Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

FRenkie
milyen irónikus nicket választottál:)

\"Hosszú mosoly után jól esik a rémület.\"

Aldaryn
Áááááá.

Kedves hozzáértõ, te úgy akarsz egy szöget beleverni a falba, hogy hallottál egy kalappács nevû csodáról, de azt sem tudod mi az a szög, mi az a fal, vagy egyáltalán, mi a fene az a kalapács. De ettõl függetlenül érdekel. :DDDD

Bocs, de biztos nem csak szívatsz minket?

per aspera ad astra

K.András
énmégilyetsohaéletembennemláttamjönapalimegkérditudeambientocclusiontrendermanmirekiderülhogytudjaaddigrakiderülhogyugykérdezgetazemberhogyaztsemtudjamiaz...

http://druglord.buzz.hu/ ;)

youth
Bökjed már ki mire kell! Plíz!!!

Youth

K.András
Figy,miért nem nézed meg a helpjében???

youth
Bocsáss meg hogy megkérdezem, de mihez is kell neked renderman? mit akarsz lerenderelni mert hátha van jobb megoldás...

Youth

K.András
Nagyon pang a topic, felrakom min dolgozgatom szépen lassan,hátha más is kedvet kap :)
Enzo

youth
:))))
Neked is!

Youth

FRenkie
Mindenkinek boldog Mikulást!!!

\"Hosszú mosoly után jól esik a rémület.\"

Aldaryn
Azért azt is érdemes megjegyezni (**ha rosszul írom a neveket, márkákat, céget, akkor bocs, a léynegen nemváltoztat!**) - hallomásom szerint még valahol PC-s magazinban olvasva a Pixar 2x 1024db csúcsmodern munkaállomást (ha jól tudom Intel Xeont) szerzett be újdonsült renderfarmnak....
Egy ilyen laza vason azért már a komplex GI számolás sem valami nagy szám...

per aspera ad astra

K.András
Ami azt illeti egy "hozzáértö" ember nem feltétlen használ hdri-t(valszeg azért mert tud bevilágitani),tehát ez a hdri dolog a nem hozzáértöket segiti inkább, beledobok egy hdri-t rátaposok a finalgather opciora és kész is van kis szerencsével a valoban jo minöséget produkálo kép...

K.András
Gondolom hárompontos megvilágitásra gondol(hagyományos)...
Itt biztos talál:
http://www.learning-maya.com/rendering.php

youth
Milyen fajta bevilágításra gondolsz? Úgy értem mit akarsz bevilágítaani? mert ne kell ide tutor itt vagyunk mi :))) hátha... bökd ki! :)

Youth

Ez az amirõl már én is gügyögtem egy párszor. Animhoz a GI még mindig lassúnak számít, a legtöbbször jobb eredményt lehet elérni a megfelelõen használt "hagyományos" fényekkel.

youth
Még mindig nem árultad el mi az a flat shading. :))))))
Semmi baj a Xouth miatt haverjaim Ljousznka hívnak mert van egy pancser haverom aki nem tudja kimondani az angol szavakat és asszondja jousz :)))))))

Amúgy filmeknél is renderidõt próbálják lecsökkenteni ezért nem mindig GI-t használnak hanem több száz omnit... ez is egy altenatíva... a renderelés idejét mindenesetre meggyorsítja...

Youth

Aldaryn
ÁÁ! Sorry. De itt nem tudom kimoderálni:
Youth Y-nal. Az X meg az mellett van.

per aspera ad astra

Aldaryn
Nézz meg egy-jét Pixar filmet (pl. Finding Nemo, v. Monters inc.) vagy egyszerûen a Final Fantasy-t, és gondolkodj el, azon, hogy vajon tud-e a renderman GI-t.... :DDD

Flat shadinget is. Ha valaki megírja hozzá. Mellesleg a fal shading baromi egyszerûen elõállítható, csak talán a körvonalakhoz kell némi tudás.

Xouth: Bocsesz... :)))))) De mostanában annyi cyberpunk-ot láttam, hogy ez nagyon ott volt.

per aspera ad astra

K.András
Okés, én sem voltam sokat a napokban...

youth
Úúú na most beletiprtál a szívembe :) elírtam és????? :))))

"Hozzáértõ": te most viccbõl kérdezed vagy komolyan gondolod? Nem tudom mire gondolsz a "flat shading" alatt, de GI-t, raytracet simán leszámol, sõt!!!!

