LINUX

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

sziasztok!
újabb probléma.
felraktam a compiz fusion-t, és nem tudom mûködésre bírni:S
ati 9600 pro kártyám van, 3d gyorsítás nem mûködik, lehet ez a baj?:S
mi a megoldás? kérlek segítsetek😊
köszi

zvaragabor

Chaos Anno Domini

MerlinW
Én azt mondom, elsõ linuxod legyen 32bites. 64-esekkel lehet szopókázni.

Valamint,

- KDE szép, alapból milló felesleges programmal, sok helyet foglal, nagy erõforrásigénnyel, de tanulni, ismerkedni a programokkal jó.

- Gnome most már szép, letisztult, alapból csak a fontosabb programokkal

- Xfce puritán, gyors, kis helyfoglalással

Tehát tanulásra KDE okés (kubuntu), médiára gnome(ubuntu), munkára Xfce-et ajánlom(xubuntu).

[merlinw.org]

MerlinW
Kapcsold ki az automatikus idõszinkronizálást (ntp) és nem lesz vele gond. Azért lassú mert boot-oláskor csatlakozni akar. Ilyenkor Ctrl+C a tty1-en (ctrl+alt+1) és továbbmászik a boot.

Másik megoldás lehet, ha DHCP timeout-ot kisebbre veszed, de ez nem biztos hogy megoldja a problémát..

[merlinw.org]

Mike
aha, ok, akkor leszedem a kubuntu 64 bites AMD verziót

[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray

KOXX
http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
Szedd le a 7.10-es verziót, ha kell flash player meg javaplugin akkor x86-32-es procira.
Jó a kubuntu is, én azt is kipróbálnám a helyedben, aztán te magad eldöntöd, hogy melyik ablakkezelõ jön be jobban.

Ha akarsz izgomozgo/ragado/atlatszo/latvanyos ablakokat (azaz akarsz Compiz Fusion-t hasznalni) (pelda itt: katt), akkor mindenfelekepp az alap Ubuntu-t. Ha nem, akkor nezegess screenshotokat, es amelyik jobban tetszik.

Az, hogy ubuntu vagy kubuntu az csak ízlés kérdése. Az ubuntu gnome a kubuntu pedig kde ablakkezlõt használ. Nekem igazából egyikkel sincs semmi bajom. Van még a xubuntu ami xfce ablakkezelõt használ. Ez fogyasztja a legkevesebb erõforrást ezért gyengébb gépekre ezt ajánlott tenni.

Mike
köszi
és abból melyiket?
ahogy nézem van vagy 4 féle

En minden kezdonek Ubuntu-t ajanlok. Aztan meg amikor mar belejon az ember, kiprobal nehanyat es eldonti maganak.

Mike
Lassan csak fel kéne raknom otthon egy Linuxot, de ezer féle disztribució van, ötletem sincs melyiket válasszam a 64 bites verziók közül 😞
esetleg sorsoljak? 😊
ötletek?

köszi srácok már meg is oldottam😊
de még lehet fogok jelentkezni jó sok láma kérdéssel, elõre bocsi érte:S

ok köszi próbálkozok csak még egyenlõre így windows után eléggé kínai nekem itt minden😛
na mindegy majd csak beletanulok...

Nem OpenSUSE-t hasznalok, de szerintem is benne van a csomagok kozott az ntfs-3g. Ha azt felteszed, utana keresgelj kicsit a beallitasoknal, es allitsd arra a windowsos particio tipusat.
Hatha van itt valaki, aki OpenSUSE-t hasznal, es tud pontosabb lepeseket is leirni neked.

mumpic
keress rá az ntfs-3g re

sziasztok!
teljesen új vagyok linux téren, most gyalultam le az xp-t és gondoltam felrakom helyette az openSUSE 10.3-at!
meg is történt, namost van egy 130gigás partícióm, ami ntfs formátumú, windowsban azon voltak a filmek, zenék, és most is azon maradtak, illetve vannak a linux partíciók (swap stb)
namost az a gondom, hogy a 130gigást látja is (/windows/C), de viszont nem tudok róla se törölni, se ráírni, egyedül csak olvasni.
mit tehetek?😞
légyszi segítsetek és jó részletesen mert most barátkozok még csak a rendszerrel!
elõre is köszi!😊

