Hunter

Mit hoz a jövő?

2010-ben az első robot túlesik a középiskolai érettségi vizsgán. Ez csupán egy a BTexact futurológusának, Ian Pearson elkövetkezendő évtizedre szóló jóslatai közül. A mesterséges intelligencia mindig szerepelt a futuristák remény-listáján, ám legtöbbször ez tűnik a legelérhetetlenebbnek.

A mai napig a legtöbb MI kutatás alig jutott tovább annál, hogy a robotokat a legalapvetőbb nyelvi gyakorlatokra tanítsák. Pearson szerint azonban az MI kutatás ugrásszerűen fejlődik, így az iskolában magoló robot nagyon is valós lehetőség. "2006-ra nagyon is lehetséges lesz, hogy egy robot általános kérdésekre válaszoljon, anélkül, hogy azokat előre beletáplálták volna" - nyilatkozott Pearson a BBC News-nak. Egy ilyen robot néhány év múlva képes lenne megfelelni a középiskolai követelményeknek, majd további pár év multán diplomát is szerezhetne.

Az idei év előrejelzései ennél jóval evilágibbak. Pearson szerint a beszélőfej technológia lesz az egyik idei újdonság, ami lökést adhat a háttérbe szoruló videó-konferenciáknak, míg a sebesség megszállottainak óvatosabbnak kell lenniük az intelligens macskaszemek bevezetése miatt, melyek sebességmérő kamerákat is rejtenek magukban. Az íróasztalok képe is megváltozik a lég-billentyűzet és lég-egér bevezetésével.

2003 már kissé sci-fi-be illőbbnek tűnik a videó-ékszerek és a szemüvegek virtuális retina-képernyőinek köszönhetően. Jövőre valóra válhat a sokat emlegetett intranet, azaz a háztartási eszközök hálózatba kötése. Természetesen nem maradhatnak el az okos ruhadarabok sem, ha a jövőről esik szó. A hőmérsékleti tulajdonságaikat változtató illetve a napenergiát tárolni képes ruha csupán kettő a lehetőségekből. Ez utóbbiak nem a mindennapi használatban tűnnek majd fel, sokkal inkább a luxus kategóriában, azonban a hadászatban is nagy jelentőségük lehet.

"Sokaknak nehéz elhinni vagy elfogadni ezeket a változásokat, amikor a világ fele még telefonálni sem tud" - tette hozzá Pearson, bár ő hisz benne, hogy a technológia áthidalhatja a nehézségeket. "A Palm-pilot szerű eszközök, melyek szabadon terjeszthetők és lehetővé teszik a fejlődő világ lakóinak oktatását, az egyik legfontosabb technológiája lesz a világ azon részének."

2006 környékén jelenhetnek meg az érzelmileg érzékeny játékok. Ha nem is lesznek olyan kifinomultak, mint Spielberg AI című filmjének játékmackója, ezek a játékok is értékes társakká válhatnak. "Már rendelkezünk olyan technológiákkal, ami képes a stressz érzékelésére a bőr állapotának és hőmérsékletének mérésével, ezt nem nehéz átültetni a babákba, melyek képesek lesznek beszélgetni is a gyerekekkel" - mondta. Nem minden jövőbeli robot lesz ilyen barátságos, a bogár nagyságú robotok fontos szerepet játszhatnak háborús időkben a felderítésben vagy akár a számítógépes hackerkedésben is. A legbizarrabb jóslat azonban az, miszerint a legjobban kereső híresség 2010-ben szintetikus lesz, a rossznyelvek szerint ez a pont már be is teljesült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #25
    "2010-ben az első robot túlesik a középiskolai érettségi vizsgán."

    Nem esett túl.
  • Merces #24
    LOL LOL LOL
  • dieselG #23
    mindjárt 2006.. mi minden jött létre 2002 óta? :P
  • dewdew #10
    Nem felek en, csak egy lehetseges verziot mondtam el. Egyebkent meg hogy minek akarnanak a robotok az emberek feje fole noni? Egyszeru. Ha le akarjuk allitani oket, akkor kihuzzuk a dugot a konnektorbol. De ha erre ok is rajonnek, akkor elkezdenek majd energiat termelni maguknak. Es itt van az elso ellentet ember es robot kozott...
  • Ligend #9
    Valoban kisse optimistanak tunik az a joslat, hogy 2010-re ilyen fejlett robotot allitsunk elo, de abban azert remenykedem, hogy meg eletem folyaman ertelmes beszelgetest folytathatok egy "szintetikus emberrel".

    Asimov annak idejen (az 1940-50-es evekben) mar 1995-re tette a robotkutyat (Egy fiu legjobb baratja c. novella), 1996-ra a gyerekfelugyelo robotot (Robbie), 2002-re a nem helyhez kotott, ertelmesen beszelni tudo robotot (helyhez kotott mar 96-97-ben "volt"). Vizioja szerint a 21. szazad elso feleben az urkutatasban jatszanak majd nagy szerepet a robotok. Mi tagadas, azert nem tevedett olyan sokat. Robotkutya mar evek ota van, igaz meg eleg kezdetleges, de letezik. Az urkutatasban pedig nem szamit ujdonsagnak, ha ilyen-olyan automatizalt gepet kuldenek egy bolygoszomszedunkra.

    "Az ember sajat magat fogja kipusztitani" - nem elkepzelhetetlen. Mindenesetre en nem a robotokban vagy az AI-ban latom a veszelyforrast. Asimov mester szamos alkalommal hasznalta a Frankenstein komplexus kifejezest, ami az emberiseget a robotok "betiltasara" osztonoztek. Holott ha belegondol egy kicsit az ember, mi oka lenne egy gepnek az alkotoja ellen fordulni? Magatol szerintem semmi... Hacsak nem kap erre konkret utasitast. Sajnos az emberi termeszet olyan, hogy egy technikai vivmany megalkotasa utan egybol azt probalja talalgatni, hogy hogyan fordithatnam katonai celokra? Szamtalan pelda volt erre a tortenelem soran, miert pont a robottal tennenk kivetelt? Szemely szerint en csak attol tartok, hogy rossz celokra (is) fogjak hasznalni "oket", de ne legyen igazam.

    Remelem nem riasztott meg senkit ez a hosszabb lelegzetvetelu hozzaszolas az elolvasasatol.
  • Brett Shaw #7
    Akkor lassan életbe lép az Asimov által alkotott robotika 3 törvénye?
  • dewdew #5
    Igaz lesz a Terminator?
    Ha igy haladunk, akkor igen. Ha a robotok is tudnak gondolkodni, akkor nincs, ami megallitsa oket, mert ok gyorsabbak lesznek nalunk mindenben. Cumi...
  • Turmoil #3
    Én anno a főiskolán tanultam neurális hálózatokat, annak pedig nem sok köze volt Neumann bácsihoz:) Viszont tanulni tudtak bizonyos szinten.
    Más kérdés, hogy ez a folyamat algoritmizálható, és megfelelő számítási és tárolási kapacitás megléte esetén modellezhető...