4228
-
#3265 Ha nem szeretnéd jelszóval védeni, itt egy példa:
[global]
workgroup = MUNKACSOPORT
netbios name = SRV
security = share
load printers = yes
printing = cups
printcap name = cups
Illetve egy jó leírás a Samba-hoz. -
#3264 beállítottam jelszót, az adott felhasználóhoz, de nem sikerül hozzá csatlakozni
alapvetően nem szeretném a megosztást korlátozni / jelszóval védeni. -
#3263 Ja télleg smbpass, a rutin átka. Fel sem merült bennem, hogy még nincs:) Énkérekelnézést:) -
homeless #3262 Így is kéne menni, de próbáld ki root-ként, így
smbpasswd peti -
#3261 Last login: Sat Feb 23 14:09:46 2008
[peti@delta ~]$ smbpasswd
Old SMB password:
New SMB password:
Retype new SMB password:
cli_pipe_validate_current_pdu: RPC fault code DCERPC_FAULT_OP_RNG_ERROR received from remote machine 127.0.0.1 pipe \samr fnum 0x7180!
machine 127.0.0.1 rejected the password change: Error was : NT code 0x1c010002.
Failed to change password for peti
-
homeless #3260 smbpasswd-vel adj jelszot az usernek. Külön jelszót használ a samba, de megadhatod ugyanazt is. -
#3259 a maskok nem voltak benne, meg a public, beleírtam, az smbd-t lelőttem és újra indítottam, de így is ugyan azt a "nincs jogosultságot" dobja -
#3258 A megosztott könyvtárakra jogot kell adni, vagy könyvtár szinten, vagy samba szinten.
Pl:
[megosztott1]
comment = megosztas1
path = /home/valami
browseable = yes
writable = yes
create mask = 0700
directory mask = 0700
public = True -
#3257 Bekonfigoltam a Samba-t, csak valami gikszer van, hálózaton látszik a gép, látszanak a Megosztott könyvtárak, de belépni már nem lehet. A megosztott nyomtatón lehet nyomtatni.
"nincs joga az erőforrást használni" :(
-
#3256 "Én arra értettem, hogy olyanra bekonigurálni, hogy egérrel működjön"
Mint említettem, ha minden hardver működik, akkor nem kell feltétlenűl konzolt használnod.
A "programokat" csomagkezelőből (Ubuntuban a Synaptic van) tudod telepíteni, az alkalmazói programoknak grafikus felülete van, grafikus beállítófelületen tudod hangolni a progit.
A szerverprogramok (web-, levelező-, FTP-, fájl-, nyomtató-, torrent-, streaming-,...) már sokkal inkább konzoligényesebbek (de lehet használni közben a grafikus felületet is mint a Windows esetén).
"És ha problémám van akkor van egy kis közösség akiktől mindent megkérdezhetek, segítenek?"
Az informatikában van egy íratlan szabály: tanulj, tapasztalj, kísérletezz, próbálkozz, keress - és csak utána kérdezz.
Mert lehet hogy beleütközöl egy megoldhatatlannak tűnő problémába, de a problémák többsége némi utánajárással, próbálkozással, kereséssel megoldható - és nem kell feltétlenül fórumokon kérdezősködni.
"És ha ingyenesek akkor miért lehet az UHU oldaláról megvenni és letölteni is?"
Egyrészt vannak olyan fizetős disztribúciók, amiket az ingyenesből állítottak össze, de van hozzá terméktámogatás (tehát ha kérdésed van, akkor felhívod őket és tudnak segíteni). Ezt vállalati szférában igen hasznos (ha rendszergazda elakad, és a support gyorsan tud segíteni a problémán).
Másrészt nyomott CD-lemezt kaphatsz, ami tartósabb mint az írt; könyvet, szép dobozt kaphatsz mellé ami egy minőségi érzést nyújt.
Harmadrészt ezzel támogathatod a fejlesztőket.
"Az UHU nem jó? Mert ha lehet akkor már magyar legyen."
Az UHU-t kissé lassan fejlesztik, de attól még jó.
Az Ubuntu Linux is tud magyarul, bár nem magyarok az elsődleges fejlesztői.
