37982
  • Slinky Cyle
    én úgy értettem, hogy kikapni a tremolót, aztán az üreget kitölteni valami kitöltő anyaggal, majd kifúrni a fix hídnak a helyét, és ráépíteni..
    ezt én baromságnak tartom, mert egyrészt drága lenne így átalakítatni, másrészt meg szar lenne az egész..
  • Hecker007
    Viszont nekem is lenne egy kérdésem, erről a Top Mount Floyd Rose Special-ról mit tudtok?
    Mennyire használható ez mondjuk egy Edge3-hoz képest, illetve mennyire áll messze az Original Floydtól?
  • Hecker007
    amúgy néhány olcsó, de jó gitár:
    -Dean Vendetta XM, nincs tremolója, hangszedők nem rosszak
    -LDT M-50 vintage tremolós amit egyszerűen a rugók feszítésével ki lehet iktatni
    -Jackson JS32RT testen átmenő húros
    -Ibanez GRG170DX vintage stílusú tremoló ami ha jól be van állítva akkor egész jól használható is alapból felezhetők benne a szedők csak egy push-pull poti kell bele meg egy kis vezetékelés
    -Cort G210 H-S-S, vintage tremoló
    -Squier Standerd Stratocaster van belőle H-S-S verzió is
    Ezeket meg lehet venni boltban is, de használtban is kaphatók általában jóval 50k alatt, persze ezeket érdemes átnézni még akkor is ha boltban veszed. Illetve csak úgy szabad boltban is megvenni bármelyiket hogy beállítják neked ott helyben és ha úgy is mindent megfelelőnek találsz akkor veszed meg csak.
  • Tibi7
    Akkor vegyük úgy, hogy ez megoldható. De a kérdés második felére tudtok valami biztatót vagy lehangolót mondani? Mármint a hangszedőkre.
  • Hecker007
    Már bocs de ez hülyeség vannak nagyon jó tremoló fixálók gyárilag is, meg ha a rugókkal teljesen ráhúzod a testre az is jó, semmivel nem lesz kb másabb a hangja mintha rendesen be lenne állítva a tremoló.
  • Gvik

• Hecker007
    természetesen lehet fixálni a floydot is, de ha szar anyagból van akkor mindegy teljesen mert a satu nem fogja rendesen a húrt
  • Slinky Cyle
    elvileg fordítva lehet csak.. fix hidat, tremolósra átalakítani.
    Gyakorlatilag gányolással meg lehetne csinálni fixre a tremolósatt..de az már nem gitár lenne, hanem egy nagy szarkupac, ami zenélésre alkalmatlan lenne.
  • Tibi7
    Na keresgéltem használt kx 5 után, de nem találtam a nagyobb használt hangszeres oldalakon. Nem lesz könnyű.

Kicsit visszakanyarodva a jackson js 30-hoz. Annak a jackson hangszedőiről van tapasztalatotok?? Néztem róla videót, nekem tetszett a hangzás, clean-ben is. Viszont ott az a fránya floyd-os tremoló. Nem lehet azt valahogyan levakarni, és fixre alakítani? Mert js 30-ast használtan 40 körül többet is találtam. Bár ez akár árulkodó is lehet...
  • Slinky Cyle
    én a tone potit tartom feleslegesnek, mert degradálja a gitár jelét is, a kondenzátor amin átmegy a jel, interakcióba lép az eletronika többi részével, a szedőben lévő indukciós tekerccsel úgymond, meg a mellette lévő ellenálásokkal is..
    szóval érdemes kikapni onnan a tone részét az elektronikának, és inkább aktívan vezérelni a hangot..
    mondjuk egy 7 bandos EQ pedállal..
    egy ilyen eq pedál amúgy is sokkal több szabadságot ad amikor a hang karakterét állítod.

Ha magad számára, ízlésednek tökéletes soundot akarsz..
    nem csak a gitár erősítő (tube distortion) után érdemes beállítani a hang karakterét eq pedállal akár, hanem a torzítás előtt is.. meg fogsz lepődni, hogy ilyenkor mi történik voltaképpen.

