Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Fehercsoki
Amúgy szerintem házigazda törölhetné az egész buzizós szemetet(slinky vallomását is, nem kell ez ide).

Hecker007
hangszerdiszkontnak írj egy mailt õk lehet hogy tudnak, de én eddig még sehol nem láttam ezt a típust

Fehercsoki
Magyarországon nem árulnak sehol Dunlop Jazz III Max-Grip Carbon pengetõt?=/

tenkenorman
Minden játék után egyenesítsd ki, ügyelj a helyes feltekerésre... gondolom vágod mirõl beszélek, a barátom haverjai téma meg most komoly? a haverod nem áll ki melletted? akkor meg jelenj meg és jól baszd pofán az egyiket, aztán meg tettesd magad halottnak...

http://www.tenke.hu

Srácok, érdekelne esetleg valakit egy Ritka 1994-es Japán Jackson concept JDR gitár?
Fekete,mindene eredeti, most lett belõve.Legvastagabb húrnál kicsit intonáns mert most lett rátéve 13-as húr(Még 10-es szettre lett belõve azért jelentkezett ez a probléma), de az legyen a legkevesebb 😊
joshua
Nekem Snap jack-es kábelem van. Már 2 éve tökéletesen mûködik, nagyon masszív. Amúgy meg nem azért, de csomószor olvasom itt, hogy épp milyen cuccokat szereztél be, és nem fér be a keretbe egy wireless? Nem kötekedni akarok, csak fura😄

rohadt kábel.. már a 3. kábelem megy gajra.
az van, hogy a gitárt és az ampot összekötõ kábel, állandóan becsavarodik.. behurkolódik és idõvel érintkezési zavarok lépnek fel.. megmozdulok és pillanatokra elmegy a jel..

nem tudtok valami megbízható kábelt? .. mit érdemes venni?
nálatok nincs ilyen
wireless nekem túl drága

A tomoknál mind ilyen.. A húrok szorítják le a hidat.
Ennek oka van..de hosszú, most nem megyek bele.

Ezeknél a hidaknál állítani lehet két ponton a magasságot, alul, felül is külön külön, így a megfelelõ dõlést is be lehet állítani és a pontos magasságot.

Aztán az oldalán lévõ kis csavarokkal meg lehet állítani, tologatni ki be, a húrtartó fogak helyzetét.. ezzel állítható pontosan az oktávtávolság.

Sajnos a rádiuszt nem lehet állítani, azt pontosan be kell reszeltetni ha nem jó. Viszont azt csak egyszer kell beállítani, bereszelni a gitár egész életében.. méghozzá a nyakhoz pontosan.
Viszont cserébe jobban közvetíti a rezgést a gitár testébe mint a vintage tipusú hidak amiknél kis csavarokkal állítható húronként külön külön a magasság.

Én amikor bementem az egyik hangszer boltba pesten.. voltak ott ilyen noname gitárok.. soha nem láttam azt a márkát sehol.
Az eladó erõsködött hogy ezek a gitárok jobbak mint a fenderek.
Mert mondtam, hogy nekem van otthon egy fenderem.

Na szóval felkaptam egyet a sok közöl, kikaptam a táskámból a fret rockerem.. az eladó meg csak nézett.. fogalma sem volt mi ez, még életében nem látott ilyet.
Rétettem a rockerem a bundokra, és ott ropogtattam õket a szeme elõtt.. kb minden 2. bund be volt sülve a gitáron.
Aztán visszaraktam a gitárt a helyére, elköszöntem és kijöttem a boltból.
Ennyi.

Amúgy meg nyugodtan vedd elõ a tapéta vágó kés pengéket..amiket elõbb persze megfelelõ hosszúságúra tördeltél..nehogy ott a boltban kezdj el pengéket törködni.. fõleg ne ha emo vagy... mert akkor esetleg rosszul nézhetnek rád, és rádhívhatják az elmegyógyosokat.

Szóval vedd elõ a pengéket nyugodtan, és ha furcán nézne az eladó, mondd el neki, hogy ellenõrzöd, hogy egy szintben vannak e a bundok.

Amit sajnos a bolti húrmagassággal szinte képtelenség lenne a húrok lefogásával és végighallgatásával.

