LINUX

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

damn small linux
Angol, de nem nehéz lefordítani.

Sziasztok, szeretnék egy bootolós Linux-os pendrive-ot csinálni, de nem akar összejönni. Már több verziót próbáltam de nem müködött eggyik sem, az utolsó amit próbáltam az egy iso fáljban volt, Daemon toolsal megnyitottam az iso fájlt és mindent átmásoltam a pendrive-ra, az iso tartalma:
/boot/isolinux/boot.cat
boot.msg
f2
f3
german.kbd
isolinux.bin
isolinux.cfg
linux24
logo.16
minirt24.gz
/KNOPPIX/KNOPPIX
/lost+found/
index.html
mindent úgy ahogy volt átmásoltam a pendrivera, és megpróbáltam elindítani, de semmi, nem tudom a Linux meg a pendrive-nál hogy van megoldva a boot sector, lehet hogy nem elég csak így felmásolni, én nem értek hozzá, a BIOS-ba beállítottam hogy usb-rõl bootoljon, volt még egy opció, ahol azt lehetett állítani hogí az usb már meghajtókat cd, harddisk, floppy meg néhány másik ezközt emuláljon próbáltam mindet de semmi, próbáltam úgy is hogy az emulációt kikapcsoltam de semmi, vagy átugorja a pendrive-op és a hardról bootol, vagy leakad, ha valaki tudja mi lehet a gond, vagy van valami magyar nyelvü leirás, vagy esetleg tudtok egy olyan Linuxot ami egy 128-as pendrive-rõl megy, lehetõleg grafikus, és némi leirást hogy csináljam meg (ha nem elég csak felmásolni), kérlek akkor irjatok. Minden segítséget elõre köszönök.
üdv. Csaba

plz tud valaki gcc-t telepíteni fedorára? az angolból semmit nem értek...
addig mûxik hogy fordít, de az include fájlokat nem találja.

A közbeszerzés lényege, hogy közbe szerezzünk is valamit.

KOXX
Én arra gyanakszom, hogy valami bug-ba ütköztél bele. Esetleg próbáld meg más disztróval, vagy az ubuntu 7.04 live cd-t futtatva megszakítani a hálózati kapcsolatot.

oroy_
lehet van valami programod aminek kell a hálózat, és ha nincs gyakran próbálkozik csatlakozni

\"Once you go Mac. You\'ll never go back\"

oroy_
hmm, fordítva értelmeztem 😊

ivjoe
Mi???
A gépem akkor lassú, ha NINCS hálózaton. Ha hálózatra rákötöm gyors.
oroy_
egy hibas hálózati kártya is csinál ilyesmit ami a hálózatban van, vagy vírusos gép ami hülye csomagokat küld mindenfele, de akkor mindenkinek rosszul kellene mûködnie ott a hálózatban.

ivjoe
Semmi, a legnagyobb mértékben a Xorg használja a procit, 1%-kal. :C
Az elsõ két folyamat:

5043 root 15 0 161m 20m 9356 S 1 2.0 0:07.50 Xorg
1 root 15 0 2912 1844 524 S 0 0.2 0:01.37 init

Másik, h ha mûködés közben húzom ki az ethernet kábelt, ugyanúgy belassul, visszadugom, megint gyors. 😊

És kikapcsoláskor valamit parázik a network managerrel, ha nincs a kábel bedugva.
MerlinW
Nyomj egy top parancsot konzolban és nézd meg mi eszi a proci idõt. Ha megvan írd ide melyik process, oszt kitaláljuk a megoldást😊

[merlinw.org]

ivjoe
Hali!

A gépem állandóan netre van kötve, 10Mb/sec, egyetemi hálózat, ubuntum van, 7.04, mind a rendszer indulása, mind az alkalmazásoké/használatuk gyors. Ha viszont kihúzom a netet, reumás csigává válik az egész rendszer, a rendszer elindulása SOKKAL több idõt vesz igénybe, és még egy terminál elindítása is problémás ilyenkor, rengeteg idõbe telik a többi alkalmazás indítása úgyszintén.
Nem hasznalok sajnos gnome-ot, de gondoltam utnananezek a kerdesnek, hatha talalok valamit, viszont sehogy sem ugrik be, hogy mi a francot fordithattak sablon-nak (azaz mi az angol eredeti szo). A theme-et gondolom temanak forditjak, szoval ha meg tudod mondani hogy angolul hogy hivjak, akkor lehet hogy tudok segiteni 😊

HAli!

