37982
  • Yoghurt
    [IMG]Sziasztok! Elővettem a régi akusztikus gitáromat, most már hallom, hogy elég hamis, kimértem, kb. 1% a frekvenciában az oktávhiba, szóval a lábat nagyságrendileg 2-3 mm-nyire kellene hátrébb tenni. A baj ugye az, hogy itt egy ragasztott műanyag lapka van a lábon.

Csinált már valaki lábállítást úgy, hogy itt valszleg nem lesz elég a meglévő lábat reszelgetni? Arra gondolok, ki kellene valahogy szedni a régi műanyag lapot, és egy újat forgácsonlni a helyére, ami hátrébb végződik.

Van valakinek tanácsa, pl. milyen anyagból legyen az új lapka, hol lehetne beszerezni, hogyan lehetne roncsolásmentesen kivenni a régit?

• Pistike 007
    Már mondtuk, hogy csinálj egyet, aztán csinálj vele egy kis tesztet!
  • Slinky Cyle
    B és drop B hangoláshoz most dobtam fel egy 60-13 as húr szettet..
    de nekem még ez is egy kicsit lazának tűnik. pedig ez már brutál vastag húr. és ezek a dunlop húrok feszesebbek mint a slinky-k. ez a 60 as kb megfelel egy 64 esnek az earnie balltól.

Szerintetek B hez milyen húrok lennének jók?
  • Slinky Cyle
    kell innen valakinek csöves végfok, vagy előfok?
    Csinálok magamnak..
    ha érdekel valakit neki is csinálhatok occóé
  • Gvik
    Előbb a munka, aztán a szórakozás.
  • bcrics
  • bcrics
    Ám itt mindenki csak gitárt épít és senki sem gitározik?:)
    Olyan itt mint vmi barkácsfórumon
  • Slinky Cyle
    kurva jó ez a film.. én szeretem
  • sz4bolcs
    Így néztek volna rád a középkori lantosok a királyi udvarban, hogy mi a fenéről beszélsz:

:)
  • Slinky Cyle
    Az elektroncsöveknél gyakorlatilag kvantummechanikai hatások okozzák a jel torzulását..
  • Slinky Cyle
    ha belegondoltok..
    az elektroncsövek pontosan ugyan olyan szerkezetek, mint svájcban, Cernben a részecskegyorsító berendezés, ami több kilométer hosszú gyorsító gyűrűvel működik.

Ezek a triódák is gyorsítják az elektronokat.
    alapvetően 3 részből állnak.
    A katód, Anód, és Rács.

A katód földelve van.. és közvetetten fűti egy fűtőelem.
    Innen az izzó, katódról elektronok lépnek ki a vákuumba.
    A vákumban lebegve, elkezdenek örült sebességgel gyorsulni a több száz volt feszültségű anód felé..
    De közben félúton ott van a rács..
    A rács feszültsége, elektromágneses állapota határozza meg, hogy mennyi elektron és milyen sebességgel haladhat az anód, és katód között.
    A rács úgy működik mint egy csap.
    Az anód (plate) antennájába aztán becsapódnak az elektronok és így megváltoztatják annak elektromos tulajdonságait.
    Ezeket a változásokat aztán egy kondenzátoron keresztül lecsatoljuk az anódról, és megkapjuk a rácsra betáplált jel felerősített inverz (átfordított, 180 fokkal eltolt fázisát) változatát.. ami egy ecc83 esetében 100 szoros jel erősítést jelent.

Az érdekes dolgok akkor jelentkeznek a jelben amikor a rács teljesen nyitva van, az anód izzik a belé becsapódott elekronoktól és maximum terhelésen..tűréshatáron van járatva a cső.. ilyenkor elképesztő módon, nagyon komplex formában torzul a jel. Nem csak felharmonikusok.. hullám vágás, Olyan összetevők is megjelennek az erősített jelben amikre nincs képlet, nincs szimulációs előrejelzés..

Az emberi fülnek ez a többlet kellemesen hangzik.. vastagabbnak, kiterjesztettebbnek hallja a dolgokat

Hallani kell egy csöves erősítőt, nem beszélni róla.

Ez így van, de nem fogok ennyit költeni az egészre.
  • Slinky Cyle
    én már rájöttem, hogy az elektron csövek hangját...egyszerűen nem lehet digitális úton reprodukálni.
    Képtelenség.
    Kipróbáltam a legkülönfélébb programokat. egyik sem tökéletes.
    Van amely csak enyhe overdrivenál közeliti csak meg egy cső hangját.
    Van amely csak hi gain distortinban ad jó hangot..
    De mindegyik szar igazából.

