Balázs Richárd

Hogyan nyerjük meg a mosogatógép-tetrist?

Villák felfelé, kések lefelé néznek, és előzetesen öblítsük le az evőeszközt. Vagy az edények néznek lefelé és a kések felfelé? És egyáltalán mi az ördögért kell az öblítés? Nem erre való a mosogatógép? A téma nem tartozik kifejezetten a világegyetem nagy kérdései közé, de a mosogatógép számos konyhai felfordulás forrása lehet, és az ünnepek környékén nem is kell feltétlenül a hardcore tudományt kutatni.

Az emberiség mosogatógéppel rendelkező, vagy dolgozó egyedeinek egészen biztosan megvan a tuti módszere, legyen az hosszas kísérletezés eredménye, vagy puszta megszokás. Most azonban egy kutatás egyértelmű válaszokat ad arra, melyik bepakolási technikákkal vallhatunk biztos kudarcot.

A leggyakoribb hiba a tálak és a magas tárgyak elhelyezése, ez logikai úton megoldható (lásd a 2. és 3. pontot a lenti ábrán). Vannak azonban kevésbé egyértelmű dilemmák, amik jóval műszakibb megközelítést igényelnek. Raul Perez Mohedano és munkatársai a brit Birmingham Egyetemen a víz áramlását tanulmányozták a mosogatógépben, radioaktív nyomjelzőt injektálva a vízbe. A tudományosan előkészített mosogatógépet egy letapogató berendezésbe helyezték, majd pozitron emissziós részecske követéssel megfigyelték egy normál mosási ciklus során a víz irányát és áramlási sebességét. Mindez kissé túlzásnak hangzik, mégis több meglepő megállapítást tettek az alkalmazásával.

Bár a mosogatógépek tálcáinak többsége szögletes, a tányérok középen történő köralakú elrendezése maximalizálja a vízáramlást, ezáltal tisztább tányérokat eredményez (6). A víz sebessége a gép széleinél és alján a legalacsonyabb, így ide érdemes tenni a fehérjével, például tojással szennyezett edényeket (7). A lassabban haladó víz lehetővé teszi a fehérjék hidratálását és megduzzadását, így könnyebb lemosását.

A szénhidrátokkal szennyezett edényeinket érdemes a vízsugarak közvetlen közelében elhelyezni, ahol a víz mechanikus ereje lesöpri az ételmaradékokat (8). A kutatók mérései szerint a vízsugarak a felső tálca közepén a legerősebbek, közvetlenül a forgó kar alatt.

Persze mindez teljesen mindegy, ha túltöltjük a gépet, ebben az esetben a víz úgysem fog megfelelően cirkulálni. Jogos persze a kérdés: mi az, ami már soknak számít "edényterhelés" fronton? Ha nem pakoljuk egymásra konyhai eszközeinket az már félsiker, ez ugyanis meggátolja, hogy a víz az adott edény teljes felületét elérje, figyelmeztet Rainer Stamminger, a német Bonni Egyetem kutatója, aki csoportjával többek közt a mosogatógép használati szokásokat is tanulmányozza. Tehát nyugodtan használjunk ki minden szabad helyet a tálcákon, ennél több azonban nem javallott a német szakemberek szerint.


Az evőeszközöknél gyakorlatilag mindegy hogyan helyezzük el azokat a kosárban, a balesetek elkerülése érdekében érdemes a késeket hegyükkel lefelé bepakolni (1). Poharak és tálak nézzenek lefelé, hogy ne gyűlhessen össze bennük a piszkos víz (2). A kisebb tányérok legyenek belül, a nagyobbak kívül (4), hogy ne gátolják a víz optimális áramlását. Ne helyezzünk nagyobb tárgyat a mosogatógép tabletta tartó elé (5).

