4228
-
#3345 #3342 laptopra ment -
#3344 "4GB (2*2GB) DDR2 memória, mely 4 GB-ig bővíthető" ??
(vagymost csak én nem értem? ) -
#3343 Annyi, hogy a felét sem fogja kihasználni. Ami nem baj, mert kevesebbet fogyaszt, csak kérdés hogy megéri-e ilyen teljesítményű laptopot venni ennyi pénzért?
Én laptopellenes vagyok, így szubjektív vagyok, de elgondolkodtató:)
(400k egy világító dobozért pár gombbal... röhejes:)) -
arankamama #3342 Ezen a konfigon lenne bármi gon az Ubuntuval ? tesztelni nemtudom mert vidéken élek, -
Dimitri #3341 Csodás :)
Köszönök mindent, végre sikerült.
Nah ma is tanultam sokmindent :) -
#3340 mire megnéztem a füzetemben hol van a source lista addigra megelőztél :) -
#3339 apt-get source listában #-el kommentezd ki a cd-re vonatkozó részt és mindig online töltsd le a legfrisebb csomagokat!
debiannál /etc/apt/source.list -
#3338 Ha van neted, /etc/apt/sources.list fileból vedd ki a CD-re utaló sorokat. -
Dimitri #3337 Nem tom mi lehet a gond, de ha ezt a parancsot kiadom, kéri a cd-t berakom neki hagy örüljön mire elekzd dolgozni de végül hibával leáll :
Sikertelen letöltés: cdrom:[Ubuntu 7.10 _Gutsy Gibbon_ - Release i386 (20071016)]/pool/main/g/gcc-4.1/libstdc++6-4.1-dev_4.1.2-16ubuntu2_i386.deb Hash Sum mismatch
Sikertelen letöltés: cdrom:[Ubuntu 7.10 _Gutsy Gibbon_ - Release i386 (20071016)]/pool/main/g/gcc-4.1/g++-4.1_4.1.2-16ubuntu2_i386.deb Hash Sum mismatch
Sikertelen letöltés: cdrom:[Ubuntu 7.10 _Gutsy Gibbon_ - Release i386 (20071016)]/pool/main/d/dpkg/dpkg-dev_1.14.5ubuntu16_all.deb Hash Sum mismatch
E: Nem lehet letölteni néhány archívumot.
Próbáld ki az apt-get update -et vagy a --fix-missing -et.
/lassan jól teleszemetelem a topicot a bénáskodásommal...
-
homeless #3336 apt-get install build-essential -
#3335 Jujj valóban, az kimaradt:) -
#3334 Tegyél fel egy g++-t is. -
Dimitri #3333 Ezek mind fent vannak ás ha le akarom fordítani ezeket a hibákat kapom még mindig :
f61b.c:1:19: error: stdio.h: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
f61b.c:2:23: error: sys/types.h: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
f61b.c:3:20: error: unistd.h: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
f61b.c: In function ‘main’:
f61b.c:9: warning: incompatible implicit declaration of built-in function ‘printf’
f61b.c:12: error: expected expression before ‘==’ token
f61b.c:12: error: expected statement before ‘)’ token
szóval vmi nem stimmel.
-
homeless #3332 A 64GB az 64 akart lenni. Szerinted 64 bit előtt nem voltak szerverek amibe több mint 4 giga ram volt? Egyébként egy proci kell amibe van PAE(Physical Address Extension), elég régóta van a procikban, a linux kernel meg támogatja is, meg még be kell kapcsolni kernel fordításnál a high memory supportot és kész is. Windowsokba is lehetőség van rá. Pl windows server 2003-nál 32GB a felső határ, xp-nél viszont 4GB de ez kernel szinten van lekorlátozva. -
#3331 A 64 az 4 akart lenni gondolom, de az sem jó.