Tök jó ötlet, bár nem tudom, hogy mit szólna az eladó, ha a boltban nekiesnék egy kitárnak egy tapétavágó pengéjével 😄
Mind1, majd akkor csinálom, amikor nem néz oda <#eplus2>
Igazad volt Slinky, megnéztem most a jazzgitáromon, azon tune-o-matic a híd, csak nem így két ponton rögzül a testhez, mint a képen, amit linkeltél, hanem egy fa-alapzattal és nincs hozzácsavarozva a testhez, henem a húrok szorítják le. na, a lényeg, hogy nem egyforma magasak azok a kis ékek, de horizontálisan dönteni még mindig nem lehet õket, illetve vertikálisan se lehet õket egyenként feljebb vagy lejjebb emelni, csak az egész hidat tudod dönteni egyszerre. Nem tudom, ennek lehet-e jelentõsége, talán kevert méretû húrkészletnél. Az tény hogy az általam preferált verzió jóval nagyobb felületen érintkezik a test fájával, bár nem tudom, hogy ez elvesz-e a sustainbõl, vagy hozzáad, régen volt már fizikaórám 😊
gitár vásárlás elõtt állóknak..
adok egy aranyat érõ tippet..

Fret Rocker

így kell használni..
tudom, hogy ilyet nem lehet szerezni az országban sehol.
Viszont menj be a legközelebbi barkácsboltba és vegyél tapétavágó kés pengéket.
kb 200 ft és van benne kb egy tucat.

Ezeket megfelelõ méretûre is lehet törni és precíz egyenes az éle.
Ezekkel a pengékkel le tudod ellenõrizni a bundokat / freteket
hogy egy szintben vannak e.
Ha libikókázik.. az nem jó.. lehet rajta javítani gumikalapáccsal ha nincs beragasztva.. de ha nagyon kilóg egy fret ..inkább ne vedd meg a gitárt.

Ja mellékesen.. kb 10 bõl 9 gitárnak szarok a bundjai mert nincsenek gyárilag bereszelve.. és ezért libikókázik a fret rocker.

ezzel nem teljesen értek egyet..
ezek a tom féle hidak hidd el.. kurva jó dolgok.
Tökéletes minden szempontból. Lehet reszelgetni a vájatot tökéletesre.
A csavarokkal szépen be lehet lõni az oktávtávolságot..elég nagy határok között. Eddig még nem volt ezzel probléma..
van itt esetleg valaki akinek gondja volt tom hidakkal oktávilag.

A legjobb benne az, hogy jól vezeti a húrok rezgését, bele a fába. Nem úgy mint a régi vintage..azok is jók csak szerintem nem olyan jók mint a tomok.

Természetesen a V vájatot le kell gömbölyíteni, hogy ne vágja szét a húrt, ne pattanjon el ezért a húr, viszont feszesen is tartsa a helyén.

Szabad szemmel már nem nagyon lehet megítélni a rádiuszát egy bizonyos szint felett. mondjuk olyan 14 es rádiusz felett már nem nagyon látsz különbséget az egyenestõl.
Ezért kellenek precíz eszközök.

Én most szereztem be pl egy olyan hézagmérõt, ami 5 század milliméter pontossággal meg tudja mondani, h mekkora rés van a bundok és a húrok között. Ezzel olyan tökéletesen be lehet állítani egy gitárt hogy beszarsz.
Vannak rádiusz sablonjaim.. pontosan le tudok ellenõrizni mindent.

csokalaci
Mûködik az, csak a link végén ott van egy "http://" 😊
Így jó lesz. Fender telecaster deluxe 72'

http://facebook.com/musicleander

Basszus, most látom, hogy a #36429-es hozzászólásomban a Fender telecaster deluxe 72'-es linkjét megszüntették, pedig amikor írtam a hsz-t még mûködött (lehet hogy pont most vonták ki a forgalomból? <#confused> ) Mind1, itt egy másik link, igaz nem a hivatalos oldalé, de a kép alatt a "spec" menüpontra kattintva kiadja a fõbb paramétereket...
Az alap, hogy vásárlás után egy gitárt rendesen beállítok/beállítattok, erre nem kell külön felhívni a figyelmemet 😊

