32214
Maya
  • Rigley
    Teljesen meghibbantak az AliasWavefront emberei -de szerencsere a mi javunkra - most jottem ra , hogy amit letoltottem 4.0.1 Maya update , az nem csak 1 sima update , hanem a teljes Maya !!! , amit barki arrajaro letolthet , csak regisztralni kell magadat.
  • Zocsi
    Ahogy nézegetem a külföldi 3D-vel foglalkozó oldalakat, rádöbbentem, hgy szinte mindenki 3DS-t használ! Miért van ez? Azért mert annak nem olyan nagy a gépigénye, vagy mert közismertebb, vagy csak mert olcsóbb???
    Mindenesetre én maradok a Maya-nál. Ha ők nem is, de a filmiparban ezt használják...és így legalább a tudat megvan! :)

RenderMan: A 3dga már sosem készül el?!
    Megvan a nicked eredetije... Király a kép! :)

NEM TUD VALAKI FÖLD (bolygó) TEXTÚRÁT, AMIT HA GÖMBRE HÚZOK, AKKOR ÚGY FOG KINÉZNI, MINT A FÖLD?
  • ember
    www.render.hu
  • IMYke2.0.0.0
    Köszi szépen RenderMan!
  • RenderMan
    Itt vannak képek:
    www.tar.hu/world3d
    3dga.sns.hu

Külföldi lapok:
    www.highend3d.com
    www.3dlinks.com
  • IMYke2.0.0.0
    Bocs skacok, ha hülyeséget kérdezek! Lehet a neten találni (s ha igen, akkor site-cím please), ahol az általatok is be-beszúrt képekhez hasonló képeket tölthet le a halandó, mondjuk némi tutoriál stb. keretében?

Kulturált válaszok előnyben!

Bye!

i2k = IMYke2000 - @ - 2001
  • RenderMan
    LETÖLTHETŐ A MAYA TO VIRTUALIGHT ELSŐ PRÓBAVEZIÓJA:
    http://www.a-toy.net/mvl/download.html
  • RenderMan
    Bocs a második képet elrontottam:
  • RenderMan
    A Terragen egy tájképgeneráló program. Rendkívül kicsi egy kislemezen elfér, de brutális képeket tud generálni. Nem olyan sokoldalú, mint a Bryce de szerintem sokkal szebb képeket készít.

Innen letölthetitek: www.planetside.co.uk

A kép úgy készült, hogy a Terragenben generáltattam egy 640x480-as felhős égboltot és a kimentett képet felhasználtam háttérképként a Maya-s scennémben. Csak annyi dolgom volt, hogy elkészítsem hullámzó tengert (arete DNT) és beállítsam a háttérképnek megfelelő fényviszonyokat.

Itt egy kép a progiról:

És egy kép amit összedobtam vele:
    src=ftp://ftp.supergamez.hu/upload/mayaforumba_kepek/mars.jpg>

És nem utolsó dolog az sem, hogy az elkészített tájképet 3ds formában ki tudja menteni.
  • Zocsi
    Mandroka: Köszi a segítséget, akkor majd ott megnézem. :)

RenderMan: Ez a Terragen, ez valami plug-in? Az egész kép azzal készült, vagy a víz az Maya-s???
  • RenderMan
    Próbáltatok már Terragennel felhőket generálni? Nagyon jól használhatók a Maya-s scennékben 8)
  • Rigley
    Windows XP-n (jol) megy a Maya ??
  • Rigley
    Innen : ( de regisztralni kell magadat ahhoz , hogz , leszedhessed...

http://www.aliaswavefront.com/en/Tmpl/Maya/html/index.jhtml?page=/en/Community/Support/software_updates/software_updates_m.jhtml&style=normal
  • MuERTe
    Egyenlőre nem. A kész képhez add hozzá a két csíkot és ugy rendereld. Utánna egyszerűen levághatod róla bármilyen képszerkesztő progival :)
  • RenderMan
    Honnan szedted le?
  • Rigley
    Leszedtem az updatet , de egyenlore nem sok javulast vettem eszre , de a 4.0.1 jol nez ki az elejen...
  • RenderMan
    A PolyTrans bármilyen platfomra képes konvertálni!

A brazilnál nem lehet valahogy kikapcsolni a ráklámokat?
  • Mandroka
    Zocsi!(477)

A skinning témakörben a rigid bind-nál nézz körül az pl. pont erre való. A jointoknál pedig az attrib editorban tudod beállítani a min/max forgatási értékeket.