32 bites memóriacímekkel pontosan 4294967296 db címet lehet kezelni (2^32). Ez 4 giga, ennél nagyobbat nem is tud kezelni, persze valamilyen csellel biztos meg lehet oldani, de én nem tudok ilyesmiről. -
homeless #3330 64 GB ram is megcímezhető 32 bites rendszereken. -
#3329 apt-get install linux-headers-2.6.22-14
apt-get install linux-headers-2.6.22-14-generic
Azonban elvileg ott kellene lennie /usr/src -ben
fordításhoz kell még neked (nem tudom alapból van-e ubiban, de ártani nem árt ha beírod a következő sort):
apt-get install gcc make binutils -
#3328 Nem tévedett, annyi a határ. 4GB feletti memória csak 64-biten címezhető. -
arankamama #3327 Köszi a válaszaitokat , pedig valaki aztírta hogy a 4giga ram az fizikai határ 32bit alatt, de akkor tévedett :)
Ubuntu bétát használok mióta megjelent, ahogy közeledik a megjelenés ugy lesz ez is stabilabb és gyorsabb (legelején nagyon akadott a gnome meg minden). -
Dimitri #3326 Sziasztok!
Lenne egy problémám, a legújabb ubuntu van a gépemen és a c fordító nem találja a header fileokat, így kb képtelenség egy programot megírni.
Honnan tudom telepíteni ezeket a dolgokat ? -
#3325 Boot-olsz a 10.3 CD-ről és ott lesz egy update gomb vagy menü. Arra rákattintasz és már frissíti is fel a rendszered. Biztos lehet online is, de azt nem tudom hogyan. RedHat-ot csak szerveren használok, ott nem frissítünk disztrót:) De a CD-s megoldás tuti.
-
#3324 Suse 10.2 es rendszeremet és programjaimat szeretném frissíteni az új 10.3 as rendszerre és programokat is ha lehetséges. Hogy oldahatom ezt meg? Gondolom Yast segítségével, de magam nem jutottam semmire :( -
#3323 Ezt valóban célszerűbb berakni egy /etc/cron.hourly -ba. Így óránként lefut. -
#3322 Cron-ba betenni hogy időnként nézzen rá? -
#3321 Na akkor pontosítok hogy mire kell bár azt hiszem MerlinW leírása alapján meg tudom oldani!
A program amit minden rendszer újraindításnál el szeretnék indítani egy biztonsági program amit tcl-ben írt egy kedves ismerősöm! A program maga a következőt csinálja: ellenőrzi hogy fut-e az apache server, ha nem elindítja! És még 4 hasonló fontos programot ellenőriz az előbb leírtak szerint!
Erre a következő bugok miatt van szükség! Hup fórumán is többen panaszkodtak a debian alatt futó programokra, hogy amikor ezek a programok cserélik a log fájlt azaz eléri a log fájl azt a méretet amikor újat nyit és a régit archiválja akkor az adott programot le kell állítani majd újraindítani! Na most az utóbbit gyakran elfelejti a debian, tehát leállítja majd archiválja a logot de újraindítani már nem akar!
Ilyen például az apache és fordult már elő olyan hogy hajnalban feküdtem le majd dél környékén mikor felkeltem és bekapcsoltam a telefonom jött a sok SMS hogy 6 óra óta áll az apache server!
Illetve van egy másik program amit szeretnék futtatni folyamatosan de ezt nem tenném be initbe hanem a fent említett programmal szeretném futtatni! Rendszer indulásnál a fent említett program elindul, majd észleli hogy utóbbi program nem fut és azt már indítja is :)
Köszönöm a segítséget! -
KoS #3320 MerlinW szepen leirta, hogy az rc konyvtarak mire valok. Ehhez viszont ertened kellene a shell scriptekhez valamennyire.
