4228
-
#3465 sikerült elrendeznem a nvidia driverét :(
most 800*600 85Hz tól semmivel sem akar nagyobb felbontást engedélyezni...
Elősször felraktam az nvidia.com hivatalos honlapról leszedett drivert az FX sorozatosat mivel FX5700LE a grafikusom.
Ma próbáltam a megjelenésnél kipróbálni a többit de mondta hogy le kell töltsön glx drivert ami a 3d gyorsító tárhoz kell azt hiszem.
Örültem hogy elvégzi helyettem hajrá, de ekkor kezdődött a rémálom mert elrombolta a felbontást és egy érdekes hibát hozott, restart után belépésnél a billentyűzet nem magyar-querty lett hanem a sima így felcserélődött a z és y. Azt beállítottam később hogy ha már benn vagyok akkor működjön rendesen a bill, de belépésnél még meg van cserélve, szerintetek miért?
visszatérve a fontosabb driver problémára, mikor láttam hogy nem jó ez a csomag leszedtem, restart semmi nem javult. Próbáltam újra feltenni a letöltött drivert, nem ért valamit mintha pakolt volna fel de panaszkodott hogy már fenn van.
Próbáltam a glx-legacy hátha nekem már abba a csoportba tartozik a kártyám semmilyen eredménnyel. Próbáltam ezt a kódot, amit innen olvastam ki:
sudo apt-get install nvidia-glx nvidia-kernel-common nvidia-kernel-source
itt hagytam abba ez sem segített. persze a próbálkozások után mindég restart hogy változik-e valami.
az utolsó parancs kiadása után telepítette, ezt még nem töröltem, hátha még kell, épp érdekel mit mondtok, mert innen nem tudok merre tovább menni.
Neten nem találtam semmit.
Érdekelne a megoldás jó lenne visszaállítani az ubuntu instalálása utánni állapotot de csak nvidi driver terén mert már sok program és frissítést, beállítás van amiktől nem szabadulnék meg.
Vagy lehet van más megoldás is, sok szeretettel várom :) -
#3464 okés. csak így kicsit idegesítő a dolog mert ezt a rituálét minden újraindításkor, net kapcsolat szakadáskor végre kell hajtani:
root@slythug-desktop:/home/slythug# iwconfig ath0 essid "StereoNET3"
root@slythug-desktop:/home/slythug# ifconfig ath0 up
root@slythug-desktop:/home/slythug# pppoeconf
ás akkor ugye enter enter enter meg a felhasználó és jelszó megadása. -
#3463 Mindig "a terminál" a lényeg:) -
#3462 #3461
köszi majd próbálkozok vele.
egyébként sikerült beüzemelni a netet :)
az a régebbi leírásom mégis működött csak az elejét kihagytam és grafikusan választottam ki a hálózatot.
a pppoe terminálban állítottam be, nem látszik grafikusan hogy csináltam volna valamit, ez kicsit aggaszt.
nem fog ez a jövőben problémát okozni? miért nem látszik grafikusan? a terminál és a grafikus nem egy helyről kapja az adatokat? -
#3461 Helló.
Hasonló nyomtatóval (Canon Pixmia ip 4300) rendelkezem. A megoldás az, hogy régebbi nyomtató driverét állítod be hozzá ( talán bjc 5000 ?), és azzal működni fog szépen. A típus kiválasztása után rákérdez hogy egyszerű (default) vagy sima drivert akarsz feltenni. Az utóbbit érdemes választani, akkor van kétoldalas nyomtatásra, és egyéb finombeállításokra mód. -
#3460 Bocsi a tripláért de le kell írnom.
Sehogy sem tudom telepíteni a madwifit pedig a fentlévőt kézzel, csomag kezelővel is próbáltam kiölni, de errorozik.
Próbáltam egy régi 7 es vagy 6 os leírásommal megcsinálni és nagyon meglepődtem hogy egyáltalán nem sikerült.