"Miért a pingvin a Linux jelképe?"
Bővebben - a hivatalos Linux Pingvint Linus Torvalds (a Linux kernel kiötlője) választotta ki. Az eredeti ötlet Alan Cox-é (2000-ben lett a Red Hat fejlesztője) volt. A rajzot Larry Ewing készítette.
"Mi? Arról bebootolok és telepíteni sem kell?"
Lassabb lesz, nem lesz "olyan kényelmes", mint ha telepítettél volna, de használható, és nem kell partícionálással és hasonlókkal nyavalyogni.
"És akkor utána használhatom megint az XP-t?"
Telepített Linux után is használható az XP, csak különálló partícióra kell tenned a Linuxot. Ha meguntad, a Windows XP telepítőlemezével kitakaríthatod az MBR-t (és a bootmanagert). -
Vardar #3255 Mi? Arról bebootolok és telepíteni sem kell? És akkor utána használhatom megint az XP-t? Na ezt kellett nekem. Kösz. -
#3254 Sok lesz már, minden kérdésedre megtaláltam a választ a google segítségével, mikor én kezdtem linuxozni (alig több mint fél éve ;))
www.ubuntu.hu azért ezt ajánljuk mert direkt kezdőknek való, és van fórum is az oldalon meg tonnányi leírás.
Megvenni meglehet, olyankor kapod általában a 'dobozos' kiszerelést. Szinte csak anyagköltségbe kerül, meg minimálus plusz amit a fejlesztésre fordítanak. Ennyi.
Az uhu-t lassan fejlesztik, de attól még lehet jó. A másik magyar disztró a frugalware, de azt kifejezetten nem ajánlják kezdőknek.
Amúgy meg tényleg, írj ki egy ubuntu-t cd-re, bootolj be azzal, még telepíteni sem kell és megnézheted milyen, és ha tetszik akkor telepíted. -
Vardar #3253 Én arra értettem, hogy olyanra bekonigurálni, hogy egérrel működjön mert mint homeless írta:
"ha már normálisan be van konfigurálva minden akkor utána már nem kell parancssorba irkálnod" Erre gondoltam.
És ha problémám van akkor van egy kis közösség akiktől mindent megkérdezhetek, segítenek? Mennyi idő lesz amíg beletanul egy teljesen Windows függő ember?
És ha ingyenesek akkor miért lehet az UHU oldaláról megvenni és letölteni is? Akkor ennek nincs értelme. Az emberek tisztességében bíznak?
Az UHU nem jó? Mert ha lehet akkor már magyar legyen.
És egy alap kérdés ami régóta foglalkoztat. Miért a pingvin a Linux jelképe? -
#3252 Ahogy Faustus rébuszokban ugyan de sugalta, a Linuxok 99%-a teljesen ingyenes és teljes értékű, valamint a hozzájuk való programok 90%-a is az. -
#3251 "És ahogy látom szinte mindegyik Linux verzió letölthető. Amik ingyen letölthetők butított verziók?"
Vannak fizetős Linuxok, amikhez terméktámogatás jár - inkább vállalati ügyfeleknek szánják.
[i]"És az egeres bekonfigurálás, hogy történik?"
Ha szerencséd van, éés minden hardver működik, úgy megy mint a Windowsnál.
Ubuntu magyar nyelvű telepítési leírás - ugyanezen az oldalon vannak további dokumentációk, fórum, miegymás.
-
Vardar #3250 És ahogy látom szinte mindegyik Linux verzió letölthető. Amik ingyen letölthetők butított verziók?
És az egeres bekonfigurálás, hogy történik? Ha beviszem a boltba és azt mondom nekik, hogy "állítsátok már be" akkor minden rendben? -
#3249 Én meg csak annyit fűznék hozzá hogy, www.ubuntu.com (vagy kattints ide) tölts le egy iso-t, írd ki, bootolj be róla, majd mint LiveCD nyomogasd:)
-
KoS #3248 :)
Dj Faustus mar megirta a valaszt, en meg csak annyit tenne'k hozza, hogy azert ne vedd komolyan ziby hozzaszolasat ;) -
#3247 "Konzol?? Az mi az?"
