4228
-
#3225 értem és köszönöm mindenkinek a választ! egy ismerősnek hoztam létre egy usert persze a többi mappát levédtem (csak rott fér hozzájuk) és ma vettem észre hogy egykét dolgot használ ami nekem gyanus volt :) -
KoS #3224 Meg annyit tenne'k hozza, hogy ha esetleg a user megiscsak rakott fel maganak valamit, azt normal esetben csak a sajat home konyvtaraba tudta tenni, tehat user torleskor (ha a home konyvtarat is torlod) azok is eltunnek. -
#3223 Alapértelmezésben csomagot csak root telepíthet, user nem.
Bizonyos források fordításához is általában root jogok kellenek, tehát a telepített programok közösek (a felhasználók és azok könyvtárainak jogai/csoportjai amik elszeparálják egymástól a felhasználókat és az alkalmazásokhoz tartozó konfigurációkat), és csak a root/admin tud tökölni velük. De ez megváltoztatható a jogok buherálásával. Azonban ez lényegtelen a kérdésed szempontjából.
userdel paranccsal törlöd a felhasználót, -r paraméterrel törli a home könyvtárát is. A már nem szükséges alkalmazásokat az arra jogosult (pl root) felhasználóval tudod kipucolni.
telepített csomagok listájának fájlba exportálása (rootként):
dpkg --get-selections | cut -f1 > file.txt
(redhat esetén man rpm)
- Amit csomagból telepítettél manuálisan azt dpkg -r, dpkg --purge paranccsal tudod eltávolítani (redhat esetén man rpm)
- Amit csomagból telepítettél csomagkezelővel azt apt-get --purge remove (redhat esetén man yum)
- Amit forrásból fordítottál, azt meg kézzel manuálisan tudod eltávolítani, az alkalmazás fordítási naplójának segítségével. -
#3222 ha eltávolítok egy felhasználót (debian linux) akkor az általa telepített programok is eltávolításra kerülnek? illetve hogy tudom megnézni hogy egy adott user mit telepített? -
#3221 Lövésem sincs, nem volt még ilyen problémám, de az alábbi bejegyzés leírja miért nem megoldható:)
Szöveg
"Access denied for user '1234567891234567'@'localhost' (using password: YES)"
Ezt meg azért írta ki, mert nem adtál meg jelszót.
(using password: YES) - a felhasználónévhez tartozik jelszó. A -p után írd azt is neki és beenged.
-
homeless #3220 csak tipp, de próbáld ki, hogy miután beállítottad a hosszát kiadsz egy FLUSH PRIVILEGES;-t. -
#3219 Ez engem is érdekelne mert az van olyan userem aki több adatbázist addolhat külön jelszóval és felhasználóval és nekik úgy tárolom hogy usernév +unix idő de ez néha 16 karakter fölé esik! ha van megoldásod free pls oszd meg nekem is majd! THX -
#3218 sziasztok. egy kérdésem lenne.
Mysql ben hogyan lehet megoldani hogy a mysql szerver maga elfogadjon 16 karakternél hosszabb felhasználó neveket?
Elméletileg ügye a beállításokat a "mysql" adatbázisban tárolja a mysql amiben be lehet állítani hogy char(16) ról char(32) re állítom át a felhasználó nevek hosszát. ezt az összes táblában át lehet állítani innentől a mysql letárolja a hosszabb mysql felhasználó neveket.
De ha be szeretnék lépni a mysqlbe > mysql -u 123456789123456789 -p vel akkor nem fogadja el a hiba pedig hogy > ERROR 1045 (28000): Access denied for user '1234567891234567'@'localhost' (using password: YES)
tehát hiába tudja letárólni nem dolgozik vele. erre van valami megoldás?
köszönöm. -
evenor #3217 Megnézheted a Transmission-t is, nálam nagy kedvenc. Az lesz benne a legújabb Ubuntu-ban is pl. -
#3216 A következő, áprilisban debütáló Ubuntu Hardy (v8.04) lesz egy nagy mérföldkő. Dapper (v6.06) óta az első verzió, amire 8 év supportot igérnek. Feisty-Gutsy közti fejlődés ill. a developer blogok alapján elégé rendben lesz az új verzió. Szeretni fogjuk:) -
#3215 Ott a pont. -
homeless #3214 Deluge-tól szerintem nincs jobb, én is azt használom. De ez csak ízlés kérdése:) kde-n van ktorrent, ami sokak szerint szintén nagyon jó, meg sokan az rtorrentre esküsznek, de ahoz nincs gui. -
arankamama #3213 1 évig volt fenn nekem ubuntu (most megint az van), csak mondom kipróbálom már a vistát , hát bizony az 1 giga ramból alapjáraton 600-at megeszik, ubuntun alapjáraton meg kb 200-250 megát eszik, szal maradok az ubuntunál!
