Franczy

H7, az "emberszabású" Linux-robot

A legfrissebb híradások szerint japán tudósok egy csoportja egy a jövő hónapban Olaszországban megrendezésre kerülő nyílt forrású (Open Source) rendezvényen bemutatnak majd egy az emberi járást utánzó robotot, melynek koordinálásáért Linux operációs rendszer felel. Az "emberszabású" Linux-robot a keresztségben a H7 nevet kapta, magassága 137 centiméter, tömege pedig 55 kilogramm. A H7 36 szabadsági fokkal rendelkezik, ami a fejlesztők szerint azt jelenti, hogy mozgása nagyon hasonlít az ember mozgásához. A robotban egyébként két darab 750 MHz-es frekvenciájú Intel Pentium III processzor kapott helyet, az operációs rendszer szerepét pedig RT-Linux tölti be.

A H7 a november 26. és 29. között Milánóban megrendezésre kerülő Embedded Linux Expo szakkiállítás keretein belül debütál Európában. A felettébb érdekes robotot a japán JSK Laboratory kutatói és fejlesztőmérnökei fejlesztették ki és gyártották le, akik a napokban elmondták, hogy véleményük szerint a H7 egy olyan komoly képességekkel megáldott robot, mely a közeljövőben számos új robottechnikai fejlesztés alapja lehet, sőt bizonyos mesterséges intelligenciát érintő kutatásokat is elvégeznek majd a segítségével.

"Az emberformájú robotok adottságaik révén kiválóan alkalmasak olyan feladatok elvégzésére, melyeket az emberek naponta végeznek a jól megszokott környezetükben. A H7 egy olyan robot, mely kiváló kutatási platformot biztosíthat az emberformájú robotok érzékelésének és irányításának fejlesztéséhez" - nyilatkozta Dr. Satoshi Kagami, a tokiói Nemzeti Tudományos Intézet Digitális Ember Laboratóriumának egyik vezető kutatója.

A fejlesztők elmondása szerint a H7-es robot külső segítség nélkül automatikusan képes egyenesen, illetve különböző irányokba lépkedni. A robot a mozgásához szükséges energiát az integrált 4 kilogrammos akkumulátorából nyeri, a kutatók pedig a H7 vezeték nélküli hálózati kontrollere révén bármikor figyelemmel kísérhetik a robot adatait és természetesen be is avatkozhatnak a működésébe. A H7 robot operációs rendszeréről, az RT-Linuxról egyébként annyit lehet tudni, hogy kifejezetten robottechnológiai környezetekhez fejlesztették ki, a milánói szakkiállításon azonban bizonyára több információ kerül majd napvilágra mind a szoftverről, mind magáról a robotról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • _HABLA_ #28
  Azt el kell ismernünk, hogy aki linuxot használ az egy eszméletlen nagy májer. Ha felnövök én is linuxos király akarok lenni, csak nem tudom, hogy befogadnak-e.
  Sokat kell még addig okosodnom...
 • Pheel #26
  Na az ilyen emberek miatt utálom a linuxosokat...
 • Pheel #24
  Jééééézusom! Azt a begyepesedett agyacskádat!
  :-PPPPP
 • Pheel #19
  Nem ezt mondtam?
 • Pheel #16
  Nem sajnálom. Úgysem kell a kutyának sem a linux.
  Bár azt mondják, hogy jó cégérnek nem kell reklám...
 • Pheel #15
  Ezt a gépet nem az oprendszer vezérli, hanem a rá írt program. Szóval a win meg a linux sosem fordul ellened. Mi lenne, ha egy kicsit gondolkodnál, mielőtt leírsz valamit? :-P
 • Lion #10
  duke: király :o)))))))))))))))))))
 • Bilux #9
  Ha leperkálsz 150$ érte akkor neked is lehet...
  Hol lehet leszedni?? :))
 • Pheel #7
  Arra azért felhívnám a t. "linuxpower" társaság figyelmét, hogy ezen RT-Linux fut. Ennek kb annyi köze van a hőn szeretett oprendszeretekhez, hogy a kernel MAGJA hasonló. Ez egy beágyazott rendszer. A ti linuxotok nem rendelkezik azokkal a minősítésekkel, hogy egy ilyen rendszeren alkalmazzák.
  Esteleg a gyengébbek kedvéért: RT=RealTime
  http://www.rtlinux.org
 • Dömper Ármánd #3
  Azért nagyon messze vagyunk még attól.