Ez nem más mint hangzásjavítás wmp alatt! , azért köszi h utánnanéztél , majd megoldom valahogy, xmms-hez van rengetek kiegészítõje!, vagy wine-door tudja emulálni a windows media player 6ost

ikszdé XD

Hali, ugy latom nem sok embernek van ilyesmivel kapcsolatban tapasztalata. Nekem sincs, de mivel mar jo ideje senki sem valaszolt neked, gondoltam utana guglizok picit.
En 2 projectet talaltam ami talan segit (egyikbe sem melyedtem bele, ugyhogy lehet hogy nem jok neked, de legalabb kiindulasi alapnak jok lehetnek):
TraffAcct
BW-ACCT - ennek a honlapja eppen halott, de a forras elerheto.

mumpic
Meggugliztam, de nem találtam rá konkrét megoldást; az angol fórumokon a PulseAudio meg ubuntu studio nevû dolgokat emlegetik.

Amúgy ez mi? Spéci hangrendszer kell hozzá? /me <#lama>

Sziasztok! Windows alatt a windows media playerben van egy úgynevezett SRS WOW effekt, minden zenét ezzel a funkcióval hallgatok, mert ad rá basszust meg wow effektet, a kérdésem az lenne ubuntu alatt létezk valami ilyesmi? mert basszust tudok ráadni , de az nem olyan !

köszi

ikszdé XD

madi 9k
Sziasztok! Van egy Smoothwall 2.0 -s tûzfal,DHCP.. minden egyben. Szeretnék rá tenni egy olyan forgalom mérõt ami IPhez köti a forgalmat. Nem tudom van-e benne vagy megoldható-e. Ajánlanátok valami? köszönöm

http://www.madaraszautosiskola.hu

mumpic
Valamilyen partícionáló progival összébbhúzod az xp-s partíciót, és a linux telepítõben megadod a maradék üres helyet. Kezdésnek szerintem jó az ubuntu, nekem is az van, van neki livecd-je is, azon van partícionáló is, ha jól emlékszem.

sziasztok! olyan kérdésem lenne, hogyan tudnám azt megoldani, hogy xp mellet linux is legyen a gépen?
Nem futtatsz valami progit, ami rendkivuli szukseget erzi annak, hogy kommunikaljon valami lokalis gepekkel? Vagy mas gepekkel?
Mivel ha statikus IPd van, akkor attol hogy kihuzod, a progik nem jonnek ra, hogy nincs halozat, csak azt hiszik hogy ideiglenes halozati problema. Ezert jo megoldas az ifdown...

ivjoe
kiszedtem=kiröröltem arp -d 160.114.58.16
ivjoe
Kiszedtem, network manager-bõl ki is vettem a rossz DNS-t, de még mindig lassú, és még mindig küldi a rengeteg ARP csomagot.
Illetve ha statikus IP-d van, akkor gondolom a DNS-eket is te allitottad be. Szoval ha az IP nem jo, akkor szedd ki 😊

Mondom, hogy töröld ki...
arp -d 160.114.58.16

Ha már nem él az ip akkor nem fog visszaíródni, ha meg jó a cím akkor vissza fog. Nincs semmi vesztenivalód azzal, hogy kitörlöd.

ivjoe
Basszus, megvan a .16 az egyik DNS IP, de nem vgyok biztos benne, h jó, nem emlékszek fejbõl csak az egyik DNS-re, sõt valszeg a .16 már nem is mûködik, ilyenkor mi van?
Akkor csak simán töröld ki.
arp -d 160.114.58.16

ivjoe
nem a .16 nem én vagyok. :C
KOXX
Szerintem teljesen fölösleges vírusírtót linuxra pakolni, de ha nagyon ragaszkodsz hozzá akkor clamav.

madi 9k
sziasztok!

Debian linux alá milyen vírusírtót ajánlanátok?

köcce 😊

http://www.madaraszautosiskola.hu

Eszembe jutott valami:
a .16 ki? Csak nem te? Ha igen akkor nézd meg az eth0 mac címét, utána arp -d 160.114.58.16-al töröld ki az apr táblából a szar részt, utána pedig add hozzá kézzel a normális mac címmel:
arp -s 160.114.58.16

Ha így sem jó akkor tényleg nincs több ötletem.

