37982
Milyet használtok? Te milyenen játszol? Tapasztalatok...?
Angol oldalak:
UltimateGuitar | Lick Library
Magyar oldalak:
Gitár vásárláshoz help! | Erősítő vásárláshoz help! | Gitártanfolyam | Pénzes-féle iskola | Zenész Bázis
Egyébb:
Backing Tracks | Hangoláshoz 1!! | Hangoláshoz 2!! | Akkordok és skálák | ToneFinder | Hangolások | Erősítő építés | Gitár beállítás
Angol oldalak:
UltimateGuitar | Lick Library
Magyar oldalak:
Gitár vásárláshoz help! | Erősítő vásárláshoz help! | Gitártanfolyam | Pénzes-féle iskola | Zenész Bázis
Egyébb:
Backing Tracks | Hangoláshoz 1!! | Hangoláshoz 2!! | Akkordok és skálák | ToneFinder | Hangolások | Erősítő építés | Gitár beállítás
-
Lateralus #430 ----------Yoghurt,
Elég problémás a kérdésed, mert sajna nem vagyok egy két lábon járó árjegyzék, meg az árak elég váltizatosak lehetnek. Az egyik helyen ugyanazt a modellt más áron kapod meg, mint egy másikon, nem is beszélve, hogy használtan talán még olcsóbb. Az igazság, hogy csak az ára miatt nem érdemes gitárt venni. Fontos, hogy milyen stílusra akarod használni, melyik esik legjobban kézre, melyiken kényelmesebb számodra a játék. Ehhez viszont egy mód nyílik: be kell menni a boltokba és végigpróbálgatni. Persze ez sokszor problémás, mert sok helyen egy gitárt még csak-csak odadnak egy gyors próbára, de a második, harmadik után már kinéznek a boltból. Meg aztán nem mindenki szeret egy tök csendes boltban, eladók gyűrűjében játszogatni, főleg, hogy sok helyen nem is dugják be erősítőbe a gityót, vagy ha bedugják, akkor sem lehet felnyomni a hangerőt.
Ha Nirvanás muzsikát akarsz nyomni, akkor valamilyen Fender féle gitár jöhetne számításba, mondjuk egy Squier (ejtsd: Szkvájör). Halvány fingom nincs, hogy mennyi az ára, meg helye válogatja, de nagyjából ekörül lehet. Tényleg, ki tudja mennyiért mennek mostanság a Squier gitárok ?! Ez olyannyira Fender másolat, hogy lényegében az is, mert a Fender cég Japánban készült modelljeiről van szó (lehet, hogy már ezt is áttették Koreába ?), persze ugye jóval olcsóbban. Jó kis hangszerek. Ilyet használt egy ideig (lehet, hogy még mindig) a Nyersből Czutor Zoli, és a Tankcsapdás Lukács Lacinak is van egy Squier basszgitárja. Ha erőszakosabb hangú gitárokra gondoltál, mondjuk inkább közel a Metallicához, akkor az Oroszlánbarlang mindig akciózik az alacsonyabb szériás Ibanez-ekkel, a G-sorozat a legolcsóbb sorozata az Ibaneznek és a GRX40CA (ezt puskáztam, mert fejből nem tudok mejegyezni minden tipust) modell most 59.900-. A gond csak az, hogy ki nem állhatom az Oroszlánbarlangot, mert bunkók az eladók, illetve olyanok, amilyen a pillanatnyi hangulatuk és az általában szar. Pozsonyi út 40-ben a pincében van az üzlet. Érdemes körülnézni a Medgyesi hangszerüzletben is, mert van egy saját gyártású gitárjuk olyan 45-130 ezres áron (a modelltől függően), ez a Craftsman. Ezeket ők szerelik össze a Távol-Keletről behozott alkatrészekből és híresebb gitárok elég korrekt másolatai. 60 körül is van egy pár féle. Ilyen gitárokat használ a Mood (Isten nyugosztalja!) zenekar mindkét gitárosa. Na egyenlőre ennyi, de ezeken kívül rengeteg gitár van még 60 ezer körül.
Kinek van más tippje ?! Ajánljunk Yoghurtnak gitárt 60 ezer körül !!!
----------her Valo,
Milyen erősítő ?
