Spencer

Megjelent a 2.6-os Linux kernel első tesztverziója

A Linuxos közösség atyja, Linus Torvalds hétfőn kiadta a következő, immár 2.6-os verziószámot magán viselő Linux operációs rendszer "lelkének" tesztverzióját. Habár ez még csak egy tesztkernel, a 2.6-os verziószám jelölés arra hivatott, hogy a programozókat tesztelésre és alapos hibakeresésre biztassa, és nem arra, hogy új ötletekkel kísérletezzenek - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Torvalds. Ismeretes, hogy emberünk két héttel ezelőtt már előrejelezte a 2.6-os kernel érkezését, az elmúlt héten pedig kiadta a 2.5-ös sorozat utolsó tagját.

Torvalds szerint a "pre1" tesztverzió, valamint a végleges 2.6.0 verzió megjelenése között várhatóan rövidebb idő fog eltelni, mint a mai Linux termékek szívét lelkét képező 2.4-es verzió esetében. Míg a 2.4.0 verziójú kernel esetében a "pre1" tesztverzió, illetve a végleges verzió megjelenése között körülbelül hét hónap telt el, addig a 2.6.0 verziójú rendszermag esetében véleményem szerint nem fog ilyen hosszú idő eltelni, ugyanis a fejlesztőknek most kevesebb nehézséggel kell szembenézniük - mondta Torvalds.

A Linux fejlesztését mintegy tizenkét évvel ezelőtt még tanulóként megkezdő finn Torvalds két héttel ezelőtt elhagyta az elsősorban rendkívül alacsony fogyasztású és hőtermelésű notebook processzorok fejlesztésével foglalkozó Transmeta céget, és azóta teljes munkaidőben, semmitől sem zavartatva a Linux kernel fejlesztésével foglalkozik az Open Source Development Labs-nál. Nem sokkal ezt követően csatlakozott hozzá a 2.6-os kernel fejlesztését vezető Andrew Morton is, így most ők ketten koordinálják az új rendszermag fejlesztési munkálatait.

Torvalds egyébként arra kérte a nagyobb Linuxos cégeket, így például többek közt a Red Hatot, illetve a SuSE-t, hogy nyújtsanak hathatós segítséget a 2.6-os kernel terjesztésében, alapos tesztelésében, illetve hibakeresésében. A Red Hat képviselői egyelőre nem kívántak nyilatkozni azzal kapcsolatban, hogy a cég első 2.6-os kernelre épülő termékei mikortól lesznek elérhetők, mindenesetre annyit azért elmondtak, hogy a 2.6-os kernelre történő átállás előtt ki fognak adni egy speciális "technológiai előzetes" verziót. A 2.6-os kernel legfontosabb újításai közé tartozik egyébként az eddigieknél jobb többprocesszoros támogatás, a felhasználói parancsokra történő gyorsabb reagálás, valamint a különböző fogyasztói elektronikus eszközök széles körű támogatása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #1
    hát nem tudom ki az a bátor hős lovag, aki eztet fel meri tenni. :)