Gnome alatt az asztalon jobklikk és új menüre kattintva kiírja hogy nincs sablon beállítva, ilyen sablont hol tudok csinálni? vagy beállítani?

csabi

ikszdé XD

mumpic
Sziasztok, köszi mindenkinek mégegyszer a segítségeket, minden klappol fainul, grub is, linux is, windows is, meg minden mûködik. 😊

Amúgy elõször kicsit meglepõdtem a dd -n azt hittem lefagyott, de a top parancsal nézegettem hogy dolgozik az, csak nincs neki visszajelzése. Egy angol fórumon linkeltek valam sdd nevû dolgot, azzal, hogy elvileg az ad az állapotáról visszajelzést, kipróbáltam de nemigazán tapasztaltam a dd-hez képest változást. De végülis mindegy, lényeg hogy mûködik 😊.

2 csoportot nem tudsz 1-be tenni, azt tudod elerni, hogy a ket csoport egyenrangu legyen, megpedig ha midket csoportnak ugyanazon userek a tagjai. Ebben az esetben mind1, hogy melyik a csoport, ugyanazon emberekre vonatkozik. Peldaul a webuser (mint user, es nem mint group) belerakhatod az ftp csoportba, valamint az ftp user-t is belerakhatod a webuser group-ba.
A homeless altal emlitett paranccsal tudsz user-t hozzaadni csoporthoz. Belenezhetsz esetleg a /etc/group file-ba, hogy lasd kik a tagjaik a webuser es az ftp csoportoknak.
Megegyszer elolvasva a hozzaszolasod nem teljesen vilagos hogy a 2 csoportot egyenranguva akarod-e tenni, vagy csak annyi a lenyeg, hogy a webuser felhasznalo bekeruljon az ftp group-ba. Mert ez esetben csak egy parancsot kell kiadnod:
usermod -a -G ftp webuser

usermod -G ftpgroup user_name
A lényeg, hogy -G-vel tudsz secondary groupokat megadni. Akár többet is vesszõvel elválasztva.

Max7
Hogy tudom az ftpgroopot egy csoportba hozni a webuser group-al? :S mármint fordítva 😄 a lényeg hogy a webuser felhasználonak legyenek olyan jogai mint az ftp usernek 😊 huh ez egy kicsit kusza de ha nem kóser akkor leírom újra és addig megfogalmazom jobban 😄

Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]

MerlinW
Ha nem használod annyit, akkor dobj fel linuxra egy vmware-t. Én is úgy csinálom.

[merlinw.org]

MerlinW
"dd-vel bevallom nem fog mûködni a win."

Hehe, azt akartam írni, hogy "bevallom õszintén nem tudom, hogy mûködni fog-e a win." csak kapkodós volt😊

Ugyanakkor végiggondoltam és arra jutottam, hogy miért is ne mûködhetne. Csak utána köll nyomni egy fixmbr-t neki. 😊

[merlinw.org]

mumpic
A windows-t igazából nem nagyon használom, a suli miatt kell, amióta legutóbb feltettem még nem is nyúltam hozzá, de hát kell hogy legyen egy. Akkor azt hiszem az lesz, hogy a win-t szépen felinstallom, a partíciókat megcsinálom mellé, a többit meg valamelyik módszerrel átrángatom.

Ha valami eszetekbe jut még a dologról, akkor ne rejtsétek véka alá, issza az agyam az új infókat. 😊

cp-vel is jo, csak hasznald a -a (archive) opciojat (cp -a /mnt/regi/* /mnt/uj), az ugyanolyan jo, mintha a tar-os megoldast hasznalnad. Fontos ebben az esetben valoban, hogy Live CD-vel csinald, mert egyebkent olyan konyvtarak is fel vannak csatolva, amikre nincs szukseg, es gondot is okozhatnak. Talan valoban ez a megoldas lenne a legbiztonsagosabb.
A win-es particio nem tudom, hogy elni fog-e. A win elegge haklis arra, hogy ne valtozzon semmi korulotte. A win atrakasra egyebkent en a cp-t nem ajanlanam, arra inkabb a dd.

MerlinW
cp-vel nem jó, mert elvesznek a filejogosultságok, ezért van a tar-os modszer. dd-vel bevallom nem fog mûködni a win.

Mellesleg ha kezdõ linuxos vagy, és nem akarsz sokat tökölni ott a Symantec Ghost, simán át-ghostolhatod a particiót/vinyot egy másikra, pár kattintással.

