33675

• Evin
    Én úgy tudtam 16. De mindegy is, részletkérdés.
  • MerlinW
    Ext2-vel működik XP-n, Vistan nem tudom. Ext3-mal is megy, viszont a Linux minden indításnál ellenőrzi a lemezt, ha előtte írtunk rá windows alól. Ami nem két perc ugye:) Pl. Total Commandernek van egy read-only pluginja, azzal lehet minden probléma nélkül olvasni, másolni róla. Írni meg ne akarjunk rá:)

Erre közös NTFS partíciót vagy a Windows-ét szoktunk használni.

A másik dolog, hogy idén jönnek az hipergyors Ext4-es rendszerek, az új Ubuntu vezetésével, amin valószínűleg már nem fognak működni a régi windows-os Ext tool-ok.
  • MerlinW
    Öööö.. jogos, ha FAT12-re gondolsz, bár.. hát nos.. az egy 1977-es fájlrendszer

• Evin
    A FAT az a FAT16 és nem a 32.
    (bármily gyönyör is a rovidítés)
  • takysoft
    ja ext2fsd-vel bemountolni is lehet ext3-at akár meghajtüként is windowsba, de:
    -sose próbáltam ki
    -vistán nem megy(bár vistán a másikat se próbáltam, de az esélyesebbnek tűnik)
  • takysoft
    írtam én is.
    mondom Imyke , ext3 jó lesz neked, küzdj meg érte valahogy.
    live-módban talán van gparted... azzal összejöhet, nemtom(vagy sima parancssoros parted, de az inkább profibbaknak való, mint Merlin XD)
    ext3 amúgy tökugyanaz, mint az ext2, csak van benne journaling is(magyar kifejezés talán "naplózás")

sok egyéb filerendszer is van, de nem nagyon ismerem őket.
    jfs érdekes, de ne ismerem.
    ReiserFS meg azóta nem érdekel, mióta Reiser(a kitaláló) kinyírta a feleségét XD.

Amiért én az ext3-at ajánlom, az az, hogy egy apró kis progival(explore2fs) windows alól is kellemesen olvashatók róla az adatok
  • MerlinW
    Tud mindent, NTFS-t is (gyorsabban kezeli mint a Win). Viszont a unix rendszerek legfontosabb tulajdonsága a fájl szintű jogosultságkezelés, ami csak saját fájlrendszeren működik.
    Meg úgy egyáltalán, hatalmas hülyeség FAT-ra linuxot tenni:)
  • Evin
    A fat32-t általában minden rendszer kezeli; linux, osx stb.
  • MerlinW
    Olyasmi. Ez a verziómegnevezés már 4 éve:) CS, CS2, stb.
    Egyébként 9.1 a legfrissebb Acrobat.

Én ilyet vettem, itt látod mi van benne, milyen megnevezésekkel.
  • kirol
    A CS4 az valami gyűjtőszó? Ebben van az Adobe Pro "X" és egyebek, vagy már nincs is olyan név, hogy Adobe Professional "x"?
  • MerlinW
    Angol CS4, elvileg minden rendben vele (5462 letöltő)

Azt a 10 angol szót, amit használ pedig csak kiszótárazod:)
  • MerlinW
    Jaa magyar... olyanom nem is volt. Feláll a szőr a hátamon mikor magyar Adobe terméket látok:)
  • kirol
    Ezeken a helyeken magyar biztos nincs.
    A 8, amit meg találtam magyarul az okossága vírusos a NIS szerint már letöltés közben jelezte. S mivel most raktam újra a rendszert, nem próbálkoznék vele. :)
  • MerlinW
    Adobe Master Collection CS4-em van, abban benne van, de az 9GB (na meg eredeti)
    mininova, piratebay, stb?
  • IMYke2.0.0.0
    Nekem csak öregebb van.

