4228
  • PíszLávJuniti
    Virtuális gépre felmászott az ISO, nem értem az egészet.

A grafikus hálózati beállításoknál (kde), hogy lehet vele megértettni, hogy a hálókártyákat bekonfigoltam bridge-be?
  • MerlinW
    Elvileg ha jó az ISO bootolhatónak kell lennie írás után. Nem kell semmit beállítani.
  • Aquli
    Ubuntu Linuxszal a következő problémám van. A monitor (CRT) folyamatosan magas hangon sípol, de a képe jó (igaz egy kicsit kalibrálni kellett, pedig windowsban jól be volt kalibrálva). A felbontása és a frissítése (1024x768, 85Hz) ugyanaz, mint Windowsban, ahol nem sípol. Ha magasabb felbontásra kapcsolok, akkor szintén abba hagyja a sípolást. Jól ismerte fel a linux a monitoromat és a videókártyámat is, de azért próbáltam vele újrafelismertetni, de nem változtatott semmit. Mi lehet a gond?
  • PíszLávJuniti
    Érdekes dolgot tapasztaltam..
    Fedora alól szerettem volna kiírni a 7.10 es kubuntu telepítőjét. Az ISO-t látszólag ki is írtam K3B-vel. írás ISO képfájlból, látszólag sikeres írás. A CDről nem akar bebootolni.
    Mit kell a K3B ben állítani, hogy bootolható lemezt írjon?? Azt hittem, hogy ha képfájlból írok, akkor abban alapból benne van...
  • macselek #3301
    jaja:) A prism drivert meg szimplán nem találtam meg:)
  • KoS
    Ennek orulok :)
    Bar en ugy olvastam, hogy a prism driverrel is mennie kellene a v3-asnak, dehat ha ndiswrapperrel sikerul beinditani, akkor hasznald ugy. A lenyeg hogy menjen :)
  • Zs0lt1
    ez király, köszi szépen!
  • macselek #3298
    Nagyon úgy néz ki, hogy ez alapján a leírás alapján sikerült megcsinálni, de nem akarom elhamarkodni mint múltkor. :) Köszi nektek
  • MerlinW
    Audacious
    Csomagkezelőből telepítheted.

A jobb oldali:
  • Zs0lt1
    hali! tudtok vmi frankó winamp-hoz hasonló mp3 lejátszó progit linuxra?
    Kubuntu 7.10-em van.

Köszi!
  • macselek #3295
    Hátmost hogy így utánanéztem, valószínüleg ez v3-as. Ezt a drivert hol találom meg? Prism54 honlapján nem igazán tudtam kiigazodni:(
  • MerlinW
    vagy smbmount samba-val.
  • homeless
    vannak programok amivel mountolhatsz ftp-t, de a sima mount paranccsal nem fog menni.
    Ezt próbáld ki:
    curlftpfs
  • zummlencs
    sziasztok.
    volna egy kérdésem.

szeretnék egy távoli ftp könyvtárat mountolni a meghajtóim közé.
    mount /ipcím /mnt/ftp
    ez így helyes?

csakhogy "speciális eszköz nem létezik" hibaüzit kapom, pedig ott nincs semmi gubanc
    lehet egyáltalán ilyet csinálni?
    köszi
  • macselek #3291
    tudtommal nekem v1es van. Ilyenkor mi a teendő?
  • KoS
    A kerdes az, hogy Netgear wg511 v2 (Marvell) vagy v3 (Prism) kartyad van-e.
    Az elobbi esetben telepitened kell az ndiswrapper csomagot, majd a windowsos drivert fel kell tenned. Utobbi esetben van open source driver hozza (prism), ez esetben nincs szukseged az ndiswrapper csomagra.
    Itt olvasgathatsz kicsit errol: ubuntu forum a netgear kartya beuzemeleserol
  • macselek #3289
    Erre már nem igazán emlékszem, de azt hiszem liveCDnél be volt dugva, és akkor a telepítésnél is, mert az közvetlen azután történt. Ha utánanézel, akkor azt nagyon szépen köszönöm.:)
  • KoS
    Hat ha a LiveCD-vel tudtad hasznalni, akkor 100% hogy be lehet allitani.
    Sajnos en me'g nem szorakoztam PCMCIA kartyakkal, ezert ilyen teren nincs tapasztalatom. Az fordult me'g meg a fejemben, hogy vajon amikor a LiveCD-t bootoltad, akkor be volt dugva a kartya? Vagy csak utana dugtad be? Es amikor telepitetted a rendszert? Csak azert kerdem, mert telepiteskor elvileg detektal mindent, es persze utolag is be lehet mindent allitani csak lehet hogy amugy konnyebb lenne.
    Kozben ha lesz idom, kicsit me'g utananezek ennek...
  • macselek #3287
    Á télleg:D Viszont nincs itt PCMCIA :( Pedig fel van telepítve amit mondtatok. (bocsi hogy ennyit idegellek titeket ezzel, csak szeretném ha működne:()
  • MerlinW
    Olyan nincs:) lspci (LSPCI)
  • macselek #3285
    Azt írja parancs nem található.
  • KoS
    Nem ispci, hanem lspci, es a PCI eszkozoket listazza ki (azaz a hardver elemeket, kontrollereket, stb.). Indits egy Terminal-t, es ott ird be hogy lspci.
  • Sera26
    Köszönöm mindenkinek a sok információt. Sajnos,csak most tudtam olvasni a válaszokat.
    Hamarosan nekifekszek...
  • macselek #3282
    Mi az az ispci?:D
  • MerlinW
    - pcmcia-cs csomag fent van?
    - lspci kilistázza a kártyát?

