JohnnyCage

Gartner: A Linux nem költséghatékony az asztali rendszereken

A Gartner piackutató cég jelentése már a második a héten, amely szerint a Linux nem minden esetben jelent olcsóbb megoldást, mint a Microsoft Windows operációs rendszere.

"A Linux operációs rendszer nem jelent költséghatékony alternatívát a Windowsnak az asztali rendszerek körében azon cégek számára, akik csökkenteni szeretnék költségeiket" - áll a Gartnernek a hét végén kiadott jelentésében. A piackutató cég jelentésének készítői egyetértenek abban, hogy a Linux jelentős sikereket ért el a szerverek piacán, de a társaság szerint az asztali számítógépek szegmense teljesen más.

"A szellemi munkát végző alkalmazottak gyakran különféle feladatokat végeznek a számítógépen, amelyek számos különböző szoftvert igényelnek. Ezen alkalmazottak esetében a Linux operációs rendszerre való átváltás rendkívül költséges lehet, mivel minden Windows alkalmazást helyettesíteni kell, vagy újat kell azok helyett készíteni" - véli a Gartner.

"Mindezeket figyelembe véve a Linuxra való átállás csak meglehetősen kevés esetben célszerű. A Linuxra akkor érdemes váltani, ha az adott rendszereken csak kevés fajta munkát végeznek a felhasználók, így a kiegészítő szoftverek igénye nem jelent számottevő többletkiadást a társaság számára."

A szoftveróriás Microsoft az utóbbi időben igyekezett bebizonyítani, hogy bár a Linux szabadforrású voltából kifolyólag ingyenesen másolható és módosítható, az alternatív operációs rendszer alkalmazásával minden egyéb járulékos költséget figyelembe véve a legtöbb esetben nem csökkennek a társaságok IT költségei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kisember #58
    Hoppáá!!! MrZool, aki szeret számokkal dobálózni:
    :-)

    CSF Srvr Extrnl Connector English Lic/SA Pack OLP C 130 138 900
    CSF Srvr Extrnl Connector English Lic/SA Pack OLP NL 132 794 600

    http://szoftverabc.hu/cgi-bin/show.cgi?page=arlistak&plist=mssa

    Már bocsi, de mi ez a SZÁZHARMINCKÉTMILLIÓ-s M$ szoftver?

    Ugye nem a kisebb TCO-t akartad bizonygatni a Red Hat-os linkkel?

    ROTFL
  • mrzool #56
    "Lehet. Megkellene nezni valami linux/bsd iranyu portalt, es ott lehet latni a bugokat."

    Persze, hogy látni. Életveszélyes lenne egy direkt un*x portálon sem közölnék a kiadott hibajavításokat.

    De te félreértesz engem. Itt nem arról van szó, hogy a un*x oldalakon mit közölnek és mit nem. Azok _specifikus_ oldalak, tehát LE KELL KÖZÖLNIÜK.

    Itt arról van szó, hogy a mainstream lapok valahogy megfeledkeznek róla. És amint lehoznak egy vindózos bugot (mert lehozzák, mindig!), utána meg lehet nézni a cikkhez tartozó fórumot.

    Ne legyél már elvakult, ne mondd azt, hogy nincsenek tele fröcsögéssel ezek a bizonyos fórumok! Én pont ezt kritizáltam, idéztél is tőlem, tehát értened kéne mit írtam.

    Ezt az álláspontomat pedig fenntartom. A tények engem igazolnak. Ha kijön egy linux-bug, akkor nem fikáz az MS-oldal, legfeljebb un*x fanek kezdik el a betanult szöveget, hogy 'ez nem is olyan nagy hiba', 'ingyen van, akkor ne kritizáld', etc... Én az emberek mentalitásáról beszéltem, nem pedig az oprendszerekről. Ha nem hiszel nekem, hát olvass...
  • mrzool #52
    "Marsal végre egy normális szakember aki ért is valamihez."