Ha szép, tisztán csengő hangot akarnék, akkor a Vox valamelyik (mondjuk AC30) full csöves kombóját venném. Ha blues, vagy jazz futamokat, akkor egy Fender Jazz Chorust, vagy Fender Twin Reverbet, ha kemény metalt akarnék hallani, akkor Mesa-Boogie Dual Rectifier, vagy Peavey 5150-es, esetleg Soldano SLO-100-as.
-----------Coine,
Micsoda zenei műveltség ! Tényleg a Tool új albumának címe a Lateralus és tényleg eléggé bírom a bandát. -
#428 Hát attól függ.
Te valszeg a KH2 Vintage gitárra gondoltál amiből 100 db készült 2001-ben...nah az asszem 4500 $ vagy mennyi....és a "sima" KH02 vagy mittoménmi a neve (szal Kirk alapgityója ami 1ben koncertgityója is nagy részben) amiiből nem "csak" 100 db. készült az """olcsóbb""
de ott van lejjebb a cím. ott vannak az árak is.
-
#425 Bocsika, de az ára asszem 2500 $ felett van :-)
www.espguitars.com
1ébként énisénis megszállott MEtallicska :-)
sokáig nem voltam, de látom pörög a topic, Lateralus, jól nyomod a technikai témát, Tool-s vagy ? :-)
-
Lateralus #420 Sykora !
Bocs kihagytam, hogy az utóbbi basszuscuccra voksolnék. Csak azt vedd alapul, hogy a Musima és a Vermona cuccok is NDK-s gyártámányok és NDK már jó 10 éve nincs a cég megszünt, tehát a gitár és az erősítő is legalább 10 éves (sőt Vermona néven régebben gyártották, azután Regent volt a neve, úgyhogy több, mint 10 éves lehet)
A Leacer basszgitárról a mai napig fogalmam sincs, de a Crate erőlködők minőségi motyók, persze látom ez az árán is tükröződik. Ha viszont van a cuccra 75 ezred akkor azt ajánlom inkább vegyél belőle csak egy basszgitárt. Tudom, így nem lesz erősítőd hozzá, viszonr ennyiért egy alsóbb Ibanez, vagy Jackson kijöhet. A gitár a legfontosabb és egy ilyen évekre megbízható minőség lesz, erre is gondolni kell. Lehet, hogy másfél év múlva "kinövöd" a Leacert. -
Lateralus #419 her Valo !
A Yamahák nagyon korrekt, megbízható hangszerek. Hosszas tapasztalatom nincs velük, mert csak boltokban pengettem egyszer kétszer, de amit hallotam az mind pozitív volt. Egy barátomnak egy régi Yamaha elektromos gitárja van és tökéletesen működik pedig már elmúlt 20 éves. A Yamaha már több, mint 30 éve gyárt elektromos gitárokat, így nincsnek híjján a tapasztalatnak. Bármely Yamaha elektromos gitárt ajánlom, de az akusztikusat is.
Sykora !
Nem kell akkordokat játszani a basszusgitáron ! Semmi sem kötelező. De lehet rajta akkordokat is hozni. Azt játszol, amit akarsz. Gitáron sem kötelező akkordozni.
Amúgy a basszusgitárosok többsége újjal pengeti a hangszerét. Főleg a metal zenekaroknál előfordul egy-két pengetős megoldás is. Ez keményebb megszólalást hoz, de sokan nem szeretik ezt a fajta játékmódot.
Egy alapvető, és a sima gitártól teljesen eltérő basszustechnika, a jól ismert slap'n'pop, rövidebb nevén slap. Ilyenkor a basszusgitáros hüvelykújjával üti, majd mutatóújjával kssé alulról "feltépi", pengeti a húrt. Ezzel rendkívül gyors, pattogós, funkys hatás érhető el.
Fieldy a Kornból fogalmam sem volt milyen effekteket használ, de most utánanéztem a neten és ilyen márkák kerültek elő:
Boss SYB-3 (basszus szintetizátor)
Electro-Harmonix Big Muff (torzító/sustainer)
Voodoo Lab Tremolo (tremoló)
Boss FZ-2 Hyper Fuzz (torzító)
Ibanez FL9 Analog Flanger
etalon !
