Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Kösz , nekem ilyen Jim dunlop slide gyûrûm van de valamiért nem jó , hát hiába válogatni , valakinek az jó másnak meg az jó
Hecker007
Szerintem üveg vagy mûanyag, de hangszerboltban próbálj ki egy párat aztán azt vedd amelyik tetszik.

annyi féle les paulnak kínált gitár van a piacon amik közelébe sincsenek egy igazi les paulnak.

Les Paul = les paul forma, mahagóni test és nyak, ragasztott nyak, vastag jávor top..kb 1.5 centi (attól függ hol méred), Tune o matic húrláb, Általában a hangszedõk moderált jelû under-rounded tekerccsel, és Alnico 2 esetleg más alnico mágnessel szerelve.

Üdvözletem,

Milyen slide gyûrût érdemes venni blues játékra , elektromos gitárra ?
Hecker007
Nah igen én is ettõl tartok fõként hogy fúrni faragni kéne az egészet. Marad az Ibanez, azt legalább csak beállítani kell.
Körbe is nézek itt helyben kipróbálok egy-két darabot belõle.
Köszi a segítséget!

Fehercsoki
Amúgy meg hárs+jávor szóval LP-nek távolról sem mondható.

Fehercsoki
Nehogy megvedd, ez valószínûleg egy 20 ezres gitár szintjén van összerakva, csak azt fizeted meg hogy húdejó magadnak rakhatod össze. Egyébként is nagyon sok probléma van az ilyen gitárokkal, pl. nem ott van kifúrva ahol kell, szar a nyaka. Ibanez jó lesz.

Hecker007
Oppsz az lemaradt hogy igazából egy GRGR 121EX-en gondolkozok, SD szedõkkel, ideiglenesen persze maradna benne a gyári, vagy a 370-bõl kivett INF-ek mennének bele, ha a gyári nem tetszene eléggé. Fix húrláb kéne hogyha mondjuk Drop C-rõl, Drop A-ra akarok hangolni akkor ne kelljen a tremolóval szenvedni. 3. gitár lenne InFlames, Sabaton, Nightwish és hasonló zenékhez.
Szerintetek jó ez a gitár erre a célra vagy inkább gyûjtsek és vegyek egy 7 húrosat?

Hecker007
Szerintetek ezt érdemes megvenni?
Kéne egy széthangolós gitár, viszont sokat költeni nem akarok rá 😄

Metalmilitiakid
Eladó a HCM65B basszuskombóm, pesten megnézhetõ, kipróbálható, ha valakit érdekelne küldjön egy privátot.

kep

[BF2 151k,156k,164k,170k][TF2:10k] [Humoros: 168k] Steam: MortalMilka, Bnet: MortalMilka#2417

Hecker007
Hufschmid pengetõket lehet kapni valahol az országban?
Vagy csak gyártótól rendelés játszik?

Hecker007
Imádom az IronMaiden hangzást ezért ragaszkodok a JMP1-hez 😄 végfoknak meg EL34 inkább, a 6l6 nekem nem jön be annyira KT viszont határeset lenne, KT77 vagy KT88. KT88-as épített erõsítõt hallottam élõben nagyon szép meleg tisztája van, torzítva pedig szép krémes a hangja, igaz nem egy high gain erölködõ.

jmp 1 mondjuk g-majorral nem lenne rossz történet..
viszont láttam most 40 ért egy másik ada mp1 et a shopon
szerintem legalább olyan jó mint a marshall jmp

én így csinálnám olcsón..
ada mp1, pod hd500 az effektek miatt, és egy épített, olcsón vett 50, vagy 100 wattos csöves végfok, 6l6gc, vagy el34 es csövekkel, ha EL34 es tipust vennék, kicserélném a csöveket benne KT77 re vagy 6CA7 esekre..
A kt77 eseknek nagyon meleg csöves hangjuk van, a 6CA7 esekbe meg óriási erõszak szorult.. nagy tökei vannak =) igazán durva vastag hang

Hecker007
Jobban be lehet állítani a gaint, szerintem se rossz dolog. Én most azon gondolkozok hogy erõsítõ, effekt minden repül és egy Marshall JMP-1, meg valami rakkes multi jön helyette, csak ahhoz elõbb kéne találni vevõt a mostani cuccokra, utána meg jó áron JMP-t meg egy G-Lab-et.

nekem még tetszik a régi plexiken, 800 asokon lévõ dual gain szabályozás, persze az két külön párhuzamos jel volt, az egyik a normal gain boost, kissé mélyebb tartományát vezérelte, a másik meg inkább treble boost volt, mint a voxoknál.