Ha mondjuk a csöves erősítő előtt kiemeled a közép tartományt egy eq pedállal (mid boost), akkor igazából nem az történik, hogy még hangosabb lesz a középtartománya a hangnak, mint amikor a csöves torzítás után lenne, hanem inkább megvastagodik a gitár hangjának a középtartománya.. több gain, melegség, erő érezhető ebben a középtartományban.. pl Slash, gary moore, david gilmoure féle soundok

vagy pl érdemes a cső előtt lejjebb venni a mélyből, majd a csőves torzítás után feljebb venni, hogy ütősebb, feszesebb mély tartománya legyen a gitárnak.. pl metál..

Vagy a csöves torzítás előtt 500 hz környékén vágni a jelből egy kicsit, majd 4 Khz környékén hozzáadni.. majd így beküldeni az erősítőbe, és kész is a trash metál

• Gvik
    Akkor gondolom azért lehetett elég egy volume poti
  • Fehercsoki
    Jó de single coil méretű humbucker nem rendelkezhet túl nagy kimenő jellel.
  • Gvik
    Ha bele gondolsz, a H-S-S hangszedős stratocastereknek is van a 4. állása (vagy második, fene tudja melyik irányból számozzák), ahol egyszerre szól a híd humbucker és a középső singlecoil - bár ez valamennyire eltér az általunk felvázolt variációtól a hangszedő elhelyezkedése miatt. Híd single coil, nyak humbucker gitárra meg pl ott a klasszik 72-es Fender tele custom.
    Speciel én élőben egy egyedileg épített stratocasteren halottam/próbáltam ilyet, ami úgy nézett ki, hogy a 3 singlecoil helyett 3 felezhető, single coil méretű humbucker volt benne hangszedőként. Mindegyik hangszedő felett volt egy pici kapcsoló (mint a fender jazzmastereken meg jaguarokon), amivel ki lehetett választani, hogy single coil, vagy humbucker állásban működjön. Az öt irányú hangszedő kapcsoló mellett (híd-, közép-, nyak- hangszedő, híd+közép, illetve nyak+közép) az egyik tone poti helyén egy három állású kapcsoló volt beépítve. Ez középállásban nem csinált semmit, ha balra toltad el, akkor "felülírta" az öt állású kapcsolót, és mind a 3 hangszedő szólt egyszerre, ha meg jobbra toltad, akkor szintén felülírta a másik kapcsolót és telecaster állásban szól (nyak+híd, közép nélkül). És volt az egész gitáron egy master tone és egy master volume poti.

Arra viszont tök jó, hogy rávilágítottál, hogy a humbucker elnyomhatja jel miatt a single coilt... Szóval jó lenne két külön volume poti mind2 hangszedőhöz, de sajnos a kinézett gitáron (PRS SE séria) elég hülyén nézne ki még egy volume potit furatni... Pf, dejó, most vagy komprumisszum, vagy keresek másik hangszert. Esküszöm, lehet egyszerűbb lenne egyedileg építeni, bár akkor az egész hangszerem kapcsolókkal meg pontméterekkel lenne tele (2 volume + 2 tone + master volume...)
  • Fehercsoki
    Szóval, meg lehet oldani igen, alapból én is így akartam, mondta is az elektronika szervizes haverom, hogy igen meg lehet oldani csak bonyolult, sok lesz a kábel:) De aztán rájöttem hogy annyira nem is kell az nekem, meg hát szar lenne mert a humbucker úgyis elnyomná a single coilt a nagyobb kimenő jel miatt. Szóval nekem most úgy van ahogy írtam, felező kapcsoló ami mindkettőt felezi, de a 3 állású kapcsolóval lehet hangszedőt "választani". Amúgy te már ilyet hallottál vagy csak úgy gondolod hogy ilyen kell neked? Szerintem humbucker+single coil egyszerre elég fura.
  • Gvik
    Ó, basszus, rosszul emlékeztem, egy volume és egy tone poti van csak a nézegetett hangszeren, nem kettő volume.
    Öregszem
  • Hecker007
    Biztos hogy van ezek közt olyan állás amit az életben nem fog használni, ki kell kísérletezni, hogy mi kell és mi nem.
  • Gvik
    De pont ez lenne a lényeg, hogy: "mind a kettő egyszerre megy csak az egyik felezve van". Megpróbálom leírni még egyszer, mert így újraolvasva a hsz-emet elég bénán sikerült megfogalmaznom.
    Szóval van két felezhető humbucker, egy három állású hangszedőváltó-kapcsoló, két volume és egy tone poti, az egyik poti push-pull, felezi egyszerre mindkét hangszedőt. Ekkor ugye a következő lehetőségeim vannak:

