Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Penatesz
Boba lehet hogy en vagyok a bena es meg csak jo helyen se keresem? Window/Rendering Editors/Render Globals..
Mert itt semmit sem latok :-(

Penatesz

Boba
Maya 5-ben alapból van mental. Render Globals, Mental Ray fülecske... ennyi.

Penatesz
Honnan toltok le mental ray for Maya5.0-t?
es melyik konyvtarba teszem?

Penatesz

HM...😊
Srácok az tény hogy szép és j a tutor meg a gi render de mennyi idõ átlagban nektek az alap kép (a box-é)

Ha megfogod elszáll, ha megszolitod elfordul, ha utána mész, tied lesz

youth
Én várom!!!! De nekem az a legnagyobb baj hogy nem tudtam felrakni... 😞 Bemásoltam mindent a helyére és amikor a Plugin Manager-nél bepipálnám a shave and haircutot mondja hogy licence problémák vannak, na mondom csodás... Segítenél?

Youth

Peetmaya
hehe, kicsit tesztelgettem a shave and a haircut plugint. tudom nem nagyon vagytok oda érte, pedig nagyon jó kis plugin. kicsit kitapasztalom, aztán csinálok róla tutort😊

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

youth
Juhhhééé!!
Nincs valami WIP képed amit betennél?

Youth

Boba
Hohóó... ha minden okés akkor már letelt a 24 óra és írhatok... porba cseresznye😊

youth
Oryon: Az csak egy sima Omni, vagy point light csak be van kapcsolva a manipulátora (t betûvel tudod be ki kapcsolni) Ezzel tudod a fényeket, a kamerákat, stb irányítani... Kameránál is nyomsz egy t betût és megjelenik a manipulátora...
Még nem tudtam elolvasni a tutorodat idõhiány miatt, most is lyukasórában írok, de nagyon ígéretesnek tûnik! Végigrágom magam az biztos!! A végsõ kép renderideje mennyi volt?

Peet: Te is csinálhatnál logot 😊 Amúgy 3000. hozzászólásnak be akartam nyomni a MAYA emblémáját de aztán elfelejtettem... :/

Peanatesz: Király a logod! Máris közelebbi a beszélgetés 😊)

Lekonel: Ahol a képet töltötted föl, vagyis a Fórum> Beállítások> na ott van olyan hogy aláírás... egyszerûen csak beírod a neved... asszem 120 karakterlimitje van vagy mennyi...

Amúgy ezen dolgoztam mostanság:
A veszprémi színház és környezete 😊)
(Persze az alsó képen fordítva lesz a fehér és fekete de ez részletkérdés 😊))
Ezt rakom majd rá egy cilinderre és ezt fogja tükrözni a kocsi, de csak a kocsit renderelem le meg az árnyékot, na és ezt kompozitálom rá egy fótóra ami a színház elõtt készült...
Egyenlõre szopok Max-ban...

Youth

Peetmaya
Oryon nekem szarul jön be az oldalad, a linkek rosszul vannak megcsinálva.

Így van!😊)

Srácok az aláírást hogyan csináljátok meg?

gyraph
Ez egy nagyon hasznos tutorial volt. Koszonom en is! Szep es igenyes, minden reszletre kiterjedo. Meg ilyet sokat!

The frontal lobotomy within reach for everyone!!! 6 gigás egér, 600 TB-os monitor, Sata billentyűzet, Proci leformázva, Nyuszis kakaó+füles bögre.

