4228
  • zoli73
    Milyen géped van?

Nekem eddig Fedora 4 óta nem volt soha gondom (néha verzióváltás után nem az igazi volt a beállítás).
    egyik gépem nforce2 + amd2400+ Ati9600,
    másik gépem nforce4 + amd64 3200+ nVidia6600.

A Fedora elég gyakran változik, lehet, hogy régi a géped, és egy korábbi változattal kellene próbálkozni (fc7, vagy fc6) az erőforrások támogatása miatt. (a nagyon régi gépekhez /PI- PII/ vannak spec. disztrok, amik akár 32M memóriával elmennek, és az új progikkal vannak felszerelve)

Elég nagy volt a particióméret, amire telepítettél?
    Fedora felmásolja az install anyagot is, tehát 7-8G hely kell neki telepítéskor /tapasztalatom szerint - FC6-nál volt ilyen gondom, hogy kicsi volt a cél partició/.

[moderálva]
  • MerlinW
    próbáld ezt
  • Halacskaaaa
    Sziasztok.
    Lenne egy komoly gondom, amiben a segítségetekre lenne szükségem.

A minap szereztem be, egy Fedora 8at. Szépen fel is telepíti az oprendszert, csakhogy, az első indítás előtti beállítások után egyszerűen meghal. Rákattintok a "Befejezés" fülre, szépen kilép, elsötétül a képernyő. Két perc után erőszakosan rányomtam a power gombra, majd be. Elindul a bootolás. Csakhogy egy ehhez hasonló üzenetet látok felvillanni a képernyőn: Bios Bug found #81[00000000000000]...ezzel nem is lenne gond, mert továbblép és elkezd tölteni. Bejön a töltés ablak, fut a kék csík, csakhogy megáll a vége előtt és megfagy. Restart, szépen megy minden, lehívom a betöltésnél a részleteket. a "HAL" szolgáltatások betöltésénél fagy meg. Mit tegyek?
  • LMNO
    Én kipróbáltam azt az ext2IFS cuccot, és működik, látom az ubuntus ext3 partíciómat, sőt még írni is tudok rá.
    A Wines disk managementben nálam sem ír meghajtójelet + a szabad helyet is rosszul mutatja, de pl a windows explorerben már jól mutat mindent. Amikor felrakod azt a progit, ott kérdezi meg hogy milyen betűre akarod beállítani.
  • mousee
    Akkor valami más speckó FS lehet rajta... próbálkozz mindenféle pluginnal... pl reiserFS-el... de ezek már csak tippek...
  • Rincewind
    Koszi a valaszokat! Viszont sajnos nem jutottam elobbre.

Latok egy un. [lost+found] konyvtarat, de az ures. Amikor visszacsatolom a hattertarat a satellite vevohoz, az rogton felismeri a filmeket rajta, a PC viszont csak ezt a lost+found konyvtarat, semmi mast.

A Wondows diskmgmt.msc-je ket particiot lat a meghajton. Egy 1 gigasat (gyanitom, hogy en ezt latom), meg a maradekot, amihez viszont nem tudok hozzaferni. Viszont a masodik particio-hoz nincsen meghajto hozzarendelve (tehat nincs neki betuje, mint mondjuk C:), gyanitom az a problema, csak nem tudom hogy kene orvosolni.
  • lck #3099
    Ha szabványos ext2 vagy ext3fs akkor ezzel win alól is tudod használni.
  • mousee
    A válasz eléggé egyszerű, a win buta, és nemlátja az ext3-at. Viszont total commanderhez le tudsz szedni egy ext3 plugint innen. Innentől kezdve sima winyóként ismeri fel majd a win, és azt csinálsz, amit jónak látsz :)
  • Rincewind
    Lenne egy eleg komplex problemam, remelem itt talalok ra valami megoldast.

Satellite TV van itthon, es a vevoegysegben van egy beepitett vinyo, amire fel lehet venni TV adasokat. Namost en nagyon szeretnem, ha nehany felvett adast ki tudnek irni DVD-re. Ugyhogy USB-n keresztul aktivaltam egy kulso vinyot, es formatalas utan a vevoegyseg szepen fel is masolta a kivalasztott felveteleket a kulso tarra.

