33675

• MerlinW
    Ém se próbáltam ki. VMW kielégíti minden igényemet:)
  • takysoft
    6.5-öt még nem néztem. beszereztem, de nem volt még alkalmam kipróbálni.

de ha már itt tartunk, akkor a harmadikkal mi van?
    az MS Virtual PC... azt még sosem néztem, tesztelte már itt valami?
    Hogy viszonyul az előző kettőhöz?
  • Lord Myn
    Igaz, később már észrevettem én is, csak ugye nem tudok szerkeszteni...

Írigykedem egy kicsit, mert Windows-on k*rva lassú és most elég sokat kell rajta dolgoznom (Win 2003, XP, Novell, Debian). 4-ről 8 GB-ra történő memória bővítés kicsit segített, de még mindig lassú!
  • MerlinW
    Windows-on sokkal lassabb. Linuxról beszéltem. Azon baromi gyors. Ég és föld a különbség. Főleg 6.5 óta.
  • Lord Myn
    A VMWare csak a VirtualBox-hoz képest gyors (mivel az tényleg tetű lassú). Nekem a VMWare magában elég lassú, azt szeretném, ha olyan gyors volna, mint a DOSBox... (tudom, hogy nem egy kategória a kettő, de mégis jó lenne).
  • takysoft
    ezt már anno megbeszéltük:D nekem vista alatt virtualbox volt gyors és stabil, és vmware nem:D
  • MerlinW
    "Linuxon játékhoz Merlin a cedegát már említette, csak elfelejtette mondani, h az a Wine-al ellentétben fizetős."

Jogos, viszont fent van/volt a ketteskén:) Általában feldobom mindig a legfrissebbet, Axonnak:)

VmWare - gyors és stabil
    VrtualBox - egyiksem:)
  • takysoft
    ja ezt nem merlinnek írtam persze. ő gondolom tudja:D
  • takysoft
    érdekesség kedvéért tenném hozzá, hogy a lista-utolsó FreeBSD nem linux.

a linux egy UNIX-like rendszer, megfelel a szabványnak(többé-kevésbé.. mert a szabvány felett már eljárt az idő)
    a FreeBSD is unix-like, de saját kernele van.

általában minden linuxos program elfut bsd-n is(forrásból fordítva) tudtommal. sose használtam freebsd-t.

UHU-Linuxal nekem 2 fő gondom volt.
    -nehézkesen update-elődik új verzióra
    -saját csomagkezelője van(uhu néven.. deb alapú, de nem az) és nehéz csomagokat találni hozzá.(persze forrásból lehet építkezni, de az meg nem túl egyszerű)

ja meg a legújabb verzió közel másfél éves.(és azelőtt mindig voltak beta verziók, most meg nincs szó ilyenről) szal nem látom a jövőjét
  • takysoft
    Imyke:
    DVD-ket postáztam délután.
    A Linux, mint olyan nem más, mint egy kernel. az maga az operációs rendszer. minden más nem több, mint programok hozzá
    még a parancsértelmező(shell) sem része magának a "linux" kifejezésnek.
    bár 99%-ban mindenki bash-t használ, így azért az mára már elég perdöntően egyeduralkodó a shellek körében(1% mondjuk még mindig minden századik gép azért...:D)

külön program a grafika, külön program a fordító, meg szinte minden apróság. az összes kis parancs(linuxban nincs olyan, hogy "belső command.com parancs")

Ezek a programok mind ingyenesek, de ezeket feltepeíteni egy örökkévalóság volna egyesével(függőségek, meg amúgy is sok-sok ezer van)
    Ezért jöttek létre a disztribúciók. a linux kernelt foglalják össze egy halom programmal, és hozzá pár speciális disztribprogrammal(csomagkezelő (rpm, deb), néha bejelentkezéskezelő, meg amit még extra beleraknak)

Egy beta oprendszerbe sem experimental csomagokat tesznek bele, csak mindenből a legújabbat. azok általában nem hibásak.
    meg a kernelt se nagyon szokták elrontani(annyira azért tapasztaltak a disztrósok), így max az oprendszerfüggő dolgokkal lehet gond(pl az installer, a nyelvek összeválogatása, a KDE/Gnome pontos disztribre szabása... nem mondom h nem lehetnek gondok, de ezek egy kezdő linuxosnak nem fognak túl sok gondot okozni

amúgy nem is olyan nagyon régen volt egy komoly X átalakítás(talán x11-ről X.Org-ra), azóta azért az is kezd stabilabb lenni.