A cső az 100 év múlva is cső marad.. van egy olyan érzésem.
  • Fehercsoki
    Persze hogy nem mert nem kap tiszta jelet a hangkártyád miatt. Amúgy ez a progi elég gagyi, szerintem szedj le valamit abból amit írtam.(ajánlom Amplitubeot)
    Köszi, ezeket megjegyezem, majd kipróbálom. Nekem most egy Guitar FX Box 3 nevű program van a gépen. Eléggé sok effektet tud, de nem adja azt a tiszta hangot még effekt nélkül sem persze, mint egy fasza erősítő.
  • Fehercsoki
    De egyik ilyen program sem tökéletes, mindegyikben lehet olyan erősítő modell ami tetszik, szóval a legjobb ha mindet magadnak végigpróbálgatod, és ha egy tetszik akkor is lehet hogy később más fog megtetszeni, szóval érdemes néha újra elővenni őket. Ha gondolod írok listát arról, hogy miket érdemes kipróbálni.
  • Fehercsoki
    Legjobb hangzást amúgy SZERINTEM úgy lehet elérni, ha leszedsz valami DAW-ot(pl Reaper), és abba pluginként használsz valami programot(pl amplitube 3at ajánlom vagy LePou pluginokat) plusz IR-eket(pl GuitarHacks vagy RedWirez). És akkor úgy kell használni, hogy berakod a DAW-ba KeFir-t, abba betöltöd az IR-t amit választottál, amúgy lehet próbálgatni, sok féle van, aztán berakod mondjuk az Amplitube 3at és ott kikapcsolod a saját hangláda szimulációját. DE Amplitube 3 alapból jó(ha nem akarsz DAW-al szarakodni, mert mondjuk lehet hogy több idő mindent összerakni mint ameddig gitároznál), ajánlom még TH2-t és Peavey Revalvert ha peavey hangzás kell, POD Farm is egész jó. Amúgy sok ingyenes plugin van(IR és erősítő/effekt is), szóval warez nélkül is össze lehet szedni jókat.
    Wow és tényleg nem is valami drága, ez fasza. Köszönöm még egyszer.
    Köszönöm szépen, erre vártam :) Szimpla hardware-es segítségkérős topikban sajnos nem tudtak segíteni, ez akkor gondolom pont jó céleszköz lesz.
  • Fehercsoki
    Ez a hangkártya gitározásra alkalmatlan. Behringer UCG-102 Guitar Link vagy a kínai másolata(kb 10k és 5ks áron) ami használható.
    Sziasztok!

Köztetek ki van olyan, aki gépre kötve gitározik? Van egy fasza effektes programom, de az a baj, hogy egyrészt a hangminőség se az igazi a mostani hangkártyámmal, másrészt a latency nem engedi meg a gyorsabb számokat. Meg mondjuk a lassabbat se igazán :)

Egy Creative X-Fi Xtreme PCI-os kártyám van, meg win7 64 bit. Aki esetleg jártas ilyenben, tudna tippet adni, hogy mit kéne változtatni? Hallottam olyan oprendszerekről, ami lehet inkább közelebb áll a zenéléshez és lehet azt is fel kéne rakni a gépre és mindjárt megoldódna minden bajom. Avagy a kártya is bőven kevés? Úgy érzem igen. Mit tudnátok ajánlani?

Van még mondjuk egy alap erősítőm (Laney LX-12). Szép csilingelős hangja van, csak igazából nem sokat használom, annyira nem nagy hobbim a gitározás, hogy effektpedálokra költsek, így ez magában kevés. (mellékesen eladó, ha valakit érdekel).
  • Slinky Cyle
    pickup colors
  • Slinky Cyle
    ehun e
    akit érdekel lesse, mentsétek el, bármikor kellhet ha pickup cserében vagytok

• sz4bolcs
    Úgy értem, önmagában a bármilyen gitárállvány kb. kiküszöböl 40% veszélyforrást, akkor az, amiről itt szó van hozzáad még ehhez 3%-ot...
  • sz4bolcs
    500k-s gitár is csak büdöset szarik, nehogy már azért kelljen elsődlegesen gitárálvány, merthogy elferdül a nyaka, ha épp a falnak van támasztva ~75 fokban.
  • tenkenorman
    jó...
    egy kis fizika + képzelőerő tartsd a kezedben a gitárodat. érzet mekkora erővel nyomja a nyak kezedet + fordítva, most kb 60-70- fokban ahogy az álványon is van, kis ujjal meg tudod tartani. nem a terheléstől görbül a nyak, hanem mert folyamatosan ugyan úgy kapja, ha játszol rajta sokkal nagyobb terhelést kap a nyak. szerintem attól ferdül. bár ki tudja.
  • Slinky Cyle
    vannak olyan kis állványok amiket én is használok, amik nem a nyaknál, hanem a gitár testét támasztja meg.
    Viszont ez nem helytakarékos, ha több gitár is van.