Szerintem félig igazad van, de félig nincs. Biztos kell ide több konkrétum is, hogy ki milyen stílusokat gitárosokat szeret, hol játszik, és mit, milyen véleményei vannak a nagyokról. Ugyanakkor elfelejted, hogy sokan nemrég kezdtek itt gitározni, vagy csak most szeretnének elkezdeni. Tapasztalatokat szeretnének sokan szerezni másoktól és azért jöttek ide, hogy ezt megtegyék. Azonkívül miért ne lehetne álmodozni. Nem hiszem, hogy az ide írók nagy része "beleértve engem" is úgy tele van lével, hogy bármilyen gitárcuccot megengedhetne magának. Így pedig marad az álmodozás és az egymás közti eszmecsere, mert lehet, hogy másvalakinek pont a hőn áhított cucc van meg és tud róla tanácsot adni. Mindeféle üres szólók feltöltögetése meg teljesen felesleges ide, mert nem mindenki szólózik, nincs mindenki azonos szinten, így ebben az esetben menne csak a flamelés, hogy "na ki tud ilyen szólót nyomni". Amúgy meg szerintem senki sem arra kíváncsi, hogy ki mennyit játszik "százon", hanem, hogy mi a véleménye a gitározást érintő dologról.
Egyébként te milyen stílust szeretsz ? Játszol valahol ? És szerinted van ma Magyarországon igényes rock/metal banda ? -
Lateralus #411 Hi, her Valo !
Kösz a dícséretet, de nagyon sok mindent nem tudok még és nem is fogok. A gitártechnika tényleg egy olyan nagy terület, amit egy élet alatt is képtelenség átfogni, teljesen megérteni. Csak egyes területeken "bőghetsz" hozzá valamit.
Pont azért vannak ezek a topicok, hogy a hasonló érdeklődésűek kicseréljék itt a tapasztalataikat és mivel láttam, hogy itt mennyi lelkes ember szó hozzá nap, mint nap, gondoltam én is megosztok veletek pár dolgot.
Dehát egymástól tanulunk és én is azért vagyok itt, hogy tőletek tanuljak. Tőled mindjárt meg is tudtam, hogy a Marshall JackHammer JH-1 neked bejön és a Metal Zone-nál jobban kijönnek vele a szólók. Én például nem ismerem ezt a Marshall torzítót, de adok a véleményedre. Én a Marshall ...Master sorozatot próbáltam és nekem nem jött be (metal zenére). A Metal Zone (bár sokan szeretik fikázni) viszont egy nagyon "disznó" metaltorzító, aminek még az ára sem olyan vészes, a minőségéhez képest, és már hosszú évek óta gyártják, nem véletlenül.
Hát igen a húrokkal kezdetben valóban meg kell szenvedni, mert rendesen "szétszedik" az újjak végét, de néhány hónap alatt kellemes kis bőrkeményedés lesz az újjaid végén, onnantól pedig már elviselhetőbb a dolog. A szólózáshoz valóban a vékonyabb húrok jobbak, a 8-as például egész kellemes tud lenni ilyen téren. Én mindig a 9-est szerettem, az ismerőseim meg sokan 11-est használnak (szólóhoz is), ami nekem már kissé otrombának tűnik. A jazz zenészek előszeretettel használnak ennél vastagabb húrokat is (!!!).
A VG-8-t személyesen nem próbáltam, de voltam egy bemutatón, ahol részletesen magyarázták a működését, igaz ez pár éve volt, de puskázok egy kicsit a hivatalos infóiból is.
Én is tévedtem korábban, mert az új verzió nem VX-8-as, hanem VG-8EX és VG-88 névre hallgat.
Alapvetően ezt a szerkezetet a szintetizátorokban már a megjelenése előtt pár évvel bevezetett "modellezési" eljárás alapján fejlesztették ki. Ez egy forradalmian új dolog volt és nagyon népszerű lett. Részletesen én sem tudnék belemenni, de ha jól tudom az a lényege, hogy a szintetizátor/effekt által megszólaltatott hangot egy eredeti hangszer hangjának jellemzői alapján alakítják ki, tehát különböző módszerekkel bemérik (lemodellezik) egy élő hangszer hangját. Tehát ez nem egy felvett hang, hanem matematikai számokkal van leírva és így olyan hangzások is elérhetők, amelyeket pl. fizikailag képtelenség előállítani. A Roland ezt a technológiát ötvözte a VG-8-ba és COSM modellezésnek nevezte el ( a VG egyébként a Virtual Guitar rövidítése). Lényegében műszerekkel bemértek rengeteg féle gitárerősítőt, gitárt, stb és ezek hangzását (matematkailag leírva) ültették bele a VG-8-ba. Ez azt jelenti, hogy a VG-8-ra kapcsolva szinte teljesen el is vonatkoztathatsz a gitárod, hangszedőd, stb eredeti hangjától, mert azon keresztül bármely lemodellezett hangszer, jelen esetben gitár / erősítő hangját meg tudod szólaltatni.