Ennyi? Ilyen incomplete-et még nem láttam. Nincs ötletem. Szerintem az lesz a legjobb megoldás, hogy mindig lekapcsolod az interface-t.

ivjoe
arp -an
? (160.114.58.16) at <incomplete> on eth0
? (160.114.58.254) at 00:04:75:C2:25:E2 on eth0
Adj ki egy arp -an parancsot és nézzük meg mit mutat! Gondolom az arp cache-be bent maradnak a címek és ezért küldözget(próbál) broadcast üzeneteket. Szerintem egyszerûbb lekapcsolni mindig az interface-t, mint állandóan törölgetni az arp cache-t.

Probalj utanajarni hogy hogyan lehet detektalni, hogy van-e bedugva valami a halozati kartyadba (mert biztosan lehet), aztan valahogy azt is meg lehet csinalni, hogy olyankor lehuzza a halozatot (ifdown eth0). Nekem sajnos most nincs idom utanajarni ennek. Ha nagyon nem megy, akkor szolj aztan ha lesz kis idom, utananezek.

ivjoe
Rendeztem ARP csomagokra a csomaglistát és az összes ilyen alakú:

3 0.250699 3Com_c2:25:e2 Broadcast ARP Who has x.x.x.90? Tell x.x.x.254

A .90-es egy hálózatban lévõ gép, a .254, pedig az átjáró, rajta keresztül kapom a netet, DNS-t, stb.
Az a durva, hogy ezt rengeteg hálózatban lévõ gépre eljátsza, sõt egyre többször is, pl. a .90-es IP-t 6-szor kérdezte meg, míg arra a pár másodpercre ment a Wireshark capture. Van olyan IP, amire 15-ször csinálta, pedig kb 5mp-ig ment a teszt.

Tegnap feltettem a 7.10 test relase-t.de nem oldotta meg, az interface lekapcsolás viszont igen, ha lekapcsolom, gyors, legalábbis most úgy néz ki, csak jó lenne ha ezt automatizálni tudnám, ha nincs net lekapcsolja az interface-t. (Vagy roszabb esetben írok egy shell scriptet, ami fel/le kapcsolja az interface-t , ha megnyomok a panelen egy gombot.)

Igen, az arp csomagok arra valok, hogy megtudja egy progi egy adott IP-hez tartozo MAC cimet. Valamelyik program nagyon kivancsi erre, ugy tunik, csak nem egyszeru rajonni, hogy melyik. Esetleg abbol rajohetsz, hogy melyik IP-hez keresi a MAC cimet. Aztan elgondolkodsz, hogy az adott gephez mi kozod van.
Probalj ki esetleg valamit. Ha kihuzod a halozatot, kapcsold is le azt az interface-t (ubuntun ha jol tudom van ifup/ifdown parancs). Tehat ha kihuztad, akkor "sudo ifdown eth0", hatha rajon az ARP-okat kuldo progi, hogy nincs ertelme. Aztan ha visszadugtad, es netezni akarsz, akkor "sudo ifup eth0". Egy probat meger 😊
Bar ha ez segit, akkor is erdemes lenne rajonni hogy ki mit akar az ARP csomagokkal.

ivjoe
Abban a pillanatban, mikor kihúzom a kábelt, nem küld több csomagot, mikor visszadugom ismét küldi õket, viszont rengeteg ARP csomagot küld 300 ARP-t küld el, míg TCP-bõl és UDP-bõl 15-15 megy el, az arp tudtommal visszaadja egy gép fizikai (mac) címét, azt viszont nem tudom, hogy miért ilyen sok ARP csomagot küld.
Ha fix IP-d van, akkor meg erdekesebb a dolog, bar ez azt is jelentheti, hogy a rendszer azt hiszi, hogy van net, mert lat IP-t.
En megneznem hogy kihuzott halozati kabellel van-e barmilyen halozati forgalom. Ajanlom erre a wireshark nevu progit, hatha segit valamit.

ivjoe
És mûködik! Köszönöm szépen!
A DHCP-nek elvileg nem szabadna matatnia, fix ip-m van.
A hibernate-tel kapcsolatos billentyu problemad konnyen lehet hogy ugyanaz, mint ami a hp nx7400-as laptopoknal tapasztalt, itt van egy kis tarsalgas es megoldas a problemara ubuntu forum nx7400