Kérdeztem ubuntunál is úgy néz ki ők sem tudják.
Nincs ötletetek hol kaphatok választ? -
#3459 Net beállítása közbeni problémák:
Tudnivalók:
wifi net, PPoE kapcsolat, atheros chippes kártya.
Bemegyek látom van hálózat na kipróbálom csinálnám a PPPoE kapcsolatot de nincs a modemnél semmi, üres a legördülő lista. Ok ez várható volt idáig. Feltenném a madwifit de írja van már olyan modulok kérdezni mit csináljon vele mondom törölje. Végigfut. Ugyan úgy üres a lista, aztán mentem ignorera üres a lista nem találta meg a modemet. Aztán nézem mire kell még driver ott van piros pöttyel a videó kártya amire már van driver csak elsőséget élvez a net. És 2 a net kártyával kapcsolatosan zöld pipa. Remélem minden információt megadtam és érthető voltam ez igen csak meglepett. Régebben SuSet használtam egy kis ideig ott sikerült a net.
-
#3458 Ok akkor előbb a netet próbálom beállítani (ha tudom :) ) és onnan kipróbálom ezt is.
Számomra is érthetetlen miért nem készítenek a gyártók linuxra is szoftvert...
Szerintem a tv kártyám nem is fogom tudni használni :( A scanner majd elvállik de a tv kártya fontosabb lenne sajna valami gagyi cucc régebben nem találtam rá semmit. Most még nem kerestem de megteszem hátha változott a helyzet. -
#3457 Cannon support mindig gyér volt linux alatt, de nézd meg ezt -
#3456 Kérdésem:
Ubuntu 8.04 est használok és a Canon Pixma IP 3000 hez keresetem drivert:
http://www.linuxprinting.org/show_driver.cgi?driver=gutenprint&fromprinter=Canon-PIXMA_iP3000
ezt találtam. nem értem pontosan mi az LSB de látom az enyém 4 essel szerelt és itt a legújabb 3.2 es. Felrakjam vagy inkább várjak vele?
Nagyon kezdő linuxos vagyok örülök hogy egyáltalán telepíteni tudtam :) szal nem tudom hogy mennek a driver frissítések és a többi, majd próbálok utánna nézni googlen kezdő linux írásoknak hátha lesz valami érdekes magyarul is. -
#3455 nincs
http://www.ubuntu.com -
#3454 van a 8.04 es ubuntunak DVD változata? -
KoS #3453 Kis betukhoz:
Ehhez csak annyit tenne'k hozza, hogy eloszor a DPI-t (dot per inch) probald meg allitgatni (Advanced Font Rendering -> Resolution), felhuzni 100-ra, vagy akar 120-ra, es ha az nem segit, akkor probalkozz mas beallitasokkal. -
#3452 Azzal számolj, hogy Windows API-t (szerintem) nem fogsz tudni használni linuxon. IDE-nek ott az Eclipse, ill az említett mono (őt még nem használtam) -
#3451 C++ egyáltalán nem para, van hozzá minden amit szeretnél. (IDE, fordító, stb.)