Viszont az mp-1 ben sorosan van a két gain, egymás után.
Ha mind a kettõt kitekered maxra, akkor gyakorlatilag a túlvezérelt torzított jelet torzítod tovább teljesen csutkára.

Ilyet én még nem nagyon láttam. egyes modokban igen
De amúgy szerintem nagyon hasznos jószág az ilyen.

Hecker007
Régebbi erõsítõkön elõfordul, de ma már nem nagyon van ilyen, inkább külön csatornát csinálnak vagy van 1 kapcsoló ami váltja a gain szabályzást.

nem úgy értem..
pl mint az ada mp-1 elõfok

azon két gain állító van.. mind a kettõ pre gain
mind a kettõ máshogy növeli a szaturációt, vastagítja a hangot
nézz utána
szerintem ez elég egyedi, különleges dolog

Fehercsoki
Ja, az egyik a rendes gain, a másik meg a post gain ami csak hangerõt állít egy kisebb tartományon belül.

láttatok már olyan gitár erõsítõt amin két gain tekerõgomb volt?

Tudnátok linkelni egy maximum 50 ezerbe kerülõ aktív hangfalat ami már megállja a helyét próbateremben?(Énekre 😊)
Ha olcsón akarsz jól zenélni akkor:

Egy jó gitár, elfogadható áron, jól beállítva. 50-100 ezer ft
Bele egy jó használt hangszedõ hídhoz ha azt többet használod
pl seymour, vagy dimarzio .. 15-20 ezer ft

Egy guitar link 5-8 ezer ft

Kell a számítógép, és a hifi
és ez így tökéletes.. ha ennél feljebb akarsz lépni, ahhoz 100 ezrek kellenek

egyszerûen nem tudsz linket beilleszteni..van ilyen

Nekem semmi bajom nincs a cuccaimmal.
Nincs olyan, hogy megveszek valamit, aztán már egy újabb jobbra vágyok és elõrõl az egész.

Amit megveszek, azt elõtte, többször is meghallgatom, megnézem másoknak milyen véleményük van a cuccról.

Eddig nagyon jó dolgokat vettem, elégedett vagyok velük.
Mikor megvettem pl a tranzisztoros peavey banditámat.. "én általában gyûlölöm a tranzisztoros torzítást"
már akkor tudtam, hogy milyen hangja van, elõtte nagyon sokat utánajártam a neten, hogy mire képes, milyen hangzása, torzítása van.
Élethû csöves brutális torzítása van, a cleen meg fender koppintás.
Megvettem és azt kaptam amit vártam, elégedett vagyok vele.
Ugyan ez a Marshall fejemmel is. Nem vettem zsákbamacskát.

persze bassra is ugyan úgy vannak programok..

Hmm na akkor újra hát ha jó lesz. link

Jó cikk. Érdemes elolvasni. link

Froopy
Köszi szépen! Basszusgitárra is van jó program? Eddig amiket kipróbáltam, inkább szólógitárra voltak használhatóak.

A hangszínt hanglétráról festjük a hangfalra?

jobban jársz egy guitar link kel..
amivel össze tudod kötni a gitárt a géppel
A vox nem a digitális szimulációs megoldásokról híres.
Viszont a neten vannak ingyen beszerezhetõ, nagyon jóminõségû effektezõ és szimulációs programok.. pl legújabb guitar rig, amplitube, revalver.. stb

Froopy
Sziasztok! Szerintetek megérné megvenni ezt a kütyüt? Itthoni gyakorolgatásra, hobbi szinten lenne (mostanában sajnos a gitározást kicsit elhanyagoltam).

A hangszínt hanglétráról festjük a hangfalra?

na miaz?
megbeszéltünk mindent gitár témában?

MikX
hát ez sokat nemszámít, mert a basszus a falidísz lesz, nekem nempálya a basszus 😄

\"Say \'what\' again. Say \'what\' again, I dare you, I double dare you motherfucker, say what one more Goddamn time! \" Uplay: Mekee85 Steam: psn_mekee85 Origin: Mekee85

baszki.. most elbasztad a gitár súlyközéppontját, most biztos fejnehéz lett, hogy ennyi anyagot lefaragtál..

próbáld ki a zongoralakkot

MikX
Valaki foglalatoskodik/ott felújítással?

