JohnnyCage

A Fujitsu készíti a leggyorsabb Linux szuperszámítógépet

Néhány nappal azután, hogy az IBM bejelentette a világ leggyorsabb Linux szuperszámítógépét, a japán Fujitsu egy olyan rendszer összeállításába fogott, amely még nagyobb teljesítményre képes.

Az IBM-nek komoly ellenfele akadt a világ leggyorsabb Linux szuperszámítógépének kifejlesztéséért folyó versenyben. Egy nappal azután, hogy a társaság bejelentette, megrendelést kapott az eddigi legnagyobb teljesítményű Linux szuperszámítógép megépítésére, a japán Fujitsu egy még gyorsabb rendszer építésének megkezdéséről számolt be.

A Fujitsu megoldása várhatóan az IBM szuperszámítógép megjelenésével egyidőben készül el, és mintegy 12,4 teraflops (billió művelet másodpercenként) teljesítményre lesz képes, közölte a japán gyártó csütörtökön. A megrendelést a japán Institute of Physical and Chemical Research (Riken) fizikai és kémiai kutatóintézet adta le. A szervezet a 2004 márciusára tervezett átadást követően biotechnológiai kutatásokra fogja használni a szuperszámítógépet.

Az IBM szuperszámítógép, amely AMD Opteron 246-alapú eServer 325-ös rendszerekből fog felépülni, 11,2 teraflops teljesítményű lesz, és a szintén japán National Institute for Advanced Industrial Science and Technology kutatóintézet fogja használni.

Jelenleg az amerikai Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) használja a világ leggyorsabb Linux szuperszámítógépét, amely 11,1 terflops teljesítményre képes, és ezzel a világ harmadik leggyorsabb számítógépes rendszere. Az IBM, illetve Fujitsu rendszereket is felül fogja múlni azonban a 2004 végére elkészülő Red Storm, amely szintén Linuxra fog épülni, sebessége pedig 40 teraflops (60-ra bővíthető) lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    de ezt is felül fogja múlni a magyar SkyNet amelyet én készítek... ööö pontosabban Comet^ csinálja :)))