Nekem az az állvány tetszik még, aminél úgy lehet lerakni a gitárt hogy egy minimálisat támaszt csak a nyak, az élével..
    az éle mentén szerintem sokkal nehezebben vetemedik..
    és ha arra is vetemedne..az nem sokat szólna bele a bundok állásába sem
    nem sokat számítana, ha a nyak éle mentén egy pár század mm t meghajlana.
  • Fehercsoki
    Nem, csak szerintem ez nem így van, az állvány a legutolsó dolog amitől baja lehet a nyaknak. De ha van valami ötleted hogy hogy lehet elkerülni hogy az állványtól elferdüljön a nyaka akkor írd le nyugodtan és akkor tudok vigyázni a gitáromra.
  • Slinky Cyle
    így van.. állvány nélkül is megtörténhet.
    és most akkor ezért szarsz bele a nyakába ??
    ez olyan mintha azt mondanád, hogy lakott területen veszélyes 50 el menni..mert hogy úgy is történhet baleset..
    de ha már veszélyes..miért ne hajtsunk 200 al??
    azon az alapon, hogy így is úgy is veszélyes autóval közlekedni
  • Fehercsoki
    De ilyen apró változások lazán bekövetkeznek állvány nélkül is.
  • Slinky Cyle
    bazmeg valós a veszély..
    Ellenőrizd a bundokat FretRocker rel..
    Látni fogod, hogy billegni fog a mérőeszköz a bundokon.
    Én a napokban csiszolom tökéletesre a gitárjaim bundjait.
    és itt 0.05 mm pontossággal dolgozok.
    Ez a legkisebb lap a résmérőmőn.
    és ezt az eltérést a fret rockerem is kimutatja.. érzem.. hallom hogy ropog.

Persze ezeket a tartományokat szemmel, vonalzóval soha nem érzékelnéd.
    Viszont a húr magasság, nyak relief szempontjából ezek a kicsi értékek határoznak meg mindent. .. mert összeadódnak.

és nem mindegy, hogy 1.2 mm es húrmagasságon játszok, tisztán, zörgés mentesen.
    Vagy 2.5 mm kell játszanom és mégis csörömpöl a gitár.
  • Fehercsoki
    Nyilván jobban félteném, de itt a kérdés az, hogy valós-e a veszély.
  • AtomHeart
    Arra celoztam, hogy egy Gibson LP-t jobban feltenel...
  • Fehercsoki
    Egyébként ez a tartó egyenletesen tartja a nyakat, szóval nem csavarodhat meg ettől, amúgy meg a merevítőpálca tartja szóval nem hiszem hogy erre ennyire oda kéne figyelni.
  • Fehercsoki
    Nem vagyok annyira optimista hogy 40 évre előre tervezzek, amúgy igen mahagóni mind, van 4 kilónál nehezebb is. Kizártnak tartom, hogy ez a minimális terhelés, hogy a nyak hozzádől a tartóhoz befolyásolja a nyakat. Amúgy meg ha nem kéne nyaknál megtámasztani akkor hogy? Mert még a keménytok is tartja valahol a nyakat. Szerintem olyan megoldás nincs ami teljesen levenné a nyakról ezt a kis terhet és gyakorlatban használható is, szóval én nem aggódok.
  • AtomHeart
    Mindenfele egymasnak ellent mondo infot, egyesek szerint nem kene a nyakatol megtamasztani, masok szerint meg kutya baja sem lesz...

"nekem minden gitár csak a sarokban van, volt amelyik mindenféle tartó nélkül csak oda volt támasztva és mindnek tökéletes volt a nyaka"

Esetleg van a "minden gitár" kozott olyan is, ami nehezebb 4 kilonal, a nyaka mahagonibol van, es valamiert FONTOS szamodra, hogy 40 ev mulva is hasznalhato legyen..?
  • Fehercsoki
    Azért ennyire nem durva a helyzet, nekem minden gitár csak a sarokban van, volt amelyik mindenféle tartó nélkül csak oda volt támasztva és mindnek tökéletes volt a nyaka:O
  • Slinky Cyle
    elvileg ha az élével támasztod meg a gitárt..úgy hogy minimális teher nyomja az élét..akkor így ebben a formában nem lesz szerintem vészes a vetemedés.
    Azt tudni kell, hogy a fa vetemedik minden féle módon, és minden féle dologtól.
    dőjárás, páratartalom, hőmérséklet, hosszabb ideig akármilyen kicsi erőhatás..már attól is megcsavarodhat, ha csak rosszúl nézel rá =(

A merevítő pálca jó dolog.. de sajnos a vetemedéstől nem véd.. meg a hullámoktól, meg az S betűktől sem.. meg a csavarodástól sem..
  • Pistike 007
    Az imént említett támaszok leginkább koncertekre, stúdiózásra lettek kitalálva, hogy amelyik hangszer kell, gyorsan kéznél legyen.

Én minden gitáromat keménytokban, szekrényben tárolom, ha éppen nem használom.