LINUX

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

MerlinW
Ehh, kevertem az Ubi topikkal😊

Nemtom milyen disztród van, de mindegyikre van szájbarágós howto a linuxos oldalakon, wiki-n, hivatalos oldalakon, stb. Pontos infót sajna nemtok, nem használok csilivilit, ubuntuban meg van alapból. Nézz körül guglin disztro neve + compiz-fusion kulcsszavakkal.

[merlinw.org]

Nekem ilyen fül nincs.

Ezt csináltam: jobb klikk asztalon - munkaasztal beállitása..háttér. Itt nincs semmi ilyen.
MerlinW
Asztalon jobb klikk, "munkaasztal hátterének megváltoztatása", majd "vizuális effektek "fül.

[merlinw.org]

jó lenne ez a Compiz Fusion, csak picit túlbonyolitott😞 Meg szerintem hasznosság terén még mindig van mit behoznia a fluxboxhoz képest.
En nem hasznalom a Compiz Fusion-t, de elvileg ott ki tudod valasztani, hogy Metacity vagy Compiz legyen-e az ablakkezelod. Ha azt atkattintod Compiz-ra, akkor par masodpercen belul at kell hogy valtson (ezt pl. ugy lehet latni Ubuntunal, hogy az ablak mozgatasnal elkezd lo:tyo:gni 😊)
Ha atkattintod de visszaugrik mindig Metacity-re, akkor a graf kartyaddal vagy drivereddel van gond mert nincs 3D-d.

ValószÍnûleg nagyon béna vagyok, de egyszerûen nem tudok rájönni, hogy a Compiz Fusiont hogy kell elinditani. Az ikonja ott van az óra mellett, a settings managert tudom állitgatni, és ennyi. Valaki?
De át kell állítani pár felget, a make.conf-ba. És nem minden csomag szereti, legalábbis ezt olvastam fórumokon. De azért kérdezem, mert nem tudok rólla sokat😄
KOXX
Szerintem érdemes használni a prelinkelést, gyorsabban indulnak a programok. Azt viszont nem tudom ennek mi köze a fordításhoz. Egyszerûen fel kell telepíeni a prelink programot és lefuttatni. Nap szinten is futtatható automatikusan.

Helló! Régebben volt nagy téma a prelinkelés, van valakinek tapasztalata ebben? Megéri szórakozni vele? Sok csomagnál okoz fordítási hibát?
Smithie
Köszönöm!😊

"A vadállatban is van szánalom. De bennem nincs, hát nem vagyok vadállat." (Shakespeare: III. Richárd)

Hat ez egy kicsit tenyleg a 22-es csapdaja (drivert telepiteni kellene, ahhoz meg net kellene) 😊
Sajnos az Ndiswrapperrel torteno jobbra-balra konfiguralas nelkul nehezen hiszem hogy be tudod uzemelni, szoval sajnos bele kell vagnod. Egyebkent a telepitesen es probalkozason keresztul jobban meg fogod ismerni a rendszert (ezt biztataskent mondom).
Mi amugy a tipusa az usb-wifi adapterednek, hatha talalunk valami egyszerubb leirast?

Hát, az egész napom elment az olvasgatással, namost valóban látja a SUSE, de használni nem használja. Azt írják, valami Ndiswrapper kell hozzá, de ahogy a példában jobbra-balra konfigurálták, na az nekem magas. Ja meg töltsek le ezt, meg azt, de ez a gondom, hogy amíg nem tudom használni az adaptert, netezni sem tudok.
MerlinW
Olvasgass SUSE fórumokat, doksikat (google). Ubuntu felismeri automatikusan, elvileg SUSE-nak is fel kellene. Nézd meg az eszközöket, szerintem ott van az.

[merlinw.org]

MerlinW
Simán telepítesz XP-t egy másik particióra, majd ha megvan, UHU CD-rõl indítva a gépet újratelepíted a bootmanager-t (GRUB-ot vagy LILO-t).

[merlinw.org]

Smithie
Helló!Egy kicsi segitség kellene nekem,UHU alá szeretnék egy XP-t rakni,meg lehet oldani ugy hogy a meglévõ és jól müködõ UHU-t ne kelljen leszedni?Semmi kedvem megválni tõle.Thx a helpet!<#help>

"A vadállatban is van szánalom. De bennem nincs, hát nem vagyok vadállat." (Shakespeare: III. Richárd)

Üdv!

