Spencer

Az IBM Power fronton kiemelt figyelmet kíván szentelni a Linuxnak

A világ legnagyobb számítógépgyártó cégei között nyilvántartott IBM a jövőben minden eddiginél komolyabb Linuxos támogatást kíván megvalósítani Power mikroprocesszor fronton, melynek ékes bizonyítéka, hogy a Big Blue számos programozót csoportosított át Linux Technológiai Központjába, és azt tervezi, hogy a közeljövőben újabb Linux programozókat fog felvenni.

Az eddigiekben nem tettünk meg mindent annak érdekében, hogy a Power processzorok a lehető legjobb Linuxos támogatást kaphassák - nyilatkozta Dan Frye, az IBM Linux Technológiai Központ igazgatója. A jelenlegi Power chipes platformokon elég jól fut a Linux operációs rendszer, azonban számunkra ez még kevés, ugyanis azt szeretnénk, ha a Power platform Linuxos támogatása világelső lenne - mondta Frye.

Frye továbbá elmondta, hogy a vállalat Linux Technológiai Központjában kétszázötvenről több mint háromszázra emelkedett a szoftverfejlesztő mérnökök száma, és ez a szám a közeljövőben várhatóan tovább fog növekedni. A fejlesztési központ új alkalmazottjainak elsődleges feladatai közé fog tartozni a nyílt forrású operációs rendszer Power processzorokon történő futtatásának optimalizálása, vagyis a teljesítmény növelése, a szoftver hardvertámogatási körének jelentős kiszélesítése, valamint a többprocesszoros szerver számítógépek szolgáltatásainak kibővítése.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy mindez annak a jele, hogy a Big Blue a jövőben kiemelt figyelmet kíván szentelni a Linuxnak, valamint azt jelzi, hogy az IBM nem támaszkodhat kizárólag a nyílt forrású közösségre, amennyiben komoly Power támogatást szeretne Linux fronton. Az IBM-féle Power mikroprocesszorok piaci ellenfelei közé sorolhatjuk többek közt az Advanced Micro Devices idén tavasszal debütált első 64 bites chipjeit, vagyis az Opteron processzorokat, a Sun Microsystems-féle UltraSparc chipeket, valamint az Intel IA64 architektúrájú Itanium processzorait. A vállalat jelenleg a Power4 processzorokat versenyezteti a piacon, melyek utódai, a Power5 chipek várhatóan 2004-ben jelennek meg a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!