Linux: úgy látszik, a szektorok bezavarnak, nagyon neki - a Telepítés megkezdését követően közli az U, hogy az ext3 fájlrendszer létrehozás nem sikerült... és visszaléptem a Partícionáláshoz... :(
    Vagy megpróbálom FAT3-vel, vagy visszamegy holnap az XP.
    A Linux tud FAT32-őt?
  • kirol
    Van valakinek Adobe Acrobat Professional -ja 8-as, vagy 9-es magyar és vírusmentes?
  • Atomreaktor
    hajaj:) nagyon nincs pénzük a könyvtáraknak
  • IMYke2.0.0.0
    "(bár ahogy a könyvtárak informatikai fejlesztésekre szánt alapjait ismerem, új vinyó esélytelen)" - pontosan.
    Azzal kell főzzek, amim van.
    S éppen ezért, teszek még egy próbát - hátha sikerül elérni, hogy a 20 Gb-os vinyó csak egy részére erőltetem a Linuxot és hagy dolgozzon azzal.
  • takysoft
    badsectoros a vinyó? betesz az windowsnak is, elhiheted XD
    de ha jól értettem (és tényleg hibás a vinyó), akkor cseréld, vagy ne használd.
    mert a bad sector olyan, mint a részeg egyetemista.. sose jár egyedül, mindig feltűnik a többi is.

könyvtárban meg főleg kellemetlen volna az adatvesztés.. (bár ahogy a könyvtárak informatikai fejlesztésekre szánt alapjait ismerem, új vinyó esélytelen)
  • IMYke2.0.0.0
    Hát, még bele se szagoltam a Linuxba :) A kisgép még mindig a partícionálással küzd - a hibaszektorok betesznek az Ubuntu-nak, látom...
  • takysoft
    hát nem láttál még KDE-t... ott meg minden K-s..
    Krusader, Konqueror, szinte minden K-val kezdődik, aki csak lehetséges:D tökjó:D
  • Tomsess
    Lenne egy kérdésem. Valamelyikőtöknek nincsenek véletlenül Forró rágógumi részek magyarul? Elkezdtem letölteni belőlük, de hiányos a készlet.
  • IMYke2.0.0.0
    Nem igaz - mert nem tőtikézek állandóan :), nem is tudok, mert akkor TELJESEN lehal a net. 64 kb/s a teljes sávszél.

• RaveAir
    Nem mindegy? Te úgyis "ellopod" előlük a sávszélt... :>
  • IMYke2.0.0.0
    Köszi, akkor biztosan megcsinálja - mert nem baftattam semmit [nem Kézi].
    Pszt, a jelszavam: terminator2009
  • MerlinW
    Na nyomás át Ubi topikba:)
  • MerlinW
    2GB memória alatt nem árt adni neki 1-et... Ha nem piszkálod manuálisan telepítéskor a particiós táblát, akkor úgyis csinál magának.
  • MerlinW
    "(valami+F1.f2.f3... büllentyűk, egészen f8-ig asszem alapból)"
    6db kernel terminál van - aminek semmi köze a grafikus felülethez;
    Ctrl+Alt+ (Terminálban csak Alt+)
    F1-F6 - 6db terminál
    F7-F8 - aktív X session.
    Backspace - X reset.
  • IMYke2.0.0.0
    Akkor, gondolom, én nekem nem is kell foglalkoznom vele :)
    Vagy régi gép esetében nem árt?
  • IMYke2.0.0.0
    Felbontás megoldva... a többit is köszi.
    Nem közösségi ház, hanem könyvtár - ergo, nem a chat előtt viháncoló kis luvnyákra kíváncsi az idejárók 90%-a... :) [mert a lánkák bizony MSN, MyVIP Chat és udvaroltatnak maguknak, tök idegenekkel, aztán meg megy a rinya Anyucinak, hogy bezzeg a pasi a farka méretével jött... - konkrétan mesélte egyik szülő nekem.]

A többit tényleg u-topikba.
    [Basszus, mi mindent lehet kezdeni ezzel az Ubuntu "u"-s rövidítéssel :))) ]

• MerlinW
    Mai desktop gépeknél nincs is szükség swapra linuxnak, bár Ubi csinál egy 1GB-os partíciót alapból. A szerver verzió 6GB-osat, de az más dolog.