Bocs a valószinûleg idióta kérdésért, de szeretném megtudni, hogy egy usb-s wifi adaptert hogy tudok az openSUSE-vel felismertetni? Abszolúte kezdõ linuxos vagyok, annyit meg tudtam csinálni, hogy feltelepitettem, és most két oprendszer között tudok váltogatni, de linux alatt is szeretnék netezni. El tudná valaki egyszeûen magyarázni?
Ha felhasználó vagy akkor elõbb utóbb használsz egy komolyabb rendszert, ha meg hobbi akkor van elég idõd hogy használd😄
MerlinW

Egyik autóval jár mindenhova, másik a garázsban bütyköli rohadásig.

[merlinw.org]

De megéri néha a macerát.
mumpic
Rossz példa szerintem a legózás, a legózást például nem használja munkára meg ilyenek. A szobatársam is gentoot használ régóta, és ért is hozzá de már a töke kivan a sok macerával amit a gentoo jelent.

Szerintem tegyél egy gentoo-t. Ha már legalább egy rövid ideje használsz linuxot nem fog akadályt jelenteni hogy feltelepitsd. Én kb 1 hónap Debian használat tután váltottam. Az biztos hogyha kitartasz mellette akkor sokmindenrõl teljesebb kép alakul ki benned. Megéri szenvedni, ha szerettél anno legózni, nagyon fog tetszeni.
lck
Én önszántamból nem is akarok (.tar) tömörített állományokat telepíteni, de bizonyos programokat csak ebben a formában találtam meg! Vagy rossz helyen kerestem?! Tudtok olyan helyet, ahol megvannak a programoknak az .rpm csomagjai?
En se ajanlanam hogy tar.gz-bol telepits ha nem muszaj, inkabb rpm-bol, mert azt utana egyszeruen el is tudod tavolitani, meg minden fuggoseget megkovetel ahhoz hogy fel tudd tenni.
Persze ha uj dolgokat akarsz tapasztalni, akkor meg lehet probalni 😊 Ebben az esetben LCK leirta hogy mire szamitatsz, persze mindegyik program telepitese mas es mas lehet.

lck
Ezeket ki kell csomagolni és a benne lévõ readme leírása szerint kell eljárni. ( általában: configure, make, make install - parancsok ) Ez sokszor elég macerás, gyakran kell még más függõségeket is feltelepíteni. A csomagból való telepítés (.rpm) jóval egyszerûbb.
Sziasztok!
Én egy kezdõ linuxos vagyok! Nemrégóta használok linuxot, de nagyon tetszik.
Már több könyvet és cikket böngészgetem, de nem találtam választ arra a kérdésre, hogy hogyan lehet .tar, és .tar.gz programcsomagokat telepíteni. A .rpm csomagokat sikerült már telepíteni, de ezen töm9rített formában letöltött csomagokat nem!
Én jelenleg Fedora 8 rendszert használok! Ha tud valaki segíteni kérem tegye meg!
Üdv: Peter
Az 'nv'-nel a nyilt forrasu nvidia driverre gondolsz? Mert ha igen, akkor tedd fel a zart forrasu nvidia drivert (az nem 'nv' hanem 'nvidia'), es akkor lesz normalis 3D gyorsitasod. Ugy tudom tamogatja a 64 bitet is.

PíszLávJuniti
a compiz opengl-re épül, más feltételt nem tudok hozzá.
mondjuk nekem valódi gépen se tökéletes az nvidia drivere. lehet, valamit elcseszek, de nv driver nélkül, vesaval, kinfo toolban az openglre kattintva rögtön suxol, nv drivert felrakva, pedig kihal az x rögtön.. akkor megy csak, ha vesát visszaírom. esetleg az x64es verzió nem tökéletes?

\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler

A vírtuális gépek nem támogatnak 3d-t. A virtualbox hoz is 2d-s gyorsítás telepíthetõ xp-re. Volt valami project ami meg akarta volna oldani ezt. De sajnos abbamaradt😞
Ejj, pedig a virtual box-ot pont ismerem😊) De mi értelme van ha nem támogat 3d-t?

Dj Faustus
"Azért kérdeztem, hogy milyen virtuális gép, mert nem ismerek olyat amibe video memóriát lehetne állítani."
Virtualboxban lehet.

Milyen virtuális gép? Mondjuk tökmind1, mert 3d-t szinte biztos, hogy nem támogat. De ettõl függetlenül menni fog simán, csak az nem amihez 3d kell(pl compiz).
Azért kérdeztem, hogy milyen virtuális gép, mert nem ismerek olyat amibe video memóriát lehetne állítani.

finaltrekker
Hali!
Kerestem, de nem találtam a legújabb linux (az a 3D-s) rendszer követelményeit. Most töltöm és virtuális gépre próbálom majd telepíteni.
(1 Gb memóriát, 128 Mb videó memóriát és 15 Gb tárhelyet adtam neki, intel dual core processzor mellé) Ezzel mûködõ képes lesz? Csak mert még sosem használtam más op. rendszert windowson kívül.

www..KALOZOK.com

MerlinW
Két gyors DNS:
nameserver 212.108.200.75
nameserver 212.108.200.77

A többit töröld ki.

