37982
  • Fehercsoki
    De mit olvastál? Nagyon minimális plusz terhelés kerül a nyakra ha hozzátámasztod valamihez, a merevítőpálcának ez semmit nem számít.
  • AtomHeart
    En is idegenkedek nagyon a gitar nyakanak megtamasztasatol, mar olvastam mindenfelet errol. >>Ez erdekesnek tunik, de errol oldaliranyba meg mindig eldolhet a gitar.

Engem meg a padloszinten valo tarolas is zavar, ha telen szelloztetem a szobat, akkor eloszor ott fog erzodni a nagy homerseklet ingadozas...
  • Slinky Cyle
    szerintem nem kell agyonbonyolítani a dolgot
  • Gvik
    Valamiilyesmire konstrukcióra gondoltam, csak hogy nagy vonalakban érthető legyen miről zagyválok...
  • tenkenorman
    próbateremben ilyenek vannak, a gumírozás miatt nagyon jó, stabil, de több gitár hajlamos néha összeakadni.
  • Fehercsoki
    Amúgy meg próbáld meg előre/hátra dönteni valahol a hangolókulcsoknál fogva a gitárt(úgy hogy mondjuk alulról az állvány tartja), érezni fogod, hogy nagyon könnyen mozog, tehát ha a nyaka rá is dől valamire akkor sem terheli nagyon a nyakat. Keress rá a forgatónyomatékra ha bővebben érdekel.
  • Fehercsoki
    Szóval úgy gondolod, hogy a ~60kg terhelést amit a húrok okoznak lazán elbírja a nyak(van ám benne merevítőpálca), viszont ha már hozzádől a nyak egy ilyen állványhoz akkor attól el fog görbülni?:O Nekem ilyen állványom van(nem pont ez, ránézésre ennél jobb minőségű, bár csak 3 ezer volt), a gitár súlyát alulról tartja(nyilván), a nyakra semmiféle plusz terhelés nem kerül, csak éppen hogy hozzádől az állványhoz.
  • Gvik
    Nektek mi a véleményetek az ilyen fajta gitártartókról/állványokról?

Azért kérdezem csak, mert kezdek eléggé szűkösen lenni a szobámban, és helykihasználás szempontjából jobb lenne egy ilyesmi (falra szerelhető tartók nem jöhetnek szóba, mert az egyetlen szabad fal gipszkarton, ami valszeg nem elég erős erre a célra, meg különben is jobban szeretem a hangszereket padlószint közelében tartani…)

Nekem anno nagyon az eszembe vésték tapasztaltabb kollégák, hogy a hangszert soha ne támasszam semminek a nyakánál fogva, mert így a gitár súlyának nagy része a nyakra nehezedik, ami jobb esetben huzamosabb idő után görbületet, rosszabb esetben meg ragasztott nyaknál akár elválást eredményezhet a testtől. Emiatt én mindig ilyesmi tartókat használtam, amik nem a nyakat támasztják meg, hanem csak a testet, a nyak „szabadon” marad:

Viszont ezek ugye közel sem olyan helytakarékosak, mint az első megoldás. Próbálom győzködni magam, hogyha tényleg ennyire nagy veszély lenne a nyakgörbület-okozás, akkor biztos nem gyártanának ilyen termékeket, meg amúgy sem használná senki sem – mert azért valljuk be, a zenészek nagytöbbsége nem arról híres, hogy igénytelenül bánna szeretett hangkeltő eszközeivel. Egy másik kritika, amit megfogalmaztak az ilyen sokgitáros-állványoknál, hogyha nem óvatos az ember, a gitárok könnyen egymáshoz ütődhetnek be, illetve kivételkor, valamint többségüket elég labilisnak titulálják, egyszer találkoztam már ilyen helyzettel koncerten, és a frász kerülgetett az ingó-gitártartó látványától, pedig nem is az én gitárjaim voltak rajta. Mindenesetre utóbbi probléma valszeg abból adódik, hogy ezeket az állványokat összecsukhatóra tervezik, a könnyebb szállítás érdekében, de ha sikerül kimerevíteni ezt a problémát áthidalhatjuk, előbbire meg (gitár-egymásnak-ütödés) a K&M cég kreált egy tök jó megoldást (gumi, merevítők a hangszerek között, de aztán láttam hogy ez legolcsóbban is 50 Mátyás király feletti összegért mégsem olyan vonzó ajánlat.