Sok sikert!
  • MuERTe
    Maya to Max konverter nincs? A brazil kicsit jobb :))
  • RenderMan
    Támadt egy merész ötletem:
    Mi van akkor, ha a Maya scenéket LightWave-el renderelem ki. Létezik egy olyan plugin Maya-hoz, hogy Maya to LightWave converter, meg egy olyan is hogy PolyTrans.
    Valamelyikkel átkonvertálom az elkészült Maya scenét és a LightWave rendermodulja - ami köztudottan jó - elkészítené a képet.
  • Rigley
    Én sajnos nem tudok válaszolni a kérdésedre ( Zocsi ) , de van 1 jo hirem a méhecskézőknek : megjelent a Maya 4.0-hoz egy update , igy 4.01 - es lesz belole. Nem aprozta el a dolgot az Alias , hiszen nem kevesebb mint 80 megas a download , de allitolag megeri leszedni , nem csak a képernyon diszelgo 4.01-es szám miatt , hanem sok javitgatás is van benne pl. rendering és animation teruletén stb...

U.i.: Ha valakinek van kedve ( és nem utolso sorban savszelessege , akkor letolthetné , es feltolthetné egy gyors magyar szerverre )
  • Zocsi
    Látom ez a fórum is él!!! :(
    Válaszolni tud valaki a 477-es kérdésemre?
  • MuERTe
    A #474 akartam válaszolni eredetileg :)
  • ember
    én is ezt írtam, hogy nem lassú a brazil, sőt

de a jó minőségben akarod használni a global illuminationt, akkor mindkettő ugyanúgy belassul. kipróbáltam egy "cornell's box" szerű scene-nel és magas samplin értékekkel mindkettő kb ugyanolyan lassú volt.
    viszont az igaz, hogy a brazilnak a gyengébb minőségű képei is egész használhatóak, míg a mental ray-nél azok iszonyú "szmötyisek" lesznek.
  • MuERTe
    Nekem megvan mindkettő (a brazil csak béta), de a mental ray jóval lassab a brazilnál. Ráadásul a mental ray töméntelen paramétere miatt rengeteg tesztrendert kell csinálni mire valahogy kezd hasonlítani arra, amit elképzeltél, a brazil inkább grafikusoknak készült pc-re, nem mérnököknek graf.munkaállomásokra.
  • ember
    http://www.mental.com/c251.html

többek között ezekben használtak mental rayt

egyébként a brazil nem lassú, illetve nem lassabb, mint a MR vagy más globillumos renderer.

viszont a MR valamivel pontosabban számolja az indirect illuminationt, csak sajnos hiányzik belőle a ma már nagyon divatos skylight effekt, és egyéb fényforrás nélküli megvilágítási módszerek.
  • Zocsi
    RendemrMan és s1: köszi a segítséget! :)

Ha építek egy figurát, akkor azt tudom úgy mozgatni, mintha gép lenne. Úgy, hogy ne dfrormálódjon, hanem a végtegok (meg minden) megtartsa az eredeti formáját? Továbbá olyanra képes a Maya, hogy a mozgatáskor csak "ütközésig" lehet mozgatni az adott testrészt?
  • Zocsi
    A particle részével én sem nagyon boldogultam. Pedig a program dinamikája szerintem nagyon jó. Mind1.

Utánna kérdeztem a Brazilnak egy angol oldalon (olyan helyen, ahol már használták Max alatt és voltak képek és animok is mellé tűzve). Megkérdeztem, hogy lesz a Maya alá is elérhető verzió. Ezt válaszolták:
    Yup, a Maya version WILL be available, but no timeline is set..
    Szóval csak várnunk kell még egy kicsit. Nem tudom, hogy a a MR mire képes (nem tudtok valami helyet, ahol látok róla képeket?), de az tény, hogy a Brazil nagyon izmos dolog lesz, csak bitang lassú... :(
  • C-3PO
    Urak!
    Ti itt mindenfélét mondtok a MentalRay-re, hogy ez meg az jobb nála.
    A Brazil még nem is használható Maya alatt, de ti már megvagytok győződve, hogy jobb a MentalRay-nél!
    Kérdem én honnan az információ?
    Egyáltalán használtatok már MentalRay-t?
    Én most nem kötekedni akarok! Csak nem értem mire érveltek?
  • ember
    hát, egyelőre nem jobb, mint a mental ray.
    a végleges lehet hogy jobb lesz, de addigra tlán a MR-ből is ön ki új verzió.
  • RenderMan
    Az tényleg jó lenne, ha már valaki kidobna egy könnyen kezelhető rendermotort a Maya-hoz is. A Max-hoz már a sarki fűszeresnél is lehet találni ilyet.