Merlin-től idézek:
    "Live-ként valóban félig angol, de ha telepíted utána letölti magának a hiányzó magyar csomagokat:)"

na pont ez a gond a CD-s verzióval.. sokmindent kell mellé töltögetni. asszem 8.10-ből is van valami dvd-s, de az valahogy nem volt reklámozva az ubuntu honlapon, máshol találtam, így inkább arra gondoltam, hogy ilyen házi-cuccot nem küldök.

Linuxon játékhoz Merlin a cedegát már említette, csak elfelejtette mondani, h az a Wine-al ellentétben fizetős.

Virtuális gépnek amúgy inkább ajánlom a VirtualBox-ot, ha egy könyvtári gépről van szó. persze a sajátodra tehetsz VmWare-t, mert abban nem csak openGL támogatás van, hanem directx is(hivatalosan 9, gyakorlatilag inkább csak 8)
  • MerlinW
    "Speciálisan oktatási feladatok elvégzésére készült, a tanulók órai és otthoni tanulását, felkészülését is szolgálja."

Ha erre van szükséged...:) Nincs nemzetközi fejlesztői bázisa, csak egy maréknyi magyar írogatja. Ugyanez a baj az UHU-val is.

Aktuális top10 kiadás

itt mazsolázhatsz az összes disztro közül
  • moonster
    hmm, felkeltettétek az én érdeklődésem is
    Anno én is Próbáltam Ubuntut, meg Sulix-et is.
    sulix HQ
    Érdemes rávetni egy pillantást
  • IMYke2.0.0.0
    Ezen: "Persze miután kigyönyörködted magad a pörgőforgó, hullámzó Compizon, feltétlenül érdemes kikapcsolni, a stabilitás érdekében."
  • IMYke2.0.0.0
    :))))
  • MerlinW
    Akkor sima ügy. VMware is támogat DX7-et (hekkeléssel OGL-t is) így akár régebbi játékokkal is játszatsz rajta, de én elsősorban olyan munkára ajánlom, amit nem tudsz pingvin alatt elvégezni.

VMware Linux x86 ~400MB, ha kell feldobom.

64bites Ubit nem ajánlom desktopra, többek között azért sem mert sosem használtam, így esetleges problémák esetén nem tudok segíteni:) Illetve nem tudom, jelenleg hogy áll driverek terén. Azt tudom, hogy végre van rá flash plugin:)

A gépeden hasítani fog, mint a villám. Persze miután kigyönyörködted magad a pörgőforgó, hullámzó Compizon, feltétlenül érdemes kikapcsolni, a stabilitás érdekében.
  • IMYke2.0.0.0
    A gépem majdnem ugyanolyan, mint a tiéd [csak -2GB RAM], meg fos 17" CRT.
  • IMYke2.0.0.0
    Tehát felteszek egy Virtual Machine-t Linuxra és azon mehet egy XP SP2?
  • MerlinW
    Első körben Cedega Gaming Service 7.1:

