37982
Milyet használtok? Te milyenen játszol? Tapasztalatok...?
Angol oldalak:
UltimateGuitar | Lick Library
Magyar oldalak:
Gitár vásárláshoz help! | Erősítő vásárláshoz help! | Gitártanfolyam | Pénzes-féle iskola | Zenész Bázis
Egyébb:
Backing Tracks | Hangoláshoz 1!! | Hangoláshoz 2!! | Akkordok és skálák | ToneFinder | Hangolások | Erősítő építés | Gitár beállítás
Angol oldalak:
UltimateGuitar | Lick Library
Magyar oldalak:
Gitár vásárláshoz help! | Erősítő vásárláshoz help! | Gitártanfolyam | Pénzes-féle iskola | Zenész Bázis
Egyébb:
Backing Tracks | Hangoláshoz 1!! | Hangoláshoz 2!! | Akkordok és skálák | ToneFinder | Hangolások | Erősítő építés | Gitár beállítás
-
Fidolorous #37378 tribute band alatt azt értem persze hogy Jimmy Pageék is régi blues számokat nyúltak le, így ugyanezt a vonalat újra fellehetne kapni szerintem. -
Fidolorous #37377 A végére ugyanúgy belezavarodtam amikor én akarom kigondolni az egészet. De a Led Zeppelin (Tribute Band) meg hasonszőrű társaik tényleg jók, szerintem nem vagyok egyedül mindenkiben benne van az energia hogy érezze az egészet, egy megfelelő reklám kampánnyal (nomeg sok pénzzel) fellehetne hívni az emberek figyelmét. -
nú #37376 mondjuk gondolom a hivatalos oldalról :D -
nú #37375 Drivert honnan szedted hozzá? -
Slinky Cyle #37374 nekem van emu 1616
win 7 en megy.
Nincs vele semmi bajom, minden jól megy.
Van egy kártya a gépben.
Hozzá egy hosszú kábel, a végén meg maga az egység.
Eddig nem volt semmi recsegés. A legjobb minőséget eddig ez adja. -
#37373 "Maga nincs tisztában azzal, hogy a mi cégünk ebből a puhapöcsből egy platinalemezes sztárt fog csinálni, akitől eléveznek a tizenéves kiscsajok. Pedig maga igazán tudhatná, hogy a popszakmában sok minden más fontosabb, mint maga a zene. ...Azt a legjobb kikapcsolni. Ajánlom helyette Stravinskyt és Wagnert." -Ford Fairlane :D
Komolyra fordítva a szót: Nincs remény, de nincs is szükség megtéríteni senkit. Mindig lesznek, akiket kicsit jobban érdekel a zene a többieknél akármelyik stílusról legyen szó.
Arra meg, hogy mihez kezd valaki a zenetudásával: Amire motivációja van.
Azért még a rockzenében is megjelennek olyan bandák, akik megmutatják, h. nem kell feltétlen valami óriás természetfeletti dolgot csinálni ahhoz, hogy legyen rá vevőközönség. -
nú #37372 Horrorra akadva valamelyik része, A Kör c. filmre egy fricska. -
nú #37371 Sziasztok!
Láttam, hogy valaki itt EMU 1616-al dolgozik és egy kérdésem lenne. Tesóm is vett egy ilyet zenélés miatt és igazából úgy néz ki, hogy win7 alatt instabil szar az egész. Fent van a legutolsó olyan driver nála, ami nem beta és volt, hogy beakadt a hang, vagy esetleg recsegett stb. Volt egy win xp-je egy géppel neki, ott kb minden ok volt, azonban most cserélt hardware-t (táp, proci, memóriák), upgrade-t akart win 7-re. És most ugye ez van.
Ti találkoztatok-e ilyennel és ha igen, akkor mit csináltatok. Vagy ha nem, akkor esetleg megtudnátok írni, hogy mi nálatok a szoftverkörnyezet?
Kösz előre is. -
#37370 Unforgiven 2 klip kivágott jelenet? xDD -
Slinky Cyle #37369 -
Gvik #37368 Ez elég összetett kérdés, viszont nem muszáj "megrekedni" az általad vázolt szinten, rengeteg irányba el lehet indulni. Van aki csak önmaga szórakoztatására zenél, és nem érzi szükségesnek közönség elé vinni, a produktumát, van aki meg színpadi ember. Az előadó művészet rész folyamatosan fejlődik, mindig lehet új dolgokat tanulni, nem csak magadtól, hanem iskolák, kurzusok, workshop-ok révén, stb.