Így amikor már végképp frusztrálóvá vált ez az egész, egy kedves ismerős felajánlotta (fémmegmunkálóként), hogy épít nekem egy ilyet, totál ingyen, csak az anyagköltséget kell állnom, meg megtervezni az állványzatot. Közben nézegettem az interneten, hogyan csinálják ezt mások házi barkácsolás szinten, van aki pvc csövekből és csatlakozókból készített ilyet, ami elsőre megint jó ötletnek tűnt, mert könnyen összelegozható és egyedi méretre alakítható a dolog, de hogy egy normális modellt elkészítsek, az is tízezres nagyságrend lenne. Meg ha már lehetőség van rá, gondoltam áttervezem valahogy, hogy az állványzat ne a nyakánál támassza a gitárt, hanem valahogy a testénél. A nyaktámasz részt, ami eredetileg tartja a gitárt, meg kicsit elcsúsztatnám,valamint lezárnám egy akasztóval, így gyakorlatilag, egy gyűrűként ölelné körül a gitár nyakát, úgy hogy nem ér hozzá, ami így megakadályozná, hogyha véletlen meglököd a hangszert, ne essen ki az állványzatból.

Naaaaaa, tehát végül is ez a szép hosszú felvezetés azért volt, hogyha valakinek van valamilyen típusú, az első képen látható állványa, és szépen megkérem priviben, akkor hajlandó lenne e lemérni nekem pár adatot az alkatrészek nagyságát tekintve, hogy, hogy komolyabban is nekiállhassak a tervezésnek/modellezésnek?
  • tenkenorman
    szerintem a digitális cuccoknak nagyon ehhez nincs közük, inkább a kapitalista gazdasági rendszernek hála, több tízezer négyzetméteres gyárakban nyomják percenként elektronikus kártyák, berendezések ezreit, nézz fel az ebay-re, guitarrig-ek telefonok, videókamerák pár ezer forintér... mennyi lehet az előállítási költsége? ezért nem érdemes hobbiboltot nyitni, mert ahogy a neve is mutatja hobbi... csak az rak össze saját erősítőt, effekt pedált stb akinek kedve van hozzá. mert meg nem éri az tuti.
  • Hecker007
    Tudom ezt tanulom :D , viszont ha otthon akarsz építeni akkor nem egyszerű hozzájutni, főleg ha nem tudod hogy hol keresd.
    Régen még a 90 években voltak rendes elektronikai boltok ahol minden hozzávalót megvehettél még, utána ezek kezdtek megszűnni hála a digitális cuccok egyre nagyobb terjedésének.
  • tenkenorman
    mármint a zárójel külön gondolat. nem arra gondoltam hogy ezek digitálisak lennének! amúgy mondom. keress fel egy öreg szakit valami kerte sház műhelyében, ha kifogsz egy rendes ürgét megcsinálja neked olcsóé...
  • tenkenorman
    Hecker: a transzformátor az egyik legjobb hatásfokú villamos gép, a digitális technológiában ugyan úgy szügség van tekercsekre. (villanymotor, transzformátor, induktivitás)
  • tenkenorman
    hogy ne foglalkozna, itt az utcánkban is van tekercselő... ha elég pénzt adsz neki összemaszekol neked akár milyet.
  • Hecker007
    Csináltatni lehet, de nem olcsó. Ez egyébként nem csak nálunk van így, külföldön se egyszerűbb ezeket beszerezni, az analóg elektronika már a végét járja a sok digitális meg integrált cucc miatt.
    Még azt érdemes megpróbálni hogy bemész valamilyen elektronikai boltba ahol lehet alkatrészeket meg esetleg kész trafókat kapni és ott megkérdezed hogy van-e vasmag, meg hozzávaló.
  • Slinky Cyle
    még mindig levagyok ragadva a vasmagnál..
    most már toroidra akarok tekerni..
    de még azt sem találok.
    ilyen szerencsétlen nem lehetek.
    A magyarok találták fel a transzformátort, és tiszta szégyen, hogy egy magyar cég sem foglakozik transzformátorral.
    Sehol nem lehet venni ilyesmit.
  • Slinky Cyle
    maga a végfok eszméletlenül variálható lesz majd..
    minden féle csővel hajlandó lesz működni, el34, 6l6, 6550
    bármilyen működésre át lehet majd állítani
  • Pistike 007
    Mesa hangzás láwolós, ha elkészültél érdekes lehet számomra :)
  • MaRee
  • bcrics
    Cool, Feelinges, szépen fejlődsz ahogy hallom.
  • bcrics
  • Slinky Cyle
    jólvan akkor belekezdek..
    amúgy is.. saját magamnak úgy is kell építenem egyet.

Az alapáramkör a JCM800 as végfoka lesz.
    Ezt agyon tuningolom minden féle jóval.
    Kapcsolható, és állítható feedback looppal, a variálhatóság miatt.