A masik megoldas, amit en irtam, es egyszerubb lenne neked, azaz hogy az rc.local vegere odairsz egy indito parancsot. (Egyebkent amikor azt irtam, hogy "csak egy parancsot akarsz kiadni" akkor nem arra gondoltam, hogy pl. letre akarsz hozni egy konyvtarat, hanem arra, hogy csak el akarsz inditani valamit, es nem akarsz kozben ellenorizgetni dolgokat, meg beallitani ezt azt.. tehat hogy 1-2 utasitas eleg)
Szoval ha az rc.local-ba akarsz inditani, es nem root userkent, akkor azt igy kell csinalnod:
su -c "/innen/indul/a_tcl/programom -parameter &" - usernev
Ekkor a "usernev" nevu felhasznalo neveben fog futni a parancs.
Egyetlen hatranya, hogy amikor leallitod a geped, akkor ez nem fog automatikusan leallni, hanem a rendszer ki fogja killelni. Ha elegansan akarod megoldani, akkor kenytelen leszel ugy csinalni, ahogy MerlinW irta... -
#3319 Ez pont egy olyan téma amit vagy 5x kifejtettem igen nagy terjedelemben.
Keress rá, meg fogod találni.
De dióhéjban, [magában morog]
2 fajta alapvető "autorun" van.
- Egyik amit a grafikus felület indít: kde, gnome, stb. Ezeknek van alkalmazásuk erre (pl GNOME -ban a Sessions)
- Másik az RC azaz futásszíntű dolog amiről írtál.
"runlevel" parancs megmondja mi az aktuális szint. (pl init 5)
Ha ez megvan, akkor az alábbi könyvtárakban kell gondolkodnod:
/etc/rc.0 - shutdown - ha szervizt futtatsz itt kell lelőni (pl ftp vagy webszerver)
/etc/rc.5 - aktuális futásszint (amit a "runlevel" ír)
/etc/rc.6 - reboot - ha szervizt futtatsz itt kell lelőni (pl ftp vagy webszerver)
/etc/rc.S - startup - rendszer indulásakor futtatandó programok.
Ha nem valami rendszerszintű dolgot akarsz futtatni akkor célszerű az rc.S-t kihagyni.
Minden symlink 4 részből áll.
@ - symlink
S - futástípus (S-indítás, K-leállítás)
01 - futási prioritás
filenév - pont az.
Tehát ha be akarod tenni a saját kis programodat és azt akarod hogy a S89cron után induljon el, de az S99acpi-support előtt akkor csinálsz egy symlinket a programod indítófájláról az rc.5-be S98programom néven.
Mint ahogy írtam szervíz (folyamatosan futó programok) esetén illik K01programom linket csinálni a 6-os és 0-ás szintekhez, hogy lálljanak, ne okozzanak galibát. (azért 01-et írtam mert minél előbb öljük meg azokat a processeket amik nem rendszerközpontuak.)
Symlinket legkönnyebben mc-vel tudsz odavarázsolni, vagy "ln -s /könyvtár/fájl /könyvtár/linknév" paranccsal.
De miután a symlink és a hardlink az egyik legfontosabb linux alapfogalom gondolom ez nem új info számodra...
Csak leírtam megint. Utoljára. Tele van a google linux alapok doksikkal, miért nem olvassátok...? -
#3318 mert az csak a link, ala parancsikon -
#3317 Kicsit bonyolultabb :) tcl-ben írt saját program :) 1db tcl fájl van amit a hátérben kellene futtatnom folyamatosan megállás nélkül :) Amivel még bonyolítanám a dolgot és kiment a fejemből hogy nem root-al szeretném futtatni hanem egy másik userrel aminek kevesebb joga van :) -
KoS #3316 Ha csak egy parancsot akarsz kiadni minden rendszerindulasnal, akkor az rc.local file-t ajanlom a figyelmedbe. Annak a tartalma minden indulasnal lefut. Mivel nincs a kozelemben Debian, ezert nem tudom, hogy ott a /etc/ konyvtarban van-e siman, vagy pedig a /etc/init.d/ konyvtarban. Abba csak ird bele a parancsot, amit futtatni szeretnel. Arra figyelj, hogy ha a daemon nem megy el automatikusan a hatterbe, akkora parancs vegere pontosvesszo helyett & jelet tegyel, ami egybol elteszi a hatterbe, es az rc.local script tovabb tud futni.
