-
Imyke:
DVD-ket postáztam délután.
A Linux, mint olyan nem más, mint egy kernel. az maga az operációs rendszer. minden más nem több, mint programok hozzá
még a parancsértelmező(shell) sem része magának a "linux" kifejezésnek.
bár 99%-ban mindenki bash-t használ, így azért az mára már elég perdöntően egyeduralkodó a shellek körében(1% mondjuk még mindig minden századik gép azért...:D)
külön program a grafika, külön program a fordító, meg szinte minden apróság. az összes kis parancs(linuxban nincs olyan, hogy "belső command.com parancs")
Ezek a programok mind ingyenesek, de ezeket feltepeíteni egy örökkévalóság volna egyesével(függőségek, meg amúgy is sok-sok ezer van)
Ezért jöttek létre a disztribúciók. a linux kernelt foglalják össze egy halom programmal, és hozzá pár speciális disztribprogrammal(csomagkezelő (rpm, deb), néha bejelentkezéskezelő, meg amit még extra beleraknak)
Egy beta oprendszerbe sem experimental csomagokat tesznek bele, csak mindenből a legújabbat. azok általában nem hibásak.
meg a kernelt se nagyon szokták elrontani(annyira azért tapasztaltak a disztrósok), így max az oprendszerfüggő dolgokkal lehet gond(pl az installer, a nyelvek összeválogatása, a KDE/Gnome pontos disztribre szabása... nem mondom h nem lehetnek gondok, de ezek egy kezdő linuxosnak nem fognak túl sok gondot okozni
amúgy nem is olyan nagyon régen volt egy komoly X átalakítás(talán x11-ről X.Org-ra), azóta azért az is kezd stabilabb lenni.
Merlin-től idézek:
"Live-ként valóban félig angol, de ha telepíted utána letölti magának a hiányzó magyar csomagokat:)"
na pont ez a gond a CD-s verzióval.. sokmindent kell mellé töltögetni. asszem 8.10-ből is van valami dvd-s, de az valahogy nem volt reklámozva az ubuntu honlapon, máshol találtam, így inkább arra gondoltam, hogy ilyen házi-cuccot nem küldök.
Linuxon játékhoz Merlin a cedegát már említette, csak elfelejtette mondani, h az a Wine-al ellentétben fizetős.
Virtuális gépnek amúgy inkább ajánlom a VirtualBox-ot, ha egy könyvtári gépről van szó. persze a sajátodra tehetsz VmWare-t, mert abban nem csak openGL támogatás van, hanem directx is(hivatalosan 9, gyakorlatilag inkább csak 8)