A táp és rectifier részleg kapcsolása meg a mesa boogie tól lopva..
    mert annak nagyon jól variálható ez a része..
    és tényleg nem mindegy a hangzás szempontjából sem, hogy csöves vagy félvezető diódás egyenirányító van közvetlen a végcsövek és a kimenő transzformátor előtt.
  • Hecker007
    Amíg nem hallja senki hogy hogyan szól a cucc addig semmit nem ér, meg kell építeni 2-3 darabot és megkeresni zenészeket/zenekarokat hogy próbálják ki a cuccot, ha tetszik nekik akkor lehet bizniszelni hogy reklámozzák esetleg 1-2 fellépés erejéig használják.
  • Slinky Cyle
    =(
    jólvan akkor legalább azt mondjátok meg, hogy másoknak kb mennyit érne meg egy ilyen cucc, akiknek szükségük is lenne ilyesmire??

Nem akarok belevágni, ha csak olyan áron tudnám eladni, amin csak veszteséggel tudnám eladni.
  • Fehercsoki
    Semennyit.
  • Slinky Cyle
    piackutatást végzek.. léci segizzetek.

Mennyit érne meg nektek egy ilyen dolog külön külön.

Rackes, 2U magas csöves végfok.
    1x50 W, 2x EL34, 1x ecc83, és 1 5U4 egyenirányítócső.
    Választható félvezetős és csöves Rectifier (mint a mesa dual rectifiernél)
    Gyakorlatilag ez is kettős rectifierrel rendelkezne mint a drága nagytesó.

Kapcsolható 3 féle B+ Anódfeszültség.. mint a mesa dual rectifiernél..(ott kettő van)
    Sponge / Normal / Bold
    Kihat a hangra ez is..
    Hangerő, Presence, Resonance, és Feedback lekapcsoló

3 féle csővel mehet.. EL34, 6L6 és 6550
    Ez elég széles spektrum... mindent lefed szinte.. minden igényt ki kell hogy elégítsen.

Ebből akár lehet 2x 50Wattos.. 4 végfokcsővel, vagy 1x 100W os.

Egy ilyen 50w os csöves végfok mennyit érne a piacon???
    2 U magas..rackben. A rack fiók előlapját szakműhelyben CNC maróssal kimaratnám valami ütősre.

ugyan így 1U magas csöves előfok.. igény szerint
  • Hecker007
    Ezeket az tudja "beszerezni" olcsón aki javít vagy szervizel és van bontott/leégett, az új alkatrészek nem olcsók, sajnos már nem azok az idők járnak mikor még olcsók voltak az elektronikai alkatrészek :(
    Én lomtalanításnál szoktam figyelni, hogy nem-e rakott ki valaki régi tv-t, monitort, rádiót vagy valamit, azokból ki lehet menteni elég sok mindent, a többi meg mehet vissza ami használhatatlan. Elég csöves megoldás, de ennél olcsóbb nincs
  • Pistike 007
    Látod, ennyiért van, vagy vegyél komplettet. Ezen a pár ezren már csak nem múlik :)
  • Fehercsoki
    Akkor vegyél egy komplett trafót.
  • Slinky Cyle
    csak nagyon drága.. ennek filléres dolognak kellene lennie..
    ha ezeket megrendelem az ebayről, kb ott vagyok, mintha vennék egy komplett trafót..
  • Slinky Cyle
    pont ilyet
  • Hecker007
    Nem azt kérdezted, hogy rá lehet-e rakni? Mert nekem is ez jött le, hogy ez lenne a lényeg. Lehet hogy csak reszelni kell egy keveset belőle és rámegy, de ha elviszed egy hozzáértőhöz akinek van hozzá esetleg cucca is, akkor az rávarázsolja 5 perc alatt. Nagyobb hangszerboltokban ilyeneket meg tudnak oldani általában.
  • Fehercsoki
    Természetesen nem mind1, mert ha mondjuk nagy akkor elég csak reszelni belőle, ha meg kicsi akkor mindenképp újat kell szerezni és úgy már bonyolultabb. Szerintem beszélj egy hangszerésszel, hátha rá tudja neked varázsolni.
  • kemotox
    Nem tök mindegy, hogy mi az eltérés pontosan? Nem erre irányult a kérdés, hanem teljesen másra.
  • Pistike 007
    Ilyet keresel?
  • Fehercsoki
    Vatera.
  • Slinky Cyle
    meglepő módon, ott sem találtam..
    elvileg ez egy filléres dolog lenne..
    honnan a fenéből lehetne szerezni?
  • Fehercsoki
    Ebay.
  • Slinky Cyle
    Mondjatok már helyet, ahonnét tudnék EI transzformátor lemezeket venni..
  • sz4bolcs
    szóló
  • Fehercsoki
    Itt kérdezősködj.