JohnnyCage

A Linux veszélyt jelent a Microsoftra a kisvállalkozások körében

A kis- és középvállalkozások közel egyötöde már most is a szabadforrású Linux operációs rendszert használja asztali számítógépein, amely riasztóan magas szám lehet a szoftveróriás Microsoft számára.

Egy, a kis- és középvállalkozások körében végzett felmérés eredménye szerint a szóbanforgó társaságok mintegy 19 százaléka használja asztali számítógépein a Linux operációs rendszert, illetve a szabadforrású irodai szoftvereket, mint például az OpenOffice.

Még baljósabb jel lehet a Microsoft számára, hogy a Jupiter Research piackutató cég álta megkérdezett vállalkozások 52 százaléka szerint a szoftveróriás elsősorban saját érdekeire koncentrál szoftverei kifejlesztése, illetve a licenszfeltételek kialakítása közben, és nem az ügyfelek elvásársaira. Alig 4,4 százalék véli úgy, hogy a Microsoft számára a felhasználók elégedettsége a fontosabb.

A Jupiter szerint a kis- és középvállalkozások ráadásul elsősorban az ár alapján választják ki a szoftvereket, és nem mutatnak számottevő márkahűséget. "Ez a szegmens rendkívül megosztott" - mondta Joe Wilcox, a Jupiter egyik elemzője hozzátéve hogy a piac ezen területén a Microsoft részesedésre viszonylag kicsi.

"A kis- és középvállalkozások piaca hasonló jellemzőket mutat, mint a fogyasztói szegmens. Egyre erősebben érezhető a tendencia, amely szerint a felhasználók váltani szeretnének" - mondta Wilcox.

A Microsoft szerint a Microsoft Office egyértelmű előnyökkel szolgál a kis- és középvállalkozások számára. A társaság egyébként a közelmúltban jelentette be, hogy az elkövetkező egy évben mintegy 2 milliárd dollárt szán a szegmens megnyerésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csabi #41
    Hogy melyik mit tud, azt mar kar lenne ide keverni, mert semmi koze a backup temahoz :)
  • Csabi #39
    "ok, elismerem "tényleg szar" a 4 évvel ezelőtti outlook, hiszen nem egy hanem két könyvtárat kell menteni... :))"

    Es meg tegyuk hozza, hogy egyaltalan nem egyertelmu doksi nelkul, hogy eleg az az 1-2 konyvtar. Utanajaras nelkul nem fogod kitalalni, hogy az xy kiterjesztesu file ezt meg azt tartalmazza, szoval annak elmentesevel valoszinuleg ez es ez el van mentve. Annyit tehet egy kozepes user, hogy elment minden outlookos foldert, es remenykedik.

    A 4 eves levelezoben sem egyertelmu persze, hogy elmented a konyvtarat, akkor minden vissza fog allni, csak az ingyen volt. Ha eszrevetted, akkor az outlook expressrol egy rossz szot nem szoltam, pedig abban sincs backup, raadasul nem is 4 eves, de mivel "csak ugy jott" a windowsal, ezert nem erdekel.
  • Csabi #37
    En nem informatikai analfabetara gondoltam, hanem mondjuk egy rutintalan office userre.
    A 4 evvel ezelotti levelezom nem etalon, csak emlitettem, hogy csupan egy darab konyvtarat kellett elmenteni, es kesz volt a backup, semmi export, semmi hibalehetoseg. De az osszehasonlitas nem is lehet korrekt, mert azt 0 penzbe kerult, igy az elvarasaim vele szemben korlatozottabbak voltak.
    Talan az zavart meg, hogy az outlook-al egyutt beszerzett ActiveSync ugyenebben az idoben incremental backupot is tudott egy gombnyomasra szintem az ms-tol.
  • Csabi #34
    "Én meg mutattam neked a hivatalos ms infot miszerint csak másolgatni kell..."