Ez a tom-féle tune-o-matic híd, szerintem pont rossz megoldás, ha alapból rossz helyre fúrják, akkor esélytelen a normális oktávbeállítás, másfelõl a fogólap íves, a képen meg úgy látom (bár lehet hogy ez csak optikai csalódás), azok az ékeé, miken megtörnek a húrok viszont egyenes vonalban vannak, mindegyik ugyan olyan magas, szóval nem követheti valami túl jól a fogólap ívelését. Másfelõl, ha nincsenek az ékek közepébe kis vájatok vágva, akkor a felsõ vagy alsó (inkább utóbbi) egy erõteljes pengetésnél lecsúszhat az ékrõl. Ha viszont van vájat benne, az meg hamarabb kikezdi a húrt. Az ilyen (vagy ilyen élõben ) húrlábak nekem szimpatikusabbak, a húr nem szúszik le rõla, és jobban igazíthatóak a fogólap görbületéhez azokkal a pici csavarokkal.
Btw, a másik amit nem értek az, a vintage telecaster bridge , ok, hogy hagyomány, meg "vintédzs", meg minden, de szerintem annyira nem praktikus...

Mivel a fõ elektromos gitárom már amúgy is leharcolt állapotba-van bund-ilag, újra bund-ozni meg majdnem annyiba kerülne, mintha vennék egy ugyan olyan gitárt újjonan, ezért amúgy is aktuális, másfelõl bizonyos paraméterei nem megfelelõek.
Hangszedõkkel az a baj, hogy míg egy gitárt ki tudok próbálni vásárlás elõtt, addig egy hangszedõvel nem lehet azt megcsinálni, hogy bemegyek a boltba, azt odaadom nekik a gitárt, hogy szereljék bele, állítsák be, kipróbálom, azt ha tetszik megveszem, ha nem akkor meg szereljék mán ' vissza az eredetit 😊
Komolyra fordítva a szót, nem hiszem, hogy a jelenlegi gitárom olyan paraméterekkel rendelkezne, hogy érdemes lenne tunningolni, másfelõl meg nem hiszem hogy van neten hangszedõ teszt, amiben ugyanilyen faanyagú gitárba, ugyanilyen mezúrahosszal, stb. pakolják bele.

Mindenesetre azért thx, az említett modelleknek utána nézek, de elsõdleges szempont azért még mindig inkább egy új gitár vásárlása.

én ha hangszedõ elrendezésrõl van szó azt tanácsolom, hogy...
H-H elrendezés, aminél a hídi szedõt lehet kapcsolni single coilba, egy push-pull féle kapcsolós potméterrel... egy ilyen poti 2 ezer ft.
De a legjobb a ha mind a kettõ szedõ kapcsolható.

Vagy H-S elrendezés. szintén kapcsolható humbival.

A H-S-H szerintem nem jó.. mert túl sok mágnes van már a rendszerben (3 db) és elbaszódik a sustain és a tone is tompul. Meg kényelmetlen is szerintem..pl két hum között kényelmes pengetni, de ha középen is van egy szedõ, és ha magasabbra állítod, könnyen beleakadhatsz a pengetõvel.

Fehercsoki
Ja már látom hogy ezt te is így gondoltad, csak olyan sokat írtál hogy nem olvastam el mindet.

Fehercsoki
Ja és még annyit, hogy szerintem vagy 2 humbucker(felezhetõ) legyen benne vagy 2 humbucker és középen 1 single coil.

Fehercsoki
Szerintem annyit költs gitárra amibõl már pont kapsz olyan fát amilyen kell, aztán DiMarzio vagy Bare Knuckle bele és csináltasd meg amiket Slinky mondott.

A jó gitár ott kezdõdik, hogy NUT húrnyereg tökéletesen bereszelve, bundok magasak és kifogástalanul bereszelve, polírozva.
A híd tökéletesen követi a nyak rádiuszát.

Ilyen gitárt találni nehéz. Sokkal több pontatlan, elnagyolt gitár van a piacon, mint amennyi kifogástalan.
Még a fender, musicman, prs ek sincsenek biztonságban..

Ha egy tökéletes gitárt akarsz, akkor miután megvetted azt, vidd el egy hozzáértõ szakemberhez, hogy nézze át..
És ha szükség van rá, csináltasd meg vele..de elõbb beszélj meg vele egy elfogadható árat.