Push-pull poti benyomva mindkét hangszedő humbuckerként működik, vagyis a pickup-váltó kapcsoló szerint:
    -nyaki hubucker
    -nyak-híd humbucker
    -híd humbucker

Push-pull poti kihúzva, mindkét hangszedő singlecoilként üzemel, pickupváltó kapcsoló szerint:
    -nyaki singlecoil
    -nyak-híd singlecoil
    -híd singlecoil

Ezek melett kéne nekem még olyan állást hogy:
    - nyak: humbucker, híd: singlecoil
    - nyak: singlecoil, híd: humbucker

Ezért gondoltam, hogy az egyik hangszedő felezését az egyik potihoz, a másik hangszedő felezését a másik potihoz lehetne kapcsolni. Szóval így 9 fajta hangszedőállásom lehetne.
    Az öt állású kapcsolókkal az a baj, hogy ott általában úgy oldják meg, hogy:
    1-es állás: nyaki humbucker
    2-es állás: nyaki singlecoil
    3-as állás: nyak-híd humbucker (vagy nyak híd singlecoil)
    4-es állás: nyak humbucker-híd singlecoil
    5-ös állás: híd humbucker
    Ez az elrendezés koncerten valóban jobb lehet, mert így csak a hangszedőváltó kapcsolót kell eltolni, nem kapcsoló + poti benyom + másik poti kihúz, ez jóval több idő. Viszont én élőben nagyon ritkán játszom, úgyhogy ez nem preferencia számomra.

