182115
  • Totti5
    Mármint jól elbaszta a Merci neki meg Rosbergnek is...
  • Master91
    Szujó - Sayonara! - avagy a búcsúk napja Szuzukában
  • desigo
    Nagyon kiélezett lesz a VB címért a küzdelem ezért nehéz lesz dobogóra állnia de szép lenne ha az utolsó futamon oda kerülne valahogy!
  • gercse
    vissza se kellett volna jönnöd, szép volt a Ferraris búcsú, ez meg...
    mindegy, 7 az 7 :)
  • IXEMGabeo
    +1

sajnos nagyon mesterkélten próbálta a fanyalgó grimaszokat vágni, de simán benne lenne 2 év még...Nem maradt hely, Hamilton leigazolását pedig régebb óta tervezte a Merci ez nem mostani keletű dolog. Én már azon se csodálkoznék, ha a sok műszaki hiba, ami pont őt sújtotta egy újabb indok volt arra, hogy el lehessen őt távolítani.

Tudom ennek nincs alapja, dehát hiába összeesküvés elméletek forever. Volt akinek bejött anno az a gondolata, hogy Pique direkt vágta dalhoz a Renault és hát lássatok csodát...

Annyit mondok, hogy ez van. Kár volt a Mercivel vergődni, hogy aztán így vonulhasson vissza...
  • Master91
    Remélem valaha meg tudjuk mi játszódott le a színpad mögött...
  • HTS s3rg1nh00
    egy kurva szó sem igaz abból amit mondott,végighazudta az egészet,és ez nagyszerűen látszik az arcának minden rezdülésén.innentől kezdve annak is örülni lehet,ha a csapat által újra nyugdíjba küldött öreg pontot szerez,mert 0 motivációja van...
  • Master91
  • Master91
  • Wlanseraf
    Aham tényleg, leszűrted a lényeget..
  • Nohab
    2007? Legyen inkább 2006.
  • Ulvar
    Hát egy győzelem szép zárás lenne de a Merci erre alkalmatlan.
  • Wlanseraf
    De most megszűnt a teher jöhet 6 olyan futam neki mint a 2007-es utolsó volt:DDD lehet akkor lenne egyből csapata:D
  • G_ArchAngel #129545
    Sajnalom. Megerdemel egy futamgyozelmet vagy egy dobogot legalabb.

(szerintem)
  • Master91

#34 robevi0421 | 2012. október 04. 10:39 0 0
    Eddig tartott nekem is az F1.Mikor először visszavonult azt se tudtam hogy ki hol és hogyan áll a 3 év alatt.Most megint volt kiért szurkolnom,de sajnos csak eddig.Viszlát Schumi,viszlát F1.:(((((

Érdekes, velem is így volt. Nem tudnék meg különböztetni egy 2007 vagy 2008-as autót, fingom nincs hogy mi történt akkor, pedig néztem őket.
  • Master91
  • Dietrich
    jövőre mehet GC600-ra :)
  • Dietrich
    mégis igaza lett Webernek..
  • mcmoha
    Par hete Dagobert bacsi elszolta magat. Szerintem Schumacher dontese nem most szuletett.
  • Ulvar
    Hát számítani lehetett erre. Jól elbaszta a Mercinél az éveit...
  • V43 1105
    :( Kár az öregért ..
  • mcmoha
    Schumacher visszavonul.
  • IXEMGabeo
    Rosberg megint Britneyt utánozza:DDDDD
  • Master91

• Master91
    Szujó jelentése Japánból
  • Dietrich
    igen még volt az is...
  • Master91

Gábor Wéber
    Szabad a gazda – avagy mi történik a szabadedzéseken?

Sokan túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a szabadedzések eredményeinek, másokat pedig teljesen hidegen hagy. A csapatok eközben pontos terv szerint haladva köröznek, semmi nem történik véletlenszerűen, minden egyes körnek megvan a szerepe az adott hétvégére, vagy a későbbi fejlesztések szempontjából. Hogy valójában mennyire „melós” nap a péntek, az kiderül a Toro Rosso monzai munkalapjáról, amit a mai teleobjektívek világában elég volt egy pillanatra rosszul tartani. Nézzük, mivel telt Daniel Ricciardo szeptember 7-i munkanapja!

A lap tetején az alapadatok (dátum, pályahossz, versenyző, stb.), a pályarajz, rajta a szektorokkal, valamint a kormány tekerőkapcsolóinak kezdő értékei. A 10, vagy 12 állású kapcsolók nagyrészt differenciál és motorbeállításokat jelölnek és az is leolvasható, hogy a fékerőelosztás (BB) 56%-os – ilyenkor az első tengelyre a fékerő 56%-a, a hátsóra 44%-a jut. Az első és második szabadedzést 4-4 etapra osztották, a táblázat tetején balról jobbra az etap száma, az időpont, az etap részletei, a mért körök száma, az összes kör, gumiszet száma, gumi állapota és az üzemanyag-mennyiség (kg) látható.