[merlinw.org]

Nehez kerdes ez a problema.
En a leiras alapjan DNS problemara gyanakodnek (lassan oldja fel a neveket). Nezd meg, hogy milyen IP cimek vannak a /etc/resolv.conf file-odban, es hogy windoze alatt is ezek-e a DNS szerverek.
Nem lehetseges, hogy kezzel allitottal be DNS szervereket, es az uj router ota masokat kellene hasznalni?

Helló mindenki
ismét hozzátok fordukok segítségért

valamiért nagyon lassú a net-em linux alatt. (UHU linux)firefox.

amit tapasztalok, érdekes: elindítom a firefoxot és sokáig tart amíg betölt egy honlapot(kb 20-30másodpercig) nem válaszol azután hírtelen betölt mindent. Ez az idõ pont a google-nál ennyi, windows alatt ez kb 2 másodperc.
a lényeg hogy minden egyes betöltésnél ez történik. sokat vár majd hírtelen megjelenik minden.
biztos valami beállítási probléma lehet, de nem tudom már mit lehetne vele kezdeni....

azóta már egy másik hálókártyával is kipróbáltam de ugyanaz..
ja azóta csinálja ezt amióta a routeremet lecseréltem, lehet hogy ott lehet a gond...
de kérdés: mi köze lehet a routernek az op-rendszerhez????? na mindegy

elõre is köszi

Max7
ott van a fájl felül is tudom írni szal nem jogosultsági problémák vannak 😄 ami érdekes hogy másik serveren látom a .htaccess fájlokat bár ott nem debian van hanem freebsd 😊

letöltöttem egy újabb totalcommandert és mostmár látom ha bekapcsolom hogy rejtett fájl látszik ftpn :S valami bug lehetett a másik totalban :S

Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]

Probald ki, hogy belepsz egy sima ftp klienssel, es megprobalod letolteni (get .htaccess) a megfelelo konyvtarban. Szerintem nincs semmi ertelme annak, hogy ne lehessen latni...

Max7
ott 😊 ami még érdekes hogyha ki be kapcsolom ezt az ftp rejtett fájl látszik dolgot attól még a .ftpquota fájlt látom még ha tökön szúrom magam akkor is 😊

Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]

Hogy állítottad be total commanderbe? Hálózat/Ftp rejtett file látszik

Amúgy érdekes, hogy az összes rejtett file látszik csak a .htaccess nem.

Max7
kliens be van álítva máshol nincs gond a .htacces fájlokkal :S amúgy meg a .ftpquota fájlt meg látom 😄

de htaccess elol nem veheti ki a .-ot. Ezt amúgy szinte 100%, hogy a klienen kell állítani.

KOXX
Ha jól tudom linux alatt a fájlok/mappák akkor lesznek rejtettek, a "." szerepel e nevük elõtt.

Max7
mc-ben látom tökéletesen tudom modosítani törölni viszont ha ftp-vel felépek akkor nem :S elvileg felülirni felül tudom de törölni nem mivel nem látom illetve modosítani sem tudom mert ahoz szintén látnom kéne :S

adtak tanácsot hogy próbáljam meg beálítani totalcommanderben hogy látszodjon a rejtett fájl de ez nem oldotta meg a problémát :S (egyik linuxos kolega adta a tanácsot egy másik topikban)

Ezt nem teljesen ertem. A listazas nem mutatja? Az ls -al sem?
Nem tudod letolteni a "get .htaccess" paranccsal?

Max7
hogy tudnám beálítani debian linux alatt hogy a .htaccess fájlok ne legyenek rejtettek a pureftpd-nek? :S

rtorrentet ajánlom neked. Talán a legkönnyebben használható kliens.Ha screen-t is fel teszel még mellé akkor még jobb😄
Javas dolgok választása nem túl szerencsés linuxon. Viszont a rtorrent c++ ban íródott.
MerlinW
ubuntuban írtam, de képzavarod van😊 Beryl xgl felület, meta az alap gnome theme, emerald meg az ablakdesigner😊 Tehát vagy meta, vagy compiz. Compizhoz használandó az emerald keret manager. amit a megjelenetíséek menüben tudsz konfigurálni. (beryl és compiz egyesültek - compiz fusion néven)

[merlinw.org]

Smithie
Thx megvan,müxik!😊))))

félreértettél, régebben beryl alatt kilehetett választani hogy mi legyen a dekorátor : metacity,compiz..stb Erre gondolok, van erre program?

ikszdé XD