-
"Én arra értettem, hogy olyanra bekonigurálni, hogy egérrel működjön"
Mint említettem, ha minden hardver működik, akkor nem kell feltétlenűl konzolt használnod.
A "programokat" csomagkezelőből (Ubuntuban a Synaptic van) tudod telepíteni, az alkalmazói programoknak grafikus felülete van, grafikus beállítófelületen tudod hangolni a progit.
A szerverprogramok (web-, levelező-, FTP-, fájl-, nyomtató-, torrent-, streaming-,...) már sokkal inkább konzoligényesebbek (de lehet használni közben a grafikus felületet is mint a Windows esetén).
"És ha problémám van akkor van egy kis közösség akiktől mindent megkérdezhetek, segítenek?"
Az informatikában van egy íratlan szabály: tanulj, tapasztalj, kísérletezz, próbálkozz, keress - és csak utána kérdezz.
Mert lehet hogy beleütközöl egy megoldhatatlannak tűnő problémába, de a problémák többsége némi utánajárással, próbálkozással, kereséssel megoldható - és nem kell feltétlenül fórumokon kérdezősködni.
"És ha ingyenesek akkor miért lehet az UHU oldaláról megvenni és letölteni is?"
Egyrészt vannak olyan fizetős disztribúciók, amiket az ingyenesből állítottak össze, de van hozzá terméktámogatás (tehát ha kérdésed van, akkor felhívod őket és tudnak segíteni). Ezt vállalati szférában igen hasznos (ha rendszergazda elakad, és a support gyorsan tud segíteni a problémán).
Másrészt nyomott CD-lemezt kaphatsz, ami tartósabb mint az írt; könyvet, szép dobozt kaphatsz mellé ami egy minőségi érzést nyújt.
Harmadrészt ezzel támogathatod a fejlesztőket.
"Az UHU nem jó? Mert ha lehet akkor már magyar legyen."
Az UHU-t kissé lassan fejlesztik, de attól még jó.
Az Ubuntu Linux is tud magyarul, bár nem magyarok az elsődleges fejlesztői.
"Miért a pingvin a Linux jelképe?"
Bővebben - a hivatalos Linux Pingvint Linus Torvalds (a Linux kernel kiötlője) választotta ki. Az eredeti ötlet Alan Cox-é (2000-ben lett a Red Hat fejlesztője) volt. A rajzot Larry Ewing készítette.
"Mi? Arról bebootolok és telepíteni sem kell?"
Lassabb lesz, nem lesz "olyan kényelmes", mint ha telepítettél volna, de használható, és nem kell partícionálással és hasonlókkal nyavalyogni.
"És akkor utána használhatom megint az XP-t?"
Telepített Linux után is használható az XP, csak különálló partícióra kell tenned a Linuxot. Ha meguntad, a Windows XP telepítőlemezével kitakaríthatod az MBR-t (és a bootmanagert).