Nomármost nekiestem egy 2humbis stratnak, meg egy basszusnak, az a terv, hogy a strat az full natúr nyers lesz, a basszusnak meg az élét feketére fújom, az eleje meg a háta szintén natúr. Persze a bassznak a testén is alakítottam, nemlesz lekerekítve szinte semennyire, felcsiszoltam, s most kb úgynézki mint az Iba superstratom, fasza metálhegyes szarvakkal, a fej is átlett variálva kicsit.
Node a kérdésem azlenne, hogy olvastam már millióhelyen millió dolgot, de hogyan és mivel lenne a legérdemesebb lakkozni, hogy lehetõleg ne legyen sárgás a lakkozás, illetve kell-e filler, vagycsak többréteg lakk csiszolva, polírozva? Illetvehogy lakkis... valaki nitrolakkra esküszik, valaki parkettalakkot mondott... lényeg hogy szép fényes, kemény, és lehetõleg ne sárgítsa el nagyon a szép fámat.

\"Say \'what\' again. Say \'what\' again, I dare you, I double dare you motherfucker, say what one more Goddamn time! \" Uplay: Mekee85 Steam: psn_mekee85 Origin: Mekee85

Hecker007
Azért mert illegális!

de mindegy... nem tudom elmondani.. majd ha talán meg tudom építeni, akkor be is tudom mutatni, és akkor majd véleményezhetitek

" itt mit vonsz ki mibõl? bemenõbõl a kimenõt vagy a kimenõbõl a bejövõ jelet?"

Nem tudom érthetõbben elmondani.. az a lényeg, hogy a trafóból kijövõ jelet ellenfázisba veszem ki.. aztán összeresztem a két jelet.."az ellenfázisú trafóból kijövõ jelet, a fázisosztóból kijövõ jellel, ami bemegy a trafóba"

A két jel mivel, ellenfázisban van egymással, de nagyjából ugyan az az információ van rajtuk, kioltják egymást.. és így semmi más nem marad, csak az a plusz dolog, amit a kimenõtrafó adott hozzá "szaturáció" a fázis osztóból kilépõ jelhez..

ezt a nyers szaturációt, keverem vissza mint feedback.. felerõsítve, ha kell és úgy jobb lesz a hangzás, akkor azt még átküldve egy csövön is, hogy dúsabb legyen a hangja, és így vastagabb az egész hangzás

Hecker007
Slinky még egy ilyet ne kelljen törölnöm!

Hecker007
Sok sikert, de megvan az oka hogy kételkedek ennek a mûködésében.

"Ha szimulációval sikerül mûködõképesre összeszerkesztenem, akkor élõben is mûködni fog."
Ezzel a mondattal pedig elkövetted a legelsõ hibát, elég sok esetet tudnék mondani saját és mások jó pár éves tapasztalatából, hogy ez kb sosincs így, a szimuláció és a valóság ilyen összetett dolgoknál nagyon sokszor eltér. Mégpedig azért mert a szimben minden ideális és pontos, meg persze megvannak a hibái a program által használt képleteknek is, meg itt is van még nagyon sok hibalehetõség, viszont kiindulásnak jó.

"kivonom a trafó, bemeneti jelét, a kimenõ jelével.. " itt mit vonsz ki mibõl? bemenõbõl a kimenõt vagy a kimenõbõl a bejövõ jelet?
Ha komolyan érdekel a téma, tudok mondani néhány könyvet amit érdemes átolvasni mielõtt belekezdesz egy ilyen cucc megépítésébe. Viszont ennek a megtervezéséhez, és ténylegesen jól mûködéséhez elég komoly matematikai és elektronikai tudás szükséges, meg persze sok-sok tapasztalat.

ez különbözik a sima feedback looptól..
a feedback loop visszajövõ jele, gyakorlatilag a kimenõtrafóból kijövõ jel, ami a hangszórókhoz is megy.. ami már tartalmazza a kimenõ saját torzítását is.. ezt a jelet szokták visszapumpálni a fázis osztó csõhöz.. és ez képezi az alapját a resonance és presence szabályozásnak. "csak a nem szakértõk kedvéért"

Viszont ami én szeretnék csinálni, hogy kivonom a trafó, bemeneti jelét, a kimenõ jelével.. hogy is mondjam.. tehát átfordítom a jel fázisát.. megfordítom a polaritást, és ami marad az csakis a kimenõtrafó saját hangja..