Penatesz
Oryon,egy kerdes.
Ez nem maradt ki a tutorialbol?
http://www.impresszio.hu/index2.php
(Mental Ray elemek maya shading network-ben)

Penatesz

Bazz eltûnt photoshopom😞(
Oryon!
Le a kalappal!
jo lett nagyon az ilyen lamik is megértik mint én😊
gratula

oryon
Penatesz: Köszi. Igazából féltem, hogy nem fog tetszeni senkinek : ).
"Asszem mar csak szorszalhasogatas lenne barmit is megjegyezni rola" Csak nyugodtan, kell a kritika a fejlõdéshez 😊.
Gondolom az alacsony minõségre gondolsz a renderelt képeknél (Gi,Fg, Sampler).
Indokom: nem volt idõm rendesen beállítani és kivárni a renderelést. Sietnem kellett mert így is késtem vele. Ez sajnos nem csak a képek, de a szöveg is megsinylette. Nem volt idõm többször átfutni és itt ott átfogalmazni.
"...oldalad radikalis fejlodesnek..." itt a weboldalra gondoltál? Mert sajna ennél többre is csak egy nap után voltam képes, ez az egyik oka a késésnek is. Ebben (is) kezdõ vagyok.

Oryon

oryon
Peetmaya: Tudtam, hogy egybõl rákérdez valaki, hogy mi hiányzik 😊. Persze tudom, hogy a maya teljes, az integrált RealFlow (vízrendszer) és hasonlókat hiányolom... DE itt most a kisebb jelentõségû opciókra gondoltam, amik nélkül is lehet élni, de jó volna...
De persze rengeteg dolog van amit viszont jobban szeretek ahogyan a maya "gondolja". Ezért mayázom 😊
Itt lezárnám a témát!!! Mielött még vita lenne!!!

Boba_: Én a két "nagy" csatájára gondoltam, de ez még jobb példa. 😊

Oryon

Penatesz
Oryon bevallom oszinten,hogy ugy ugrottam neki a tutorialodnak,hogy minden letezo dologba belekotok majd,amibe csak tudok.A gond csak az,hogy semmibe nem tudok.A legaprobb reszletessegig ki van dolgozva (szinte mar zavaroan reszletes) es nagyon tetszett,hogy irtal hozza korelozmenyt,igy nem log a levegoben,es hogy az 1-es vegere betetted az ilyen lenne nelkule ilyen meg vele szemlelteto abrakat.Asszem mar csak szorszalhasogatas lenne barmit is megjegyezni rola.Remelem az oldalad radikalis fejlodesnek fog indulni a kozeljovoben :-)

Penatesz

Peetmaya
Kifelejtettem a maya Live!-ot, és a paint effects-et is, de már valóban várom a maya 6-ot mert a modellezési technikákon van mit javítani, és gondolom ez mostmár fixálva lesz az új verzióban. Pl beintegrálják a bp toolst, vagy a boonus toolst meg hasonlók.

Peetmaya
Oryon, szerinted mi hiányzik a mayaból? Mert az igaz, hogy maxhoz nagyon sok plugin van, mert alapban szinte semmit nem tud a max, de ezzel szemben a mayaban szinte minden van. Cloth, Fluid, Particle, Dinamics, Kinematics, egyedül vízrendszer nincs és a Fur-al nem vagyok kibékülve, bár sokak szerint nagyon jó. Folyadékrendszerre ott van a Glu3d plugin mayahoz, nagyon jó, láttam róla avikat, nagyon szép, a szõrrendszerre meg ott van a shave and a haircut, csak tudni kéne használni😊))) Ha tud valaki, pls hlp me!😊

Peetmaya
nya fennvan😊

oryon
Hi.

Elkészült a Cornell box tanulmány!
Oldalam: http://oryon.atw.hu/

(ha nem linkelné: http://www.oryon.atw.hu/cornellbox2/d.jpg)

Elnézést, hogy csúsztam, de nem gondoltam, hogy ilyen sokáig tart.
Elõször is meg kellett tanulnom egy kicsit a weboldal készítést, úgyhogy ez az elsõ "komolyabb" weblapom, de talán megteszi. Másodszor pedig a tervezetnél többet írtam a témáról.

Remélem mindenki számára informatív lett.
Ezúton is köszönöm a támogatásotokat.
A véleményeket, kritikátokat megoszthatnátok velem!!!