Amugy elképesztő hogy mennyire gyors ütembe fejlődik a linux, mert ha 4évre visszatekintek még rengeteg howto meg stb alapján kellett beállítani a felbontást, videókártyát, most 2008-ban ott járunk hogy letöltöd az install cd-t és már live módban megy minden, legalábbra is nekem nem volt gondom semmi driverrel, de szerintem sokmindenkinek megy out of the box -módjára, remélem így fog fejlődni továbbra is!
Torrent kliens tudsz ajánlani? Deluge-t használom.
köszi és üdv -
#3212 Mint ahogy előttem leírták, ne várd, hogy úgy működjön mint a Windows, de azért egy próbát megér. Esetleg tedd fel win mellé, hogy pótolhasd a játékot stb. -
#3211 Megnyugodhatsz, ezzel a konfiggal szerintem még jó pár évig gondtalanul használhatod az Ubuntu-t. Haverom 1x512 rammal használta a Vista-t és nagyot lesett amikor látta, hogy Ubuntu alatt több alkalmazást is megnyitva nem evett meg többet 200MB-nál + minden folyékonyan ment. Azt mondom próbáld ki, jó kis rendszer, de ne várd, hogy tökéletes legyen. Szerintem simán jobb a Vista-nál. -
arankamama #3210 Sziasztok
1,86 ghz-es procim és 2x512 ddr2-es ramom van , szerintetek ez hány évig lesz elég arra hogy ubuntut toljak rá? Vistát felraktam és kicsit nagyot néztem amikor rájöttem milyen kevés a proci meg a memória, remélem linux alatt nem lesz ilyen drasztikus hardwarekövetelmény-változás.?
kösz -
#3209 ban -.- -
ziby #3208 Szerintem meg ez való neked:
http://href.hu/x/4mbo -
KoS #3207 Hat, ilyen igenyekkel szerintem valaszd a Vista-t :)
No de a viccet felreteve, ha te azt varod el egy Linux disztribuciotol hogy ugy nezzen ki, es ugy viselkedjen mint a Vista, akkor csak csalodni fogsz.
Miert valtanal Linuxra? Azert mert kivancsi vagy? Vagy nem akarsz kaloz op.rendszert?
Ha konnyen kezelheto Linux disztribuciot akarsz kiprobalni, akkor az Ubuntu-t ajanlanam (van 64 bites verzio is). A windozos jatekokkal kapcsolatban sajnos azt kell mondanom, hogy ugyan eleg sokat lehet futtatni az ingyenes wine-al vagy a fizetos Cadega-val (regebben WineX-nek hivtak), de ehhez eleg sokat kell veluk szorakozni valamint sok olyan jatek van, ami egyaltalan nem tamogatott. Ha meg esetleg a TDU-t FF-es kormannyal szeretned jatszani, akkor az sajna egyelore nem fog menni.
Szoval csak akkor probalkozz a Linux-szal ha hajlando vagy kompromisszumokra, es hajlando vagy uj dolgokat tanulni. Ebben az esetben viszont szeretettel varunk a kozossegben, es szivesen segitunk at a problemakon. -
#3206 Windows Vista, nagy, lassú, fos, de pont úgy néz ki, mint a Vista, támogatJa a win-es programok nagy részét, támogatJa a 64-bites procikat és a játékok is elindulnak rajta, ha van rettentően sok ramod, izmos cpu-d és méregdrága videokártyád. -.- -
#3205 Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy melyik operációs rendszert ajánljátok?
Lényeg, hogy gyors legyen, a grafikus felülete hasonló legyen, mint a Vistának, a kezelője is, és támogassa a Windowsos felhasználó programok nagy részét. Továbbá ha lehet, támogassa a 64 bites CPU-t. Esetleg még jó lenne, ha Windowsos játékprogramok elindulnának, gondolok a Test Drive: Unlimitedre, illetve a régebbi játékokra. -
#3204 jajdebéna vagyok :$
úgy néz ki erre vagyok ítélve, amint ide beírok egy kérdést egyből meglesz a megoldás.. :)
bocsi, nézzétek el nekem (ezt is) :) -
#3203 Köszi, kipróbáltam, el is indul, viszont ha váltok egy másik x-re, majd visszaváltok, akkor már nincs asztal, csak hibaüzenet. Csinált egy hosszú logot (nem kopizom be ide :)) de sajna ahhoz én süket vagyok, és nem értem. Google sem talált nekem olyasmit hogy milyen hibák szoktak adódni. :( -
#3202 2. 5leted jobban tetszik :) -
#3201 Csoportot nem tudsz összefésülni, felhasználót veheted fel több csoportba:
usermod -a -G csoport felhasználó
további howto
Másik megoldás, hogy az ftp szerver konfigjában az ftpuser csoportot átírod webuser-re. -
#3200 hogy tudom az ftp és a webuser csoportot egybe rakni? illetve hogy az ftp csportnak minden jogameglegyen mint a webuser csuportnak? :) -
#3199 Persze, akár 6-ot is futtathatsz egy időben.