Én nem szoktam hagyni a külön partíciót, hanem utólag csinálok 1GB-os swap fájlt (linuxnál bármikor, bárhova, bármekkora, bármennyi swap fájlt létrehozhatsz, amit futásidőben bármikor kikapcsolhatsz, bővíthetsz). De még sosem használt 100-200Kbyte-nál többet belőle:)
  • takysoft
    hát ha a teleházban a myvip-et meg a youtube-ot tiltod le először, akkor nem leszel túl közkedvelt.

na azért válassz linuxos filerendszert meg gyorsabb, hanem már a másikkal nem fog működni semmi. ext3-at ajánlom, mert nagyon közkedvelt. ilyesmi kell egy értelmes jogosultságrendszerhez
    ha windows is kell, az menjen külön particióra.

merlin: linuxokkal már évek óta nem volt dolgom. a swap-et még mindig külön particióra szokták tenni, vagy működik már file-ba is rendesen?

imkye: a "hogyan tudok" kérdésekre mindig 2féle válasz van
    -mindent meg lehet csinálni parancsértelmezőben is(bash)
    ha nincs kéznél konzol, akkor lehet egészen új belépési is csinálni(valami+F1.f2.f3... büllentyűk, egészen f8-ig asszem alapból)
    -a dolgo 2-3%-át(ami neked kell annak kb 80-90%-át) meg lehet csinálni Gnome-ban, meg KDE-ben is(illetve más grafikus rendszerekben)
    windows-like "kikeresem a benüben hol találom" módszerrel.
    1 tipp: ismerkedj meg gnome-al(ubuntu asszem azt preferálja)
    böngészgesd át.. segíteni fog, hogy gnome nagyon windows-like.
    felbontásválts pl asszem: jobb klikk a háttérre, és ott valami "beállítások"-féle...
  • MerlinW
    Az az első admin felhasználód. Ő kerül be a sudoner csoportba, azaz sudo paranccsal rootként tud majd futtatni bármit. A további felhasználók ezt nem kapják meg.

De kérlek ezeket az Ubuntu topikba, mert ott is mindig ugyanezeket kérdezik, nekem meg 20x kell mindent leírnom:)
  • IMYke2.0.0.0
    Itt tartok:

"Ezután adja meg a felhasználói adatait. Az itt létrehozott felhasználó a későbbiekben - jelszavát megadva - rendszergazdai jogosultságokat szerezhet, így ha több felhasználója is lesz a gépnek, itt mindenképpen annak az adatait adja meg, aki később a rendszer konfigurálását, karbantartását végzi majd. Ha ezzel végzett, katinttson az "Előre" gombra."
  • IMYke2.0.0.0
    Hú, köszi. :)
    "Automatikus bejelentkezés" legyen bepipálva az alapértelmezett felhasználó megadásakor?
    Ugye, ettől még kell a jelszavam a módosításokhoz?
  • MerlinW
    Hádde nézz rá...:) De természetesen ezért nézem meg személyesen.
  • kirol
    16 éves autóért ennyi pénz? Lassan nagykorú!
  • MerlinW
    - Felismeri és mountolja automatikusan. Probléma esetén /etc/fstab fájl felelős ezekért.
    - Ext3-at válaszd, windows úgyis formázza/konvertálja telepítéskor
    - Rendszer/adminisztráció/felhasználók. Vagy konzolban adduser név
    - Oldalak letiltása legegyszerűbb ha beírod őket az /etc/host.deny vagy vagy hosts fájlba - mint win alatt: ip.cim.123.123 localhost

Profibb megoldás az iptables (tűzfal interfész) konfigurálása, de van jópár tűzfal GUI hozzá, mint pl a Firestarter.

Prgramokat telepíthetsz a "start menü"/Add-Remove cuccal, vagy a komolyabb adminisztráció/synaptic progammal
  • IMYke2.0.0.0
    Kérdéseim vannak (most települ a másikon az U):
    - Ha később beteszek egy vincsesztert, vagy USB-kulcsot, akkor felismeri, vagy "mountolni" kell vagy mi?
    - Milyen fájltípust válasszak? Linuxosat (amin gondolom gyorsabb) vagy gondoljak arra, hogy később, valaki (vagy én) Windowst kényszerül rátenni...?
    - Hogy tudok usereket létrehozni, hogy ne pisztergálják (bár, mintha olvastam volna u.hu-n [hehe], hogy alapesetben minden rendszergazdajoggal indul el, de a módosításokhoz a telepítéskor megadott jelszót kéri)... vagy akkor nem is kell usereket létrehozni?
    - Hogy tudok oldalakat letiltani benne? [szaros MyVIP, Youtube, meg ilyenek]
  • MerlinW
    Felhívtam.

'93-as 2.0-ás, 10-12-őt eszik, frissen vizsgáztatva, zöldkártyával, 1,88 millió az ára. Hétfőn megnézem a drágát személyesen.
    (Honda Prelude aki nem ismerte fel)