De ha valakit az alkotás vezérel, nem az előadás, tanulhat zeneszerzőnek (és itt most nem kizárólag a komolyzenei szimfonikus művekre kell gondolni; pl a filmezene, reklámzenék, számítógépes játékokhoz való zenék elkészítése mind-mind más kvalitásokat igényel), dalszövegírónak, esetleg kedvet kap más hangszereken való játékhoz is.
Ha van benned tanári ambíció, lehetsz tanár is, gazdasági szempontból talán ez az egyetlen zenéhez/zeneiparhoz kapcsolódó "stabil jövedelmű" álláslehetőség. Itt viszont nagy a szórás, elég gyakori, hogy a zenészek a sikertelenség miatt - legtöbbször nem a tudásbeli hiányosságok miatt, hanem más tényezők következtében - mind tanárnak mennek, pedig tanárként nem elég ha jó zenész vagy, a tanítás módjára is rá kell érezni.
Aztán a zenélés révén rengeteg új dolog keltheti fel az ember érdeklődését a zeneiparban, amiben elmerülhet pl.: koncertszervezés, zenei marketing, hangosítás, stúdiótechnika, zenetörténet, zenei újságírás, rendezvényszervezés, de mondjuk halottam már külön zeneipari ügyekkel foglalkozó ügyvédi irodáról is. Meg vannak ennél elvontabb dolgok, pl. vannak tudományos kutatások amik olyan kérdésekre keresik a választ, hogy adott összahngzat, harmóniasor, dallam, kadenciális sor, stb. milyen érzetet vált kia az emberekből és miért? Vagy ott van a klasszikus vizsgálat, ami arra az eredményre jutott, hogy a tehenek több tejet adnak, klasszikus zenét hallgatnak.
Zenei ízlésről vitatkozni, pedig mivel szubjektív, eleve nem érdemes, így kicsit körülményes is felvetni a helyzetet; egy jazz sztenderd például mondjuk jóval bonyolultabb zenei struktúrából építkezik, mint egy átlagos popszám, de ez nem feltétlenül determinálja majd, hogy jobban is fog tetszeni a hallgatónak. És ez bizonyos szinten természetes is, mivel a popzene célja eleve a minél szélesebb hallgatóság megtalálása, ezért nem is fog alkalmazni olyan stíluselemeket, amik csak egy adott rétegműfajra jellemzőek, hanem próbálja minél jobban "lebutítani" a struktúrát, minél jellegtelenebbül elkészíteni a zenei terméket. És ez ugyan úgy működik a másik irányban is, minél inkább "réteg" egy egy adott zenei műfaj, annál inkább valószínű, hogy a potenciális hallgatók kisebb része kap rá, talál valami közös pontot magában meg a zenében. Viszont az, hogy valamit kevesebben halgatnak, szintén nem determinálja a "művészeti értékét" (feltéve, hogy használhatunk e mérési skálát a művészet, mint érték kifejezésére és meghatározására), a gazdasági értékét azonban annál inkább.
És valahol itt jöhet képbe a média/popzene kapcsolata és párhuzama. Alapjaiban egy művész, még ha előadó is, attól függetlenül, hogy extroveltált, nem "érdekes" a mindennapi élete. A média viszont felismerte, hogy mivel a popzene sok emberhez eljut, ezért nagyon jó reklámfelület. A média pedig az elmúlt évtizedekben sikeresen kinevelt egy több olyan generációt, aminek igénye van az olyan témájú hírekre, hogy pl.: "XY sztárelőadó pirosra festette a lábkörmeit", szóval az olyan információkra, amik nem zenei témájúak, csak a zeneipar szereplőihez, "bálványaihoz" kapcsolódnak. És mivel a média-popzene vonalban rengeteg pénz van valamint a zenehallgatók is igényt tartanak már az előbb említett kategóriájú hírekre, nem hiszem hogy ez a közeli vagy távoli jövőben ez nagyon meg fog változni. Ahhoz valami nagyon drasztikus paradigmaváltásra lenne szükség globális szinten a zeneiparban, ilyet meg maximum egy diktatórikus rendszer tudna létrehozni (pl gondoljunk a Kínai kormány szigorú médiabeli és zeneipari szabályozására és felügyeletére).