    A hivatalos ms doksi egyaltalan nem rovid, az atlag felhasznalonak gondot okoz.
    Az F1-et megnyomtam, nem latom a leirast a backup keszites meneterol.
    Az atlag felhasznalo tovabba nem fogja az ms doksit megtalalni az Interneten, es nem biztos, hogy tud angolul. Az outlookhoz adott konyvecske nem tartalmaz utalast a procedurarol szinten.
    Gondolom nem veletlenul kerult bele az xp-be a backup vegulis. Es nyilvan az ms doksi sem azert szuletett, mert mindenki szamara olyan nagyon egyertelmu volt, hogy mi melyik fileban van tarolva es mit kell menteni. A 3rd party toolok sem veletlenul vannak. Itt szerintem az a kerdes, hogy elvarhato-e a 4 eves programtol a backup funkcio vagy nem. Szerintem igen, szerintem nem.

    "mert te valami tutorialban olvastad, ami szerint nincs is rule wizard stb-stb.."

    Van rule wizzard, csak export nincs es nem is kell (alapbol nincs export, upgradekrol nem merek nyilatkozni). Valahogy osszhangban all az altalam hasznalt doksi azzal, amit en latok. Az rzw ott van a helyen, es valtozik ha valtoztatom a ruleokat. Gondolom akarhany doksit idelinkelhetek neked, akkor sem hiszed el, hogy nem kell exportalni. De nem is hiszem, hogy ennek van jelentosege, hiszen ettol csak egyszerubb.


    Most oszinten, hunyd le a szemed, kepzeld el, hogy kinyomtatod a Q196492-et es odaadod egy atlag outlook felhasznalonak (pda user, valami manager stb.) hogy csinalja meg, teljesen onalloan es nem segitessz. Utana mekkora osszegben mernel fogadni, hogy mindent jol csinalt, es a restore utan minden jo lesz? Es mennyi ido alatt lenne meg? Lehet persze, hogy csak en latom soteten a helyzetet.
  • Csabi #31
    "akkor végképp nem értem sem az értetlenkedést sem a stílust."

    Mar sokszor leirtam, hogy regen megoldodott a problema, az ertetlenkedesem a backup hianyanak szol, szerintem ezt egyertelmuen kifejtettem.

    "az egész backup művelet az outlook folder elmentéséből áll."

    Szoval azt gondolod meg mindig, hogy pl. a .pst file egy konyvtarban van pl. a fav, rzw stb. fileokkal?
    Mellesleg en azt mondanam, hogy talan ne felejtsuk el az accountokat kiexportalni (iaf) es elmenteni. Ha sok van, akkor jo lenne nem letrehozni oket ujbol.

    "Hát pont ez az, hogy nem érted meg hogy egyetlen folder elmentéséről van szó. (xp alatt is ugyanúgy 2 folder van, ugyanott ahol te is irtad, de csak az elsőt kell elmenteni...)"

    Itt, ha csak az egyiket mented el, akkor vagy a pst file marad ki, vagy a tobbi.


    "Mikor elmondtam, hogy csak a pst-t kéne elmenteni+rwz (akárhogy is jutsz hozzá) jöttél azzal, hogy ez nem jó, mert van ám: Outlook: Inbox, Calendar, Contacts, Tasks, Notes."

    Mikor elmondtad, akkor en mer reg elmentettem mindent. Amikor jottem a task-al meg a tobbivel, ott azt probaltam alatamasztani, hogy ez azert hiaba 4 eves program, en elvarnam, hogy tudjon backupot (1 lepeseset) mert ott vannak ezek is es jol ismerem az atlag felhasznalot.

    "Ha pedig informatikával foglalkozol akkor elvárható szerintem egy Q196492 szintű doksi megértése is..."