A gond akkor kezdodik, amikor a hattertarat hozzacsatolom a PC-hez, ugyanis a satellite egyseg Linux Ext3-as filerendszerbe formatalta a drive-ot (ennyit mar sikerult kideritenem), nekem meg windows van a gepen. Sajnos eddig a pillanatig semmilyen eddig kiprobalt programmal nem sikerult meg hozzafernem a drive-hoz (linux-hoz meg nincs hozzaferesem es amugy sem ertek hozza). A kerdes az, hogy letezik valami program ami lehetove teszi, hogy Linux-os Ext3-as filerendszerben formatalt USB hattertarat es annak tartalmat windows alatt el tudjam erni?

Nem tudom szamit-e valamit, de a satelite vevoegyseg egy:

DISH Player-DVR VIP 622
  • ziby
    Egy live cd vel be bootolsz. Majd chroot segítségével életet tudsz lehetlni a rendszeredbe hogy megejtsd a szükséges változtatásokat. Utánna újra szaladgál a pingvined:D
  • zummlencs
    a winyómhoz nincs jumper, az optikai meghajtót meg csak kölcsön kaptam egy jumperrel hogy tudjak telepíteni.
    a linux nem fut, mert ezzel a hibaüzenettel megáll a rendszer betöltése közben és se kép se hang, csak a reset maradt.

de megvan a megoldás: beszerzek egy jumpert a winyóhoz
    köszi
  • KoS
    Nem teljesen ertem a kerdest. A linux terminalba akkor tudsz belepni ha fut a Linux. A grub az csak egy bootloader. Van ugyan sajat kezdetleges konzolja, de az csak arra valo, hogy igazits a beallitason, vagy esetleg mas particiorol bootolj (mint a te esetedben), de ez nem tul egyszeru.
    Egyebkent miert valtogatod a master/slave allapotot??? Miert nem lehet a merevlemez mindig master, a DVD iro meg slave????
  • bociub
    CTRL+ALT+F1 nem?
  • zummlencs
    lenne egy amatör kérdésem
    ha csak a grub jön be,mert utánna ugye megakad a gép, hogy lépek be a terminálba, ha nincs optikai meghajtóm?

vagy a grub-bon keresztül is megoldható????????

köszi
  • zummlencs
    ok köszi megnézem a jumpereket
    egyébként, masterként telepítettem amíg benne volt az író, utánna viszont slave ként maradt a winyó

köszi
  • KOXX
    Utólag figyelek fel én is a részletekre.
    "kernel panic - not syncing: VFS: unable to mount root fs on unknown-block (0,0)"
    Ez szerint a root partíciót a hda1-en keresi, vagyis tényleg slave módban bootolhat a rendszered, így hát marad a jumperelés.
  • KOXX
    Valszeg a dvd íród hda, a wincsid pedig hdb jelzést kapott, amiatt amit KoS is írt. Amikor eltávolítod a dvd írót a wincsid hda jelzést kap, de a rendszertöltőbe és az fstab-ban nem ez van megadva. Szerkeszd az fstab-ot:
    Terminálba írod:
    nano -w /etc/fstab (természetesen rendszergazda módban így szükség lehet a su vagy sudo-ra: sudo nano -w /etc/fstab)
    Átírod szükség szerint a hdb-t hda-ra, ha egyáltalán ez a gondod, de olvass, nehogy csak nagyobb bajt csinálj.
    Ha ez megvan szerkeszted a Grub rendszerindítót:
    nano -w /boot/grub/menu.lst
    Kikeresed a root részt és a (hd1,x) helyett (hd0,x)-et adsz meg.

