Gyurkity Péter

Felemás helyzet az LCD-piacon

A folyadékkristályos kijelzővel ellátott televíziók egyre népszerűbbek, míg az LCD monitorok iránti kereslet továbbra is alulmarad az előzetes várakozásoknál.

Az iSuppli felmérése szerint az első negyedévben összesen 1,6 millió darab LCD televíziót értékesítettek, ami 31 százalékos növekedést jelent 2003 utolsó negyedévéhez képest. Az asztali számítógépeknél, valamint a munkaállomásoknál alkalmazott folyadékkristályos kijelzők forgalma viszont csökkent. Az LCD panelek elsősorban kis helyigényüknek és esztétikus külsejüknek köszönhetik népszerűségüket, viszont jóval drágábbak a hagyományos katódsugaras (CRT) monitoroknál és televízióknál.

Az elmúlt évben ráadásul jelentős hiány mutatkozott a folyadékkristályos kijelzők terén, ami a monitorárak további növekedését eredményezte. A hiány - amely a hirtelen megugrott vásárlói igények és a gyártók versengése miatt alakult ki - az első negyedév során enyhült, amikor újra csökkentek az LCD kijelzők árai. Az iSuppli szerint a sorozatgyártás beindulásával az LCD TV végre elfoglalhatja méltó helyét a boltok polcain és a vásárlók otthonában.

A vállalat idén a forgalom folyamatos emelkedését várja, ami a következő években is folytatódhat, amennyiben beindítják a 30 hüvelyknél nagyobb kijelzők gyártását. Rhoda Alexander, az iSuppli elemzője fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az LCD monitorok eladásai nem alakultak ilyen kedvezően, ami mindenképpen érdekes fejlemény, hiszen a folyadékkristályos kijelzők forgalma az elmúlt öt év során folyamatosan, negyedévről negyedévre nőtt, még akkor is, amikor lanyhult a monitorok iránti kereslet.

Alexander szerint a vásárlói igények visszaesésében nagy szerepet játszott a 15 hüvelykes LCD monitorokban megmutatkozó hiány. A felhasználók egy része ugyanis hajlandó volt 17 hüvelykes kijelzőbe fektetni a pénzét, de a többség inkább visszatért a már bevált - és elérhető - CRT monitorokhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #13
    Egyenlőre én sem cserélem le a 19"os CRT monitoromat, meg vagyok vele elégedve.
    Ennél csak szarabb és drágább LCDk vannak, de az télleg fontos h ott nem elektronágyúval ülök szemben. ):
  • tajfun #12
    Amig nem kell szodasszemuveget hordanod, addig neked se jon meg az eszed.
  • AtisH #11
    Az is gond, hogy a 15"-os LCD monitorokon szinte csak analóg bemenet van és ez jellmező a 17" aljára is, pedig manapság már egy alap VGA kártyán is ott figyel a DVI.
    Valamint ott van még az LCD panelek színhűsége is (vagy lehet, hogy színhűtlensége:-)). Pl grafikai alkalmazáknál még mindig a CRT a nyerő.
    Szal megint kéne egy komolyabb fejlesztés és akkor talán jobban felledülne ez a szegmnes is. Na meg csökkenteni az árakat.
  • Amero #10
    A BENQ FP931 ilyen lesz... Mondjuk csak sima D-sub csatival... (http://www.benq.hu/Products/LCD/index.cfm?product=431)
    De jön még az FP783 is 17" 12ms(!!!) és DVI...
    Meg, hát persze az is biztos hogy a többi gyártó se fog lemaradni.
    Én sokkal nagyobb problémának tartom, hogy nem tudható, hogy a három év gari után milyenek állapotban lesznek ezek a monitorok, vagyis nem biztos, hogy addig lehet majd használni őket, mint a régi CRT-ket...
  • Zedas #9
    Teljesen igazad van, de mondj nekem egy 16ms-es 1600x1200-as natív 18 v. 19 colos LCD-t, amit megkapok kb. 150 nettóért (mert annál többet nem vagyok hajlandó rá áldozni...)
  • Zedas #8
    Ezért is írtam 18-at az LCD-re :)
  • valaé valaé ná #7
    Csak az a baj, hogy ez a col nem az a col.
  • Cat #6
    igen, nagyon lelassult a fejlődés
    a 17es lcdk korántsem terjednek annyira, mint az ember várná, de már 150-180ért egész jók vannak
    mindenesetre én a 19"es crtmet már LCDre akarom cserélni... majd
  • [HUN]PAStheLoD #5
    20ms esen MÁR lehet gond nélkül jáccani az Acer al732-esem (ennél már csak jobbat kapsz) 16ms -es és ezzel még sose láttam utánahúzást
  • [HUN]PAStheLoD #4
    170/170 -es ... nekem ugyan 160/160-as van de 0-szögből (na jó azért nem pont 0) is simán látom .. ugyanezt egy hagyományos CRT ről nem mondanám el ..