Például, veszel egy olcsó elektromos gitárt (nem kell bele hangszedő sem, mert a VG-8 egy saját hangszedőt használ, amelyet a gitár testére kell erősíteni), rádugod a VG-8-ra, ezután beállíthatod rajta, hogy te "virtuálisan" mondjuk egy Gibson Les Paulként akarsz szólni egy Vox AC30-as erősítőn keresztül. És amint megpengeted a gitárt egy ilyen hangot fogsz kapni. De ez még nem minden, mert azt is beállíthatod, hogy a képzeletbeli Gibsonodon hol legyen a hangszedő, és az hogy álljon rajta, valamint, hogy a képzeletbeli VOX erősítő előtt hol legyen egy képzeletbeli mikrofon és az hogyan álljon. Ezzel olyan furcsaságokat is csinálhatsz, amit az életbe soha, mivel ha akarod, akkor a képzeletbeli hangszedődet a gitár nyakára teheted, vagy esetleg a gitár testén kívülre is - amit ugye a való életben lehetetlen megcsinálni. Tehát magad állíthatod be, hogy a kapott hang milyen gitár / erősítő / hangfal / hangszedő / mikrofon hangján szólaljon meg. Ezen kívül gitárszintetizátorként is használható a VG-8 és ha akarod, akkor úgy fog szólni, mint egy brácsa, vagy trombita, de belezsúfoltak még egy rakat hagyományos gitáreffektet is (distortion, reverb, chorus, panorama, delay, EQ, flanger stb.). Az újabb modellben 200 előre beírt hangzáskép van és te is szerkeszthetsz és elmenthetsz további 100-at. Szintén az újabb változaton van már expression pedál is, amellyel változtathatod az adott effekt erősségét/paramétereit. Mindezt olyan 350-400 ezer forintért.
-
Lateralus #408 Coine,
- Igen, úgy tudom, hogy Hendrix bátyó instrukciói alapján építették meg az első wah pedálokat.
- A kérdés második részét nem értem az pedál és effektproci kapcsolatáról.
- A torzító általában nincs beleépítve az elektromos gitárba. Van egy-két ilyen próbálkozás, de nagyon ritkák és sokszor a gitáros saját kérésére és útmutatásai alapján, utólag építtetik bele. A gitárok legtöbbjében a torzító. Felesleges is lenne, mert egyrészt nem használ minden gitáros torzítót, másrészt mindenki inkább megveszi külön magának a számára legjobban megfelelőt.
- Az extra torzító alatt mit értesz ?
- Évek óta nem gitározom már, csak prüntyögök otthon néha. A gitározás technikai, hangtechnikai része (nem eletronikai szinten, hanem a hangzást tekintve) viszont a mai napig érdekel. Egyébként 19 éve vettem először gitárt a kezembe, aztán hamarosan abbahagytam és éveket kihagytam. Aktívan úgy 10 évet gitároztam, ma meg csak úgy hobbiból, de inkább ritmusgitáros voltam, sosem szerettem a szólózgatást, mert ahhoz sok seggelés és gyakorlás kell, nekem meg nem volt hozzá annyi türelmem. -
Lateralus #407 Huhh, Sykora
Elég tág fogalmakról kérdeztek. Mondjuk a basszgitárokról kevesebbet tudok írni, mert nem vagyok basszgitáros.
A konkrét kérdésedre válaszolva. Nem tudom, hogy a Leacer California jó basszgitár-e, mert még csak nem is hallottam róla. Csak úgy meg nem akarom leszólni. Ha tippelnem kell, akkor ez valamilyen távol-keleti modell lehet, mert azokból aztán ezernyi különböző nevű van, amit sokszor ugyanaz a cég gyárt.