startx -- :0 -bpp 24 (ez az alapértelmezett)
startx -- :1 -bpp 24
startx -- :2 -bpp 24
startx -- :3 -bpp 24
stb.. -
#3198 :)
Akkor, olyan megoldás létezik hogy pl ctrl+alt+f1 -gyel újra bejelentkezve elindítható mégegy grafikus felület? (asztal?) Mert akkor úgy is tudnék váltani hogy a fullscreen alkalmazást abban indítanám el.
Na, na, na, lehet így? Ugyeugyeugyeugye? :))) -
#3197 [nem használ fullscreen alkalmazásokat]
:) -
KoS #3196 hi, hat az eddigi ismereteim alapjan azt mondanam, hogy nem lehet fullscreen alkalmazasoknal visszavaltani alt+tab -al. Persze ez lehet ablakkezelo fuggo is. Olyan tapasztalatom viszont mar volt, hogy at tudtam valtani egy masik virtualis konzolra. Igazabol tul sokat me'g nem foglalkoztam a temaval, de mivel senki nem valaszolt, gondoltam legalabb ennyi tapasztalatot leirok :) -
#3195 hali, van arra mód hogy fullscreen alkalmazásoknál (pl játékok) vissza lehessen váltani akár alt+tab kombóval az asztalra?
-
chazz #3194 x11vnc-t felraktam azzal frankon muxik. Koszi szepen. -
fripeter #3193 Sziasztok!
Szkenner problémáim akadtak! Van egy Genius ColorPage Vivid 1200XE szkennerem. Annak már utánanéztem, hogy támogatja-e a rendszerem (Fedora 8), és IGEN!
A rendszer fel is ismerte, mert kiíta a névét amikor elindítottam a Kooka programot, de a következő hibaüzeneteket adta:
- Nem lehet megnyitni az eszközt 'gt68xx:libusb:003:003': Érvénytelen paraméter.
- An error occured while accessing device! The scan backend returned the following error: Invalid argumentum.
- No device found. Please ensure your device is properly plugged, on and configured.
Ha érti valaki, hogy mi lehet a probléma kérem segítsen! Köszi. -
#3192 - Router IP-jét beírva bejön az admin? Ha nem, akkor nincs hálózatod. Ez nettől független.
- SSID rendben van, ugyanaz mindkét oldalon?
- Workgroup/Munkacsoport stimmel?
- Routeren nincs hardveres azonosítás? (MAC address) => ifconfig -a
- IP címet tudsz pingetni? Router-ét, ill ha az válaszol:
(ping 217.20.131.2) - ez az index.hu IP-je. Ha jön válasz, akkor nameserver-t kell megadnod:
/etc/resolv.conf -ba:
nameserver 212.108.200.75
nameserver 212.108.200.77
-
kalimpa #3191 Wepet kikapcsolva sikerül a routerre kapcsolódni,azonban ezt követően az adatforgalom gyakorlatilag zéró. Még a routert sem tudom konfigurálni igy. -
#3190 Mindent jól állítottál be? WEP típusa (shared, open) stb?
Kapcsold ki a WEP-et, próbáld úgy. Ha majd müködik, visszakapcsolod. -
#3189 Ha a VNC-nek mindkét oldalon ugyanaz a verziója fut, mennie kellene. Én 4.1.1-et használom kliensen, szerveren, ott jó. Elvileg 4.1.2-nél is jónak kell lennie ha mindkét oldal verziója azonos.
Ha nem megy próbáld ki ezt -
chazz #3188 hali, Gnome-ot hasznalok Debian etch-en. Van benne libvncserver, amit vindoz alol erek el. Az a problemam vele, hogy nem tudom beallitani az ALTGR billentyu mukodeset. Helyileg a gepen sikerult beallitani, de tavolrol nem erzekeli. Illetve a vagolapot sem viszi at. 4.1.2 vnc viewer-t hasznalok. Tudna valaki segiteni? THX -
kalimpa #3187 Compiz-probléma megoldódott, bár fogalmam sincs, mit csináltam, de most működik. Viszont a wlan továbbra sem jó. Látja az elérhető hálózatokat, kapcsolódni is elkezd, de hitelesités ( a network manager szerint ip-konfigurálás közben) után visszadob a jelszóbekérő ablakba. WEP titkositás van beállitva. -
#3186 kösz, közben kikerültem a problémát
a beépített típusok között kerestem egy olyat aminek hasonló a felbontása