10.00-kor egyetlen ún. installációs körre megy ki Ricciardo új gumikon (1601-es sorszámú garnitúra, kemény keverék), 32 kg benzinnel, és a 10-es kanyarból kifelé (Ascari) már tartott 200 km/ó sebességgel kell haladnia 5. fokozatban. Az első kerékagyat 130ºC-ra melegítik a pályára hajtás előtt (nem „utcai” csapágyakról beszélünk), a hűtési szint 3-3-as állása azt jelenti, hogy mindkét oldal hűtőnyílása egyforma (a vízkörök mindkét oldalt, az olajkör csak az egyiken fut). A kuplung fogáspontjáról „mintát” vesznek a boxutcában, azaz a tapadási értékek figyelembe vételével ehhez programozzák majd az ideális rajtoláshoz szükséges előfeszítést. Motorvezérlés 3-as, keverék 4-es állásban, 1. szabadedzés módban.

27 perccel később már rendes körözés folyik, összesen 6 mért körrel, + ki- és bevezető körök, 30 kg benzinnel és az egykörös Pirelliken. Ezek lesznek az alapkörök, amihez később mindent viszonyítanak majd, és a papír szerint az utolsó két mért körben nem használhatja a DRS-t – így szimulálva a versenyt, amikor épp egyedül autózik, hiszen ez alacsonyabb végsebességet, de rövidebb féktávokat jelent. Az aerodinamikai összehasonlítások elvégzéséhez itt a teljes kivezető körben kell konstans 200 km/órával haladnia, már ahol tud. (Legjobb kör: 1:27.941)

A következő etapban ugyanez a feladat, azonban már a KERS is bekerül a játékba (6-os szintre állítva), a gumikban már 9 kör van és marad a 30 kg üzemanyag. Az újabb 8 kör végén ellenőrzik a fenéklemez kopását, hogy a hasmagasságot jól lőtték-e be. Még a boxutcából kifelé menet, a boxkijáratnál megállva próbarajtot végeznek, amihez a beállításokat zölddel jelölte a mérnök, közte az eltérő motorbeállításokkal, kuplung fogáspont beállítással és a boxutcai sebességhatároló kikapcsolásával. (Legjobb kör: 1:27.373).

Az első szabadedzés utolsó etapjában a szükséges leszoríterő megtalálásan a hangsúly, ugyanúgy hat mért körrel, utolsó kettőben DRS nélkül, 8-as KERS beállítással, és az elején próbarajttal. A gumikban a végére már 25 kör van, innentől a 1601-es garnitúra kivégezve, és újabb 30 kg benzin fogyott. Zárásként egy éles kerékcsere gyakorlat a boxba érve, utána pedig a szerelőknek szóló feladatok: a még forró fékek légtelenítése, a kiegészítő olajtartály olajszint ellenőrzése és a részidők nullázása a kijelzőn. Az ebédszünetre is jut még feladat, a differenciálmű és motornyomaték beállítások, valamint a sebességfokozatok átbeszélése és változtatása az FP2-re, ha szükséges, illetve a fenéklemez ismételt ellenőrzése.(Legjobb kör: 1:27.910).

Délután öt mért körös etapok jönnek, most már mindkét gumiszettet bevetve és továbbra is 30 kg benzinnel indítva. Az első öt körben egy újabb kemény keverékkel megy ki a pályára Ricciardo (1602-es, legjobb kör: 1:27.014), a másodikban megkapja a szintén új közepes keverékűt (1611-es, legjobb kör: 1:27.411), amit a harmadik öt körös menetben is használ, amelyikben megfutja aznapi leggyorsabb körét 1:26.724-gyel. A legvégére marad a 140 kg-mal végzett 15 körös versenyszimuláció (a rajttól az első kiállásig, kétkiállásos taktika esetén), amihez visszateszik a 1602-es, összesen 7 kört futott szettet. (Legjobb kör: 1:30.839, konstans 1:31-ek mellett).

A délutáni műszak első három etapja részben már az időmérős egyensúly megtalálásához szükséges mindkét gumikeveréken, amire a szabad DRS használat, a változtatott motorvezérlés és a Rebalance megjegyzés is utal a papíron – persze az ideális kompromisszumra törekszenek a parc fermé szabályok miatt. A próbarajtok és a fenéklemez rutinszerű csekkolása itt sem maradhatnak el. Az utolsó, telitankos futásra, ami a nap leghosszabbja a Toro Rosso szempontjából, hőmérsékletjelző termoszalagokat is ragasztanak a kényes pontokra (fékek, hűtőnyílások), a kívánt hőtartomány ellenőrzésére. Ilyenkor lövik be a KERS és a DRS ideális használatát is, amit szombaton már csak akkor finomítanak, ha több, egymáshoz közeli megoldás is létezik (lásd KERS 4-es program az etapban). Befejezésül egy újabb éles kerékcsere, majd Daniel mehet a mérnökéhez adatokat elemezni, a szerelőkre pedig újabb feladatok várnak.