A gazdasági és fogyasztói oldal is eléggé fontos faktor ebben a kérdésben. Előbbi szempontból ott van pl, hogy sokkal olcsóbb egy szórakozóhelynek meghívni egy DJ-t és megvenni a hozzá szükséges színpadtechnikát, mint mondjuk ugyanezt egy zenekar esetében. Aztán a pop-faktor is ott van, minél speciálisabb rétegzenéből jön az előadó, annál kevesebb embert érdekelhet. De ezek nem új keletű dolgok, így "haltak ki" a múlt század folyamán a bárzongoristák az éttermekből, mulatókból, ahogy megjelent a rádió. Annak ellenére, hogy nem szólhattak bele a műsor szerkezetébe, jóval olcsóbb volt, nem igényelt fizikai helyet, nem kellett hangszert fenntartani hozzá, nem kellett fizetni a zongoristát, sb. És akkor mért artisjust sem volt...
Fogyasztói oldatról pedig ott van a zenehallgatói "rezignáltság" is. Én nem gondolom, hogy a fejlett nyugati társadalmakban, a mai elérhető információáradat és az internet segítségével a zenehallgatók "műveletlensége" miatt kizárólag a média és a popzenei piac hibáztatható. Ha fizikai korlátokba ütközik az művelődés, az szerintem nem az egyén hibája, pl nagymamám világ életében falun élt, ahol csak a bartók rádiót lehet fogni és mindenki "klasszikus" magyar mulatós, lakodalmas zenét játszik. De amikor karnyújtásnyira van a youtube, kvázi "ingyen", akkor nem vagyok rákötelezve hogy kizárólag azt hallgassam, amit a rádióban adnak, vagy ami a discoban szól. És eez viszont már saját felelősség, hogy mennyire leszek művelt. Valószínűleg belefut így az ember rengeted olyan zenébe, ami nem nyeri el a tetszését ez természetes jelenég. De ha valaki mondjuk átrágta magát ezeken a zenéken, és annak ellenére mondja azt, hogy neki mégis a popzene a fav., az szerintem még mindig jobb, mintha valaki elvből nem hallgat ilyen vagy olyan zenét, vagy csupán annak okán, hogy adott zenét sokan/kevesen hallgatják, akkor az biztos rossz.
Az internet és a rengeteg elérhető infó viszont kétélű fegyver, mert akinek nincs kilátása a zenetörténetr, meg hogy mi, hogyan, miért, miből keletkezett vagy fejlődött, az nagyon el tud veszni benne. A zenetöri tanárommal rengeteget filóztunk erről, hogy hogy az átlag zenehallgató, aki nem zenész maga is, mennyivel másként szemléli, hallgatja a zenét, és hogy a zenész zenetörténeti tudása mennyivel specifikusabb akár egy-egy műfajon beül, akár az egész zenei palettára nézve. Egyfelől ott van az, hogy pl egy rockzenésznek illik tudni pl a led zeppelinről vagy a pink floydról, egy klasszikus zenésznek a köztudatban lévő Mozarton, Beethovenen, Kodályon és Bartókon kívül mondjuk Stravinskijról vagy Schubertről, a jaaznnél Miles Davis, vagy Coltrane, stb. a végtelenségig lehetne folytatni. De ma, ha megkérdezel egy átlag huszonévest, jó ha felismer egy-két nagy nevet azokból a zenékből, amik kamaszkora előtt voltak híresek, de azokról is nagyrészt annyi infóval rendelkezik, hogy ahan, már halottam a nevüket egyszer, véletlenül egy-két számukat (ha felismerte egyáltalán), meg hogy "léteznek/léteztek". És kb ennyi.
Ezen mindig meglepődök, bár nem tudom, hogy csak azért érzékelem-e ennyire drasztikusnak, mert nekem a fél életem az ilyen témák körül forog, vagy csak szimplán sajnálom az embereket, hogy mennyi művészeti produktumtól és ezáltal esetleges általuk okozott örömtől vagy boldogságtól fosztják meg magukat...
Viszont az internettel együtt jött a rengeteg infó is, és minél jobban elmerülsz egy témában, annál jobban elönt az egész, és aki nem tud rendesen szelektálni, szűrni és csoportosítani, az nagyon könnyel elveszik benne. Régen be lehetett határolni, amíg fizikai korlátjai voltak a zenének adott műfajokat egy egy példával, pl "a Queen a rocknezekar, a Hobo a blues, a sátánmetál meg az, amit a szomszéd gyereke nyom a haverjaival a pincében szombat reggelenként". Ma viszont már annyira bele tudja ásni magát az ember akár a wikipedia cikkeken keresztül, egyre részletesebben, hogy adott műfajokban kik voltak a nagy újítók, meg melyek a "klasszikus" számok, csak amikor az ember talál mondjuk egy hetvenes évekbeli zenekart, akikről még sosem halott, és letölti a 18 nagylemezes diszkográfiát, hogy akkor átrágja magát mindenen, az már célzott zenehallgatás, és így figyelve a zenét nem biztos hogy felfedezem benne azt a tetszési értéket, ami más körülmények között rögtön előjönne, emiatt pedig nem ugyanaz az élmény fog érni. Szóval ha az ember maga nem is tud, akkor erősen ajánlatos keresni egy olyan embert, aki nagyon ért hozzá, és példákkal illusztrálva elvezeti az egyént az információrengetegben, hogy átlátható struktúrával rendelkezve már kiépíthető legyen a zenei tudás és ízlés.