A másik amit szintén KoS írt, hogy a linxod master-ként keresi a merevlemezt, ha így van a jumper-el vacakolj.
  • KoS
    Hat, valami olyan gondod lehet, hogy a DVD iro es/vagy a merevlemezed nincs meghatarozva hogy Master vagy Slave legyen-e. Aztan amikor a DVD iro bent van, akkor az egyik, ha kiveszed akkor meg a masik allapotban indul el. Nekem ugy tunik, hogy a Linux Primary Master-kent keresi a merevlemezedet, tehat a jumpert allitsd be ugy, hogy Master-kent induljon.
  • zummlencs
    Sziasztok

ez a hibaüzi:
    kernel panic - not syncing: VFS: unable to mount root fs on unknown-block (0,0)
  • zummlencs
    Sziasztok
    lenne egy kis problémám, az uhu linuxommal. ha tudnátok segíteni az jó lenne

van egy uhu ami tök jól működik csakhogy, kivettem a dvd írót a gépből amiről ugye feltelepítettem a rendszert. így viszont el sem indúl megakad rögtön az elején és kész. amikor visszatettem a meghajtót elindúl rendesen ahogy kell, valszeg itt lehet a probléma.
    a lényeg hogy optikai meghajtó nélkül kell használnom a gépemet mert vissza kellett adnom, nem az enyém. viszont jó lenne ha működne a linux.

köszi
  • Dj Faustus #3085
    Ok, a find fokonyvtar -type f volt a lényeg - a többit kiokoskodom.
    Kösz mégegyszer mindenkinek.
  • homeless
    még egy kis módosítás:)
    #!/bin/bash
    LIST=`find $1 -type f`;
    for i in $LIST; do
    j=`cat $i`;
    echo "$i $j";
    done

Ha azt akarod, hogy ne írja ki saját magát, akkor másold külön helyre a scriptet és add meg a könyvtár elérési útját. pl: ./script.sh /home/faustus
  • KoS
    Latom mar megeloztek :)
    homeless megoldasa lenyegeben ugyanaz mint az enyem csak kicsit maskent.
  • KoS
    MerlinW scriptjet a kovetkezo keppen modositva elvileg mar azt fogod kapni amit leirtal (ha jol ertettem):

#!/bin/bash
    LIST=`find -type f`;
    for i in $LIST; do
    echo -n "$i ";
    cat $i;
    done

Ha az eredmenyt fajlba akarod menteni, akkor a script kimenetet iranyitsd egy file-ba, pl: ./script.sh > file.txt
    Persze lehetne ezt a scriptet tovabb javitani, pl parameterkent varna hogy melyik konyvtarban vegezze el a keresest, stb.
  • homeless
    De ez csak a könyvtárakat írja ki nem?
    Szerintem ez az amit Faustus akar:
    #!/bin/bash
    LIST=`find -type f`;
    for i in $LIST; do
    j=`cat $i`;
    echo "$i $j";
    done

Annyi a szépséghibája, hogy saját magát is kiírja:)
  • MerlinW
    #!/bin/bash
    LIST=`find -type d`;
    for i in $LIST; do
    echo $i"\r";
    done

további paraméterekhez: man find
  • Dj Faustus #3079
    No megint jövök a Bash shell szkriptes kérdésemmel:
    adott egy (fő)könyvtár, azon belül alkönyvtárak. Az alkönyvtáraknak vannak alkönyvtárai, amiknek további alkönyvtárai vannak (kvázi tetszőleges mélységben). Minden könyvtárban - kivéve a főkönyvtárat - állományok vannak egysoros tartalommal.

Nos ezeket az állományokat (elérési úttal együtt) és azok tartalmát szeretném kilistázni.
    Tehát kb. így (az elérési út+allomany-t és az állomány tartalmát szóköz választja el):
    /fokonyvtar/alkonyvtar1/allomany
    /fokonyvtar/alkonyvtar1/alkonyvtar1_1/allomany tartalom
    /fokonyvtar/alkonyvtar1/alkonyvtar1_2/allomany blablabla
    /fokonyvtar/alkonyvtar1/alkonyvtar1_2/alkonyvtar1_1/allomany blablaasdasd
    /fokonyvtar/alkonyvtar1/alkonyvtar1_2/alkonyvtar1_2/allomany 0010001
    /fokonyvtar/alkonyvtar1/alkonyvtar1_3/allomany asdasd
    /fokonyvtar/alkonyvtar2/allomany mikkamakka
    /fokonyvtar/alkonyvtar2/alkonyvtar1_1/allomany rdc=123
    .
    .
    .