    Ezt abból szűrted le, hogy bevágott egy csomó cikk-címet? Gratula. Te is nagy szakember lehetsz, ha szerinted azért kerülnek el a spamek, mert nem vindózt használsz (lásd másik topic...). Ez annyira LOL, hogy itt most no comment, szépen lejárattad magad.

    "Mrzool te neked eredeti a Windowzod? ezt muszaj feltennem és kérem az öszinte választ!"

    Igen, van egy OEM WinXP Pro-m. A Microsoft Magyarország szerint is okés a termék, mivel mikor a supportukhoz fordultam, az első dolguk volt leellenőrizni az általam használt oprendszer eredetiségét.
  • mrzool #51
    hendrix! Felteszem neked írtad a 48-ast, csak elveszett a 'Válasz erre' feliratod... Téged is megkérnel, hogy NE ADJ OLYAT A SZÁMBA, AMIT NEM MONDTAM!!!

    "Most epp ki fikazza a linuxot?"

    Ki? Mondd meg, hogy ki, kíváncsi vagyok.

    "Ki ir a szakmai hirnevet semmibeveve akkora okorsegeket, hogy az mar fajdalmas? "

    Ki ír ökörségeket? Csak nem rám gondolsz? Elvégre nekem címezted a postod... Hol írok ökörségeket? VÁLASZD MEG, VAGY VOND VISSZA, DE NE BESZÉLJ A LEVEGŐBE! Tényeket, ha kérhetnék...

    "Meghogy a linux tusolja a bugokat? Pffff"

    Ki írta ezt? Én azt írtam, hogy a mainstream médiában gyakorlatilag nem esik szó Linux bugokról. Tudod, előbb tanulj meg olvasni, értelmezni az írott szöveget, aztán gondolkozz, mielőtt nekem támadsz.
  • Alien_AM #50
    Marsal végre egy normális szakember aki ért is valamihez.
    Mrzool te neked eredeti a Windowzod? ezt muszaj feltennem és kérem az öszinte választ!
  • mrzool #44
    "Persze, igazad van MrZool, de már megbocsáss én nem azt állítom, hogy Te montad. "

    Eléggé T/2-ben voltak a mondataid...

    "sok-sok dolog van amire nem használható a win."

    Soha nem állítottam ennek ellenkezőjét.
  • mrzool #41
    Marsal! Ne adj olyat a számba, amit nem mondtam!!!

    "Miért nem az olcsó windows-t használják?"

    Mindig is azt mondtam, olvasd már el amit ide a fórumra is írtam, nevezetesen FELADATHOZ ESZKÖZT. Ha szerinted a vindóz renderelésre vagy 2000 procis clusterre való, akkor gratulálok, újabb szakember jött közénk...:(
  • mrzool #37
    Jah, és egy utolsó kérdés a topikba irogatóknak: ki milyen WINDOWS-t használt és mire? Én egy 700 gépes heterogén hálózatnak vagyok az egyik domain adminja, W2k-t és AD-t használunk, ill. mostanában térünk át W2k3-ra. Mint említettem, heterogén a hálózat, így a linuxos részre is van betekintésem...
  • mrzool #36
    "És mégegy (mrzool neked szól):
    Pofátlanság ingyenes programot kritizálni: "

    Hol kritizáltam? Hiszen én is használok számos opensource programot, többek közt az OO.orgot. Én azt mondtam, hogy FELADATHOZ ESZKÖZT. Te se láss mást az írásomban, mint amit írtam...
  • mrzool #35
    "MrZool-nak:
    A VeriSign új szerverein Red Hat Enterprise Linux fut "

    Enterprise Linux. Mennyibe is kerül? A honlapról:

    Red Hat Enterprise Linux AS $1499 Standard Edition $2499 Premium Edition

    Red Hat Enterprise Linux ES $349 Basic Edition $799 Standard Edition

    Red Hat Enterprise Linux WS $179 Basic Edition $299 Standard Edition

    Hoppááá...