Ami a legfontosabb, hogy basszusgitározni egyáltalán nem könnyebb, mint gitározni. Azért mert ezen általában csak 4 húr van még egyáltalán nem könnyebb rajta a játék. Tehát (és ez érvényes a gitárokra is) a több húr nem egyenlő a nehezebb játékkal. A basszusgitárnál teljesen más játéktechnikák is vannak, mint egy gitárnál. A basszusgitár ugyan legtöbbször kisérőhangszer, de nem minden esetben van háttérben. Vannak (voltak) olyan világhírű basszusgitárosok, akik a gitárral egyenértékű szólóhangszerként használták a hangszerüket.
A basszusgitárról annyit mindenképp érdemes tudni, hogy az ötvenes évek elején találták ki, mégpedig a Fender cég hozta ki az első basszugitárt, ami a Fender Precision volt és ezt a modellt a mai napig gyártják és az egyik legnépszerűbb. Ugye alapvetően a zenekari hangzásképben a nagybőgő helyét vette át, azt helyettesíti. A gitárok is egyre hangosabban lettek és a nagybőgő már nem rendelkezett elég hangerővel a kísérethez. Ezért lényegében a bőgő szerepének betöltéséhez kitaláltak egy szintén elektromos hangszert, amely felépítésében is sokkal inkább hasonlított egy elektromos gitárra, mint egy nagybőgőre.
A basszusgitár legtöbbször 4 húros (hangolása EADG), de viszonlag elterjedtek az 5 húros, esetleg 6 húros modellek is. Még egyszer mondom, ezeket nem "jobb" basszusgitárosok használják, hanem olyan basszusgitárosok, akiknek a 4 húr nyújtotta hangtartomány nem felel meg és több hangot szeretnének játszani hangszerükön. Az 5 húrosak rendszerint egy mélyebb húrt tartalmaznak a négy hagyományos húr fölött, a 6 húrosak pedig egy ugyanilyen mélyet és a legmagasabb ( G ) húr alatt egy magasabb húrt. Vannak extrémebb kisérletek is, 8 húros, meg efölötti húrszámú modellek is, sőt a volt olyan basszusgitáros, aki kijelentette, hogy ő még 4 húrt sem akar használni, elég neki a 2 és ezért csináltatott külön magának egy 2 húrosat.
Néhány évtizede kitalálták már, de főleg a 90-es évek MTV Unplugged-jai tették népszeűvé az akusztikus basszusgitárokat. Nem olyan elterjedtek, de szépen csengő, mély akusztikus hangjaik vannak.
A basszusgitárok között (legyen az elektromos, vagy esetleg akusztikus) léteznek úgynevezett fretless, azaz érintő nélküli modellek is. Ezek nyakáról hiányoznak az érintők (például egy hagadűn, vagy nagybőgőn sincsenek). Így egy kissé nehezebb rajtuk a játék, mint egy hagyományoson és kicsit máshogy szólnak.
Az elektromos modellek között van aktív és passzív elektronikájú. A passzív a hagyományos. Ez nagyjából olyan hangszedőkkel van felszerelve, mint egy gitár (nem ugyanolyan, csak hasonlít !). Modernebb basszgitárokban divat az aktív elektronika. Ezekbe be van építve egy kis előerősítő rész, amelyet egy külön kis elem is lát el árammal. Erősebb jelet adnak le, szélesebb a hangszínül és dinamikusabb a hangjuk, de nagyobb az elektronika alapzaja is és strapabíróbb erősítő sem árt melléjük, mert a kevésbé "kitartó" erősítők hangszóróit könnyen széthajtják.
Márkákban ezerféle van, mint a gitároknál és nem ismerem mindet, de a legrégebbi és legnépszerűbb márkák a Fender, Gibson, Rickenbacker. Attól is függ milyen stílusra akarod használni. Újabbak közül népszerű a Music Man, Pedulla, Ibanez, Washburn, Warwick, Jackson...felsorolni sem lehet őket. Vannak kis műlyekben gondosan, kézzel készített basszgitárok is (ugyanígy vannak gitárok). Magyarországon ilyen a Ré, vagy a Fibenare.
Hát nagy vonalakban ennyit. -
#406 Na végre egy tapasztalt gitáros, te mióta gitározol ?
Elég jó kis leírást adtál.
Namármost a wah wah pedálokat télleg Hendrix vezette be, de ilyen nagy kapcsolat van a pedál és az effektproci között ???
