Franczy

2001 a házi robotok éve volt

Sokak számára talán érthetetlen jelenség, mindenesetre tény, hogy az otthoni felhasználásra, vagy talán sokkal inkább szórakoztatásra szánt robotok az elmúlt időkben egyre nagyobb népszerűségre tettek szert.

Ez a házirobot divat lényegében azzal kezdődött, hogy a világ egyik legnagyobb, szórakoztató elektronikai eszközök gyártásával foglalkozó cége, a Sony bemutatta az Aibo robotkutyát, mely irreálisan magas ára ellenére is óriási sikert aratott. A Sony Aibo bemutatása óta immár több generációváltást is megélt, majd pedig egyre több konkurens gyártó kívánta lemásolni az Aibot és annak sikerességét.

Az angliai RoboScience cég nemrégiben bemutatta legelső robotját, mely RS-01 RoboDog névre hallgat, és nem más, mint egy hatvannyolc centiméter magas és majd' tizenkét kilogramm tömegű robotkutya. Fejlesztői szerint a RoboDog minden szempontból lekörözi a Sony Aibot, ugyanis a "Robodog a világ legnagyobb tudású, legfejlettebb képességekkel rendelkező és egyben legnagyobb méretű házi robotkutyája". A Windows operációs rendszert használó RoboDog fejlesztési munkálatait egy, korábban az egyik Forma-1 csapatnál dolgozó fejlesztőmérnök vezette, így többek között ennek köszönhetően a RoboDog kifejlesztése mindössze hét hónapig tartott. A fejlesztők elmondása szerint a RoboDog akár nehezebb terhek cipelésére és bizonyos szóbeli utasítások értelmezésére is képes, ára azonban egyenesen csillagászati, egész pontosan 29 ezer dollár. Az RS-01 típusjelzésű RoboDog második generációja, az RS-10 egyébként már rajzasztalon van, és várhatóan valamikor 2002-ben forgalomba is kerül.

A japán cégek közül 2001-ben az NEC is piacra dobta saját házi robotját, mely lényegében nem volt más, mint egy tojás formájú, internetes képességekkel rendelkező parányi "rondaság". Ezzel párhuzamosan a Honda is bemutatta sajátfejlesztésű robotját, az Asimot, mely sokkal inkább említésre méltó, mint az NEC-féle tojásrobot, ugyanis az emberi járást utánozva képes lépcsőn haladni, táncolni, focizni, ezenkívül pedig szóbeli utasításokat is végrehajt.


A Honda egyébként az elmúlt 15 évben rendkívül sok időt és pénzt fordított az emberszabású robotok fejlesztési munkálataira, mely összegek a szakértők szerint hamarosan megtérülnek majd a Sony-nak, ugyanis a közeljövőben piacra kerülnek majd olyan, kereskedelmi fogalomban is kapható Honda robotok, melyek szállodák recepcióján dolgozhatnak, vagy akár idegenvezetőként is funkcionálhatnak. Ezenkívül említésre méltó még az ugyancsak 2001-ben debütált, Linux operációs rendszerrel ellátott, H7 nevet viselő japán robot, mely 137 centiméter magas, 55 kilogramm tömegű és 36 szabadsági fokkal rendelkezik, mely a fejlesztők szerint elegendő az emberi mozgás tökéletes utánzásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • samuka99 #9
    1 jó kérdés ?

    Már bocs de szerintem még a robotoknak is bele raktak valamilyen kakához hasonló dolgot,talán gyurmát?csakhogy élethűbb legyen?:D
  • TeddyBeer #8
    A "szabadsági fok"-ot úgy számolják, hogy pl.: egy a könyök hajlítás, egy a fej oldalirányú forgása, egy a biccentés, egy a csukló forgása...
  • b #7
    29 ezer dolcsiért szerintem megkapod őt is. :) ezt a 36 szabadsági fokot nem értem. full 3d-és mozgáshoz csak 6 kell. esetleg ha mindhárom tengely körül tud forogni, akkor már 9 van neki, de 36? hmm, vagy esetleg megoldották a dimenziók közötti mozgást? :)
  • Kis-Bob #5
    uhhh én nem vennék ilyen kutyát. Szabálytalan műveletet hajt végre benne a windows és széttépi az egész környéket.
  • Frank #2
    En meg olyan robotnot mint amilyen a kutya mellett van:)