    Hol okoz problemat? Elmentettem? Igen. Az a bajom, hogy elvarnam a backup funkciot? Igen! Arrol beszeltunk, hogy normalis dolog-e ez egy 4 eves szoftvertol (ami kb. 2 evvel ezelottig futott). Nezd meg az eredeti ms doksiban a lepesek es al-lepesek szamat, vizsgald meg az office celkozonseget, nezd meg a dobozan a requirements-ben, hogy system administrator ott van-e. Az erved, miszerint az atlag felhasznalo, aki valoszinuleg el sem tudja olvasni ezt a doksit (nem tudom, megvan-e magyar nyelven, es nem tudom, hogy az office requirements-ek kozott szerepel-e az Internet is) ne backupoljon, nevetseges. Egy ugyved vagy orvos outlookjaban nehetnek fontos adatok annak ellenere, hogy problemat okoz lejatszani neki a lepeseket, es ettol meg nem sik hulyek.
  • Csabi #28
    "Az rwz fileokat a SZERINTED NEM LÉTEZŐ rule import/export wizard csinálja, kisbarátom!!! :)))))"

    Az rzw file ott van alapbol es ha uj rule-t hozok letre, automatikusan valtozik a file. Semmifele registry key elmentese nem szukseges.
    Annyit elismerek (de mar lehet, hogy megtettem), hogy nem telepitettem fel az upgradeket, mivel a short description-ben egyiknel sem emlitettek, hogy backup funkcioval bovulne a program, es eleg idoigenyesnek tunt oket letoltogetni, ez nem olyan, mint a windows update, ahol csak kijelolom, hogy melyik upgrade-eket szeretnem. Szoval nem zarkozom el attol, hogy esetleg idokozben bekerult a rules export, de konyorgom, min valtoztat, amikor mar napokkal ezelott leirtam, hogy siman tudom menteni. Csak a sok step nem tetszik, jobban tetszene egy tools/backup menu item. Ha Te is elolvastad az altalad beidezett microsoft oldalt, akkor lathatod, hogy hany lepes a mentes. Nekem ezzel van problemam.

    "Mutassak képernyőmentést? :)No comment. :))"

    Miota hasznalsz ot2000-et? Direkt a kedvemert telepitettel egyet? :)

    Nalam igy van, es ez a default:
    c:\document and settings\kcsaba\Application Data\Microsoft\Outlook (es itt van az rzw, fav, nick fileok is) es c:\document and settings\kcsaba\Local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook.


    ""Nagyon nem. A kiindulo kerdesem az volt, hogy hol a backup funkcio. "

    vs.

    "Btw, hogyan lehet az outlook 2000-ben a mail-eket az egesz folder strukturaval es rules-el egyutt backupolni?""

    Szerintem a ketto baromira ugyanaz, gyakorlatilag azt kedeztem, hogy hogyan lehet elmenteni mindent. De legalabbis messze all attol az allitasodtol, miszerint azt kerdeztem volna, hogy hogyan lehet a rule-okat elmenteni. Es nem ertem minek ragadtal le itt, amikor mar reg megoldodott a dolog, a problema az, hogy en tobbet vartam.


    "Egyet árulj már el, hány éves vagy? 14-15? Mert ez kb. az a stilus."

    Magamrol annyit, hogy huszoneves vagyok csak, es a jdictionary-mobile ceg tulajdonosa ( http://jdictionary-mobile.com ), es fo fejlesztoje. Termekunk, melynek nagy reszet en fejlesztettem ki a sony-ericssonnal es a nokianal tobb kategoriaban is best seller illetve a vilag legnagyobb mobil szoftver on-line boltban, a www.handango.com-on. Ezen kivul altalam fejlesztett nyelvi eszkoz resze a sun egy uj szoftver termek vonalanak es commercial linux megoldasoknak, and so on. Tehat nem azert sir a szam, mert nincs penzem xp-re. Ha mindez hihetetlen, akkor irj a supportra, es kerdezd meg, ki a gore :) http://jdictionary-mobile.com/support
    Remelem legalabb egy ennyit Te is ossze tudsz hozni magadrol, ha mar igy osszejottunk.
  • Csabi #26
    Ahhoz kepest, hogy mennyire magabiztos vagy, eleg sok a targyi tevedes az irasodban. Pl. a ruleok nem a registryben vannak, szoval attol tartok, hogy itt maris pofaraestel volna, ha esetleg demonstralnod kellett volna, hogy milyen magatol ertetodo a mentes.
    Idezet a backup tutorialbol: In the same folder you have a file with the *.rwz extension. They are the rules.
    A registriben pl. a personal categories talalhato, de vegulis mindegy.
    (rule export/import wizzard nincs, de ha lenne se lenne sokkal szebb a dolog)