Továbbá a torzitó általában bele van építve az elektromos gitárokba ? Vagy van még extra torzító ??? ezt nem vágom...
-
Lateralus #405 Ja igen az Atlantisz Yamaha székhelye a Múzeum Körút 10-ben van ! -
Lateralus #404 Helló Coine !
Az a baj, hogy annyit lehetne írni erről a témáról, hogy egy kisebb könyv megtelne. Beírásaidból nem nehéz észrevenni, hogy metal zenét hallgatsz és játszol legszívesebben. Ehhez ugye a legfontosabb effekt a TORZÍTÓ. Egyenlőre csak erről írok, meg egy kicsit az effektek fajtáiról.
A torzító lényegében nem más, mint egy túlvezérelt áramkör. Minden erősítőnek van egy olyan tartománya, amely már túlvezérelt (szőrös) hangzást produkál. Úgy a 60-as évek környékén kezdték felfedezni maguknak a gitárosok, hogy a tökig kitekert csöves gitármotyóval érdekesebb hangzásokat kapnak. Ezt hívják lényegében overdrive-nak, azaz túlvezérlésnek (túlhajtásnak). Akivel igazán a köztudatba került ez a hangzás, az Hendrix volt, és úgy tudom, hogy az ő kérésére készültek az első kompakt effektpedálok.
Később persze fejlődtek (változtak) a hangzások, keményedtek a zenék. Bejött a hard rock a heavy metal és a gitárosoknak még extrémebb hangzásokat és még nagyobb torzítást akartak. Nem volt elég az overdrive, a túlhajtás és színre lépett a torzító (distortion). Itt aztán tényleg rengetegfélével kisérletezgettek az évek során és nem lehet azt mondani (szerintem), hogy ez, vagy az a legjobb - mint ahogy a gitároknál sem.
A torzítónál már nem egyszerűen csak túlvezérlésről van szó, hanem van mindenféle magashang visszacsatolás, emelés stb., de ebbe nem mennék bele, mert nem vagyok elektronikai tudor, sőt ! Szóval a lényeg nagyvonalakban, hogy alapból kétféle torzítót vehetsz az OVERDRIVE feliratúak a hagyományos túlvezérelt hangzást adják, de metal zenéhez nem ajánlanám, mert nem lesz neked elég a torzítása. A DISTORTION elnevezésűek a keményebb torzítók, de ezek között is vannak kevésbé sikerültek. Ja és a torzítók csúcsa a csöves torzító, amely a nagyon jó túlvezérelhetőségen kívül, csöves, meleg hangjával is kitűnik. Szerintem felesleges ilyen drága torzítóval kísérletezgetned. Metalhoz szerintem nagyon állat a BOSS Metalzone kompakt effektpedál. Nekem is volt ilyen és szerintem a mai napig a legjobbak között van, nagyon sok állítási lehetőséggel, ütős torzítással. Neked mindenképpen ezt ajánlom legelőször. Az ára kb. 25 ezer körül van újonnan és olyan 15 használtan. Sokan dícsérik még az Ibanez Tubescreamert, de én nem próbáltam csak a hallomások alapján ajánlom, mert csak jót hallottam róla, főleg a régi sorozatról. Van az Ibaneznek egy Soundtank nevű effektsorozata. Abban újra kihoztak egy Tubescreamer nevű effektet, de nem tudom, hogy mennyiben hasonlít a régire. Az újnak az ára boltban olyan 14 ezer forint és ugyanennyi körül van az Ibanez többi torzítója is ebben a sorozatban, amiket viszont próbáltam és nekem egyáltalán nem jöttek be (ilyen nevektől szerintem óvakodj, mint Ibanez Classicmetal, Ibanez Thrashmetal), másnak persze lehet, hogy bejön ezek hangja, de ha egy ilyen után meghallgatsz egy Metal Zone-t, ég és föld lesz köztük a különbség. Amit még nem ajánlok metalhoz az a Marshall torzítósorozata. Ilyen neveken futnak mint pl. Bluesmaster, Shredmaster. Az utóbbi a jobban torzítható, de nekem egyik sem jött be, kimondottan metalhoz. Ha külső effektet is akarsz, akkor nem érdemes sok kis kompakt effektet egymás után kötni, mint egy villanyvasutat, mert néhány darab után már drágább, mint egy egyszerűbb