A legnagyobb vita mindig is azt a kérdést övezte, hogy a kézi, vagy a gépi mosogatás a jobb? Stammingerék eredményei szerint a gépi mosogatással egyértelműen kevesebb vizet használunk, emellett energiát és időt is megtakarítunk. Ehhez persze venni kell egy ilyen gépet, és annak tudatában, hogy a német kutatást a Bosch finanszírozta, az ember hajlamos némi fenntartással kezelni a megállapításokat. Emellett tény, hogy minden gép más-más hatékonysággal teljesít. A régebbi modellek például több vizet és energiát fogyasztanak. Ugyanakkor a csapból akár 11 liter vizet is kinyerhetünk egy perc alatt, egyes gépek pedig egy mosáshoz ennél egyértelműen kevesebbet használnak fel. A kalkulációba persze nem árt belevenni a gépek előállításához felhasznált vizet sem, és vannak, akik szerint egyes kézi mosási technikák hatékonyabbak, mint mások.

A mosogatógépek magas üzemi hőmérséklete jobb tisztítást eredményez, azonban ennek is akadnak árnyoldalai. 2014-ben svéd kutatók megállapították, hogy azoknál a gyerekeknél, akik kézi mosogatásos háztartásokban nőnek fel, kisebb az allergiák kialakulásának a kockázata, mint a mosogatógépesekben. A kutatók feltevése szerint a kevésbé hatékony mosogatás erősebb immunrendszerhez vezet. Ennyit a tisztaságról…

Végül szóljunk arról, hogy elő kell-e öblíteni az edényeket, vagy sem? "Ne mossuk el a tányérokat a mosogatógépbe helyezés előtt" - tanácsolta Stamminger. A mosogatószerek hozzátapadnak az ételmaradékokhoz, és ha nincs mivel reakcióba lépniük, akkor leülepednek az edényekre, így keletkeznek az opálos poharak. "Csak kaparjuk le az ételmaradékokat, pakoljuk be, a többit pedig bízzuk a gépre" - tette hozzá Alex Lucas, a Bosch brit szakembere. Most már csak azt kell eldönteni, ki pakoljon be a mosogatógépbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lapaleves #9
    "eladott gepek"

    úgyérted a megvett gépek?

    olcsósított 70 ezerér hiszen "ugyanazt tudja" az is, mint a drága....

    gyerekkel szerintem kötelező kellék. abban sem vagyok biztos, hogy jobban mosogat a hooman. abban se, hogy takarékosabban.
  • Tetsuo #8
    Abszolút egyetértek ezzel és az előbbi hozzászólásoddal is, csak a mosogatásnál jobban nem utálok semmilyen házimunkát, így muszáj volt gépiesíteni, nyalni a vegyszert, pazarolni stb.
  • kvp #7
    Sajnos az eladott gepek jelentos resze meg mindig 1 karos es egy szal tablettaval mennek fix programon. A fejlettebbekkel semmi bajom, de olyanok mint a kornyezetbarat dizelauto, szinte csak papiron latni oket.

    Mosogatas szivacs nelkul: komposztalhato ujrahasznositott papir torlokendo. Kibir egy rovidebb mosogatast, cserebe minden mosogataskor ujat hasznal az ember. Sok helyen harmassaval kerul a szemetbe egy kezmosas utan, szoval meg olcso is. Ebben biztos nem telepszik meg semmi, nem ugy mint egy szivacsban vagy olcsobb gepben.

    Egyebkent pedig makacs koszhoz a nagy nyomasu forro (80-90 fokos) viz is jo, csak nem kezben kell fogni az edenyt amikor rakuldi az ember a sugarat.

