4228
  • mousee
    Oké, megint kapkodtam... A modemre ubuntu.hu fórumán van 100% working megoldás... Már csak kérdés h gta megy-e... aztán már hívom is sógert :)
  • mousee
    Ez az konkrétan...
  • mousee
    Na szépjónapot :)

Újabb kérdéssel állnék ide. Mégpedig a következővel. Sógoromnak van egy HP NX5000-es laptopja (40 giga winyó, 1,6-os celeron M proci, 512 ram, és ebből 64 levéve videómemóriának). Kérdésem a következő lenne: Mivel az XP folyton feladja rajta, ezért tervezek én reá egy ubuntu-t feltenni. Ezzel idáig szerintem no para és no gáz, tökjól futna, még esetleg a beryl is, bár ez nemlényeg. Többnyire irodai munkára lenne használva a dolog, viszont kéne rajta futtatni egy GTA Vice City-t is. Szerintetek Wine-vel vagy cedegával elég a GTA-nak egy ekkora gép? Mert elindulni tuti elindul, az no para, csak nem kéne hogy akadjon...

Ja és a másik okosság. Pannon mobilinternet. Van hozzá egy Huawei E220 modem... Xp alatt valami szörnyű amit művel.. (telepítés? könyvben leírás: csak bedugod és megy... valóság. Felismeri a gép. MInt egy cd meghajtót, és arról telepíthető a driver...agyrém...)

Na az a kérdés, hogy ez Ubuntu alatt hogyan konfigolható? VAgy esetleg megy e magától szépen és rendben ahogy annak kéne...

Na, egyelőre ennyi. : Előre is köszi mindent :)
  • MerlinW
    Több mint valószínű:)
  • Max7
    Hmmm érdekes akkor lehet ezt telepítettem annó :S adtak egy eredeti xp cd-t ami nem sokban tért el az én 32bites xp-mtől :S oszt telepítetem :D
  • kollektor
    64 bites XP
  • Max7
    Ez oké de hogy lehet akkor az hogy egy xp 2x3 giga ramot le tudott kezelni? :S

pedig az xp tudtommal csak 32 bites verzióban létezik... :S (bár jó pont ezt a linux témában kiforgatni)
  • homeless
    Ha high memory supporttal fordítasz egy kernelt, akkor az kezelni fog 4-nél többet is.
  • MerlinW
    Na igen, és a 32bites limit kicsit körülményessé teszi ezt 4GB felett.
  • ivjoe
    Nem az a gáz, h egyben van-e a 4, hanem az, h meg kell címezni a rendelkezésre álló memóriát.
  • Max7
    telepítettem már olyan gépre xp-t amiben 3x2 giga ram volt azaz 6 és mind a 6-ot felismerte a rendszer :S
  • KOXX
    A 32 bites programok max 4GB ramot tudnak kezelni. Ha 4GB-tól több ramod van, ahoz mindenkép 64 bit kell, hogy kezelhető legyen. A legnépszerőbb Linux disztróknak van 64 bites procira szánt változata, azzal nem lesz gondod.
  • sacano1
    szia 4*1giga van benne de edig csak a 64 bites vista tudta kezelni.
  • Max7
    Egybe van a 4 giga ram? Mert azt nem sok oprendszer szereti de ha 2x2 giga ramod van akkor az nem oprendszer hanem alaplap függű hogy lekezeli-e vagy sem! Nézd meg az alaplapodat hogy mekkora nagyságú ramokat és összesen hány gigát kezel le.... ha bármikor is gond lenne vele pl xp nem jelenítene meg csak 2 gigát javasolnék egy bios frisítést!
  • sacano1
    franko még anyi hogy szerintetek tudja kezelni a 4 gb ramot? edig csak a 64 bites vista kezelte.
  • KOXX
    Ubuntu például alapból kezeli a ntfs-t.
  • KoS
    Irasra is meg tudod nyitni,csak telepitsd az ntfs-3g csomagot.
  • tomo
    olvasasra mindenkeppen
  • sacano1
    sziasztok linukxot ha telepitek megtudom nyitni a rackben az ntfsrendszerü vinyot? Nekem ez vola nagyon fontos.
  • Dj Faustus #3046
    "Szerintem a legtöbb linux alapból rak fel perl-t"
    Beágyazott rendszereknél nem biztos. ;(
    Másrészt a Perl egy külön szkript - amit interpretálni kell.
    De egyébként működik. ;)