Én is MAX-al kezdtem, de aztán MAYA. Szerintem nem kéne különbségeket tenni, állandóan. Mindkettõnek megvan a rendeltetése.
A másik dolog, hogy nem igazán a program szab határt, hanem a felhasználó tudása/hozzáértése!!! A hozzáértõ felhasználó akár a "gyengébbik" programból is jobbat hozhat ki mint a másik...
A harmadik dolog, hogy én azért kissé "hiányosnak" tartom a mayát a konkurenshez képest. Persze sok minden kellemesebb a mayában, de hiányolok egy két apróságot!
Ne kérjetek emiatt számon, és mindenki felejtse el amit leírtam errõl!!! Ne legyen vita!!!
Remélem a maya 6 (ha lesz ilyen) minden kételyemet eloszlatja 😊.

Youth: a caustics-os videódnál láttam egy point light-ot csináltál, melynek aim-ja (vagy target-je mint a kamerának) volt. Azt, hogyan csináltad???
Mert én nem találtam ilyen opcióját, és nem is lenne értelme sem, hiszen mindenfele szór?!
De azért megnézném.
Köszi a caustics fájlt, amint lesz idõm megnézem.

Oryon

Peetmaya
Még nincs fent a serveren a file, olyan 1,5-2 óra és fenn lesz, addig türelem

Peetmaya
Na sok mindenrõl lemaradtam, de elõször is ezt találtam neten, kis Blendshape tutor:
Blend Shape video 66.3MB
Ezeknek a mental rayes videoknak egészen pontosan mik a nevük? AW using mental ray?
A Shave and a haircutról ki tud valamit? csinálhatna valaki róla tutort, mert szükségem lenne rá, ha esetleg ért hozzá valaki. Ha nem, akkor kénytelen leszek én kikísérletezni és tutort csinálni?😊)))
üdv

youth
Hehe jópofa!! De miért ne szólhatnál hozzá? Én regisztráltam magam, kaptam e-mailt aztán ment minden...

Youth

youth
Töltsd le a Mesmertõl a 2 videót... az kivesézi az egész Mental Rayt ja és be is mutatják az összes funkcióját a MR-nek gyakorlatokon keresztül, jól követhetõ. Eddig ez a legjobb MR tutor amit láttam, de még nem tudtam megnézni végig...

Boba: várjuk a regisztrálást, logot 😊)

Youth

Penatesz
Youth ez neked ment

Penatesz

Penatesz
:-)
Amugy eppen most toltok a DC-rol egy 730 mb-os mental ray-t,remelem utana nem marad tobb kerdesem.

Penatesz

youth
Na máris jobb, szebb a fórum is!!!!

Youth

Penatesz
Csodaszep logom mar van,mostmar csak a mayat kell megtanulnom rendesen.Kossz Youth

Penatesz

Penatesz
OK,megvagyok,de nem tudom sem a befoglalo mereteket,sem pedig azt,hogy hogy szurom be a kepet

Penatesz

youth
Photoshopban dobj össze valamit, én renderelt gömböket kicsinítettem le és vagdostam méretre 😊)

Youth

Penatesz
Youth,mar reg meg akartam kerdezni,hogy hogy csinalok magamnak ilyen szep kis logot,mint ami
itt egyeseknek van?

Penatesz

youth
AMúgy jó lenne ha mindenki regisztrálná magát itt SG-n, csinálna egy kis logo-t felõlem lehet egy egyszínû valami, csak bármi mert így sokkal közelebbi lenne az egész társalgás...

Youth

youth
Én is max-szal kezdtem... Úgy gondolom könnyebb megérteni az egész 3ds világot, mintha mayaval kezdenénk, nekem a 2 program valahogy úgy fest hogy míg a maya a professzionális, maga a tökély addig a max amolyan gyakorló progi mayahoz 😊))))
Na mindegy, valaki ezzel, valaki azzal kezdi de mindenki a maya-hoz köt ki 😄D (ez olyan tipikus maya humor...)