Parancssoros felhasználói felület. Mint a DOS, vagy a Windows XP-ben a Start menü/Futtatásba beírt cmd által előjövő ablak.
Linux (és más Unixok) alatt ezt shellnek nevezik és használják máig is előszeretettel a szervereken (a grafikus felület csak erőforrást pazarol el). -
Vardar #3246 Konzol?? Az mi az? -
#3245 Szerintem elég jól összefoglaltad. Egy kis tanulgatás nem árt elötte azért ez nélkűl is el lehet bogarászni (főleg ha valaki ezt szereti is) javaslom vannak elég jó könyvek és a neten is fel lehet lelni ebben a témában anyagokat. Akinek vannak azért némi angol ismeretei, és esetleg ismeri a DOS is nem olyan sokkoló. -
#3244 "Leszeretném cserélni az XP-met. A Linux lenne az egyik verzió. "
Elővesszük a régi felvételt?
"Melyik a legwindowsosabb?"
Vannak olyan disztribúciók (Linux-disztribúció alatt érts Linux kernel köré épített programegyütteseket. A disztribúciók más-más programokat használnak, más kinézetük van - bár vannak átfedések rendesen, ugyanis általában egy-egy fő disztribúció köré tömörűlnek.) amelyek olyan ablakkezelőt használnak (például KDE-t vagy Gnome-ot), amik sokkal Windowsos-sabb kinézetet kölcsönöznek; illetve pont a könnyű beállíhatóságra, felhasználóbarátságra törekednek.
Ilyesmi például az UHU (magyar, kissé elhagyatott, de a miénk), az Ubuntu (jelenleg eléggé feltörekvőben levő, eléggé barátságos), a Suse, a Fedora, vagy a Mandriva.
"Melyik a legkompatibilisebb"
Hardverekkel?
A gyártók többsége a Windowst preferálja (mert ugyebár az van elterjedve). Ezek közül egy része készít Linuxos meghajtóprogramokat is.
De sajnos vannak olyan gyártók, akik semmiféle támogatást nem adnak - ezen legutóbbi esetben két lehetőség van:
* A lelkes Linuxos közösség nekiáll és furfangos módon kreál valami meghajtóprogramot.
* Valami egzotikus hardver lévén nem lesz rá driver.
Én azt javaslom, hogy mérd fel milyen hardvereid vannak (milyen fő chip van rajta), és nézz utána.
"Milyen programok futnak egy Linux alatt(játék,Office,MSN,FF,töredezettség mentesítő,vírusírtó, stb.) "
Office: OpenOffice
MSN: Pidgin
FF: van
töredezettség-mentesítő: akad, de nem szükséges. Bővebben - lásd az ext2-ről szóló bejegyzést.
Vírusirtó: van (például ClamAv, de a nagyobb vírusirtóknak van Linuxos változata is), de Linux alatt kisebb a vírusfertőzés lehetősége.
Bővebben.
"Megéri Linuxra váltani vagy Vistára vagy maradjon az XP?"
Ha erős géped van (Több GHz-es proci, GByte-nyi RAM, DirectX9/10-es videókártya, merevlemezen GByte-ok) és nem akarsz kísérletezni, akkor mehetsz Vistára..
Ha túl sok rög köt a Windowshoz (a család, a munkahely, az iskola), és nincs erős géped maradj az XP-nél.
Ha viszont érzel magadban annyi kísérletező kedvet akkor Linux.
"A linuxot konzolból ajánlott kezelni. Ha kattintatni akarsz ne használd"
Ne vegyük el egyből a kedvét ilyen nézetekkel. Na jó a Linux némi "hozzáértést" vár el a felhasználótól, de azért sokkal barátságosabbá vált. -
ziby #3243 A linuxot konzolból ajánlott kezelni. Ha kattintatni akarsz ne használd -
ziby #3242 A File rendszerek töredeznek, de inkább csak sok apró file esetén amikkel gyakran dolgozol. Pl portage fa. -
#3241 Vírus nem nagyon van linuxra, , szal vírusíró is fölösleges.