[merlinw.org]

mumpic
Hm, ez a dd akkor végülis azt csinálja amit egy ismerõsöm javasolt csak kevesebb lépésbõl?

Õ azt mondta hogy egy livcd segítségével egy old meg egy new mappába mountoljam a régi és az új vinyó partícióit, majd simán cp-vel másoljam át az oldot a new-ba, és aztán jön a grub.

Másik, ezzel a megoldással, vagy a dd-vel a windows is fog mûködni?

Nem nem nem... ez nem jo otlet! Az egesz MBR-t nem szabad atmasolni, mert felulirja a HDD tipusat is, meg nehany dolgot. Nem egyszeru utana visszaallitani...
Ha csak a particios tablat akarja az ember atmasolni, azt lehet, csak kell offset-et is megadni. Most kisse faradt vagyok, kerestem kicsit a Google-n, de nem akadtam ra egybol.
Egyebkent ha letrehozol az uj vinyon ugyanakkora, vagy picit nagyobb particiokat, akkor dd-vel atrakhatod oket (es akkor nem kell az MBR-el szorakozni).
dd if=/regi/particio of=/uj/particio
Pl:
dd if=/dev/hda1 of=/dev/hdb1

mumpic
Köszi a gyors válaszokat!
Lélekben rá kell készülnöm a mûveletre :-). A gép Pesten van a koliban, a visszautazásig igyekszem még többet informálódni.

MerlinW
1 mentsd le az MBR-t (dd if=/dev/hda bs=512 count=1 of=./mbr.img)
2 mentsd le a rendszert rootként, tar-ral
3 másold az MBR-t az új HDD-re (dd if=./mbr.img bs=512 count=1 of=/dev/hda)
4 másold vissza a tartalmat a tar-ból
5 fixáld meg a bootloadered:

lilo - rootként elindítod

grub esetén rootként:
grub
find /boot/grub/stage1 - erre kapsz egy mehajtót, pl (hd0,5)
root (hd0,5)
setup (hd0)
quit

majd init 6 (azaz reboot)

[merlinw.org]

KOXX
Ilyet a dd paranccsal lehet csinálni, de a pontos használatáról nem sokat tudok, néz körül fórumokon, vagy használd ki a google-t hamar fogsz megoldást találni.

mumpic
Sziasztok!

A gépemben egy 20Gb-os vincseszteren van négy partíció, egy windowsos, egy ubuntu, egy /home, meg egy swap. Arra már nem maradt hely, hogy egy plusz partíción próbálgassak egyéb oprendszereket, de találtam itthon 40Gb-os vinyót. Milyen megoldást tudtok arra hogy a kisebbikrõl a nagyobbik vinyóra migráljam a partíciókat, úgy hogy a rendszerek mûködnek ott is?

Egy kis helyesbites. A ctrl+alt+backspace nem inditja ujra, csak leallitja az X-et. Viszont ha fut xdm/kdm/gdm, akkor az az X leallasa eseten ujrainditja azt.

KOXX
root-ként:
/etc/init.d/xdm stop
xdm lehet gdm vagy kdm, attól függ te mit használsz. A ctrl+alt+backspace az X-et újraindítja.

A ctrl+alt+backspace igazabol az X-et allitja le az ablakkezelo alatt. Persze ez is egy modszer az ablakkezelo leallitasara, csak nem tul finom 😊
Ha startx-szel inditottad az ablakkezelot, akkor elvileg a Log Out is szepen ki fog lepni es vissza fogod kapni a karakteres feluletet.

Kössz
már megvan

ctrl+alt+backspace

Sziasztok
Lenne egy amatõr kérdésem uhu linuxal kapcsolatban.

hogyan tudom leállítani a grafikus felületet hogy csak a karakteres fusson
az elindítás a startx nevü parancs
de a leállítás??????

elõre is köszi
ha esetleg valaki tud egy oldalt linux parancsokkal, az is jó
hali

zoliapu
Köszi megpróbálom majd telepíteni ezeket a csomagokat bluetooth -hoz.
DVD mpeg2 lejátszás is szépen megy minden féle lemezzel. Telepítettem azért a nvidia glx -et is kicsit számít azért. Az avi videóknál az mplayerben át kellet állítani európai unicode -ra a felirat megjelenítést és olvasható lesz. A CD/DVD írás-újraírás is csináltam mert a Xubuntu 7.04-n valahogy nem ment nálam.