Youth

Penatesz
Nekem is az elso 3D-s probalkozasom a maya,habar meg csak a tanulo idoimet toltom,de ugy gondolom,hogy nem lehetetlen dolog ezzel kezdeni,plane,hogy ennyi a tutorial.Amugy az angolom szar,de ha sokat hasznalod a progit,akkor egy ido utan raall a szemed a cimszavakra es tudni fogod,hogy most eppen mit is csinalt,hogy azt az alakzatot kapta amit.

Penatesz

youth
Szerintem így jobb, persze ez csak az én tapasztalatom. De mindenképpen a max könnyebben tanulható ezért olyan népszerû többek között...

Youth

youth
Szét fogják rúgni a seggem amiért MAYA topicban ezt foggom mondani:
-Kezdõknek mindenképpen MAX meg hobby szinten. MAYA inkább a filmes iparban terjedt el... MAX-hoz Magyarországon több szakkönyv is van, MAYAhoz eddig 1 magyar nyelvû van ha jól tudom, de az se egy fõnyeremény, de ha jól tudsz angolul, akkor ott van MAYA-hoz is a biblia mint MAX-hoz, csak maxnál magyar nyelven, 2 kötet összesen 10-12 ezer... Aztán ha úgy döntessz hogy nem tetszik a MAX akkor áljál át MAYA-ra mivel így könnyebb lesz megismerni, valaki mayaval kezdte nem is tudom hogy tudta megtanulni... nekem még 1-2 év maxozás után is van jópár tisztázatlan dolog amit nem hogy találni, megérteni se tudom MAYA-ban.
Bár mostanság állítólag max-ot használják a legtöbb helyen, nagyonn stúdiókban... én csupán a jövõm miatt válsztottam a MAYA-t amit nagyon megszerettem, a többiek nemtudom mi okból kifolyólag tették voksukat rá... de örülök hogy elkezdtem vele foglalkozni...
Minden jót!

Youth

youth
Hali ismét!!!

Szedjétek le az elsõ 6 videót!!!
http://www.antropus.com/english/frameanima.htm

Arcmimikát hogy tudta így megcsinálni? van valakinek tapasztala vagy gondolata evvel kapcsolatban? Mert becsontozza oké, de utána a pontokat és csontokat hogy írányítják a görbék??

Youth

youth
Ja ismerõs az érzés, én meg a gimiben rohadok 😊) Az a legszörnyûbb hogy egy nap tanulok max 1-2 órát ha témazáró van, és maradna idõm, de nagyon lefáradok, és vagy itt ülök a gépnél és beszélek haverokkal vagy fekszem a földön 😊))
Ja újabban nekiálltam rajzolgatni, egy 2 órája vagy mikor megy a híradó az mtv-n, na akkor apámat lerajzoltam, persze a fejét... Na mindegy.

Ha nem is alkotunk de elcseveghetünk 😊)

Mindjárt kész a defragmentálás aztán elkezdem exportálgatni a kocsimat alkatrészenként, mert a mai délutánom azzal ment el hogy mayaból ki maxba be... akkor ott megnéztem hogy ment át a kocsi, nos elég érdekes dolgokat csinált... szétszedtem darabokra a kocsit de még így is nagyonsok alaktrészt 1 objektumnak vette, namost kijelölgetni a polykat és detacholni kicsit fárasztó és néhol nem is lehetett volna megoldani, persze vagy az 5. kísérlet után... na kitaláltam most hogy egyesével kimentem és nem érdekel ha 50-60 darabból áll a koics merthogy annyiból áll 😊))

Bye!

Youth

youth
Köszi!!!