És akkor megint ott van az a rész, hogy a régi "klasszikusok" tudása, tehát az elmúlt cirka 100 év könnyűzenei, és az azelőtti komolyzenei művek mellett elég komoly nyomást helyez az "igényes" emberre, hogy a napi szinten megjelenő "kortárs" zenéből is minél több műfajra kiterjedve naprakész legyen...
-
#37367 Nekem van ismerősöm aki megtért és a darálós gépzene mellett elkezdett normális zenéket hallgatni.
Van aki elektronikusról tér most át könnyebb rock és blues műfajok felé, mondjuk neki van ízlése, elektronikusból normális dolgokat hallgat.
De nagyobb közönséget szerintem nem igazán lehet a normális zene irányába terelni, hiába vannak nagyon jó és tehetséges magyar zenészek sose lehet a tvbe hallani róluk semmit, mindig csak az xtraktor, meg a megaszar megy, meg az ezekből kikerült celebhulladék... -
RYO21 #37366 Én nem látok semmi esélyt. Nagyon gáz az ami mostanság történik a zeneiparban. -
Fidolorous #37365 van egy elég pofás gitárkábelem, majd megszereljük azt ha megtalálom azt a segít :D
közben meg lenne egy enyhén filozófikus kérdésem: tegyük fel hogy a nagy érdemű mondjuk 21 éves korában neki kezd a nulláról gitárleckéket venni neten stb. 25-26 éves korára ha elég kitartó már elmondhatja magáról hogy tudok gitározni. na és itt a kérdés ? önmagad és barátaid szórakoztatásán kívül mihez kezd az ember a gitártudásával a mai világban ? ti hogy látjátok, vajon van esély hogy az elbutult média zenén nevelkedett csemetéket megtérítsük valahogy ? elég csak a Nirvanára gondolni, nem volt az olyan rég.. -
#37364 >>igen
Amugy ne akarj sporolni ezen, gyenge minosegu kabel hamar tonkremegy, nem eri meg a szivast.
Egy megfontolando alternativa lehet a sajat kabel keszitese. Megveszed a drautot, ket dugasz, azt' felcinezed oket... -
Fidolorous #37363 ezer forintért tudok valahol venni gitárkábelt ? -
Gvik #37362 Próbatermeb a terem nagyságától és akusztikától függően kell egy stabil 70-100 watt tranzisztoros erősítőből basszusgitárhoz hogy érthető legyen a dobos mellett (feltéve hogy nem a "búgás" a cél, hannem pl hangszín szabályozni is akarsz).
Szóval ha nem tetszik jobban az orange hangja/kezelhetősége, szerintem maradj a marshallnál (igen 15W-al már baszogathatóak a szomszédok, panelban/társasházban főleg, kertvárosban meg "felejtsd" nyitva az ablakot gyakorlás idejére az éjszaka folyamán). -
#37361 Hát egy 50W-os kombónak már van súlya, de azért kocsiba könnyen be lehet hajítani.
Ilyen célra akkor inkább az 50-es azzal le lehet szedni a szomszéd fejét rendesen :D
De akkor jobban jársz ha nézel használtan valamit mert sokat spórolhatsz rajta, meg 60e pénzből lehet hogy kapsz használtan 100W-os cuccot is.
DE bárhogy is döntesz próbáld ki a cuccot nehogy aztán meglepetés érjen a hangjával vagy a hangerejével kapcsolatban. -
RYO21 #37360 Ja és az is szempont, hogy a szomszédokat lehessen vele baszogatni. -
RYO21 #37359 Otthonra tanulásra mivel kezdő vagyok és esetleg haverokkal való zenélgetésre. Szal jól jön az ha könnyen szállítható. -
#37358 Hova akarod venni?