C#? mono? -
#3450 Kis betükhöz:
Általános módszer:
gnome vezérlőpult segítségével
vagy írd terminálba: gconf-editor
ez a gnome "registry-je" csak beszédesebb. Desktop környékén megtalálod -
rumpeltszickin #3449 hello! a kozeljovoben terveztem ubuntu telepiteset, viszont a tanulmanyaim miatt szuksegem lenne egy programra amivel lehet programozni[c# nyelv kene de kesobb c++ is]. van ilyen linuxra? vistan a microsoft visual studiot hasznalok, nem tudom lenne e lehetoseg linux alol futtatni -
slepyjohny #3448 A 8.04-nél már elviéeg nem lesz ilyen gondod. Try it. Viszont,a kis betűre megoldás? :) -
#3447 Nekem az Ubuntunal az a problema jelentkezik 7.10-est hasznalom de nemtom mert dob le a halozat allandoan,nem tettem ra semmien drivert -
slepyjohny #3446 Sziasztok! Totálkezdőként - de azért mert már meguntam, hogy függök a Bill bácsitól - feltelepítettem az Ubuntu legújabb verzióját. Eddig teljesen jó, csak annyi problémám van, hogy marhára kicsik az alapbeállítások alatt a betűk, legfőképp firefoxban. hiába állítom a betűtípust nagyobbra, akkor meg minden eltolódik. A felbontás ok, szóval nemtom mitől van. Ha esetleg valakinek ez már előfordult és tudja rá a megoldást pls. segítsen. Még egy dolog. Olyan videolejátszó ami feliratot is beolvas tudtok ajánlani. Köszi előre is,
Zsolti -
#3445 DSL modem?
Linux alatt is pppoe kapcsolatot kell létesíteni ahogy win alatt is. (pppoeconf parancs)
Kapcsold ki a modemet 5-10 percre, hátha segít.
Ha kábelmodem, vagy DHCP-s router, akkor fel kell ismernie Ubuntunak a kapcsolatot.
Harmadik ötlet, tcp/ip beállításoknál próbálj megadni más DNS címet. -
#3444 Mint írtam, sok oldal nem jön be. Gugli se. Ubuntu.hu bejött, de ott nem találtam live részt, azt pedig nem tudtam, hogy mostmár együtt van a kettő, bár azt tudtam, hogy a live cd-ről telepíteni is lehet a rendszert. Közben leszedtem, de nem segített, nem találta a modemem. A problémám pedig fentáll, úgy is, hogy ujraraktam a rendszert 2x. Másik gépen hibátlanul megy a net, a netkapcsolatomon. Ezen a gépen mindkét hálókártyával vacakol. Valaki látott hasonlót? Mert lövésem sincs, mi lehet a gond! -
KoS #3443 Gondolom az zavarta meg, hogy regen volt kulon Live CD meg Install CD, ami most mar ugyanaz (2in1 :D) -
KoS #3442 Azert mert sok disztribucional a sima user shell-je nem keres a /sbin /usr/sbin konyvtarakban programok utan. Ha root-kent inditja a shell-t, akkor mar meg fogja talalni (szerintem). -
#3441 S az ubuntu.com -on a gigantikus töltsél le gomb?:)
töccsél le! -
#3440 Hali!
Kis segítség kellene!
Széthalt a netem, hol megnyit bizonyos oldalakat, hol nem, teljesen random módon. Szeretzném kideríteni, nem-e a rendszerem hibája. Ilyen esetre volt egy ubuntu-live cd-m, de eltünt. Ujra pedig nem igazán van kedvem húzni a rendszert, emiatt. Ha egy linket tudnátok dobni, ahonnan lekaphatok egyet, megköszönném. ubuntu.hu-n ugyanis nemtalálok live-cd-t.
Jó volna, ha kezelőfelülete grafikus volna, és felismerné a P35-ös chipsetet, realtek hálokártyával. Ha esetleg segít a választásban, C2D e6550, Gigabite P35-Ds3 alaplap, 2G ram, és egy Gainward 8800Gts van a gépben.
Előre is köszi! -
#3439 Biztos van neki, csak elhamarkodottan írt:)
Ha mégsincs, és interfaces sincs, akkor úgyis friss rendszerrel jön ide legközelebb, oszt akkor lesz neki:) -
#3438 De miaz, h nincs ifconfig? :o -
#3437 terminál megnyit: sudo mc
És utána mindent látni,írni fogsz. -
zummlencs #3436 Sziasztok.
ismét hozzátok fordulok segítségért
UHU linux-nál ifconfig parancsot kiadom azt írja nekem
bash: ifconfig: command not found
de ami érdekes még hogy az /etc/network könyvtár nem létezik, és nincs interfaces fájl sem
talán máshol kéne keresnem??????
