Spencer

Afrikában is jelentős a kormányzati érdeklődés a Linux iránt

Az európai kontinenshez hasonlóan Afrikában is egyre nagyobb a kormányzati érdeklődés a nyílt forrású szoftverek iránt, melynek ékes bizonyítéka, hogy Dél-Afrika bejelentette: a jövőben minden korábbinál több nyílt forrású szoftvert kíván használni. Ezzel párhuzamosan egy másik afrikai ország, Nigéria kormányzata is bejelentette, hogy a Linux operációs rendszernek nagy szerepet kíván szánni az oktatási szektorban, vagyis elmondható, hogy a Microsoft többek közt Afrikában is veszíteni kezd piaci részesedéséből, noha nagyon korai lenne még temetni a redmondi mamutcéget.

A dél-afrikai kormányzat nemrégiben fogadta el azt a Kormányzati Nyílt Forrású Szoftver Stratégiát, melynek keretein belül az ország a jövőben jelentős lépéseket fog tenni a nyílt forrású programok széles körben történő használata felé. Az említett kormányzati informatikai stratégiát egyébként az ország Kormányzati Információs Technológiai Tanácsa dolgozta ki, több hónapos előkészítést követően. A stratégiai terv ajánlása szerint a jövőben minden olyan dél-afrikai kormányzati hivatalban nyílt forrású szoftvereket kell használni, ahol az elvégzett elemzések alapján az ilyen szoftverek több szempontból is megelőzik az egyéb alkalmazásokat. A projekt a nyílt forrású szoftverek használatát ezenkívül az e-government, vagyis e-kormányzat, illetve egyéb információs technológiai, illetve telekommunikációs szektorokban is ajánlja.

A dél-afrikai vezetés nem titkolja, hogy a nyílt forrású szoftverek széles körben történő elterjesztésének hátterében elsősorban takarékossági szempontok állnak. Mojalefa Moseki, az ország Állami Információs Technológiai Hivatalának egyik vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a nyílt forrású szoftverek használata révén Dél-Afrika az elkövetkezendő években több milliárd randot, vagyis több százmillió dollárnak megfelelő összeget takaríthat meg. Moseki elmondása szerint az afrikai ország kormányzata jelenleg évente mintegy 350 millió dollárt fordít szoftveres beruházásokra, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a nyílt forrású szoftverek fejlesztésében rendkívül nagy szerepük van a dél-afrikai fejlesztőknek is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)