A lap alján szerepelnek még a kipróbálandó és a változtatott dolgok (itt még üresen), az esős beállítások (+2,0º első szárny, -1,0% fékerő (55%-ra) és persze kerékcsere). Látszik még az #58-as motorral megtehető körök/km-k száma és a program szerinti körök/km-k, valamint a fenmaradó élettartam, mielőtt a V8-as kilehelné a lelkét. A legalsó sor érdekes infókat ad a gumikról: látszik, hány fokosra melegítik őket a paplanokban (eső 60ºC/60ºC, slickek 90ºC/80ºC); a különbség nemcsak az eltérő működési tartomány, hanem a szárazon nagyobb terhelést kapó hátsó gumik miatt is van. Ugyanez a helyzet a guminyomásokkal, ahol a hideg nyomások szerepelnek, mindhárom változatnál más értékekkel (slick, inter, eső).

A négy rubrika a négy kereket jelenti, felfelé menetiránnyal, amiből látszik, hogy a baloldali nyomások fél század bar-ral alacsonyabbak a jobboldaliaknál, hiszen azok kapnak nagyobb terhelést Monzában, így végül az optimális, egyforma értékre melegszenek. Az intermediate és az esőgumik az egyre csökkenő tapadás és ezért csökkenő terhelés miatt eleve magasabb hideg nyomásról indulnak, hogy az ideális meleg nyomást elérjék. Kiderül még, hogy a melegítőpaplanokba nagyjából 3 órával használat előtt kerülnek be az abroncsok, minden garnitúra külön kezdési idővel (prime=elsődleges, azaz itt a kemény, option=opcionális, azaz itt a közepes keverék), és természetesen az esőgumik is melegen várnak, ha szükség van rájuk.

Ez persze csak az egyik autó pénteki napja volt a Toro Rossónál, Jean-Eric Vergne valószínűleg ettől részben eltérő programot futott, főleg az új elemek kipróbálását, vagy az egykiállásos taktikát is figyelembe véve. A nagyobb csapatok programja még több fejlesztési munkát foglal magában, több új elem kipróbálásával, esetleg oda-vissza tesztelésével, ráadásul a köridőket alapvetően befolyásoló üzemanyag-mennyiség is csapatonként eltérő ilyenkor. Éppen ezek miatt nehéz komoly következtetéseket levonni a pénteki napból, de iránymutatónak azért megteszi a hétvégére. Az viszont jól látszik, hogy cseppet sem csak jóízű autókázásról van szó, és egy-egy pénteki technikai, vagy vezetői hiba miért tudja befolyásolni olykor az egész hétvége eredményességét.
  • a.carkey
    Már tíz pirosat, négy versenyes eltiltást vagy 105 rajthelyes büntetést is kaphatott volna Fisco az egész idei évadra, ha így próbált volna védekezni. Alonso vagy 12122x beszólt volna rádión, hogy mennyivel gyorsabb. :D
  • IXEMGabeo
    az nagy futam volt a szezon versenye. Bár akkoriban őrjöngtem tizenéves fejjel, hogy Raikkonen és a Mclaren nyert...
  • Minstrel
    És DRS nélkül
  • Ulvar
    Pont a legjobbkor, amikor VB lett lényegében...bár ha nem szar be MSC alatt a technika akkor egyszer se nyert volna. Deeee olyan nincs hogy "HA"
  • gercse
    Így van :)
    Az ausztrál még jobb volt időpont szempontjából.
    Viszont a japán meg az utolsó verseny hangulata miatt volt fontos :)
  • Master91
  • mcmoha
    Utananneztem, es igen.:)
  • Minstrel
    én még az ausztrált szerettem, alig vártam már a péntek hajnalt, hogy láthassam az új autókat a második szabadedzésen :) aztán vasárnap 4-kor a futam, utána még lehetett kicsit aludni :)
  • G_ArchAngel #129523
    A 2005-os az volt, amikor Raikkonen 17(?)-rol indulva az utolso korben elozte meg Fisico-t?
  • Master91
    És igen. Frissen, jó meleg ágyba nézni F1-et, bearanyozta az egész napod.
  • gercse

jó feeling volt, bár én csak a vége felé néztem, sokkal jobb volt 5-kor meg 6-kor felkelni, megnézni, mint manapság, 8-kor...
  • Dietrich
    kilencvenes évek eleje..még felkeltem hajnalban, hogy nézzem a futamokat műholdas csatornán ;)
  • Master91
    Alonso csak 1x??