Ha nem, akkor /boot/grub/menu.lst -be írd be a következő sorokat:

pci=noacpi
    acpi=force

• macselek #3280
    Nincs a zárt meghajtós dologban és nem is működik. Ha rákattintoka hálozati ikonra, nincs ott wireless networks. Még a lámpák sem vlágítanak rajta. Amúgy ez egy PCMCIA-os kártya, nem lehet hogy a csatlakozóval nem tud mit kezdeni az ubuntu?:S
  • KoS
    Szoval most megneztem egy Ubuntus gepet.
    Inditsd el a System->Administration->Restricted Drivers Manager progit, es nezd meg, hogy ott mit latsz. Altalaban a grafikus kartya van ott, illetve egyeb hardverek, amikhez nincs open source driver. Ha itt latod a wireless kartyadat is, akkor engedelyezd. Amennyiben nincs itt a wireless kartyad, akkor elvileg mukodnie kellene.
    Ez esetben mit latsz fent jobbra ha rakattintasz a halozati ikonra? A Wired network alatt van Wireless Networks szoveg is?
  • KoS
    Mivel en nem Ubuntu-t hasznalok, ezert most hirtelen nem tudok screenshot-ot mutatni.
    Holnap majd eloveszek egy Ubuntu-s notebookot, es megnezem.
  • KOXX
    Lehet, hogy elég lenne egy picit beletúrni az xorg.conf-ba és utána már klikkelgetéssel telepíthetné a Catalyst drivert. Ha a live cd-n rendben volt neki a video, akkor szinte biztos, hogy telepítés után más beállításokkal indult az X. A szabad forrású ati driverrel is mennie kéne, legrosszabb esetben vesa-val és utána kézzel telepíthető a gyári driver.

Sera26: Nem vagyok Suse felhasználó, de leírom én mit tennék.
    Amikor a fekete képernyőt kapod, nyomj ctrl+alt+F2-t. Meg kell jelennie a parancssori kimenetnek, ahol bejelentkezel, majd a következő parancsot beírod:
    sudo nano /etc/X11/xorg.conf
    Ezzel egy szövegszerkesztő megnyitja az xorg.conf fájlt. Ellenőrizd, hogy a felbontások megfelelően vannak-e megadva, vagy a képfrekvencia. Nézd meg a Section "Device" résznél, hogy a driver mellett mi áll (ati lenne a helyes). Ha úgy tűnik minden rendben, a driver-nek a meglévő helyet vesa-t írj be. Ctrl+x kombóval elmentheted a módosításokat.
    A következő parancsal újraindítható a grafikus felület:
    sudo /etc/init.d/gdm restart
    Gdm helyett lehet xdm vagy kdm is.

Ha valamit nem így kéne javítsatok!
  • MerlinW
    Itt a leírás

Ill ezen az oldalon sokmindenre választ kapsz. Ahogy KOS írta yum a csomagkezelője a redhatnak, de GNOME-ban van grafikus csomagkezelő (meg nem mondom a nevét, de megtalálod a beállítások menükben)