    "Trivialitás? Nekem baromira triviális, hogy minden adat egy helyen van, csak azt a könyvtárat kell elmenteni amiben az outook van."

    Leszakad az eg. Mi van egy helyen? Nem is egy konyvtarban vannak az outlook fileok. Ha egy konyvtar elmentesevel akarnad elintezni, akkor az egesz "home" konyvtaradat kellene elmenteni. Ha meg nem lattad ezt a programot, akkor minek osztod az eszt?

    "A kiinduló kérdésed az volt, hogyan lehet ruleokat elmenteni"

    Nagyon nem. A kiindulo kerdesem az volt, hogy hol a backup funkcio. Es meglepodtem a valaszon, amit kaptam. Te elfogadod, hogy nem tudja a fizetos, csodalatos bar 4 eves outlook, amire az ujabb alternativa csak 1-2 eve jott ki, en meg nem.
    Es hiaba ragozod, hogy milyen egyszeru, mert nekem ugy tunik, hogy en jelenleg jobban tudom, hogy hogyan kell elmenteni benne mindent, mint Te.
  • Csabi #24
    Mint emlitettem, utanajartam, hogy hogyan kell elmenteni mindent, szoval nem tudsz ujat mondani. Tudom, hogy mi van a pst-ben, de nem ez volt a kerdes. Hanem az, hogy ez trivialis? Egyertelmu, hogy elmentem a pst-t es akkor ezzel pontosan mirol is lett biztonsagi masolatom? Koveti az ms filozofiat, miszerint ne buzerald az application data fileokat?
    Es miert van tele az internet doksikkal, amik azt taglaljak, hogy mit es hogyan kell menteni? Miert keszitettek egy rakas fizetos alternativat?

    Egyebkent onnan indult ez az egesz backup tema, hogy megkerdeztem, hogy hogyan lehet backupolni. Es meglepodtem a valaszon. Hallva az office csodalatossagarol az oromodakat, nem egeszen ezt a valaszt vartam. Meg akkor sem, hogy ha ez csak az elmult 2-4 evben volt "meno".
  • Csabi #22
    Outlook: Inbox, Calendar, Contacts, Tasks, Notes.
    Ezen kivul ott van meg az altalad is emliett rule-ok, accountok, egyebek. Szerinted trivialis, hogy hogyan kell elmenteni mindent? Es kenyelmes?
    Nekem mar igen, mert utananeztem, de megneznem az atlag office usert, hogy mennyire szurja el a mentest :) Tudom-tudom, az xp-ben mar benne van, de ugorjunk vissza 2 evet az idoben, akkor meg nem volt igeny ilyesmire?
  • Csabi #20
    Lola: maradjunk annyiban, hogy kivalasztassz egy foldert, akkor azt ki tudod exportalni. Ennyi. Ennel azert kicsit tobbet tud az outlook, kicsit tobb, mint egy egyszeru levelezo (nem az expressrol beszelek). Ha arra hasznalod, amire kitalaltak, akkor csoppet sem olyan trivialis az atlag felhasznalonak elmenteni mindent es utana vissza is allitani. Ezert indokoltnak tartottam volna azt a backup funkciot 4 evvel ezelott is. Ha szerinted ez 4 eve meg nem volt fontos, akkor ok, elfogadom a velemenyedet, en pedig nem ertek vele egyet.