Ha otthonra gyakorolni akkor oda elég 15W, próbaterembe elég lehet az 50W feltéve hogy a többiek nem 100W-ról vannak, mert akkor ők szépen elnyomnak. Klubkoncertezésre ugyanez vonatkozik. Szabadtéri koncertezésre meg el kell felejteni, oda édeskevés. -
RYO21 #37357 Szerintetek milyen erősítőt érdemes vennem basszusgitárhoz?
Marshall MB15 15W ~40,000FT
vagy
Orange Crush Bass CR50BX 50W ~60,000FT?
Megéri az az 50W a +20 ezret? -
Slinky Cyle #37356 faszba mán..
mé nem lehet nekem egy fasza kis bariton gitárom.
jó kis zsiráf gitár.
olyan gitár nyaka legyen mint mama 2 nek.
apám =(
valaki megvette előlem azt amit a gitárshopon szemeltem ki magamnak.
ez lenne az élet?
-
sza.sa #37355 Alapból iszonyú alapzaja volt. Ha működött, mert csak fogta magát és eldobta az USB-t időnként. A végén pedig eltűnt az inputja, és hibát jelzett rá az ASIO és az ASIO4All is.
Állítólag a másolatok között is van külömbség, én úgy látszik a silányabbat fogtam ki.
Azóta lett egy Behringer, de már az új U-phoria szériából egy UMC202-es...
Ezzel nincs gond :) -
#37354 "de nem volt jó"
Mi nem volt jo benne? En alig ereztem barmi kulonbseget a Behringerhez kepest... -
sza.sa #37353 Nekem volt kínai "gitarlink", de nem volt jó. Szerencse hogy a legalább az ára felét visszakaptam... -
#37352 Engem lehet érdekelne a csínai :D Remélem működik :D -
#37351 Te az occo kinai masolattal kevered. Nekem mindkettobol van elado, uj kinai, vagy hasznalt Behringer, elobbi 3k, utobbi 8k BP-n! -
#37350 A sima kábel 8k körül szokott lenni, a behringer 11k körül. Hol nézted? -
MaRee #37349 Mindkettő guitar link néven fut, de gondolom a behringerre gondolsz. Érdekes hogy ez az olcsóbb, a sima kábel meg drágább. -
#37348 Szerintem inkább a guitar link mivel a másik csak egy kábel ami bármikor megtörhet. -
MaRee #37347 Aesis vagy Behringer guitar link? -
Slinky Cyle #37346 hátulra valahogy oldd meg, hogy legyen szellőzés.
Mondjuk fúrjál lyukakat oda ahol a csöves végfok van.
Csavarozz oda egy halk ventit.
A csövek akár több száz fokosak is lehetnek. Nagyon melegek tudnak lenni.
A hálózati meg kimenőtrafó akár egy kellemesebb 100 fokos állapotban is meg tudnak főni, sok függ a minőségtől, szigetelés, impregnálás stb -
Slinky Cyle #37345 A jegesmedve dühös lesz. De hát, akkor minek üldöztem eddig?
Döntse el végre, mit akar!
- Hogyhogy mit akarok, te üldözöl engem! -
#37344 Sziasztok!
Gitár rack-et építek. Mielőtt elkezdeném a beszerelést illetve a kábelezést, kérdeznék tőletek valamit!
Egy 12u magas ládáról van szó. A hátsó ajtót zsanérosra szereltem, így lesz rajta egy csatlakozótálca a ki és bemeneteknek. Ezeknek a helyét most fogom CNC-vel kivágni, és ekkor jutott eszembe a hűtés lehetősége/szükségessége. Egy Marshall EL34 50/50 végfok fog benne dolgozni, aminek ugye van saját hűtése, de nem hiszem hogy olyan sokat ér, ha a levegő egy szivacsozott falemezzel találja magát szembe.
Mennyire fog melegedni ez a motyó szerintetek? Ugye a lényeg az lenne, hogy zárt hátsó rack ajtóval üzemeljen a dolog.
Ahol a legtöbbet használnám elég meleg van nyáron.
Szükséges a hűtés hátulra? Ha igen, termosztáttal oldanám meg. Milyen hőfok az, ami már sok lehet a rendszernek? Kifelé vagy befelé mozgassa a levegőt?
Köszönöm előre is! -
#37343 Jah :D Kébpen vagyok :DD -
#37342 A ToneLAB az egy multieffekt amin van usb :D én azt használtam guitarlink helyett :D -
#37341 Akkor miután kipróbáltam a guitar riget, pod farmot, és az amplitubeot, még lehet ezt is kipróbálom :D -
#37340 Persze, ASIO4ALL-lal minden működik :D -
#37339 Akkor már töltöm is. Ez a tonelab működött?