorok átlagos ára 302 dollárról idén decemberre 282 dollárra fog visszaesni. A gyártók főleg az LCD TV-k piacán érzik úgy, hogy a vásárlók nagy nyomást gyakorolnak az árak csökkentésére. A gyártók szerint addig nem növekedhet jelentősen az LCD TV-k piaca, amíg jelentősebb árcsökkentések be nem következnek. A legnagyobb árcsökkentés várhatóan a 40 inches LCD TV-ket érinti majd, ezek árai várhatóan 1000 és 1500 dollár közé esnek vissza a következő 12 hónapban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #13
    TFT paneleknél a színmélységgel még mindig nem érték utol a CRT-s képernyőket. Legalábbis a kommersz kategóriában. Szerintem még mindig nem szabad egy az egyben összehasonlítani a 2 technológiát. Kb. olyan, mintha 1 jó terepjárót és egy 1 jó sportkocsit hasonlítanánk össze...

    És remélem, hogy tovább fog csökkenni a minőségi tft eszközök ára a megfizethetó szintre.
  • dez #12
    Nem igazán ésszerű az LCD-ről csak úgy általánosságban írni, hogy jó vagy rossz. Nagy különbségek vannak közöttük attól függően, milyen technológiával készültek. Vannak igen jók (szép, élethű színek, stb.), de azok még elég drágák.
  • [HUN]PAStheLoD #11
    persze elhanyagolható ha nem nézed , de te nézzed csak biztos színvonalas műsorok is vannak , igaz én 1 éve nem nézek tv-t szal nemtudom
  • [HUN]PAStheLoD #10
    ugyanott sose lesz .. LCD pontosabban TFT már most lazán veri a CRT-ket ;>
  • papabear #9
    csak mire kiküszöbölnék az lcd tech. hibáit, már itt az oled.
    De én is egy véleményen vagyok veled,a mai crt-nek elhanyagolható a sugárzásuk a minőség/felbontás/ár viszonyhoz képest.
    (Inkább egy 21 colos crt, mint egy 17-es lcd...)
  • Yfel #8
    LCD kepernyokon a doglott pixelekkel vannak problemak.

    En meg mindig nem lattam megfelelo okot arra, hogy lecsereljem a CRT TVmet. Majd ha a tobbinek ugyanott lesz a minosege akkor valtok.

    Y
  • asdasdasd #7
    TVre max 50.000-et szanok....
  • Huvarg #6
    a plazmatévéket néhány évente cserélni kell mert megjelennek benne szép egyenes csíkok, amik nem a képet adják vissza, hanem a nagy büdös semmit. Nem tudom igaz-e ez az LCD-kre, de nem hiszem.
  • Cat #5
    annyiért már egy 107 centis plazmatévét veszek :>
  • Inquisitor #4
    Új Apple Cinema Display-t láttátok? 30" (74cm!) 16:9-es, gagyi 2580x??? felbontással :)
    Csak az a 3.299 dollár tart vissza a vásárlástól ...