Jó persze minden renderelõ valamiben jobb valamiben gyengébb, de tényleg az emberi leleményesség nem szab határt... Ami nem jó vagy nincs megírják, persze csak ahol pénz is van :))))))

András: :)))))) bocsi hogy nem vagyok mostanság icq-n, de nincs túl sok idõm ma is pl. szegélyt szereltem fel, stb... de majd egyszer elindítom végre azt az icq-t :)))

Youth

K.András
LOL,na menjél szépen alukálni gyorsan...

Aldaryn
Hát, ez igencsak "hozzáértõ" vélemény volt... :]

A Renderman nem lebecsülendõ. Már sok helyen hallottam, hogy a "modern" csillivilli raytracerek hogy lezúzzák, meg eljárt felete az idõ, de érdekes módon eddig mindig akadt egy-két elmés programozó, akik megírta azoknak az effekteknek a shadereit, amiket elképzelhetetlennek tartottak renderman alatt.
Ugyan olyan jó öreg vas, mint a Mental Ray, nagyon sok közös vonásban osztoznak.
Mellesleg Mental Ray-el is készült nem egy film, az eredmények pedig nagyon szépek lettek.

Az ilyen nagy nevek között manapság rossz renderelõrendszer nincs, csak láma, türelmetlen, hozzá nem értõ felhasználó.
Sõt, tovább megyek: A hozzáértés magasan lekörözi a legszuperebb hyperebb raytracer motort is... Blenderrel renderelt képet is láttam már, ami odaver nem egy "Elsõ (pl.) Brazilos GI-s képem" -nek... :)

Youth: Shader írókat fejlesztenek ki? :) Pár évszázaddal elszaladtál... Ma még nem fejlesztik az emberekt, hanem tanítják. De nemsokára... hahah (ördögi kacaj)...

per aspera ad astra

youth
Én úgy tudom hogy szinte az összes filmet azzal renderelik le szóval nem olyan fosnak tûnik... Amúgy meg azért nem értenek hozzá sokan mivel a shadereket programozni kell vagyis ahhoz külön shader írókat fejlesztenek ki... ez olyan mintha meg tudnád csinálni egy lánchidat (dinamikájára gondolok, a láncok szimulálására...) dynamicsszel is, de jobb eredményre jutnál ha lescriptelnéd...
Szóval amíg a filmek nagy hányada Rendermannal készül és csak nagyon kis részben Mental Ray, stb... addig nem lebecsülendõ a program. Persze ez az én véleményem.

Bye

SoftFx: Rendermant tettél már fel? mert én még nem. érdekel, hogy néz ki stb...

Youth

K.András
Hehe!
Byronspolytools 1.0-a Byrons

SoftFX
Mental Ray vs. RenderMan.
Van érdemi különbség, vagy elhanyagolható???
Pl: Volume Scattering...-okat tud a Renderman???

SoftFX

icecave:
Minden 3D-s progi hasonló alapokra épít. Mindegyiknél szükséged van arra, hogy valamilyen módszerrel elkészítsd a jeleneted modelljeit. Textúrázd õket. Majd jöhet a bevilágítás és a kamera beállítása. Animáció esetén a csontozás, bõrözés sem maradhat el. Aztán indulhat a renerelés.
Különbségek a progik között legfeljebb az egyes módszerek megközelítésében, a program mögött lévõ filozófiában, a kezelõfelületben van.
Ahogy már mások is mondták, a Max elsõ sorban polygonos modellezésre épít, míg a Maya NURBS-ket használ inkább. Persze mind a két programban el lehet érni a másik modellezési módszert is. A kezelõfelületben a Max kicsit kötöttebb, de jól használható, míg a Maya elsõ ránézésre kicsit fapadosabb, viszont késõbb teljesen testre szabható. Mind a két programnak vannak elõnyei-hátrányai, de ezeket szerintem leginkább akkor tudod igazán értékelni ha mind a kettõt huzamosabb ideig használod.
Igazság szerint már az "egyszerûbb" 3D-s progik is szinte mindent tudnak, ami egy jó kép elkészítéséhez kellhet. De a programok csak eszközök, nem tõlük lesz jó egy kép. Az igazi mûvész az aki megfelelõen használja õket.
A választásodtól függetlenül, a fórumon lévõ 3D-vel foglakozó társaság szívesen segíteni fog legyen bármilyen kérdésed.

Köszi mindenkinek a tanácsot!!!

SoftFX
Kompozitáló progival a blue box (ami lehet akár zöld is, ala Mátrix) remekül megoldható, és még sok más effect is.

A kamera mozgatást jól gondolod, a pl: Live! is arra van (mint kiderült).