    A gepi mosogatassal egyebkent a gepeken kivul az a fo bajom hogy hetente jonne ossze egy teljes toltet, egy-ket tanyer es fazek miatt meg pazarlas a gepet beinditani, viszont naponta 3x kellene, minden etkezes utan azonnal. Plusz nem tud cseppmentesre torolni csak extra vegyszerekkel hoz ossze valami hasonlot.
  • Tetsuo #6
    Az asszony dolga. :-D
  • slickboy #5
    Ezzel vitatkoznék, a mai gépi mosogatószerek már foszfátmentesek, semmivel se károsabbak mint a kézi mosogatószerek. Továbbá a gépekben nem egy hanem kettő forgó spriccelőkar van, minden kosár alján egy. És a folyékony öblítőszert a gép adagolja, modernebbek már jelzik ha fogyófélben van, töltsd újra. A vízlágyító sót dettó. Ami inkább vízlágyító egységet regeneráló só. Ezért marhaság a 3 az egyben tabletta, a gépnek kell a regeneráló só, azt nem a tablettával kell bevinni a rendszerbe. Meg szerintem már van olyan gép is ami figyeli a mosogatóvíz mocskosságát és ahhoz igazítja a vízfogyasztást meg programot. Hogyan mosogatsz szivacs nélkül? Kézzel dörgölöd? Minek? Mosogatógépbe bepakolsz, elindítod és 2 óra múlva kiveszed tisztán. Addig a 2 óra alatt egyéb értelmes munkát is lehet csinálni. Amin maradt valami kosz azt visszateszed következő körre. Mosogatógépek 60-70 fokon mosogatnak, az lehoz mindent legfeljebb 2 kör alatt.
  • kvp #4
    Nemi mernoki munkaval meg lehetne oldani, hogy ne csak 1 forgo kar legyen alul, hanem tobb oldalrol, tobb forgo es mozgo fej. Dragabb lenne, de cserebe egyszerubben pakolhato es sokkal hatekonyabb.

    A nem eleg koszos tanyerok kerdesere jo megoldas lenne az automata mosogatoszer adagolos rendszer, ahol tabletta helyett port toltunk a gepbe, ami annyit vesz ki a tarolobol, amennyi a mosogatando cucc merete es koszossaga alapjan szukseges. Persze akkor nem fixprogramu gepek kellenek, hanem intelligensek, ami sokkal dragabb.

    Mindezek mellett en kezzel mosogatok csap alatt, raadasul ha tehetem szivacs nelkul. Tisztabb lesz minden es sokkal kevesebb vegyszer fogy. (raadasul kisebb mennyisegnel meg gyorsabb is, foleg ha meg nem szaradt ra az etel) Viz az tenyleg tobb fogy, de Pesten ebbol pont van boven es ha nem hasznaljuk akkor is atfolyik a varoson, csak a Dunamederben. A mosogatogep az hasznos, csak a mai atlagos konstrukciok egyreszt butak, masreszt akarhogy is pakolunk nem lesz eleg tiszta bennuk szinte semmi csak ha agyonvegyszerezzuk a vizet egy csomo olyan dologgal amit en meg a lefolyoba sem ontok szivesen.
  • slickboy #3
    Hát a képen látható elrendezés egyáltalán nem jó. Egyrészt szerintem mosogatógép-kompatibilis tányérok meg edények kellenek, amelyek geometriailag jól egymáshoz pakolhatók, tehát sok elfér az edénytartó kosarak tüskéi között anélkül, hogy egymáshoz érnének. IKEA 365+ porcelánok rulez. A víz alulról érkezik, ezért arra kell törekedni, hogy lefelé nézve minden edény "nyitott" legyen, kis átfedés megengedett, de alulról minden edényt érjen a felfelé spriccelő vízsugár. Triviális, de ha az alsó rekeszbe magasat teszünk, amibe beakad a forgó kar, akkor lőttek a hatékony mosogatásnak, mert nem tud forogni a vízszóró kar. A mosogatógép titka az edények gondos "tetrisezése". Némi rutinnal bámulatos mennyiséget be lehet pakolni túltöltés nélkül. Még a 45 centis gépbe is be lehet szuszakolni 2 nagyobb meg egy keskeny tepsit (mást már persze alig), ha kiszedjük a evőeszköztartó kosarat. A lehajtható tányértartó tüskék szintén előnyösek meg a szabályozható polcmagasság. Legnagyobb találmány a mosogatógép. :D
  • fonak #2
    Hát, aki tizenakárhány éve tizenéves gamerként kezdett az oldalra járni az már bőven lehet célközönség.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.12.27. 16:56:37
  • sirdond #1
    igazi supergamez téma