A masik problemmadra nincs otletem. Ha csak bootolaskor jelentkezne, akkor lenne otletem, de igy nem igazan. Lehet hogy a dhcpc kinlodik folyamatosan, es ezert akad le. Regebben volt valami bug ezzel kapcsolatban, de annak mar tobb mint 1 eve (akkor hasznaltam Ubuntut), szoval nem hiszem hogy ugyanaz.
Esetleg probald ki a legujabb Ubuntu test release-t (ha nem elesben hasznalod a notebookod), lehet hogy a masik problemara is megoldas...

ivjoe
#2914???

Másik kérdés: IBM Thinkpad R60-as laptopom van ubuntuval, és ha beállítom, h fedél lecsukásakor menjen el aludni (Felfüggesztés), vagy ha megnyomom a gépen az alvás gombot, szépen elalszik, a standby led (holdacska) ki is gyullad, de ha felnyitom a tetejét, vagy ha gombbal akarom felébreszteni, akkor csipkerózsika módjára nem ébred fel, ehelyett szöveges képernyõt kapok, egyetlen villogó kurzorral, és a billentyûzetre sem reagál, term. prompt sincs. :CCC
Köszi köszi mindkettõtöknek, mûködik, hihetlen. Nem mondom meg hogy hány órát kínlódtam vele 😊

A közbeszerzés lényege, hogy közbe szerezzünk is valamit.

Torold ki a fileokat, amiket ftp-rol beszereztel, es tedd fel rendesen a gcc-t ugy ahogy homeless irja.
Nem erdemes gcc-t masolgatassal telepiteni, mert abbol csak gond lesz.

gcc telepítés: yum install gcc
De amúgy van gcc-d, minek akarod telepíteni? Vagy rosszul fordítottad le?

Elég sokmindent próbáltam és lehet pár dolgot összekevertem, leírom hol tartok.
A teljes parancs, amivel csinál valamit:
/usr/libexec/gcc/i386-redhat-linux/4.1.2/gcc -ansi -Wall -o a.out a.c
az a.c egy hello world program.

a hibalista erre:
-----------------------------------------------------------------------------
In file included from /usr/local/include/features.h:351,
from /usr/local/include/stdio.h:28,
from a.c:1:
/usr/local/include/gnu/stubs.h:7:27: error: gnu/stubs-32.h: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
In file included from a.c:1:
/usr/local/include/stdio.h:34:21: error: stddef.h: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
In file included from /usr/local/include/_G_config.h:44,
from /usr/local/include/libio.h:32,
from /usr/local/include/stdio.h:75,
/usr/local/include/gconv.h:72: error: expected declaration specifiers or ‘...’ before ‘size_t’
/usr/local/include/gconv.h:88: error: expected declaration specifiers or ‘...’ before ‘size_t’
/usr/local/include/gconv.h:97: error: expected declaration specifiers or ‘...’ before ‘size_t’
/usr/local/include/gconv.h:174: error: expected specifier-qualifier-list before ‘size_t’
In file included from /usr/local/include/stdio.h:75,
/usr/local/include/libio.h:53:21: error: stdarg.h: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
In file included from /usr/local/include/stdio.h:75,
/usr/local/include/libio.h:329: error: expected specifier-qualifier-list before ‘size_t’
------------------------------------------------------------------------------
...és így tovább még pár, de látom hogy nincs meg az összes file ami kellene és ami van az is hibásnak tûnik. Az /usr/local/include mappába ftp-rõl tettem be a fájlokat végsõ próbálkozásként, elõtte semmit sem csinált.

Próbáltam Anjutát és Kdevelopert feltenni, azokhoz is kell mûködõ gcc installkor. A Fedorát live cd-rõl tettem fel, ha esetleg ez lehet a gond. Elég kezdõ vagyok Linuxban, szóval lehet valami egyszerû dolgot rontottam el.

A közbeszerzés lényege, hogy közbe szerezzünk is valamit.

Ahhoz hogy segiteni tudjak kellene a pontos hibauzenet (copy-paste), a parancs amit kiadsz minden parameterevel egyutt, meg esetleg az a sor, ahol include-olsz.