Ami fontos, mondom, hogy a húrvezetõ nyereg.. de elõtte beszéld meg vele, hogy milyen vastagságú húrra legyen optimális a beállítás.
Reszelje be a bundokat tökéletes szintbe.
Tapasztalatból mondom, hogy minél magasabbak és minél karcsúbbak a bundok annál kényelmesebben és tökéletesebben lehet játszani a gitáron.
Az mégjobb ha rozsdamentes, krómacélból vannak a bundok.

A legjobbak szerintem a tom féle tune o matic, fix húrlábak testen átmenõ húrozással a tökéletes tónus és sustain miatt.

Ha kell állítsa be, reszelje be a híd rádiuszát is, hogy tökéletesen vezesse a húrokat a nyak felett.. egészen a nut ig.

Ezek a dolgok sokkal fontosabbak mint a márkajelzés, vagy bármi más a gitárral kapcsolatban.

Szerintem a ragasztott nyak általában jobb mint a csavarozott.

A másik meg a hangszedõ.. ha a számodra tökéletes hangzást keresed.. ne a gitárokat válogasd.. hanem elsõ sorban a hangszedõket.
Ajánlom a dimarzio és seymour duncan, motor city, bare knuckle féle szedõket..
hallgass meg minél több hangmintát.
Erre szánj rá több idõt is.

Kedves topiklakók!

Pls adjatok tanácsot, mert kicsit elveszve érzem magam! A „probléma”: új gitár vásárlása. Az a helyzet, hogy sikerült bekerülnöm egy zenesuliba, ahol majd szeptembertõl lesznek órák, és ezek között van zenekari játék is. Ehhez kéne valami „komolyabb” hangszer, amit valamikor az õsz folyamán, ha csúszik, akkor karácsonykor szeretnék megvenni, a keret elõre láthatólag 200-max. 250 Mátyás királynak megfelelõ összeg, illetve e körüli érték euróban, ha a kiszemelt áldozat nem kapható Mo.-n, csak az EU-ban.

A lényeg, hogy mivel könnyûzenei suli, egy sokoldalú gitár kellene, amivel majd minden stílusban el lehet evickélni, ha nem is fergetegesen, de tûrhetõen szólal meg, szóval mentes az extrémitásoktól. Ha mégis be kéne határolni a stílust, akkor inkább a „könnyedebb” mûfajok felé húzzon: blues, jazz, ska, funky, soft-rock, softcore-punk, estleg ha belefér, akkor szóba jöhet még hc és dallamosabb core mûfajok, „elvetemült” trash- és grind-, valmint egyéb metál mûfajok most nem élveznek prioritást.

Ha paramétereket tekintjük, akkor a következõkbõl összeállított lenne az ideális (én még nem találtam minden szempontnak megfelelõ áldozatot, de hátha valaki már találkozott ilyennel):

test: fender-es formák (tele, strato, jazzmaster, jaguar, stb.) elõnyben, esetleg superstrat, lekerekített szarvacskákkal, kb. mint a prs-ek… Les paul nekem nagyon súlyos, sg-rõl rengetegen mondják hogy fejnehéz, explorer, flying-v, stb. nagyon nem jönnek be.

nyak: C-profil, lehetõleg külön fából készült fogólap nélkül, minél közelebb a telecaster feelinghez. A jelenleg birtokolt fav-gitárnak 25,5-ös mezúrája van, szóval mezúrából ehhez képest +/- 1 inch lenne az ideális. Bundok lehetõleg medium-jumbo méretûek (gibson-hû les pauloknál és sg-knél ennél jóval kisebbek a bundok, ezért sem játszanak). Zero-bund belefér, de nem preferált. Ja és igen, 24 bundos jobb lenne, de csak akkor ha normálisan hozzáférhetõek a felsõ bundok is, nem csak dísznek vannak ott…

húrláb: ha lehet tremoló nélkül (ha tartja a hangolást, nem zavar, használi nagy valószínüséggel nem fogom), testen átmenõ húrozással. Hosszú sustain preferált.

elektronika, pick-upok: H-H elrendezés felezhetõ hangszedõkkel (esetleg H-S-H elrendezés), mindenképpen passzív, minél több beállítási lehetõséggel, hangerõ-tone potikból is minél több, annál jobb. Singe-coil-okkal felszerelt gitárba nem merek belevágni, ugyan imádom a klasszik telecaster-ek hangját, de a pickup-ok természetes zaja szerintem eléggé behatárolja a felhasználási területet.