konzolban:
    .rpm kiterjesztésüek a csomagok, amiket maunálisan letöltve
    rpm -ihv csomagvév.rpm paranccsal telepíthetsz
    vagy online:
    yum update
    yum install csomag neve
    (remove az eltávolítás, de "man rpm" ill "man yum" parancsokkal megnézheted a kapcsolókat)
    a többit meg itt olvashatod
  • macselek #3275
    Ubuntut használok igen, de nem tudom melyik ikonra gondolsz:S Tudsz screenshotot adni vagy ilyesmit?
  • Sera26
    Hú,már ez is óriási segítség volt.
    Most kezdek ismerkedni az egész Linux világgal,így próbálok utánanézni mindennek, kiindulásnak ez is bőven elég.
    Nagyon köszönöm!
  • KoS
    Fog mukodni, csak fel kell tenni az ati catalyst drivert. Mivel nem indul el a grafikus feluleted, ezert grafikus telepito progival valszeg nem fog menni, ugyhogy parancssorbol kellene a yum(?) paranccsal. Mivel nem hasznalok Suse-t, sajna nem tudom pontosan melyik csomagot kell.
    Ha nem lesz itt senki, aki SuSE-t hasznal, akkor lehet hogy utananezek en hogy vajon melyiket kell.
  • KoS
    Melyik disztribuciot hasznalod? Ha Ubuntu, akkor fent jobbra kellene egy ikonnak lenni (egy PCI kartya szeruseg az ikon) amennyiben restricted csomag telepitese szukseges ahhoz hogy mukodjon, es elvileg onnan tudod telepiteni ami szukseges az ilyen eszkozokhoz.
    Ez persze csak egy tipp, de ha a Live CD-n mukodott, akkor be lehet allitani egesz biztosan.
  • Sera26
    SZiasztok!

Tegnap láttam először Linux-ot,amit LiveCd-ről indítottam. Rögtön beleszerettem, gondoltam ez kell nekem. Suse 10.3 egyébként, ma fel is telepítettem a laptomomra.Telepítés gond nélkül végigment, azonban az első indításkor fekete képernyő és az egérkurzor helyén egy színes négyzet. A bejelentkező hang megvan,de kép semmi.
    A laptopomon típusa: ACER 3103,ATI X1100 videókarival. Lehet hogy ezzel a videókártyával sosem fog működni? A LiveCD miért ment akkor gond nélkül?
  • KOXX
    Egyszerűen csak külön partícióra telepíted és kész, a rendszertöltőben benne lesz mind2 rendszer.
    Pl:
    sda1, 40GB, ext3 fájlrendszer, csatolási pont: /, ide kerül az egyik rendszer
    sda2, 40GB, ext3 fájlrendszer, csatolási pont: /, ide a másik
    sda3, 512MB, swap (virtuális memória)
  • evenor
    Az alábbi kérdésem lenne:
    Milyen módon lehet feltelepíteni 2 vagy akár több (de most maradjunk a 2-nél) disztrót egymás mellé. 1 db 80 GB-os HDD-m van. Egyáltalán érdemes, vagy milyen nehézségei vannak a dolognak?
  • macselek #3268
    Sziasztok! Van nekem egy Netgear Wg511es kártyám, amiről netezni szoktam.
    A problémám a következő: tegnap elindítottam a live cd-t, hogy megnézzem működnének-e a hardvereim linux alatt. Minden működött, még a kártya is. Én naív meg ebből úgy gondoltam, hogy akkor majd ha telepítem is működni fog. Hát nem így történt. Egyáltalán nem látja és nem igazán tudom, hogy hogy tudnám ezt megoldani:S A többi dolog működik amúgy. Abszolút kezdő vagyok linux téren. Ha valaki tudna segíteni, annak nagyon hálás lennék:) üdv
  • PíszLávJuniti
    így sem megy sajnos...
  • Dj Faustus #3266
    Tényleg, ha már it tartunk használ valaki multifunkciós (nyomtató+szkenner) készüléket Debian alatt?
    Nekünk egy Samsung SCX-4200-assal akadt gondunk.

Debian 4.0 r2 alap kernellel egy Pentium III kategóriájú gépen, csomagból telepített Samba + CUPS + Sane + Hylafax (ez utóbbi faxszerverhez kell, amit egy külső modemmel sikerült beüzemelni) + Pure-ftpd + a Samsung hivatalos weboldaláról származó driver.
    Nyomtatni még tudunk vele (mind Linuxból lp-vel, mind Windowsból Samba-n keresztűl); de scannelni nem.

A sane-find-scanner az alábbit mondja:
    found USB scanner (vendor=0x04e8 [Samsung], product=0x341b [SCX-4200 Series]) at libusb:001:003

Viszont a scanimage -L az alábbit:
    No scanners were identified. If you were expecting something different,
    check that the scanner is plugged in, turned on and detected by the
    sane-find-scanner tool (if appropriate). Please read the documentation
    which came with this software (README, FAQ, manpages).

Más gépen egy HP Scanjet 4370-et pikk-pakk felraktam Debian alá.
    Valakinek ötlet, tapasztalat?