Azaz ha nem lenne torzítása a kimenõtrafónak, akkor a jelkivonás után nem maradna semmi...folyamatos nulla erõsségû hangjel maradna..
de mivel a kimenõnek is van saját hangja.. ami nagyon is jót tesz az erõsítõ hangjának.. az megmarad.. majd azt tovább erõsítem egy olyan szonttel, ami még nem okoz gerjedés..de viszont egy nagyon markáns hangzást adna az egész erõsítõnek..

Ha szimulációval sikerül mûködõképesre összeszerkesztenem, akkor élõben is mûködni fog.

Hecker007
Én tudom hogy hogyan mûködik a visszacsatolás, de hidd el nem olyan egyszerû ez mint ahogy te gondolod. Nagyon sok mindent figyelembe kell venni. Amit te írsz az egy alap dolog, viszont ha egy ilyen erõsítõt akarsz csinálni annak azért nagyon sok mindennek meg kell felelnie.

Ez igaz.. tényleg oszcillátor lenne belõle..de csak akkor, hogy ha az erõsítés szintje meghaladná azt a jel-erõsség veszteséget ami a kimeneti és bemeneti jel egymás kioltásából származna.

De ha valamiképpen mégis gerjedne.. még mindig tehetek bele egy limiter áramkört, ami nem engedné hogy femaradjon az oszcilláció és szépen de gyorsan lecsengene.. mondjuk a mély-közép tartományban "eq szabályzás" .. amitõl nagyon durván szólna

Hecker007
Ebbõl egy szép osszcillátor lesz. Ha a kimenõ jelet visszacsatolod az egész cucc elejére akkor gyönyörûen fog gerjedni az egész.
Próbáld ki szimulátorban egy egyszerû tranzisztoros erõsítõvel és érteni fogod, hogy hol itt a probléma.

sõt.. ezt a jelet a bekeverés elõtt, átküldeném egy külön erre a célra szánt csöves tone stagen.. egy moderált driveval, hogy feldúsúljanak a harmonikusok.. áááá =)

nemtom érti e valaki amirõl beszélek..

eszembe jutott valami nagyon beteg ötlet..

egy fajta áramköri variáció, ami nagyon durva hangzást hozna létre

szóval a dolog úgy néz ki, hogy van a kimenõtrafó.. ezek formálják meg legutoljára a hang képét.. és egy fajta kellemes szaturációt hoznak be a hangba, feldúsítják azt.. ettõl olyan vastag a dual rectifierek hangja legfõképpen..

szóval arra gondoltam, hogy egy áramkõrrel kivonom egymásból a kimenõtrafó bemeneti jelét, és a kimenõtrafóból kilépõ feedback loop jelét egymásból.. és ami megmarad az maga a nyers kimenõtrafó torzítása, szaturációja.. amit viszont egy kicsit felerõsítve, meg filterekkel megszabályozva, hogy mégdögösebb legyen, belekeverem valahova a jelút elejébe.. és így ennek nagyon baromidurva hatása lenne a hangzásra.. soha nem látott dög jönne létre

véleményetek?

sz4bolcs
Mekkora beteg fsz xDD

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

van itt valakinek alnoco 2 es mágnessel szerelt szedõje?
szeretnék megbeszélni vele egy dolgot..

sanzik
arról van szó,hogy ebbe a topicban a gitározás lenne a téma,legalább is én ezért olvasom...
bár már ezt is csak szelektíven,mert elõbb megnézem ki írja és tudom,hogy kinek a véleménye érdektelen számomra...

neked viszont vannak néha hasznos hozzászólásaid a témában szívesen olvasom,de ha majd a seggbe kukiról is akarok olvasni akkor átmegyek abba a topicba ahol az a téma...
itt nem annyira van helye szerintem
Hecker007
Bent volt hagyva, volt még utána jó néhány hsz. Most hagytam elég sokáig egy szavad nem lehet, de azért értsd meg hogy ennek nem itt van a helye, sok minden belefér a topikba, de ez már azért egy kicsit sok, és mint látod a többieket is zavarja.

mindig akkor törlöd a kommenteket amikor már én is hozzászólok és megvédem magam.. de addig mehet a legaljasabb fikázás is
múltkor is ez volt
engem nem zavar ha fikáznak, ha adnak esélyt is rá hogy megvédjem magam

Hecker007
Takarítás megtörtént.
Slinky a nemi ööö "identitásodat" tartsd inkább magadban! Nem erre a fórumra való!

joshua
Házifelvétel, de mit szóltok hozzá?