SoftFX

SoftFX
Ahogyan nekem is mondták anno:
Kezdj max-al és ha már az megy (1-2 év) könnyebben megérted & kezeled majd a maya-t.
Igazuk is volt.
Ha a mayával keztem volna nehezebb lett volna...
Persze ez nem mérvadó...
Ja, és tényleg "nem sok" különbség van. Tehát e miatt mindegy melyiket választod.

SoftFX

youth
Attól függ honnan nézed... mert játékipar felõl akkor MAX de filmipar felõl akkor MAYA. Ugyanis két külön progi két külön cél, de a célok keverednek ugyan azt megtudod csinálmi Mayaban mint Maxban, lehet hogy épp jobban is... Persze ez egyén tõl függ hogy milyen "párti". A max kezelõfelülete meg a progi könnyedén elsajátítható, míg a maya sokkal összetettebb de lehet hogy te meg pont a mayat tanulod könnyedén... Az a legjobb ha belevágsz valamibe, mindegy mibe, mivel van Max részleg is ennek a helynek és tudnak segíteni ha valami van, de itt is szóval próbáld ki elõsször mind2 progit, adj mindegyiknek 1 hetet... és amelyik jhobban bejön azzal kezd el komolyabban foglalkozni...

Valójában ma már a 3Ds progik közt szinte nincs különbség, ha valamelyik kifejlesz valamit a többi egybõl leutánozza, csak a megvalósítás más...

Bye!

Youth

Sziasztok. Megrendeltem a 3Ds Max 5 gyak. könyvet, két hónapja, de még mindig "húzzák" a dolgot. Most kezdek 3Ds progival dolgozni, és kérdezem: a Maya ugyaolyan jó, mint a max? Úgy értem, mindent meg lehet vele csinálni, amit a maxal?? Mert ha igen, inkább Mayával tanulok meg mindent, ahhoz legalább 2 nap alatt megjön a könyv...
Köszi.

Bocs, hogy beleszolok, miért nem boujou val track eled le a filmedet, az maya file formátumot is tud exportálni, és azt a maya ba behivva, teljesen jol lehet dolgozni vele.
SoftFX
Student: Te legalább értesz hozzá :).
Szóval most az a gondod, hogy egy Plane-ra hogyan raksz animot???
Szerintem (mert nem próbáltam) raksz rá egy shadert és Difuse mapnak beraksz egy animot, amely a megfelelõ idõben a megfelelõ képkockát rakja a Plane-ra...
Ha nem ez volt a kérdés, akkor részletezd???

SoftFX

Vorpal
a zsenialitás 80 százalék szorgalom

- mondta a medve, és fejbe lõtte magát...

Vorpal
a mûvészet 50 százalék technikai tudás

- mondta a medve, és fejbe lõtte magát...

SoftFX
Fájlcserélõ progi.
-Google-val rákeresel (dc++ v. dcplusplus).
-Keress a linkek között egyet, amelynek a nevében benne van: source.
-Kattintás, és letöltöd a dc++-t.
-Beállítod, keresel hubot, megkeresed a fájlt és letöltöd.
Ha kell segíteni szólj.

SoftFX

SoftFX
Jóhelyen kereskélsz...
Én még annyira nem folytam bele a Live!-ba. :)
De természetesen ezzel próbálkozz.
A másik módszer, hogy egy sima plane-ra teszed, de ez a régi módszer - tehát, ha nincs Live!-od, mert ha van, azzal kezelhetõbb lesz.
Vagy egy kompozitáló progival megspékelve az egészet még kezelhetõbb lesz az egész : ).

SoftFX

youth
Ez engem is érdekel, mert colornak beraktam a videót és fekete az egész plane...

Youth

K.András
dc++

SoftFX
Köszi.

SoftFX

K.András
Én info messagest...

SoftFX
Aki jönne (kis) CG-találkozóra az nézzen be a 3D Studio Max topicba!

Peet-maya: "...mert az technikai tudás, nem mûvészet!!!"
Errõl van szó. 1 mondatban összefoglatad, amit én xyz darabban sem tudtam :).

Messangeres kérdésre választ várok! (#2617)

SoftFX

youth
Ja kicsit elkaladoztam bevallom :))

Mental ray? Az alapból van Mayaban, ha ebben gondolkozol, meg az újabb maxban is...

Youth

SoftFX
K.András megtaláltam, köszi.
RC 0.2 info : wallclock 0:00:14.36 for rendering

Ti melyik messagest használjátok, mert renderidõ eltésés mutatkozott???
(global rendering settings/mental ray/translation/messages/...)

