Mortimer

Robotkutya után robotmacska

A robotállatkert egyra nagyobb és nagyobb. A Sony robotölebe, az Aibo hullámát más cégek is meg akarják lovagolni: a legutóbbi klónt NeCoRo-nak hívják.


Toshihiro Tashima a robotmacskával
A robotkutyák és a -macskák közötti versenyben utóbbinak egyetlen, de hatalmas hátránya van: NeRoCo nem tud járni, és a házimacskákhoz hasonlóan, nem reagál a parancsokra sem. A macskát gyártó Omron cég nem is erre törekedett, hanem egy érzelmekre reagáló robot gyártására, mely pl. dorombol ha cirógatjuk.

"A személyes kapcsolat volt a priorítás" - mondta Toshihiro Tashima, az Omron e-háziállat projekt vezetője a bemutatón. "Ha sokat van a kezedben, gyengéd lesz; de ha nem játszol vele, rád se hederít" - tette hozzá.

Nehéz lesz hozzájutni egy ilyen robothoz: csak Japánban árulják majd, és csupán 5000 darabot adnek el belőle, 1530 dollárért (kb. 430e Ft). Ez majdnem duplája az Aibo utolsó változatának, és az ráadásul 75 szót vagy emberi hangot képes felismerni. Összehasonlításképp a NeCoRo 48 macskahangot tud azonosítani. Képes különféle cselekvésék utánzására, pl. hegyezni a füleit, banzsítani, vagy nyújtozkódni a lábaival. A fülei előtt és mögött - ahol a macskák különösen érzékenyek - tapintásérzékelőket helyeztek el. Testét rugalmas műszőr borítja, ami képes követni a robottest minden mozdulatát.


A NeCoRo további sorsa bizonytalan, az Omron illetékesei előbb gondos elemzéseket végeznek a robot fogadtatásáról. Ez nem az első macskája a cégnek, tavaly már készítettek egy Tama nevű robotot, mely 6 egyszerű érzelmet tudott kifejezni. Az Omron egyike a legnagyobb ipari robot-gyártóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hun7eR #19
    humm-humm
  • Scooter #17
    Uramatyám, mi jöhet még??? Tán utána jön a robotno :) HÚH még viccnek is rossz :)))
  • WGL #14
    L-sword: igen, enis ezzel a felelemmel ebredek minden reggel :P
  • mikike #10
    robotember nem lesz?
    nagy mellekkel jöhetne
  • I.C.ram #9
    na vajon kitalalta ki az egeszet hat meg jo hogy a buzi japanok
  • _HABLA_ #8
    Hát szerintem meg tök aranyosak, bár ennyi pénzért árulni egy játékot nekem kicsit erős, bár feltehetőleg nem a magyar piacra szánták elsősorban.
  • Kis-Bob #6
    egy percet kellett gondolkoznom azon, hogy hogy fogalmazzam mrg finoman amit mondani akarok: az összes marha cég vigye a fenébe ezeket a lomokat. Ezek a marhaságok nem jók semmire azon kívül, hogy elnyeljék a vevő pénzét.Most gondoljatok bele, hogy miután vegveszitek ezeket a sz.rokat, mit kezdtek velü? SEMMIT, mivel semmire sem jók.
  • WGL #5
    az a suxx hogy mi erzelmet, tudatos cselekvest latunk a reakcioiban...pedig kizaoral beprogramozott mozdulatokrol van szo, meg tutko nem talpara esik :P
  • MaDFoX #1
    Én imádom a macskákat, de ez akkor sem kellene...
    Csináltunk egy érzelemmentes, steril, acél és üveg világot és most megcsináljuk hozzá a saját állatkertet is, mert a valódi világ már nem ért meg?
    Mindenesetre az kevés lesz az Aibo mellett... ...abból nem lesz macska?!