JohnnyCage

Hamarosan megjelenik a 2.6-os Linux kernel bétaváltozata

Bár Linus Torvalds eredetileg júniusra tervezte a 2.6.0-ás Linux kernel megjelenését, az új verzió csak később láthat napvilágot. A bétaváltozat azonban akár már a jövő héten elérhetővé válik.

"Július elején tervezem kiadni a 2.6 bétaváltozatát" - mondta Torvalds szerdán hozzátéve, hogy az új kernel tesztelési verziója várhatóan már a jövő héten megjelenik. A Linux operációs rendszer megalkotója mellett az új kernel verzió fejlesztését az az Andrew Morton fogja felügyelni, aki az asztali készülékeket gyártó Digeo vezető fejlesztője, és Torvalds után szintén csatlakozott az ODSL (Open Source Development Lab - Szabad Forrású Fejlesztőlaboratóium) szövetséghez. Jelenleg mind Torvalds, mind Morton teljes munkaidőben dolgozik az OSDL-nél, bár utóbbi nem hagyta ott korábbi állását sem.

Az OSDL olyan óriáscégek támogatását élvezi, mint az IBM, a Hewlett-Packard, és az Intel. A szövetség emellett tárgyalásokat folytat a SUN Microsystems-szel, az Oracle-lal, az SAP-vel, és a Novellel is. Az ODSL célja a szabad forrású szoftverek versenyképességének és népszerűségének növelése a vállalati felhasználási területeken.

"Néhány hónapra várhatóan még szükségünk lesz, mire a 2.6.0 végleges verziója megjelenhet. Ezzel azonban még nincs vége, mivel a társaságok általában legalább féléves lemaradással követik az új kernel változatokat a Linux disztribúciókban" - mondta Torvalds.

Torvalds tavaly októberben még úgy vélte, az új kernel júniusban megjelenhet, ez az időpont azóta azonban jelentősen eltolódott. "Az időpontok elcsúsznak. Késésben vagyok, mint mindig" - tette hozzá a Transmeta-tól az ODSL-hez szerződött fejlesztő.

Miután Torvalds hozzákezd a 2.7-es kernel fejlesztéséhez, a 2.6.0-ás változat felügyeletével Morton fog foglakozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aliens #4
    ... végülis ingyenes, ha most ez a Linus azt mondja, hogy június helyett csak 10 év múlva jelenik meg, akkor sincs semmi
  • aliens #3
    szerintem elsörözték az időt
  • b #2
    imádkozzunk és szurkoljunk együtt, hogy ez jobb legyen, mint a 2.4.x belépője. :)