Ismertem az oldalt de a render részlegnél még nem jártam.
Nos, enyenlõre nem fogok bele addig amíg a MR-el is gondok vannak, de áttanulmányoztam jónéhány tutorialt... Végülis mindenre van parancs (ambient, diffuse, color...) Csak ismerni kell 😊) Végülis nem kell prfoi programozónak lenni ehhez, mert ha megtanulod a channeleket azután nincs más... ugyanis ez shader-programozás 'csak'. Jó elismerem ezt is lesz egy idõ megtanulni, de szerintem szánok rá egy kis idõt, de mostmég a kocsit akarom lerenderleni (sajnos max alatt), aztán tervezek egy emberi fejet lemodellezni, textúrázni, és MR-ben lerenderelni, már nagyon várom!!! És utána jöhet a renderman... 😊)

És ti min dolgoztok éppen?
Valakinek egy WIP képe???

Bye!

Youth

Penatesz
bocs.. az a kesig az igazabol kesik

Penatesz

Penatesz
Oryon!!! hol kesig az a tutorial??
Mar tukon ulok :-)

Penatesz

youth
Ki kell hogy próbáljam!!!!!!

Youth

youth
RenderMan-t próbáltad már? (én még nem...)

Youth

skacok, van mar mayahoz normalis GI renderer? Mental rayen kivul? Volt valami, amit fejlesztettek lett belole valami?
Ugy nez ki hogy hogy rqueen portolva lesz,csak fel kell merni mi a szitu. Ha vki tud valamit szoljon!

3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.

Penatesz
vedd meg a Maya 3D vilaga cimu konyvet,tudtommal ez az egyetlen magyar nyelvu irodalom ami idaig megjelent,de inkabb baratkozz az angol szakkifejezesekkel,mert ez csak egy alap,ha tenyleg el akarod sajatitani a dolgokat akkor a neten talalhato tutorialokkal is meg kell kuzdened,amik angolul vannak.
(eseleg a DC++ magyar nyelvu hubjain erdemes meg korulnezned.)

Penatesz

Peetmaya
GI=Global illumination
fényszimuláció, fotonokat lövetsz ki a lámpából, majd azok össze vissza verõdnek a tárgyakon, s ezt szimulálja le a GI render. Tulképpen durva fogalmazásban realisztikus fényszimuláció.

oryon
Asszem van alapból leírás mellékelve a pluginhez?!
Onnan elkezded + kérsz hozzá értõ emberektõl segítséget -> készítesz tutorialt nekünk, hogy könnyebben elsajátitsuk 😊
Mi meg megháláljuk a munkád!

Gi: A lényeg a DURVA OPTIMALIZÁCIÓ!!!
A lehetõ legkevesebbet rendereljen, de még elviselhetõ minõségben...
Pl.: nem muszáj 10000000 Photont kilõni, amikor 10000 is elég.

Oryon

Peetmaya
Nos, a shavet ICQ-n megdumáljuk Youth, a tutorról meg annyit, hogynem kérdeztem volna ha tudnám olyanannyira😊))
nya de GI:
szal nagyon jó, nekem is tetszik, hogy leteszek egy lámpát, állítgatok, aztán tök szép lesz az eredmény, próbálgattam, jók voltak, causticsal már nem voltak ekkora sikerélményeim, de ahogy látom, ti boldoögulto vele, csak 1 a bibi. Mire kiszámolja a photonokat, meg a visszaverõdéseket, meg minden szart, addig lemegy a holnap is. Szal inkább lerakok 6-7 lámpát és akkor egy egész animációt lerenderelek egy nap, minthogy így lassítsam a munkám. Ha lesznek majd olyan bika gépek, amiken a GI úgy megy majd, hogy 10perc és kész, akkor én is átállok, mert lényegesen jobb minõséget ki lehet vele hozni!

youth
Elküldtem... Ez a legutolsó mentett scenem amiben causticsal szórakoztam. Megjegyzem a kívánt hatás magas számó photonnal érhetõ el... úgyhogy lehet hogy sokat állítottam be, de majd meglátod úgyis...

És várom a tutort! 😊

Bye

Youth