Faanyag és nyak-illesztés tekintetében abszolút flexibilis vagyok.

A versenyzõk, akikkel kisebb nagyobb kompromisszumokkal szimpatizálok eddig:

Fender telecaster deluxe 72': Ugyan egy picit drágább, mint a belõtt összeg de ha megéri hajlandó vagyok valamivel tovább gyûjtögetni. Ennek a „Squier-változatát” nyûvöm most (Squier vintage modified tele custom), nagy elõnye, hogy testméretben szinte minden paramétere megegyezik (összesen egy-el kevesebb bundja van). Ha viszont a squer- modellbõl indulok ki, akkor feltételezhetõen, a komolyabb torzításokat már nem bírja rendesen, a hátsó hangszedõbõl ki lehet hozni, single-coil közeli hangszást, de a nyakiból nem, valamint a 17. bund felett már elég kényelmetlen a játék. A másik nagy probléma, hogy félek attól, hogy itt a Fender-t mint márkanevet kell megfizetni, a gitár valódi éréke helyett.

Fender pawn shop mustang special: Ezen a modellen elsõsorban a hangszedõkön akadt meg a szemem: két humucker, de mindkettõben külön-külön kiválasztható, hogy az elsõ, a hátsó, vagy mindkettõ tekercset kívánjuk-e használni. Ehhez jön egy három állású piskup kapcsoló, valamint egy tone és egy volume poti. Elméletileg ez a lehetõség 15 különbözõ hangszedõ-beállítást eredményez, gyakorlatilag viszont a látott bemutató videók alapján én annyira nem vélek markáns különbséget felfedezni a különbözõ hangszedõ-beállítások hangja között. További hátrány, hogy csak 24-inch-es a mezúra, valmint itt is benne van a pakliba, hogy a minõség helyett a márkanévre megy el a pénz.

PRS se custom 24: Formára rendkívül bejön és a 2012-es modellek (amit Magyarországon sajnos még sehol nem árulnak…😉 már felezhetõ hangszedõkkel jöttek ki a piacra, valamint 24 bundos, viszont valószínüleg vastagabb a telecaster-C profilú nyaknál. A nem Student Edition custom 24 PRS-eket már halottam nagyon sok mûfajba, jazz-tõl hc-ig szinte mindenhol, de nem tudom, hogy a tanuló-széria is ennyire sokoldalú-e, vagy jóval behatároltabb. Interneten, amire nagyon panaszkodtak, az a hangolás elmászása tremolózásnál a rossz hangolókulcsok miatt, amik elég speciális méretûek, ezért nagyon körülményes cserélni õket. Másfelõl nem tudom, hogy a tremolós híd mennyit vesz el a sustainbõl, annyit tudok, hogy a nem SE-modelleknél erre egyáltalán nem szoktak panaszkodni. Harmadrészt ott van az is, hogy több mint 200 Mátyást elkölteni egy még mindig tanuló szériás gitárra mennyire gazdaságos (mondjuk Squier-t kivenne 200 ezerért?)

Ha végtlen sok pénzem lenne, akkor egy Musicmann silhouette-t vennék, bár 300 ezer huf környékén már találtam e-bay-en a nem tremolós változatból újat (olp-és sub változata nincsen sajnos ezzel a hangszedõ elrendezéssel és 24 bundos nyakkal). Lehet hogy jobban megérné egy-két évvel tovább egy ilyenre gyûjteni, ha már ennyit bele akarok ölni egy gitárba?

Egyenlõre így ezekkel az ötletekkel operálok, de ha bárki próbálta már az említett gitárokat, vagy esetleg paraméterekben/testméretekben hozzájuk közel állókat játékérzetre, és van akármilyen tapasztalata, javaslata, vagy bármi olyan modellre, ami esetleg megfelelhet a kritériumok nagyobb részének (netalán az összesnek), az ne habozzon magában tartani!