Ha viszont egy rendes, peldaul csomagbol telepitett daemon-rol van szo, akkor annak elvileg kell lennie indito scriptjenek, es neked csak linkelni kell ra, mint ahogy irtatok is. Feltetelezem hogy nem ez a helyzet. -
#3315 @S20SSH <--- 20. nak indul el az ssh de ha belenézek ebbe a fájlba teli van érdekes programozási nyelvel ami nekem kínai :D @elvileg 'parancsikon'
ennyit sikerült kisakkoznom nekem is :D
Beiratkoztam egy felnőtt rendszergazdai képzésre ami április 4.-én indul de addig nem akarok várni hogy megkérdezzem egy tanártól :D -
#3314 én úgytudom, hogy oda softlinket szoktak rakni, és SxxNÉV alakban kell a jegyzékbe rakni, ahol xx az indítási prioritás
és az init.d-n belülre pedig rakod a shell script fájlodat, amire mutat a link -
#3313 Debian linuxon szeretnék beállítani egy programot hogy minden induláskor daemonként fusson (init indítsa el) de belenéztem rc3.d -be azon belül mondjuk egy apache fájlt de teli van programozási forráskóddal! valahogy megoldható ez "paraszti" nyelvel? -
#3312 Jól tudod.
arankamama:
- Ubi-kernelt otthoni vasra tök felesleges forgatni.
- Csak a Win32 nem képes 4GB-ot címezni rendesen. Linuxokkal nincs és nem is volt ilyen baj soha.
- EXT3-at használj -
#3311 Nem vágom, hogy miért kéne kernelt forgatni, mikor 32 bites rendszernél alap, hogy meg tudjon címezni max 4 GB-ot. Vagy valamit rosszul tudok? -
#3310 Én az ext3-at használom, ez az alap linux fájlrendszer, és minden rendben van vele, és természetesen naplózó. Azt nem mondanám, hogy a reiserfs jobb, de nem is rosszabb... -
arankamama #3309 ezt ismerem majd kipróbálom, kernelt nemtudok fordítani aztsetudom hogy mit jelent :D , reiserfs jobb mint az ext3? nemtudom tényleg hogy melyiket használjam mert sok van!
-
homeless #3308 Rakd fel az ubuntu studiót.
http://ubuntustudio.org/
Van benne open movie editor meg kino, de felrakhatsz Cinelerra-t is. Nemtudom, hogy melyik a legjobb, nem használok ilyeneket. 4 giga ramot elvileg tudsz használni, de kell hozzá fordítanod egy kernelt. A home-ot rakhatod külön partícióra, a filerendszer meg ízlés kérdése. Sokan pl reiserfs-t használnak. zfs a legjobb filerendszer, de az sajnos nincs linuxra. -
#3307 /home külön partícióra és minden beállításod megmarad. :) -
arankamama #3306 ide is beírom hátha ezt olvassák többen :
Sziasztok!
Adott egy nagyteljesítményű gép , a specifikációja mindegy , mert megy rajta az ubuntu, a kérdésem az lenne hogy nagyon megszerettem az ubuntu linuxot és én ezt szeretném csak megtartani , de ilyen nagy teljesítményt ki is szeretnék használni, van professzionális videóvágó linuxra? (azsegond ha fizetős) van mixelő program? (mint pl virtualdj) , 32bit-en van korlátja a fizikai memóriának? mert windows alatt (32bit) nem lehet 4giga ramot használni, tehát linux alatt lehet?
Más : van egy 250gigás winyó, amire csak linuxot szeretnék tenni, hogy érdemes partícionálni ? mert widnows alatt volt egy d meghajtó hogyha a windows elszáll, linux alatt érdemes mondjuk a |home| -t külön partícióra rakni vagy itt is csináljak külön meghajtót? Fájlrendszerből gondolom ti is az ext3-at ajánljátok, vagy van ennél jobb?
köszi!