"Ha átnyomod egy echo-n, akkor az kiszedi a fölös szóközöket és cut-olhatsz. :)"
    Ez is műkszik. Köszi az ötletet.
  • homeless
    Szerintem a legtöbb linux alapból rak fel perl-t, de ha mégse lenne akkor szinte biztos, hogy bash-al, ksh-val, python-al vagy akármi mással is meg lehet oldani, csak azt nem tudom hogyan:))

Amúgy most nézem, hogy a scriptemnél az sg a $sor változóból kiszedte a szóközöket így elég félreérthető:)
  • Max7
    ha van webes felület akkor aszem megoldom tűzfalal hiszen azzal még biztonságosabbá is teszem a servert viszont azt nem hiszem hogy a consolos debianon lenne grafikus felület :)

thx a helpet át fogom bogarászni :)
  • ivjoe
    Ha átnyomod egy echo-n, akkor az kiszedi a fölös szóközöket és cut-olhatsz. :)
  • Dj Faustus #3042
    Oh, kösz, végül hála a jó égnek van Perl az adott rendszeren.
    És ha tegyük fel nem lenne?
  • homeless
    /etc/hosts.deny-be beírod, hogy ALL: ip_cím, de én tűzfallal oldanám meg:

Tűzfal szabály:
    iptables -I INPUT -s ip -j DROP
    iptableshez meg van sok grafikus felület, webes is, pl.:
    Firestarter
    shorewall
  • homeless
    Ez egy rövid scripttel egyszerűen megoldható. Perlbe írom, mert ahoz értek a legjobban.

#!/usr/bin/perl -w

$sor=" 1. 10.1.1.123 10.0% 10 96.5 70.7 31.9 220.1 59.4";
    @tomb=split(/ +/,$sor);
    foreach $tomb(@tomb) {
    print "$tomb\n";

}

Ez egy tömbbe rakja az értékeket, majd kiírja őket egymás alá. Így:

1.
    10.1.1.123
    10.0%
    10
    96.5
    70.7
    31.9
    220.1
    59.4

Remélem, hogy jól értettem a problémádat:))
  • Max7
    Hogyan tudnék biznyos ip-ket bannolni a gépről? ami azt jelenti hogy legyen automatikusan viszautasítva... (pl mail serverhez el se jusson a kérés... ssh-hoz el e jusson a kérés) ... ha minden féle képpen tűzfallal lehet csak megoldani mit javasoltok ami consolos debian 4.0-ra tökéletes könnyen telepíthető, könnyen kezelhető confja van és nem csak ip-t hanem ip tartományt is tudok benne bannolni.....

thx
  • Dj Faustus #3038
    Van az alábbi mtr által generált kimenetem:
    HOST: mikkamakka                    Loss%   Snt   Last   Avg  Best  Wrst StDev
      1. 10.1.1.123                   10.0%    10   96.5  70.7  31.9 220.1  59.4

Ez szeretném a szóközök mentén mezőkre felbontani, de úgy, hogy több szóközt egynek vegyen (tehát a cut -d" " -f 2 nem jó).

Mit javasolnátok? grep megfelelő reguláris kifejezéssel? awk?
  • mumpic
    Köszi szépen, sikerült. :)
  • KoS
    Az tortenhetett, hogy a Zenwalk atallitotta a bash beallitasaidat a sajat kedve szerint (ezek a sajat home konyvtaradban vannak).
    Az ehhez tartozo beallitasok a kovetkezo file-ok valamelyikeben vannak (a "~" az a sajat home konyvtaradat jelenti):
    ~/.bashrc
    ~/.bash_profile
    Keress olyanra bennuk, hogy PS1. Na most ezt kellene neked visszaallitani. Elvileg az adott disztribuciohoz tartozo alapbeallitasokat a /etc/skel/ konyvtarban talalod. Nezd meg azokban a fajlokban mi kulonbozik a te home konyvtaradban talalhato ugyanolyan nevu fajlokhoz kepest, aztan igeny szerint allitsd vissza amit akarsz (vagy egyszeruen masold be oket magadhoz az elozo fajlok felulirasaval, persze egy biztonsagi mentes nem art). Figyelj arra is, hogy ezek rejtett fajlok (minden file es konyvtar rejtett, ami .-al kezdodik), szoval attol fuggoen hogy mit hasznalsz a konyvtarakban valo turkalashoz, lehet hogy engedelyezned kell a rejtett fajlok mutatasat.
    Ha esetleg valami meg nem vilagos, kerdezz...
  • mumpic
    Van egy béna kis kérdésem.