Tudom, hogy „wall of text”, meg „tl,dr”, meg ilyenek, de gondolom, megspórolunk jó pár kérdéskört, ha elõre tisztázzuk az ilyen dolgokat!

Köszi elõre is!
Meg azt is, ha végigolvastad.
Ektomorf, Sepultura, Static-x ?

Csak nézõpont kérdése kinek mi a vicces, én nem röhögtem volna akkora súly alatt az tuti 😛
Fehercsoki
És MAB elvileg passzívról váltott...

Fehercsoki
Én értem amit mondasz, és tudok is olyat mondani aki aktív hangszedõ ellenére jó zenét csinál, Michael Angelo Batio az(egyébként Black Label Societyt is szeretem), viszont a hangzás elég steril, egyszerûen semmi élet nincs benne.

fecska
Ha egy leborult jcm2000 fullstack és egy törött láb vicces akor igen 😊

Ti még mindig ezen lovagoltok?😄

Szerintem a legtermészetesebb,színesebb,Fa rezonancia alapú hang az akusztikus gitáré. 😄 a többi mind mûanyag 😛(Ez szarkazmus lenne, ha nem esett volna le rögtön)

Amúgy ti szoktatok fellépegetni ?😊
Vannak vicces sztoritok rosszul sikerült fellépésekrõl vagy éppen jól sikerültekrõl?
Ennek a csajnak sem tetszik az aktív emg =)

Hecker007
Nah meglett a szedõ: Lace Alumitone Deathbucker a neve. Érdekes felépítése van.

Hecker007
megsúgom hogy én se az emg-k hangját szeretem, inkább a Seymour Duncan Blackout jön be, meg van egy másik szedõ is aminek tetszik nagyon a hangja és aktív, csak épp nem jut eszembe a neve xD
Sokkal szebb teltebb hangja van az SD szedõknek.

ízlés kérdése.. annak ellenére, hogy mesterségesen, aktív elektronika segítségével jön létre a jel.. még akár tetszhetne is nekem a sound. Dehát nem tetszik.
De ez csak én vagyok, vannak még akiknek nem jön be, és vannak akiknek bejön.
Minden esetre én nem állok be a sorba. Már így is teli van a mainstream meg underground zene ezekkel a mesterséges emg hangokkal..

Nem tudom elmondani, de van valami ami hiányzik az emg-k hangjából.. ami olyan tompává teszi a hangot.. olyan mintha húrok helyett kerítés drótot pengetnének... valami nagyon hiányzik a hangból.. a kiscsengõ hangja, meg a melegség is.

Van itt valaki aki érti amirõl beszélek??.. ezt csak én hallom, vagy más is ugyan ezt hallja amit én?

Hecker007
Én szeretem az aktív szedõk tiszta hangját, próbáltam már nem egy aktív szedõt, többféle gitárban, tudom hogy milyen hangjuk van.

itt a sound sok mindenen átmegy mire a füledbe kerül.. még a youtubon is, interneten is.

Metalicska is ezer féle processzinget használ, mire végre kijön eredményül ez a hangzás.

Így szénné torzítva a gitár nyers jelét.. így nem a gitár, szedõ alap tónusát hallod, hanem az erõsítõ, mindent beterítõ, az eredeti hangot átmosó hangzását.

Hallgassunk meg egy aktív EMG-t tisztán.. clean en, vagy csak a sima raw soundot ami kijön a gitárból..majd egy passzívat.

Szintetikus, természetes.

Metallika sokszor használ clean hangot, és náluk nagyon erõsen érezni lehet azt amirõl beszélek.

Hecker007
Ugye tudod hogy a mágneses teret az aktív szedõnél is izgatja a húr?
Csak a passzívnál ugye nagyban függ a mágnes típusától a hang, míg az aktívnál a tekercs menetszáma, a huzal anyaga számít inkább, illetve az elektronika, nem mûanyag hangja van az aktív szedõnek hanem más, mûanyag hangja a kis szar kínai effekteknek, meg az olcsó szedõknek van amiket gyárilag beleraknak az olcsóbb gitárokba. Aktív szedõnél máshogy és más felharmonikusok jönnek elõ mint egy passzívnál. Kinek melyik tetszik jobban. Azért én a Tosin Abasi féle soundra se mondanám hogy steril, vagy az Andy James féle hangzásokra se, nem mû meg steril hanem más. Én is inkább a passzív szedõket szeretem, de ha lesz rá pénzem biztos lesz legalább 1 aktív szedõs gitárom, mert annak is más a hangja.
"Mûanyag hang" 1:

"Mûanyag hang" 2:

"Mûanyag hang" 3:

Ok hogy sokat számít az utána lévõ technika is, de aktív szedõvel nem kapsz ilyen soundot.

