Spencer

Olcsóbb Windowst használni, mint Linuxot?

Egy friss jelentésből kiderül, hogy a Windows operációs rendszerek, illetve a rajtuk futtatott szoftverek segítségével akár huszonnyolc százalékkal olcsóbban lehet dolgozni, mint linuxos programokkal. Nem elhanyagolható tény azonban, hogy eme jelentés elkészítését nem más, mint a Windowst fejlesztő Microsoft rendelte meg, tehát az anyag objektivitása enyhén megkérdőjelezhető.

A Giga Research piackutató cég által készített és a Microsoft által fizetett tanulmány számos, internetes fejlesztésekkel foglalkozó közép méretű vállalkozás és nagyvállalat négyéves munkáját vizsgálja és arra a végkövetkeztetésre jut, hogy a Microsoft Windows operációs rendszer és a hozzá kapcsolódó fejlesztő eszközök révén jelentősen olcsóbb munkát lehet végezni, mint Linux operációs rendszerrel, illetve J2EE (Java 2 Enterprise Edition) eszközökkel. A tanulmány legfontosabb végkövetkeztetése nem más, mint, hogy a Microsoft sokkal költséghatékonyabb fejlesztőeszközöket biztosít, mint a J2EE/Linux platform - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a jelentés egyik készítője.

A Microsoft az anyagot nem titkoltan arra szeretné felhasználni, hogy meggyőzze a felhasználókat: a Linux nem feltétlenül olcsóbb a Windowsnál, sőt a legtöbb esetben még drágább is annál. "Szeretném, ha a felhasználók és a cégek végre szembesülnének a tényekkel. Amikor meglátok egy-egy jelentést arról, hogy az átlagemberek többsége szerint a Linux olcsóbb, mint az egyéb operációs rendszerek, mindig azt mondom, hogy ezek az emberek nem rendelkeznek elegendő információval" - nyilatkozta Martin Taylor, a Microsoft platform stratégiai részlegének nemrégiben kinevezett új vezérigazgatója.

A tanulmányt kritizálók felróják a Giga Research-nek, hogy miért csupán tizenkét céget vizsgált meg a kérdéskörrel kapcsolatban, illetve, hogy ezen cégek közül miért csak öt volt olyan, mely Linux operációs rendszert és linuxos szoftvereket használ. A jelentés készítői szerint azért csak ilyen relatíve kevés céggel foglalkoztak, mert a Microsoft határidőre rendelte meg az anyagot, vagyis egyszerűen nem volt idő több vállalat megkeresésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #70
    az acl-nek is olvass utána.
  • b #53
    ez egy vicc. egy áprilisi tréfa szeptemberben. :)

    persze lehet hogy az m$ haláltusája.
  • HappyBoy #51
    Na jó. Feladom. Keresek eladó Amiga 1200-ast. Utoljára azzal nem volt semmi bajom.
  • Herds #49
    ejj Billy bácsi, nem elég hogy "(le)fizeted" ezt a tanulmányt, még ki is radírozol egy számjegyet a végéről hogy jobban nézzen ki? :) (vagy 2t? :) )
  • HappyBoy #39
    Láttad te a feltételeket, hogy mikor és milyen feltételekkel fut a FreeBSD CC biztonsági szinten? Szinte totál kiherélve. Alkalmazások nélkül.
  • HappyBoy #36
    Szerintem is mindenki azt használ amit akar. De Komolytalan ugyan azt csinálja mint az MS: Ferdíti az igazságot. Ez az ami nem tetszett.
  • HappyBoy #25
    Ehhhh. "Ja, még1 ami a linux mellett szól. Linuxban van 1 mérőszám, a load, amely azt mutatja hogy mennyire optimálisan van kihasználva a géped." Win esetében ez szarintem sokkal jobban kidolgozott. Annyi perfmonitoring cucc van rá, hogy tökéletesen beazonosíthatóak a szűk keresztmetszetek.
    "Ha 1 windows szervert agyonterhelsz, akkor gyakorlatilag nem is tudsz rajta semmit sem csinálni, mert az egeret se nagyon tudod mozgatni, ablaknyitás, szerver beállítgatás meg totál esélytelen." Ezt Te is tudod hogy NEM igaz.
  • HappyBoy #21
    Komolytalan: Azért ne ferdísél lécci:
    "csak egy olcsó SQL szerver is mondjuk 2-3 millióba" 250ezerért már kapsz lazán.
    "atomstabil NT az valami 30 vagy 40 nap után lefagy, mert átfordul a timere szegénynek" ez meg az eredeti W95 -re igaz csak.
    "a legfrissebb biztonsági patchek rajtavannak (havi 20eFt szervernként, ez se sok szerintem), és ugye ez linucsnál nem jár szerver újraindítással" Win esetében is csak az OS kernel patch-eknél.
    A többi úgy ahogy igaz.
  • HappyBoy #18
    Éljen az ingyenes Linux. És pusztuljon meg, aki pénzt mer kérni a munkájáért.

    Te mit adtál már ingyen?
  • OGabor #15
    szerintem sem kéne b@szogatni a mst! Én Winxp használok és szerintem tökéletes op! Próbáltam különböző lionuxokat is de nem tetszettek, ráadsul ugyanolyan gépen az xp gyorsabb... normális programot meg aztán tényleg nehéz találni hozzá! Játékokról már nem is beszélve...