Felraktam múltkor a Zenwalk-ot az Ubuntu mellé (de letöröltem később), úgy hogy ugyanazt a /home partíciót jelöltem ki neki.
    Azóta a terminálban megjelenő "mumpic@mumpic:~#" formátum helyett "mumpic[~]$" szerepel, meg olyan apróságok változtak meg, mint pl az ls parancs már mindent ugyanúgy ír ki, nem jelöli vastagítással vagy színekkel a könyvtárakat meg fájltípusokat. Rootként egyébként működik jól, meg a "root@mumpic:~#" formát látom.

Hogy lehetne visszacsinálni? :-]
  • MerlinW
    Vegyél egy router-t, az egyszerűbb és elegánsabb..:)
  • Lara Snake
    Köszönöm szépen! Ha esetleg nem működik, akkor még zaklatnálak, ha nem gond.
  • KoS
    Mivel en ezt beallito fileok kezi mahinalasaval oldanam meg, ezert valoszinuleg jobban jarsz ezzel a leirassal.
    Szerintem jo kiindulasi alap lesz, aztan ha veletlen nem mukodik, akkor szolj es egy szinttel melyebbre asunk. (Egyebkent en nem SuSE-t hasznalok, ezert sajnos nem fogok tudni segiteni a YaST2-vel torteno beallitashoz)

Ha esetleg tudsz angolul, akkor itt egy angol nyelvu leiras SuSE Linuxhoz.
  • Lara Snake
    sziasztok
    Az lenne a kérdésem hogy Agépről osztom a netet Bgép felé az Agépen openSuse van a B gépen xp hogy tudom megoldani az internetmegosztást xp alatt ment de linuxon nem jön össze
    Köszi
  • theodred
    Örök hálám!

Még nem próbáltam ki, de biztos működni fog.

A DNS részt nem töltöttem ki!
    Ez lehetett akkor a hiba!

:)
  • MerlinW
    manuális megoldás terminálba:

#biztonsági mentés
    sudo cp /etc/network/interfaces /etc/network/interfaces.bak

#megnyitjuk a hálózati beállításokat
    sudo gedit /etc/network/interfaces

#ide írd be így a dolgokat (vagy írd át, ne legyen kettősség benne. lényeg hogy így nézzen ki a lo és eth0 rész):

auto lo
    iface lo inet loopback
    iface eth0 inet dhcp
    auto eth0

#mentsd el, és most felállítjuk a kapcsolatot
    sudo ifdown eth0 && sudo ifup eth0

#ellenőrzés, itt látnod kell az ip-címed stb.
    ifconfig -a

#Ha nem lenne nameserver (csak ip-t tudsz pingetni, betölteni böngészőbe (195.32...), de domaint nem (www.index.hu)):
    sudo gedit /etc/resolv.conf

#írd bele ezeket:
    nameserver 212.108.200.75
    nameserver 212.108.200.77

grafikus megoldás: rendszergazda, hálózat: eth0 eszközt dhcp-re állítod, ill. a DNS részbe berod a fenti szervercímeket.
  • theodred
    Sziasztok!

Én is segítséget kérnék!

Suse 9.1, 10.1 alatt nem bírom beállítani a kábelnetet.
    Ubuntu 7.10 alatt sem megy.

Ugyanazon a gépen, csak más wincsin fut XP, és azzal szépen megy.
    A hálókártya ugyanaz, tehát elvileg a kábelnetes motorola modem (LAN-osan használva) MAC figyelése sem lehet probléma...

Susenál tudom konfigurálni a tűzfalat, de nem segít.
    Ubuntunál még nem találtam meg a tűzfalbeállítást.

Valaki jártas a témában?
  • homeless
    Szájbarágós howto
  • Max7
    Sziasztok! Debian linuxon (console) hogy tudnék létrehozni egy usert úgy hogyha ssh-n belép akkor a home/sajátkönyvtár/-án kivül ne tudjon garázdálkodni (mc-vel se) és csak abban a mappában lévő programokat tudja futatni stb stb stb