effektprocesszor, másrészt zajos is lesz, mindenesetre sok nagy nevű, profi gitáros használ ilyen egymásba kötött kompakt effekteket.. Ha sok effekt között akarsz válogatni, akkor egy effektprocesszort érdemes venni. Ebből van az úgynevezett effektpad és a rack-es effektpocesszor. Az effektpadban egybe vannak építve a kapcsolószervek, kijelzők és a pedálok, a rack effektprocesszort pedig egy szabványos méretű (19 inches) szekrénybe lehet beépíteni é külső pedálsor van hozzá, emiatt általában drágább is, valamint a drágább modellek ezek közül kerülnek ki. Szándékosan drágábbat írtam és nem jobbat, mert az effektpadok között is vannak professzionálisak. Például Kirk és úgy tudom James is a Metallicából a Roland VG-8-as effektpadot használják, (nemrég egy újabb modell is kijött ebből a VX-8-as), ami egy vérprofi szerkezet, amelynek részletezését, majd talán egy másik alkalommal elkezdem. Lényeg az, hogy új ára 350 ezer körül van, úgyhogy maradjunk egyszerűbb vizeken. Használtan olyan 25-30 ezertől vehetsz már effektpadot ezekben úgy 5-10 effekt található és több féle módon kombinálhatod őket. A régebbiek közül megbízhatóak és jók a BOSS ME-6, a ZOOM 9000-es. Ezek úgy 30-40-ért beszerezhetőek. Olyan 50 körül hozzájuthatsz egy KORG AX30G-hez, amit nagyon tudok ajánlani. Eszméletlen jó torzítói vannak (olyan 7-féle) és összesen 28 effekt közül valogathatsz, amelyek mindegyike nagyon jó, ezen kívül beépített hangológép is van benne. Ebben az árkategóriában szerintem verhetetlen.Van már újabb testvére is az AX300G, de nem tud sokkal többet a résginél, csak drágább, mert újabb, és hülye kék meg piros színekben pompázik (a régi feket, úgyhogy igazi metálos cucc), Ajánlanám még a Digitech RP-1-est, ami szintén nagyon profi és rendeteg díjat is begyűjtött, de használtan 100 ezer körül van az ára. Inkább a KORG AX30G. A KORG G-1-estől viszont óvakodj, mert igaz, hogy régebben Dimebag a Pantera gitárosa reklámozta, de nem valami nagy durranás.Azért hangsúlyoznám, hogy ezek csak a saját véleményeim, mert másnak esetleg más effekt jön be.
Na mára ennyi, mert ebből a témából tényleg meg lehetne tölteni egy könyvet.
her Valonak üzenem, hogy az Atlantisz Yamaha Kft a magyar hivatalos forgalmazó és van náluk RGX-TT is, de nem t'om milyen áron. -
#403 Zongora is király, de én gitáros vagyok :-)
...és elfogult :-)
-
wicki #402 A zongora a hangszerek királya. A legsokoldalúbb.
Hallgassátok meg Chopin Forradalmi etűdjét.Meggyőz. -
#401 Királyság, én imádom !
nekem "A" hangszer -
wicki #400 Én csak zongorázom (12 évet) de klassz lehet gitározni is. -
#399 Beszélj nekem lécci az effektekről, mert még nem vagyok olyan szinten, hogy kéne, de jövő tavaszra / nyárra már leszek annyira képzett, hogy kelleni fog.
Szal mesélj rólluk, márkák, típsuok, ár, mit tud, szal minden...
thx
-
#398 www.trial.hu
nézz el ide, vagy www.yamahaguitars.com asszem és keress pár hivatalos viszonteladót.
Aztán van még a Gitárodú meg az Oroszlánbarlang amiket úgy vágok kb.
Meg Trial persze... -
Lateralus #395 Szóval,
A Gibson SG 61 Reissue a magyarországi hivatalos Gibson forgalmazónál jelenleg nem kapható, úgyhogy csak találgatni lehet a hazai árát illetően.Az USa-ban olyan 500 ezer körül van az új ára, de használtan (az Ebay-en) láttam egy 5 éveset 280 ezerért.
Mindenesetre sajnálom !
Különben ha valakinek van valami konkrét kérdése a gitározással, de főleg a gitárok és tartozékaik technikai részével kapcsolatban akkor szívesen megosztom veletek azt a keveset, amit tudok.