A linux filerendszerek meg ha jól tudom, nem töredeznek, így az sem kell. :) -
homeless #3240 Nem a kezelése más. És ha már normálisan be van konfigurálva minden akkor utána már nem kell parancssorba irkálnod. De a konfiguráláshoz se sokat. -
Vardar #3239 Tehát a kezelés alapjaiban más? Ahhoz, hogy elvégezzem a napi teendőimet kell parancssorba irkálni vagy teljesen egérrel működik a dolog? -
homeless #3238 Ezt már kérdezted párszor nem?
Legwindowsosabb? Ilyenre ne is számíts, a linux nem windows. Ha kezdő vagy akkor én az ubuntut javaslom, vagy esetleg suse. Milyen programok futnak? Szinte minden. Játékok közül natívan az id és az epic játékai(doom3, quake4, az összes ut) wow-nak is van talán linuxos verziója. De egy wine nevű programmal pár windowsos játék is elindul. De ha sokat játszol új játékokkal akkor maradj az xp-nél. Office van, msn van, ff van...
"töredezettség mentesítő,vírusírtó"
LOL. Mondtam az elején, hogy linux != windows:)))
"Esetleg egy másik alternatíva(ReactOS stb.)"
A reactos nem alternatíva, csak pár programozó homokozója. -
Vardar #3237 Sziasztok.
Leszeretném cserélni az XP-met. A Linux lenne az egyik verzió. Életemben nem használtam Liuxot. Melyik a legwindowsosabb? Melyik a legkompatibilisebb? Milyen programok futnak egy Linux alatt(játék,Office,MSN,FF,töredezettség mentesítő,vírusírtó, stb.) Megéri Linuxra váltani vagy Vistára vagy maradjon az XP? Esetleg egy másik alternatíva(ReactOS stb.)? -
KoS #3236 Azt nem tudom, hogy a Gnome-ban at lehet-e allitani, mert nem Gnome-ot hasznalok, viszont ha nagyon akarod, akkor linkelhetsz egy masik konyvtarra (azaz letorlod a home/felhasznalo/Munkaasztal konyvtarat, majd csinalsz egy linket valamelyik masik konyvtarra home/felhasznalo/Munkaasztal neven) es mar mindjart masik konyvtarat fog valojaban hasznalni. -
Dimitri #3235 Kösz!
Szóval a harmadikat úgy gondoltam h, alapból a home/felhasznalo/Munkaasztal mappa van beállítva és ezt át lehet e állítani másik mappára ? -
#3234 #3201 -
KoS #3233 Nem lehet 2 usernek ugyanaz az uid-je. Erre vannak a csoportok (group). Hozz letre egy web csoportot, es mindket user legyen tagja, majd a konyvtaraknal a csoport azonositot allitsd at arra, es adj megfelelo jogokat. -
#3232 megvan mi a baja 1000-es uid-je wan a webusernek és 2001-es kéne mint ftp usernek... szal hogyan tudnám a webuser id-jét modosítani? :) thx a helpet előre is :) -
#3231 "Lehet e benne munkaasztalonként külön hátteret beállítani,"
alapból nem, van rá alkalmazás: wallpaper-tray.
"munkaasztalonként külön mappát beállítani"
Nem tudok róla.
"lehet e a default munkaasztal mappát máshova átrakni"
Ezt nem igazán értem. -
Dimitri #3230 Sziasztok!
Gnome felülethez lenne egykét apró kérdésem.
Lehet e benne munkaasztalonként külön hátteret beállítani, netalán munkaasztalonként külön mappát beállítani (tehát minden munkaasztalhoz végülis más mappa tartozzon, más ikonokat tudjak rápakolni stb.)
Egyáltalán lehet e a default munkaasztal mappát máshova átrakni mert még ezt se találtam meg :(
Előre is kösz. -
#3229 lemaradt hogy safe_mode be van kapcsolva és olyankor mielött futatna bármit ellenörzi hogy ugyan az e a tualjdonsoa a proginak -
#3228 hehe most nézem nem webuserel fut apache hanem rootal :D és szerintem ez lesz a gond -
#3227 roottal sem megy? -
#3226 egy újabb kérdésem van :) van egy ugynevezett "webuserem" róla fut apache és az istenért nem tudok php-val 777-es jogú mappát létrehozni :S miért lehet?