"az EMG, túl mûanyag hangja van nekem"
Mert mûanyag is.. nemcsak a fedlap. Gyakorlatilag is egy mesterséges, szintetikus úton állítja ellõ a jelet, egy elektromosan erõsített tekercs segítségével.

És ha szigorúan így vesszük a dolgot, bármelyik passzív szedõt aktívvá változtathatunk, úgy hogy bepakolunk egy overdrive egységet a gitár és az amp közé, majd azon tekergetjük a volume gombot ízlés szerint.

Csakhogy a passzív szedõk sokkal inkább természetesbb mágnes-tekercs-húr interakcióval állítják elõ a kimenõ jelet, ami tele van a olyan felharmonikusokkal, tranziesekkel, és különbözõ overtone jellemzõkkel, amik a húrra, mágnesre, és a tekercsre is jellemzõk.. sõt, sokkal jobban érvényesül a FA hangja is.

Ha egy aktív szedõd van.. akkor csak a tekercselés érvényesül, tökmindegy milyen húrt használsz, mert mivel olyan minimális a letapogató mágneses térerõ ezekben az aktívokban, hogy a húr saját jellemzõit már nem is méri, mivel minimális a mágneses interakció, nincs saját hangja a gitárnak..

A jel csak egy irányba halad.. a húrról a tekercsek felé, onnan az erõsítõbe, majd jön kifele..

Míg egy passzív szedõnél, a húr és a szedõ közt egy fajta különös és egyedi párbeszéd alakul ki, a húr hat a szedõ mágneses terére, majd a szedõ erõs mágneses tere visszahat a húrok rezgésére, hol erõsíti, hol kioltja.. felerõsít, gerjeszt bizonyos dolgokat..amik kellemesek is lehetnek a fül számára.. pl: even order harmonics, lassabb attack, amitõl súlyosabbá válik a hang érzésre. stb

A tényekkel nem lehet vitatkozni, az aktívok, szintetikus hangot állítanak elõ.. szó szerint.

Míg a passzív szedõk külsõ energia forrás nélkül, természetes úton alakítják át a húr saját mozgási energiáját elektromos jellé.

A legtöbb embernek akik nem tudják szeretni az aktív szedõket, általában ugy az a bajuk vele. Steril a hangja.

Olyan mintha víz ízû sótlan levest ennél.
Mindennek ugyan úgy víz íze van.. a csírkének is, disznónak is.
Persze attól még jól lehet lakni vele, lehet vele zenélni, mert hangos mint a disznó, a legnagyobb kimenõ jellel rendelkezik.

De ha csak a kimenõ jel nagyságára izgulsz fel, tegyél be egy tube screamer overdrive pedált egy passzív szedõ után, és máris erekciód lesz.
Próbáld ki.

MikX
Jáj milyen flame lett itt...
íhát annyit fûznék hozzá, hogy nekemse pálya az EMG, túl mûanyag hangja van nekem, de azért ettõl nem csak szar zenét lehet vele játszani, annak semmi köze hozzá. Plusz nemfeltétlen kell mindíg bonyolult, teknikás játék egy jó zenéhez, mert a gitár csak egy része a zenének, összességében kell jól szoljon, és amúgyis nagyon egydit úgysem lehet szerintem alkotni, mindenre rá lehet mondani, hogy volt már, vagy hallottuk, vagycsak hasonló. És amúgyis a kevesebb néha több szerintem...