SoftFX

SoftFX
Hi.
Az elsõ képkockára tekered az animot, kijelölöd az eltüntetendõ tárgyat, megnyitod az Állapotablakot (vagy az Attribútumszerkesztõt (Ctrl+a), de itt nehezebb megtalálni) és nyomsz egy s billentyût (set key). Ekkor a tárgy attributumát (transzformális beállításait) "hozzáfûzted" az anim.-hoz - ezt egy kis piros vonal is jelzi az Idõcsúszkán. Megkeresed az Állapotablakban (vagy az Attribútumszerkesztõben) a Visible kapcsolót és kipipálod (nem BE, hanem ki, tehát inaktívvá teszed). Ekkor a tárgy eltûnt. Ha késõbb meg akarod jeleníteni, akkor hasonló a menet csak fordítva: "Eltekered" az idõt az Idõcsúszkán, bejelölöd a Visible-t és nyomsz egy s (Set Key) billentyût.

Remélem segítettem.

SoftFX

fle go
waccoo: szüksegem lenne erre a file-ra rat551-MiDNighT-all.sfv amit meg par hettel ezelött töled töltöttem le
valahova elkavartam, ha feltenned hogy letolthessem megint megkoszonnem!!!
Vagy esetleg elkuldheted mailban is : [email protected]
Elöre is köszi!!

\"A lelkiismeret csak mutatja a jó irányt, de nem vezet oda!\" -William Petersen

SoftFX
Egyik haverom (a fantázia kedvelõ) is ezt hozta fel, hogy ha annyira törekszek a valóságra mennyek és fényképezzem le...és ne fáradozzak holmi Gi-vel + Caustics-al.
Pedig én pont azt szeretem a valóság szimulálásában, hogy a képszámítás fejlõdésében hogyan lesz egyre összetettebb egy valóságos kép megteremtése.../pl.:ray-tracing->Photon/
Persze nem vetem meg a fantáziát, de szeretem a valós dolgokat szimulálni.

Szerintem a 3D-ben remekül megfér, hogy valaki a valós világot szimulálja, mint ahogyan az is ha valaki egy másik világot szimulál.
Mindkettõben látok értelmet.
Szükséges és elégséges feltételek a 3D-s mûvészetnek...

SoftFX

youth
Teljesen igazad van!
De azért bizonyos feladatokhoz nem jó minden progi, ha reklámot akarsz azért Blenderrel nem tudom hogy oldanád meg ugyanis a progi még annyira nem kiforrott de már jó úton halad :) A másik: Endi tényleg mûvészien próbál alkotni és látszik is a képein, de ezért mert valamiben nincs érzés attól még az nem rossz, most gondolj bele, ha filmnek csinálnak mondjuk egy Matte Paintel egy környezetet és ez mondjuk egy város, abban ugye nincs semmi érzelem... mégis zseniális hogy hogy tudják megcsinálni... Vagy valaki csinál egy tökéletes autót és berakja egy környezetbe és olyan jó hogy nem mondanád meg hogy fotó az semmit sem ér mert nincs benne 'mûvészi'?
Bopcsi hogy így piszkálódtam csak ez úgy kijött belõlem :)))

Youth

youth
Unlimited 1 és másfél misi körül megy, de nem tudom milyen a családod anyagi helyzete... Van Maya Complett ami ha jól tudom 1 milla alatt van talán 500 ezer de nem biztos... ebben nincs fõ, szõr, ruha szimuláció... tehát jó mindenre csak ezekre nem... de ha még csak tanulni akarod a mayat ajánlom a Maya 5.0 PLE ami annyit tesz hogy 1 évig ingyen használhatod egy tanulói, lebutított verziót... de ha olcsó kategóriában akarsz modellezni arra vannak olcsóbb softwarek mint pl a Cinema 4D, azzal is lehet szép dolgokat csinálni lásd Pupi...

Youth

SoftFX
Köszi. A Render Globals-t megnézem...

DE: nem a SET project -re gondoltam, hanem az egész mappa (maya mappa, ahol a beállítások, projektek és szkriptek vannak) áthelyezésére.
Default-on ez a Dokumentum mappa, de írtátok, hogy mindenkinél máshol van...de ha csak úgy átrakom, akkor a Maya nem találja.
Szal hol állítható át, hogy a Maya hol keresse?

SoftFX

K.András
Render globals ablakban a translation fülön be van állitva az info messages???Ha igen akkor mutatnia kell.
A másikat pedig ugy hogy a projektnél rányomsz a set-re és akkor az aktuális projektnek az indulását bárhova rakhatod vagy pedig csinálsz egy uj projektet...