Ha nem ismernél még: második nevem veszély, az első játék... Ambient Enjoy

Ubuntu alatt en meg csak Gnome-mal probaltam bluetooth-ot hasznalni. Ahhoz nagyjabol a kovetkezo csomagok kellettek: libbluetooth, bluez-utils, gnome-bluetooth (meg ezek fuggosegei). Ekkor Gnome alatt lesz egy progi, amivel engedelyezhetet a bluetooth file transfer-t. Amikor a telefon (vagy valami mas) kapcsolodni akar a gepedhez, akkor feljon egy ablak, ahol a kodot be tudod irni. Ezutan tetszoleges file-t tudsz (a Gnome sajat file kezelojebol) Send as... majd bluetooth-on kuldeni. Ha meg a telefon kuldi, akkor feljon egy ablak, amivel fogadod.
Azt hogy Xfce alatt van-e valami utility amivel egyszeruen tudod hasznalni a bluetooth-ot, azt nem tudom sajnos 😞

zoliapu
Felrkatam a Linux Mint 3.0 Xfce -t simán is ment miden, szaladagál ahogy köl ez egy Ubuntu támogató grafikus OP rendszer, alpaban semi extra új szín háttérkép (szerencsére).
Elsõre elég jó a szoftver felhozatal, és bõséges NTFS Tool NTFS ír/olvasás bekapcsolható, próbáltam DVDRIP minõségû avi videókat szépen lejátsza😊 DVD -ket nem néztem, bluetooth támogatást mivel lehet szóra bírni ebben, köszi.

Ha nem ismernél még: második nevem veszély, az első játék... Ambient Enjoy

Köszi a válaszokat

ikszdé XD

Köszi!
Mûködik, de az iptablesen belül megmaradtam a saját elképzelésemnél, mert csak így megy😊 Most húzok egy komolyabb tûzfalat, aztán meg jöhet a samba, meg az apache beállítás.
Mégegyszer köszi a segítséget!
by
nomen
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward - ip forwarding engedélyezése
iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE -iptables szabály

Sziasztok!

Kéne egy kis segítség:
Feldobtam a gépre az UHU Linux 2.0-t, egy darabig eléggé szimpatikus volt, de most épp a hajamat tépem. A gép feladata elsõdlegesen az lenne, hogy házon belül megossza a netet, de hiába alkalmaztam a debiannál jól bevált
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/4 -j MASQUERADE , majd az iptables -L -t nat (eth0 rá van dugva a netre, eth1 pedig bele a switch-be) parancsokat nem akar mûködni. Az ip_forward hiányára gyanakszom, de amint megváltoztatom a /etc/ppp/options file alapértelmezett lock tartalmát ip_forward=yes értékre, leszakad a netrõl.
Ha valaki esetleg tudja a megoldást, akkor pls segítsen.
Elõre is köszi!
by
nomen
Igen lehet. Epp nemreg hasznaltam. Persze mivel az eppen hasznalt particiot nem tudod bantani, erdemes letolteni a honlaprol a LiveCD-t. Masreszt pedig a LiveCD-n fent van minden csomag ahhoz hogy minel tobb fajlrendszer es funkcio tamogatva legyen.

mumpic
Hali, lehet a gparteddel úgy partícionálni mint a partition magickel, tehát hogy az adatok megmaradnak azon a partíción amit át akarok méretezni?

MerlinW

[merlinw.org]

Lehet, hogy a VLC PLayer tud ilyet.
http://blog.raphinou.com/2007/08/building-webcam-recorder-with-vlc-ion.html

linuxman: linuxman.freeblog.hu

sziasztok!

Van egy webkamerám, feltelepítettem tökéletesen mûködik amsn-el , az a kérdésem hogy létezik-e egy program amivel feltudok venni videót a kamera segítségével?, a cheese egy ilyen program de videót nem tud készíteni, vagyis tud csak nekem nem csinál, a webkamera egy logitech quickcam messenger!

köszi

ikszdé XD

mousee
Ugyanez a probléma. Install közbe lehal a rendszer... Áll, mint akinek nincs jobb dolga... Ötlet?

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

KOXX
Én egy régebbi Sony Vaio laptopra próbáltam felküzdeni, amiben szintén 64MB ram volt, szépen ment is a telepítés csökkentett memória módban, viszont 1 csomagnál órákra lehalt az egész és meg is szakítottam, de nem vagyok benne biztos, hogy a ram okozta...

Jaja az alternate iso kell, nekem 64MB rammal simán ment, de nem árt neki 128.

Ja, hát akkor így mondjátok!