• Lateralus
    Hi, her Valo !

Kösz a dícséretet, de nagyon sok mindent nem tudok még és nem is fogok. A gitártechnika tényleg egy olyan nagy terület, amit egy élet alatt is képtelenség átfogni, teljesen megérteni. Csak egyes területeken "bőghetsz" hozzá valamit.

Pont azért vannak ezek a topicok, hogy a hasonló érdeklődésűek kicseréljék itt a tapasztalataikat és mivel láttam, hogy itt mennyi lelkes ember szó hozzá nap, mint nap, gondoltam én is megosztok veletek pár dolgot.

Dehát egymástól tanulunk és én is azért vagyok itt, hogy tőletek tanuljak. Tőled mindjárt meg is tudtam, hogy a Marshall JackHammer JH-1 neked bejön és a Metal Zone-nál jobban kijönnek vele a szólók. Én például nem ismerem ezt a Marshall torzítót, de adok a véleményedre. Én a Marshall ...Master sorozatot próbáltam és nekem nem jött be (metal zenére). A Metal Zone (bár sokan szeretik fikázni) viszont egy nagyon "disznó" metaltorzító, aminek még az ára sem olyan vészes, a minőségéhez képest, és már hosszú évek óta gyártják, nem véletlenül.

Hát igen a húrokkal kezdetben valóban meg kell szenvedni, mert rendesen "szétszedik" az újjak végét, de néhány hónap alatt kellemes kis bőrkeményedés lesz az újjaid végén, onnantól pedig már elviselhetőbb a dolog. A szólózáshoz valóban a vékonyabb húrok jobbak, a 8-as például egész kellemes tud lenni ilyen téren. Én mindig a 9-est szerettem, az ismerőseim meg sokan 11-est használnak (szólóhoz is), ami nekem már kissé otrombának tűnik. A jazz zenészek előszeretettel használnak ennél vastagabb húrokat is (!!!).

A VG-8-t személyesen nem próbáltam, de voltam egy bemutatón, ahol részletesen magyarázták a működését, igaz ez pár éve volt, de puskázok egy kicsit a hivatalos infóiból is.

Én is tévedtem korábban, mert az új verzió nem VX-8-as, hanem VG-8EX és VG-88 névre hallgat.

Alapvetően ezt a szerkezetet a szintetizátorokban már a megjelenése előtt pár évvel bevezetett "modellezési" eljárás alapján fejlesztették ki. Ez egy forradalmian új dolog volt és nagyon népszerű lett. Részletesen én sem tudnék belemenni, de ha jól tudom az a lényege, hogy a szintetizátor/effekt által megszólaltatott hangot egy eredeti hangszer hangjának jellemzői alapján alakítják ki, tehát különböző módszerekkel bemérik (lemodellezik) egy élő hangszer hangját. Tehát ez nem egy felvett hang, hanem matematikai számokkal van leírva és így olyan hangzások is elérhetők, amelyeket pl. fizikailag képtelenség előállítani. A Roland ezt a technológiát ötvözte a VG-8-ba és COSM modellezésnek nevezte el ( a VG egyébként a Virtual Guitar rövidítése). Lényegében műszerekkel bemértek rengeteg féle gitárerősítőt, gitárt, stb és ezek hangzását (matematkailag leírva) ültették bele a VG-8-ba. Ez azt jelenti, hogy a VG-8-ra kapcsolva szinte teljesen el is vonatkoztathatsz a gitárod, hangszedőd, stb eredeti hangjától, mert azon keresztül bármely lemodellezett hangszer, jelen esetben gitár / erősítő hangját meg tudod szólaltatni.

Például, veszel egy olcsó elektromos gitárt (nem kell bele hangszedő sem, mert a VG-8 egy saját hangszedőt használ, amelyet a gitár testére kell erősíteni), rádugod a VG-8-ra, ezután beállíthatod rajta, hogy te "virtuálisan" mondjuk egy Gibson Les Paulként akarsz szólni egy Vox AC30-as erősítőn keresztül. És amint megpengeted a gitárt egy ilyen hangot fogsz kapni. De ez még nem minden, mert azt is beállíthatod, hogy a képzeletbeli Gibsonodon hol legyen a hangszedő, és az hogy álljon rajta, valamint, hogy a képzeletbeli VOX erősítő előtt hol legyen egy képzeletbeli mikrofon és az hogyan álljon. Ezzel olyan furcsaságokat is csinálhatsz, amit az életbe soha, mivel ha akarod, akkor a képzeletbeli hangszedődet a gitár nyakára teheted, vagy esetleg a gitár testén kívülre is - amit ugye a való életben lehetetlen megcsinálni. Tehát magad állíthatod be, hogy a kapott hang milyen gitár / erősítő / hangfal / hangszedő / mikrofon hangján szólaljon meg. Ezen kívül gitárszintetizátorként is használható a VG-8 és ha akarod, akkor úgy fog szólni, mint egy brácsa, vagy trombita, de belezsúfoltak még egy rakat hagyományos gitáreffektet is (distortion, reverb, chorus, panorama, delay, EQ, flanger stb.). Az újabb modellben 200 előre beírt hangzáskép van és te is szerkeszthetsz és elmenthetsz további 100-at. Szintén az újabb változaton van már expression pedál is, amellyel változtathatod az adott effekt erősségét/paramétereit. Mindezt olyan 350-400 ezer forintért.