EVE Online
    Prince of Persia (2008)
    Command & Conquer: Red Alert 3
    Left 4 Dead
    World of Warcraft: Wrath of the Lich King
    SPORE Creature Creator
    SPORE
    Call of Duty IV: Modern Warfare
    Neverwinter Nights 2
    Sins of a Solar Empire
    World of Warcraft: Burning Crusade
    World of Warcraft
    Team Fortress 2
    Portal
    Half-Life 2: Episode 2
    Half-Life 2: Episode 1
    Counter-Strike: Source
    Half-Life 2
    Elder Scrolls IV, The: Oblivion
    Civilization IV: Warlords
    Civilization IV
    Battlefield 2142
    Command & Conquer 3: Tiberium Wars
    Need for Speed Carbon
    Grand Theft Auto: Vice City
    Max Payne 2: The Fall of Max Payne
    Max Payne
    Medal of Honor: Allied Assault Spearhead
    Medal of Honor: Allied Assault
    Half-Life: Counter-Strike
    Civilization III: Conquests
    Civilization III
    Warcraft III: The Frozen Throne
    Warcraft III: Reign of Chaos
    Half-Life
    City of Villains
    City of Heroes
    Homeworld 2
    Guild Wars
    Far Cry
    Diablo II: Lord of Destruction
    Diablo II
    Starcraft
    Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords
    Star Wars: Battlefront
    Black & White
    Baldur's Gate II - Throne of Bhaal
    Baldur's Gate II - Shadows of Ahm
    American McGee's Alice
    Bioshock

Cedega gaming service
    Wine - windows emulator

Cedega is Wine-t használja ill. a saját okosságait, wine alá DX9c telepíthető.

Crossover Games

Összesen kb 10.000 windows-os játék és alkalmazás futtatható velük.

Fordításhoz mi az ami windowshoz köt?

Linux alatt VMware szupergyors. Egy VMware-es windows linux alatt majdhogynem gyorsabb, mint natívan. Persze vas függő.
  • IMYke2.0.0.0
    Kár, hogy játszani és fordítani nem lehet rajta...
    Vagy igen?
    Pl. A legújabb játékokat futtatni tudnám rajta, ad absurdum fordítani/ellenőrizni is?
    Gondolom, emulálással... mennyire enné meg a gépemet?
  • MerlinW
    Maga a linux egy atomstabil rendszer. A GUI nem szerves része a Linuxnak, hanem egy különálló 3rd party alkalmazás. Arról, hogy a Gnome, KDE, Xfce fejlesyztői olykor bénáznak, nem tehet maga az OS.
    Sőt, legtöbbször nem is az X hibájából fagy a rendszer hanem az azon futó 4th party programokéból.

Nem sűrű a fagyás, és általában megoldható egy sima X újraindítással (ctrl+alt+backspace), de szélsőséges esetekben megfagyhat az egész.

Egyébként ez az egyetlen eset, mikor újra kell indítani egy unix rendszert. Rendszer, hardverbeállításokat végezhetsz, újraindításra sosincs szükség. Elég mindig csak az adott szervízt/demon-t újraindítani.

Természetesen X nélkül parancssorosan (mint szervereknél) hardverhibán kívüli fagyással még nem találkoztam az elmúlt 10 évben. De mint írtam az X-el sem túl gyakori. De úgyis 2x gyorsabban áll fel a pingvin, mint a win:D Shutdown meg 3x gyorsabb. Net is sokkal gyorsabb alatta, és a lemezműveletek is.
  • IMYke2.0.0.0
    Akkor hogyhogy a Linux Geek-ek atomstabilnak ordibálják netszerte a Linuxot? Tehát a L is szénné fagyhat? CTRL + ALT + DEL álá pingvin?

• MerlinW
    Hát a Linuxok híres stabilitását csak az X (azaz a GUI szerver) tudja romba dönteni:) Magyarán a leggyengébb láncszeme a mai napig. Önmagában ugyan stabil, de egy-egy alkalmazás, vagy a csilivili Compiz, szárazjéggé tudja fagyasztani a rendszert olykor:) Ezzel együtt kell élni:) Nem jellemző, tehát munka/netezés közben stabil, de pl komolyabb játékok, bizonyos videó lejátszók, illetve a win32-es kodekek alá tudnak csapni bármelyik Linux rendszernek:) De ez is gyógyulgat évről évre.
  • IMYke2.0.0.0
    Gondolom - és csak tapogatódzom - még az a "lassú és instabil" KDE felület is jobb, mint az én megszokott ringyózomé...
    Tévedek?