/sbin könyvtárban találtam egy interfaces állományt de nem tudom megnyitni se, nem látom mi lehet benne
köszi -
#3435 Biosban nincs engedélyezve vmi Virus védelem? Az is okozhatja -
#3434 Grub-install(HD0) hiba annyit jelent, hogy valami oknál fogva nem tudja írni az MBR-t. Meg lehet próbálni javítani XP cd-ről bootolva, majd a telepítő töltésekor R bill lenyomásával recovery módba lépve a
fixboot, fixmbr parancsokkal.
Dos bootfloppy-ról fdisk /mbr paranccsal -
KoS #3433 Hmmm.... ez igy erdekes. Gondolom a 2 rossz telepites kozben mar volt kikapcsolva a gep (vagy ujrainditva)... csak azert mert elvileg mukodnie kellene igy, viszont ha nem inditottad ujra, akkor lehet hogy leszedte mar a csomagokat az elozo probalkozasnal, es azert nem ment most se...
SWAP particio meg jo ha van, de a 2.6-os kernel ota nincs sebessegkulonbseg akkor sem, ha fajl-ba csinalod a SWAP-ot. Viszont akkor nem fogsz tudni hibernalni. -
#3432 csere partíciót?
nem swappet?
pedig az jó ha van :) mivel a linux nem a többi adat mellé górja be a lapozófájlt mint a winfos, érdemes neki külön partíciót csinálni, memóriával arányos méretben.
a bootmanagerhez mit írtál be? a grubhoz? -
#3431 Na megpróbáltam kihúzott netkábellel feltelepíteni,de ugyanezt írta ki.Majd még holnap próbálkozok vmit.Köszi azért az eddigi segítséget. -
KoS #3430 Kicsit korbeneztem a problemad ugyeben, es ugy tunik eleg sok embernek van ugyanez a gondja. Ugy tunik hogy a problemat egy frissebb grub csomag okozza, amit a netrol szed le. Szoval a megoldas az, hogy a telepites idejere huzd ki a gepedbol a halozati kabelt es ugy telepitsd fel (igy nem fogja tudni leszedni a netrol a frissebb csomagokat). Miutan rendben befejezodott a telepites, visszadughatod a halozati kabelt. Miutan bebootolod a feltelepitett ubuntut, szolni fog, hogy vannak frisseb csomagok (jobbra fent lesz egy ikon erre), telepitsd majd oket. -
#3429 Ja és nekem az volt a furcsa,hogy nem engedte tovább a telepitést,hanem visszadobott a live környezetbe. -
#3428 (előre leszögezem,hogy ez lenne az első linux telepitésem)
Tehát van egy 30 és egy 120 gigás partició. A 30-ason volt az xp,de az leformáztam ext3-ra és a /-t választottam. A másikon vannak a személyes adataim. Megkérdezte h választok-e csereparticiót,de én nem választottam. Úgyhogy nagyon megköszönném,ha valaki segitene:) -
#3427 Nincs gond, csak a grubot külön fel kell telepítened.
Mit adtál meg neki, hova települjön ? Partícionálás volt? -
#3426 Szevasztok! Fel akartam telepiteni az Ubuntu 8.04-et, de telepités végefelé ezt a hibaüzenetet kaptam: "Grub-install(HD0) hibát adott (ez egy végzetes hiba)" és innen visszadobott a live rendszerbe. A gépen a következő: AMD athlon64 3000+,1GB ddr ram,160GB Samsung Sata2-es vinyó+200GB Samsung Sata2-es vinyó(de ez nem volt a gépben),ATI Radeon x850xt. Tud vki segiteni,hogy mi a baj? Ja és csereparticiót nem adtam meg neki,mert csak 2 partició van,és a másikon az adataim vannak. Előre is köszi a segitséget!
Üdv,Josh