Mi lenne erre szerintetek a legelegánsabb (hatékonyabb) mód erre?
  • Zoli007
    Kossz!
  • KoS
    Khm, hat ezek nem mind kockaporgetos cuccok, de van kozuk egymashoz.
    Az egesz alapja az XGL ami az alap X konyvtar OpenGL tamogatassal.
    Erre jon a Compiz, aminek egy ideig a Beryl egy forkja volt, de most mar ujra egyesultek (Compiz Fusion neven).
    Az Emerald pedig egy ablak dekoralo ami hasznalhato a Compiz-zal, de persze nem kotelezo hasznalni, az ablakkezelok (Gnome, KDE) sajat dekoratorai is hasznalhatok.
    A kockaforgatast a Compiz biztositja szamodra.
  • Zoli007
    Van egy nagyon kérdésem: mi a különbség a Beryl, Compiz, Emerald, XGL, etc. kockapörgetős cuccok között?
  • MerlinW
    [megosztott mappa]
    comment = Megosztott
    path = /home/valaki/shared
    browseable = yes
    writable = yes
    create mask = 0511
    directory mask = 0711
    public = True

Ha így nem lenne jó, nézelődj man smb.conf környékén
  • madi 9k
    Hello! Debian+SaMBa kombináción szeretnék olyat, hogy egy bizonyos felhasználónak legyen csak:
    - lekorlátozva a tárhelye;
    - ha egyszer másolt egy mappába, akkor ne tudja kitörölni.

Ezt hogy lehetne megoldani? Előre is köszi!
  • HUmanEmber41st
    Nagyon szépen köszönöm a válaszodat.
    Meg van mentve a haza :D :D
  • Dj Faustus #3072
    "Novell ( nem Ethernet!!) hálózaton"
    Novell hálózaton lehet Ethernetet is alkalmazni.
    Amire te gondolsz az a Novell IPX/SPX vs. TCP/IP problémaköre.

Az IPX/SPX protokollt a Linux kezeli:

"DOS alapú programokkal"
    Linuxhoz DOS emulátor: Dosemu
    Egy másik

Vagy virtuális gépet használsz:VmWare vagy Virtualbox - és arra telepítesz Dos-t.
  • HUmanEmber41st
    MInt tudjátok még a kezdő felhasználóságot is csak most kezdem.
    Van 1 kérdésem:
    Novell ( nem Ethernet!!) hálózaton DOS alapú programokkal vajon megbírkózna valamely linux disztó?
    Csak azért kérdem, mert a DOS progi több ezer soros, és átírni elég sok munka lenne. Nagyjából minden második sorban van Novell hálózat- hivatkozás.....
  • MerlinW
    Összeségében írja. Külön-külön nem tudom lehet-e. Google:)
  • Max7
    Debian linux alatt top parancsra ezt látom:

Cpu(s): 0.0%us, 0.0%sy, 0.0%ni,100.0%id, 0.0%wa, 0.0%hi, 0.0%si, 0.0%st

(meg még sok mást)

2x2 magos proci van a gépben ez a stat a két proci öszeségét adja vagy az 1-es CPU teljesítményét? hogy nézhetném emg külön küön a procik kihasználtságát? :)
  • KoS
    A Wine oldalan nezve ugy tunik hogy a GTA Vice City rendesen tamogatva van (gondolom te is erre utaltal amikor azt irtad, hogy biztosan megy). Az eroforras igenyrol egyesek azt irjak, hogy talan meg jobban is fut mind windoze alatt (??!). Persze ki kell probalni. Valami textura problemakrol irnak me'g, de hatha azota mar jobb lett :)
  • mousee
    Okés, rendben, közbe már azt is kiderítettem, hogy ez eredetileg suse-val vett laptop :) Szóval egész jó esélyeim vannak :)
  • KOXX
    Szerintem tűrhetően futna a GTA, de csak akkor fogd megtudni, ha kipróbálod.