[Knoppixot csak fájl visszaszerzéshez használtam, rendszerként nem.]
  • MerlinW
    Nem gagyi, csak rossz irányba terelődött. Nagy, lassú és sokszor problémás a hardverfelismerője. Legalábbis az volt, mikor utoljára ránéztem.

3.x-et 2 évig használtam (~2004 körül), azt szerettem. Akkoriban Ubuntu még "gyerekcipőben" járt, illetve nem volt még ennyire híres.
    4.x-et kipróbáltam és csak baj volt vele. 5.x-et már ki sem próbáltam.

Mondjuk eleve nem csípem a KDE felüleletet (lassú és instabil - volt akkor, 4.x-et nem használtam még, bár KDE-s Krusader fájlkezelőt használom Gnome alatt, és vannak ám vele apróbb problémák) - miután rátaláltam Ubuntra és a Gnome-ra, eszem ágában sem volt visszatérni rá.

Hogy most milyen a 6.0 azt nem tudom.
  • IMYke2.0.0.0
    A Knoppix gagyinak számít?
  • MerlinW
    Live-ként valóban félig angol, de ha telepíted utána letölti magának a hiányzó magyar csomagokat:) Egy Live CD mégsem működhet 26 nyelven teljes értékűen:)

Ez a "kernel meg pár csomag = Ubuntu" dologgal tudnék vitatkozni, de nem teszem, mert igen hosszú regény lenne, ha leírnám mitől a legnépszerűbb disztro - a több mint 20.000 különböző linux kiadás mellett:)

"ezek nem kapnak ám fizetést.. munka mellett csinálják nagyrészt"
    Ez kb így van, bár vannak fejlesztőcégek, akik a komolyabb megoldásokat pénzért csinálják meg. Lényeg, hogy a jelenlegi (U/K/X/Go/Edu)buntu regisztrált fejlesztőcsapata 30.000+ emberkére rúg.

Emellett Mark Shuttleworth a vezető fejlesztő eddig több millió dollárt feccölt bele eme ingyenes rendszerbe. A lényeg, mióta Mark nekifogott a dolognak, pokoli iramban fejlődik az egész Linuxos világ. Igencsak ösztönző megoldásai vannak, melyek hatással voltak/vannak magára a debian rendszerre, de a redhat és egyéb nagyobb disztribúciókra. Még a Microsoftra is (lásd pl. Compiz vs Aero) - bár ez oda-vissza működik náluk.

Kis érdekesség, hogy ha a gyengécske Knoppix-ot nem számoljuk, Ubuntu volt az első debian alapú kiadás, amit bátran mertek adni az új gépek mellé. Az előtt, ha jól tudom egyedül a Redhat alapú Suse-t (talán még Fedora-t) mellékelték egy-egy "OEM" masinához.

=============================== Kis érdekesség az Ubuntu szülőatyjáról:

Mark Richard Shuttleworth

1973. szeptember 18-án született Dél-Afrikai üzletember, aki a világ második űrturistája volt. 2002. április 25.-én kezdte meg 9 napos űrutazását a Szojuz TM-34 űrhajón, így ő volt az első afrikai, aki az űrben járt. Jelenleg Londonban él, mivel brit-dél afrikai kettős állampolgársága van.