Kérdés:
    Amikor animációt számoltatok akkor hol lehet látni azt, hogy éppen hányadik képkockánál jár. El lehet érni, hogy mutassa ezt valahol?
  • MuERTe
    Egy régebbi press szerint a filmipart célozták meg a Brazillal ott pedig nem nagyon használnak maxot, ugyhogy hamarosan kijön majd a független rendermag. Képes 64 bites képeket renderelni és renderfarm támogatása van. Szerintem sokkal jobb mint a mental ray.
  • Zocsi
    Megnéztem azt a kép alatti linket. Húúú, hát igen-igen jó képek vannak alatta!!!
  • Zocsi
    Fent írta, hogy a jövő hónapban kijövő verzió (v1.0) csak MAX 3 és 4 alá lesz elérhető pluginként...
    Pedig nagyon izmos dolognak tűnik!!! :)
  • RenderMan
    De a Brazil az maxos nem?
    "Compatible with max R3, R4, and VIZ"
  • MuERTe
    A Brazil r/s eredeti tervek szerint egy platformfüggetlen rendermag lett volna mint a mental ray vagy a renderman, de a végleges verzió tegnapi bejelentése szerint a jövőhónappban kijövő v1.0 csak max 3-4, viz alá lesz eléthető pluginként. Sajnos ugylátszik egy kicsit nagy falat lett, de a későbbiekben talán megjelenik maya alá is. Pedig nagyon jó cuccos, rendkívül egyszerű használni, mert nem kell millió beállítással kínlodni.

Features:

Architecture:

Bucket rendering
    Sophisticated Anti-aliasing
    Controllable Over and Under-sampling
    Pluggable rendering sub-systems
    Separate sampling rates for different components (GI, geometry, image)

Shading:

Advanced shading models
    Cartoon Shading
    Additional Shaders including Dispersive Glass, Chrome, Velvet, etc.
    Volumetrics/atmospherics support
    Raytraced Reflections and Refractions
    Sub-surface scattering (multiple types)
    Anisotropic forward single scattering
    Isotropic progressive scattering
    Physically correct blurry reflections and refractions
    Luminaire material

Lighting:

Global illumination
    Image-based lighting
    Full support of max point lights
    Brazil specific point lights, area lights and shadows
    Caustics
    Photon mapping
    HDRI rendering
    Bump mapped shadow distortions

Camera:

Depth-of-field with Bokeh aberrations
    Motion blur
    Realistic lens and camera modeling

Geometry:

Supports 3ds max displacement mapping
    Reliable handling of large data sets
    Direct rendering of CSG isosurfaces

Misc:

Currently uses standard 3ds max net rendering
    Preliminary, evolving API
    Custom frame buffer
    Command line renderer
    16 bit per channel tiff support
    Compatible with max R3, R4, and VIZ
  • C-3PO
    3Decemberrel kapcsolatban én írtam a Leonardo-soknak, de arra sem méltattak, hogy visszaírjanak!
    Én egy kicsit kételkedek benne, hiszen 1 hónap van addig és már el kellet volna kezdeni reklámozni! A tavalyit kb. 2 hónappal elötte közhirré tétették!

A Global Illuminationnal kapcsolatban a Brazil valós visszaverést számol, vagy csak simulálja a softos árnyékot? Nem mindegy!!
    Egyébként most meg fogtok kövezni, de próbáltátok már az XSI ilyen téren?

Oh igen Nov.7.-én lesz egy Leonardos bemutató! Nem kimondottan 3D-s témákkal, de lesz Flame meg Smoke is! Aki regisztrálva van náluk az kapott meghívót! Mások ezt megtehetik a honlapjukon!
  • Zocsi
    Hogy kell rábírni a Maya renderelőjét, hogy animációt rendereljen, mert akárhogy próbálom, nem teszi. Folyton csak az aktuális képet rendereli és nem menti ki avi-ba. Miért van ez? Mit állítsak be, hogy tudjak animot is renderelni???
  • Zocsi
    s1: Király a képed. Nagyon kened a témát!!! :)

MuERTe: Ez a progi amit említesz valami renderprogi lesz a Maya alá??? A képek nekem nagyon tetszenek. A kérdést én is fel teszem. Ezek a képek már a Maya-s verzióval készültek?

RenderMan: A héten én is utánajárok a dolognak!
    Még valami, ha valamki a 3dga-ra akar képeket küldeni, azt hogy lehet, ill. hogy kell???
  • Rigley
    Mayaval csinaltad ?