Btw, van triplebucker hangszedő is, három singlecoil közvetlen egymás melett pl fender modern player maraduer, meg némelyik vox jazzgitárban láttam...
  • Fehercsoki
    De így vagy az hiányzik hogy a kettő humbi együtt, vagy az hogy a kettő humbi együtt felezve.
  • Hecker007
    Egy 5 állású kapcsolóval is meglehet ezt oldani akár pl 1- hídnál H; 2- hídnál S; 3- a két humbi egyszerre vagy akár felezve; 4- nyak S; 5- nyak H.
    DiMarzio hivatalos oldalán van fent elég sok bekötési variáció csak ki kell találnod hogy a gitárodban lévő szedőknek melyik vezetéke micsoda.
  • Fehercsoki
    Meg lehet oldani külön is a felezést, de bonyolultabb, viszont úgy egyszerű, hogy egy kapcsoló felezi mind a kettőt, viszont lehet még a 3 állású kapcsolóval hangszedőt választani(tehát a felezés nem jelenti azt hogy mindkettőt egyszerre kell használnod-van néhány gitár ahol gyárilag ez így van-) Nekem így van és így jó, gondolom úgysem akarod úgy használni őket hogy mind a kettő egyszerre megy csak az egyik felezve van. Amúgy ez nem gitárfüggő, bármelyik "4 vezetékes"(van 3 vezetékes felezhető is) hangszedővel meg lehet csinálni.
  • Gvik
    Ha már témánál vagyunk hangszedő felezés ügyileg... ezt akartam kérdezni, hogy szemezek egy gitárral egy ideje: H-H hangszedő elrendezéssel 2vol-1 tone potival, 3 állású kapcsoló. Az egyik potival felezni lehet a hangszedőket - egyszerre mindkettőt - gyk így van egy les paul és egy tele hangszedőállás.
    Ezt szerintetek mennyi eséllyel lehet úgy megoldani a gyári hangszedők megtartásával, hogy egy másik potitt is kicserélni felezhetőre, amivel meg lehet oldani azt amit Slinky is említett, hogy mondjuk híd állásban single ként üzemel a hangszedő, nyaknál meg humbuckerként illetve vica versa.
    Igazából tetszenek a gyári hangszedők hangilag, nem feltétlen cserélném őket. Az viszont cink, hogy mo-n jelenleg nem kapható a gitár, mindenképp külföldről kéne rendelni (meg ha kapható is lenne, gondolom a boltba nem szívesen vennék, ha a vezetékezést nézegetném - mondjuk enm is értek hozzá, szvsz "felesleges" is lenne.
  • Fehercsoki
    Amúgy 55-60k-ért szokott lenni KX1Q is(többet nem is ér ha gyári...), az mahagóni viszont a hangszedők Duncan Designed szarok, a legjobb egy KX1Q lenne ezekkel a mighty mite hangszedőkkel.
  • Fehercsoki
    Ha külön rákeresel a hangszedőre akkor arra is sok találatot dob ki a youtube.(még a gyártónak is van saját honlapja)
  • Fehercsoki
    Persze mert jó hangszedő van benne és még alapból felezhető is. Amúgy használtan kb 40k-t adj a gitárért, és ne a floydosat vedd meg.
  • Tibi7
    Egész biztató ahogyan írnak a cort-ról.
  • Fehercsoki
    Nem kell faragni semmit, a push pull poti ugyanolyan mint az összes többi, de a kapcsoló is pont jó a poti helyére ha inkább azt akarsz. Amúgy szerintem vegyél Cort KX5-t, abban alapból felezhető és jóféle hangszedők vannak, gyárilag push/pull potik vannak benne. Ha használtan veszed akkor mindenképp olyat keress amiben eredeti hangszedők vannak, mert azok tök jók(az ilyen passzív EMG szedők meg rosszabbak mint a gyári szóval azokat kerüld!), seymour duncan másolat szedők, de szinte nincs is különbség az eredeti és ezek között(Mighty Mite Motherbucker).
  • Tibi7
    Ez erősen megfontolandó, és nem hinném hogy túl nehéz lenne 2 kapcsolót beforrasztani. De meg lehet ezt úgy oldani, hogy szépen beépüljön a gitár testbe a kapcsoló? Vagy faragni kell a testen?
  • Slinky Cyle
    tremolót felejtsd el.. ha csak nem szánsz több száz ezret a gitárra, hogy eredeti schaller floydos, vagy zero-point ZR csapágyas legyen a tremoló rendszer
  • Slinky Cyle
    én azt mondom, hogy vegyél egy fasza de olcsó gitárt "ne a márkáját nézd", aminek tökéletes nyaka és bundjai vannak, minél magasabb bundjai legyenek. H-H szedőset.
    Ezt később ha lesz egy kis pénzed úgy tuningold fel, hogy a hídi szedőt cseréld le Seymour SH-6 distortionra, amit pl a papa roach is használ.
    Slash is seymour szedőkkel nyomja.

Majd aztán bütyköld meg úgy a gitár elektronikáját, hogy veszel két push-pull kapcsolós hangerő potmétert és ezekhez a kapcsolós hangerő potikhoz kötöd a szedőket úgy hogy a potikkal kapcsolható legyen a szedők felezése.
    Ha nem értesz hozzá, megkérsz valakit erre aki ért egy kicsit az elektronikához, és a forrasztáshoz.

Hogy ez miért jó?
    Mert így kedvedre tudod lefelezni a szedőket, pl a nyaki humbukkert single be lefelezed, és így mégtisztább, fényesebb jelet kapsz.
    és bármikor vissza is kapcsolhatod ha melegebb hangot akarsz.
    Vagy a hídi szedőt is lefelezheted, és akkor olyan hangja lesz mint egy single coilos telecasternek.

Ez az elrendezés a legvariálhatóbb szerintem ami létezik.