Na üdv ! -
#394 Hehe, csá !
Először is a gitár nállam van és bizony Gibson SG Reissue '61-es típus, és NEM az enyém, csak jó időre kölcsönbe kaptam, tulaj nem adja el és nemtok senkit akinél lenne.
Továbbá ha jól tudom (nem tuti) : újonnan 600 ezer, használtan 400 ezer Ft
Asszem elég méltányos ár :-()
-
Lateralus #393 Coine!
Korábban betettél egy képet egy Gibson 61-es Reissue-ról. Kérdezd már meg a tulaját, hogy eladó-e, és mennyiért ! Vagy tudsz-e valakit, akinek van egy hasonló eladó. Persze nem akarom elorozni előled a kölcsöngityót !
Jobban mondva nem hasonló, hanem ugyanilyen típusban kéne. Évek óta keresek ilyet én is és egy barátom is. Venni mondjuk lehet, de nem mindegy mennyiért. Ha esetleg valaki rajtad kívül tud ilyet méltányos áron, azt szívesen vennénk.
Köszi
-
#389 Hát igen, elektromos gitár 4ever :-))
-
#383 Szegénykém, a kinézet elégggggé másodlagos, hangzás a lényeg !!!!
Pécsen lax, hát azt akkor passzolom, nekem Bp a terepem :-)
Hangja a Samickhoz hasonló ??? hááááááát.....
Samick nem éppen a "legjobb", de az is gitár, hát nemtom, keress, olyat aki ért a basszerhoz és nézesd meg vele, megéri-e ?
kb. ennyi
-
#382 Hát erre komolyan nemtom a választ, mert nem basszerozok, de a bassz. különbözik az elektrmos gitártól meg akkusztistól is, tehát erre nemtom a választ. -
#379 Én nem basszerozok, de mi a gitár márkája ?
Mert fontosabb jó gitárt venni, mint erősítőt !
Prince erősítő ? Nem ismerem, de attól még nem szólom le.
Mi a gitár márkája ? Van tanárod vagy ismerősöd aki jól ért a gitárokhoz ?
Bp-n lax ?
-
#377 Ha lesz időm akkor rakok be Gibson Gothic gitárképeket is !
-
#375 Akkor jöjjenek Jackson gitárokról képek :
ez 2 ugyanolyan gityó csak más színben :-)
más Jackson :
ez az uccsó nagggyon bejön ;-)))
nah most hirtelen ennyi
http://www.jacksonguitars.com
-
#374 Jáccam fel a rock riffeket amiket tudok vagy mi ?
most nem :-P
-
#370 Nézd végig az elejétől a topict, tele van képekkel !
Én intenzíven 2 hónapja :-))
-
AnonymouS #369 Egyetértek.
Királyok a pengetők meg a gitárok Coine!
Ki mióta gitározik? Én 4. éve. -
#368 Vhogy a punk bandák nem nagyon fejlődnek...csak dallamos ritmusos jól csengő zenét nyomatnak.
Lásd : Blink 182, Tcs
-
#367 Köszi király vagy. -
#366 me' igényes letté' azé' -
#365 Az a baj a tcs-vel, hogy 10 év alatt nem sikerült zeneileg fejlődniük.
Ettől még jó a banda, bár egyre kevésbé szól már nekem. -
#364 Szintén rock (meg metál), de Tcs nem a kedvenc, de nem rossz :-)
-
#362 Kiírtak meghallgatásokat...keresnek új gitárost és Fred szerint ezután jobb lesz a Limp....meglátjuk... -
#361 kicsit nehezebb az ügy, mert odaírják az alapítót :) -
#360 Tavaly volt egy eminem meghalt topic.
Idén tutira lesz egy limpbizkit feloszlott. -
#359 Hmm, Wes Borland gitáros kilépett a Limp Bizkitből, remélem talál egy normális 1üttest -
#358 Köszi szépen, majd hétvégén ha lesz időm akkor +nézem !
thx
-
#357 Szia Coine!
Találtam egy oldalt, ami szerintem érdekel (bár lehet, hogy tévedek): http://www.tablatures-du-net.com/
elvileg franciául van, de van angol verzió is
nem t'om, hogy mennyire érdekelnek a híres számok gitárra írt változatai (biztos van egy normális kifejezés is erre, angolul: guitar tabs, chord)