JohnnyCage

Ember formájú robotot mutatott be a Fujitsu

A Fujitsu a napokban megkezdte annak a kétlábú, humadoid robotnak a forgalmazását, amelyet a társaság elsősorban tesztelési céllal fejlesztett ki a jövőbeli, intelligensebb változatok fejlesztéséhez.

A HOAP-1 robotot a Fujitsu Laboratories Ltd. fejlesztette ki a Fujitsu Automation Ltd.-vel, amelyből az előbbi a társaság kutatási és fejlesztési feladatokat végző leányvállalata. A 41400 dolláros (12,5 millió Ft) "baráti" áron kiadott robotból a társaság mintegy 100 darabot szeretne eladni az elkövetkezendő három évben. "A robotot elsősorban egyetemi kutatólaboratóriumokba szánjuk, ahol fejleszteni és tökéletesíteni lehet a kétlábú robotok mozgását" - mondta Scott Ikeda, a Fujitsu egyik szóvivője. "A robot felhasználható az ilyesfajta kutatásokhoz, amelyek célja általában az emberéhez hasonló mozgás megvalósítása."

A Fujitsu robotja, amely egyébként hasonlít a Honda Motor Co. Asimo robotjára, mindössze 48 cm magas, tömege pedig 6 kg. A "hordozható" méretű robot USB porton keresztül kapcsolódik a számítógéphez, és 20 fokos mozgási szabadságot enged. Az eszköz kiadásával a Fujitsu olyan japán cégeket követ a robotiparban, mint a Sony Corp. ás a Honda Motor Co.. Ezidáig a legsikeresebb a Sony AIBO-ja volt, amely 1999-ben került forgalomba, és amelynek harmadik generációját az elmúlt héten adta ki a gyártó.

A Honda Motor Asimo robotja jelenleg még nem kapható a piacon, könnyed és élethű mozgása miatt azonban igen nagy népszerűségnek örvend. Az NEC Corp. az R100 Personal Robot elnevezésű modelljét 1999-ben adta ki, csakúgy, mint a Sony az AIBO-t.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!