Két humbucker, felezhető.. két push pull volume poti (tone kiiktatva, nem kell mert rontja a jel minőségét is), és egy 3 állású végkapcsoló amivel tovább variálhatod, akár egybekeverheted a szedők jelét is.
  • Tibi7
    Milyen hülye vagyok. Szóval 3 singleöset nem akarok, egy humi mindenképpen legyen. Szóval vagy superstrat legyen, vagy egy humbuckeres 2 singleös strat, viszont a tremolót ha lehet kerülném. Bár a mostani olcsó gitáromon nem használtam, és így nem is igazán hangolódott el a gitár.
  • Fehercsoki
    7 hsz-el lentebb írtam le a különbséget...
  • Tibi7
    Superstrat, strat, van különbség? Egyébként ragaszkodom, bár a les paulok is bejönnek, de szóló játék szempontjából kezdő szinten éppen túllendülve talán nem olyan szerencsés.
  • bcrics
    EZDrummer használja vki?
    hogyan lehet a Billentyűre állítani a dobokat?
    Vmi fasza kis magyar nyelvű Tutorial van e hozzá esetleg?
  • Fehercsoki
    Egyébként ragaszkodsz a superstrat formához?
  • Fehercsoki
    Akkor 2 humbucker kéne, azaz marad a superstrat, lehetőleg mahagóni legyen.
  • Tibi7
    Igazából Nincs olyan komoly berendezésem mögé, és olyan jó hallásom Még, ami miatt pl az anyaga óriási szerepet töltene be. A mostani gitáromon 1 humi és 2 single van, de az a baj, hogy a bundok már zavaróan megkoptak.

Egyébként amit játszom, az papa roach, avenged sevenfold, guns n, system of a d, és hasonlók. Ritmust szólót egyaránt.
  • Hecker007
    Superstratból van annyi mint égen a csillag abból válogathatsz bőven Cort, Ibanez, ESP/LTD, Jackson, Kramer... stb.
    Ha Strato kell olcsón akkor Squier Stratocaster szigorúan olyan ami nem Bullet vagy Affinity azok olcsóbbak és nem igazán jelent előrelépést.
  • Fehercsoki
    De leírhatnád akár, hogy milyen zenét játszanál rajta és akkor linkelek párat gitarshopról.
  • Fehercsoki
    Döntsd el először, hogy mit akarsz, mert a stratocaster és a superstrat nem pont ugyanaz, egyrészt a fa is más lehet(van amikor ugyanaz persze, superstratból pl van mahagóni, ami metálra jó), másrészt a superstratokba jellemzően 2 humbuckert raknak(vagy 2 humbucker+középre egy single coil, ibanez elég sok félét csinál), a stratokba pedig 3 single coil pickupot(vagy 1 humbucker a hídhoz és még 2 single coil), illetve a stratocon olyan tremoló van ami nem nagyon terhelhető, a superstratokon pedig valamilyen floyd rose copy vagy fix hidas.

Egyébként jók a jacksonok, gitarshopon nézegesd őket, ibanezek is elég jók(és elég sok féle van), valamint ha sima strat kell akkor squier.
  • Tibi7
    Sziasztok!

Két és fél éve kezdtem el gitározni, egy samick elektromos gitáron. Mivel ezt olcsón vettem, tanuló gitárnak, mára úgy érzem kinőttem, és egyébként is, szeretnék már egy pofás gitárt helyette. Erre szeretném segítségeteket kérni, hogy milyen márkát ajánlanátok. Hogy kicsit szűkítsek a keresztmetszeten, számomra csak strato jöhet szóba, használt legyen, 50 ezret lehetőleg ne lépje túl az ára, és mivel átlagos kézméretem van, jó lenne, ha a nyaka sem lenne túl széles. Meg egyébként is, legyen kényelmes nyaka. Azt hiszem, igazából az a fontos, hogy anyagra, minőségre rendben legyen, aztán később egy hangszedő cserével tovább javíthatok rajta.

Azt hiszem ennyi a kikötésem. Egyébként nagyon tetszenek a jackson gitárok, viszont nem tudom alsó kategóriásat érdemes-e venni belőle. Js30?