\"Say \'what\' again. Say \'what\' again, I dare you, I double dare you motherfucker, say what one more Goddamn time! \" Uplay: Mekee85 Steam: psn_mekee85 Origin: Mekee85

\"We expect the Surface pads to have a similar impact on the PC industry as the Zune did in portable music players,\" &#8212; Canalys Analyst Tim Coulling

Mesa se olcsó kategória 😄

Marshall hát meg nemtudom, én nem szeretem...Bár ez csak szerény személyem véleménye.
Túlárazott ahhoz képest amit tud.Meg valamelyik héten láttam marshall hûtõt...hát az kell a népnek nem?😄...Jól van, hogy nem ma kezdték de ha igazán rohadt jók lennének minden mûfajba nem hypeolnák magukat ennyire.
Nekem marshall soundjai amúgy is olyan early illetve 80's metal vonalon mozognak én meg jobban szeretem a modernebb hangzást.De mint mondottam moddolásokkal bármibõl bármit lehet csinálni.
Kérdés az, hogy megéri-e egy marshallra annyit költeni, hogy úgy szóljon nagyjából mint pl egy mesa,vagy jobban megéri használtan egy mesa fej.

Ez kb amúgy olyan mint a Fender.
Nagyon jó a jazz+blues+rock mûfajban, de nagyon kevés supportot kapott a metál mûfajában.
én anno.. amikor hitárfejet néztem magamnak..nagyon erõsen vaciláltam, hogy mit vegyek.
ezek jönnek be nekem..ezekbõl akartam venni
mesa dual rec
peavey 5150
és marshall 800, vagy 2000 es..
végül egy marcit vettem, a sound gyõzött a mindent átható gain tenger felett

De most majd átmoddolom.. vannak saját tervezésû ötleteim, hogy a marci is atom brutál gain szörnyeteg legyen..illetve, egy csomó mindent kapcsolhatóvá teszek benne..
Rakok hozzá még + 2 db gain potmétert, amikkel különbözõ helyeken, különbözõ gain stage állomásoknak lehet vezérelni a gainját..
plusz a gain stagek után berakok egy egy állítható low pass filtert, amit potméterrel állíthatok, hogy mennyi magas sistergõ hangot vágjon majd le, hogy kellemes legyen a hangja.. ne az a fizzy.. zizegõs high gain féle hang.. ami már kellemetlen és szar

Hát igen az 5150 az original...De a 6505+ se egy rossz fej, ebbõl is lehet kisebb módosításokkal brutál erõsítõt csinálni...Bár jelenleg én megelégszem azzal is amit így módosítatlanul nyújt nekem 😛

Egyenlõre egy kustom kombóhoz képest így is nagy elõrelépés 😛
nem kell pontos... az jó sok
én most 140-150 ért akarok venni.. mármint ilyen ajánlatokat nézek itt az euban?
De csak akkor vennék ha tényleg találnék olcsón..
egyébként meg nem tudom.. úgy vélem, hogy az 5150 esnek van a legbrutálabb hangja.. de nem tudom..

291 ezer valahányszáz forint.Most nincs nálam a megrendelésrõl a számla holnap(vagyis ma délután 😄) mondok pontosat
jó de mennyiért jutottál hozzá?

Van sima 6505-is
Nem enged még linket beszúrni, de a hangszerdiszkont.hu-ról rendeltem...mint eddig mindenem...
Szponzorálnak minket+törzsvásárló is vagyok náluk így nettó árán kaptam meg,keress rá...ott van a gitárerõsítõk>fejek közt....Szerintem egyik legjobb hangszerbolt magyarországon(és ezt most nem azért mondom mert szponzoraink) hanem mert tényleg így van 😊

Egyszer küldtek egy hibás erõsítõt(Szar volt az elõfoka) és már másnap jött is a futár és rá következõ napon hozott is újat!

Azért ez gyorsaság+adtak még ajándékba 2 húrszettet+még egy év kiterjesztett garanciát.Érdekes hogy pl codáról mennyi rosszat hallani róluk meg nem nagyon...Fõnök is jó fej, ha kérdezel bátran segít.Ért is hozzá..Most frankfurtba van hangszerkiállításon 😊
a + os verzió az már nem teljesen ugynam az.. igaz
engem a sima 5150, vagy 6505 érdekel

Hecker007
6505+ van neki, az azért már nem teljesen ugyanaz mint az eredeti 5150 😊

érdekelne, hogy mennyiért vetted az 5150 es fejet..
tervezem én is hogy veszek egyet..ha lesz majd sok pénzem

V43 1105

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h