Munkája

1995-ben alapította meg a Thawte nevű digitális aláírásokkal és internetes biztonsággal foglalkozó céget, melyet 1999 decemberében a VeriSign vett meg. Ennek köszönhetően vált többszörös dollármiliomossá. Jelenleg az Ubuntu Linux nevű Linux disztribúció vezetésével foglalkozik.
  • Axon
    Igazából azért kérdeztem, mert maga a leírás annyira elmebeteg, hogy véleményezni sem kell (önmagáért beszél). Akinek van egyetlen működő agysejtje az néhány mondat után szánakozva eldobja a hasonló írást.
    Ami elborzaszt, hogy mennyi hatalom összpontosul egy rakás elmebeteg kezében.
  • IMYke2.0.0.0
    Köszönöm szépen a fáradozásod! A 64-es megy akkor majd az én gépemre, mert az 2 magos, ha megszoktam a Linuxot.
    A másik meg ide, a könyvtárba.
  • takysoft
    ha, nekem is viszonylag limitált netkapcsolatom van, így letöltöttem egy 8.10-es CD-s verziót(dvd-re azért van írva, mert cd-m nincs)
    elindítottam a live rendszert és nem tetszett. félig angol..

kiírtam tehát a 9.04-es változatot is(64 bit van csak nekem), te meg majd eldöntöd, mihez kezdj velük.

jelzem.. egy linux se olyan bonyolult dolog, h pár hét múlva ne lehetne akár teljes reinstall-t nyomni rá
    meg ebben merlin a szakértő, de szerintem olyan sok bug nem lehet benne szerintem.
    egyrészt megjelenik nemsoká(és ne feledd el, hogy ezek nem kapnak ám fizetést.. munka mellett csinálják nagyrészt, így fejlődik olyan erővel)
    másrészt... mi az ubuntu? egy kernel, meg egy rakat csomag szépen összepakolva.. nagyon nem lehet elbaszni:D végül is egy olyan disztribről beszélünk, aminek a készítői megértek már pár verziót..
  • IMYke2.0.0.0
    Hát félek, késő lesz, de hát jótól kérdezed: nem vagyok Ubuntu szakártő.
    MerlinW-nek is hiszek, így a 8.10-es Ubuntu lenne jó, mert - a fórumában olvastam - a hónap végétől tud frissülni a 9.x-re.
  • Evin
    Rossz embertől kérded. :D
    Én is csak annyit tudok, ami oda van írva, hogy kis kockázatot jelentő vírus.
  • kirol
    És ez mit jelent lényegében? :D
  • Evin
    Ezt írják róla.
  • takysoft
    akkor mit töltsek?
    jó lenne még ma eldönteni, mert holnap megyek haza, és ott nincs íróm:D
  • kirol
    Még mindig szívok ezzel a vírussal. Tegnap újraraktam, most felraktam a NIS08-at, amihez van 1 éves előfizum, mert alaplaphoz adták, de nem találom. Pedig jó lenne!

Na most éppen mindegy, okossággal felraktam és folyamatosan hozza, hogy vírusos egy csomó *.exe fájlom. A nem formatált partíción a játékok, progik exe-je elég sok vírusosnak talál. W32.Virut.CF, ez veszélyes?

Tegnap másik gépen Eset Smart Security 3-al 2x végignéztem, hibátlan volt. Akkor most honnan jön ez a sok vírus?
    Így nem is telepítek fel addig semmit, amíg ezt csinálja, mert lehet bármikor kezdhetem előről. :(
  • IMYke2.0.0.0
    Nem nagyon vagyok linuxos url-ekben jártas. Tudom, a google a haverom... de Bennetek jobban bízom.
  • Evin
    Nem néztél még szét a honlapjukon? (ubuntu.com)
    1cd
    Utána meg külön felrakhatod ami még neked kell. Szerintem fölösleges mindennel telepakolt DVD, annak ellenére, hogy kényelmesebb mindent egyből felrakni, még ha nem is kell a fele.
  • IMYke2.0.0.0
    Szuper!
    Na, ez mekkora méretű? Ugye nem 4 GB?
    Az lenne a szuper, ha 1 CD alatti mérete lenne... [álmodik a kényszer].
  • Evin
    A különböző verziók között tudtommal csak az a különbség, hogy más a grafikus megjelenítő, de úgy tudom mind grafikus.
    Az xfce igényli a legkisebb erőforrást.
  • MerlinW
    Xubuntu