2471
Microsoft Flight Simulator 2020
  • oneal1
    sziasztok

következő a problémám.

egészen tegnap estig, simán röpködtem boldogan, boldogtalanul...., erre ma délelőtt már nem indult a játék.
    A repülést indítok, bármilyen módban, megy a loading képernyő, és a végéhez közeledve egyszer csak ki crash-el a desktopra minden hibaüzenet nélkül.

Közben, semmi nem telepítettem, nincs új hardverelem.

CSináltam uninstallt, újra telepítettem, ugyan az a hiba!
  • perko
    Tervezem az MSFS 2020 megvásárlást. Igazából még nem döntöttem, hogy Steamet vagy Microsoft Storet válasszam. Valaki vásárolt dobozos változatot?
    Érdekelne a véleményetek. Köszi előre is.
  • molnibalage83
    A játékban egyébként milyen tartalom van? Az istennek sem írta még meg kb. senki és a YT bemutatók se beszélnek nagyon ilyesmiről?

Vannak benne oktatóanyagok narrálva?
    Milyen beállításai vannak flight model rádiózás terén?
    Vannak "mission"-ok, hogy pl. rossz időben kell leszállni vagy időben odaérni valahova, pl. szervdonor szállítást játszva?

Vagy van free flight és csá? Ennyi? Vagy a nagy airlinerek esetén pl. komoly reptéren opl. JFK-n full komoly forgalomban repkedés?
  • Clidey
    KÖSZCSIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!!
  • Papirzacsi
    Aki kis hazánkban próbálkozna egy kis VFR-rel, hozzájutottam egy ilyenhez. :-) https://drive.google.com/file/d/1qKC6yvUbhKRNPl0t6_vgSaS4A12kUVG_/view?usp=sharing
  • VDomino
    Igazán nincs mit.
    Ezt próbáld ki, VFR- re (is) tökéletes, a játékbeli semmit nem ér.
    Little Navmap
    A flight plan- t megtervezed, elmented, beadod a szimnek, be lesz töltve a GPS- be is.
    Utoljára szerkesztette: VDomino, 2020.08.21. 21:04:24
  • akyyy
    énb miskolcról száltam fel, le is esett az állam amikor először betöltőtte a "repteret", felülnézetből, minden ismerős volt. (Bosch).

nekem is barcika volt az első utam :D hát a borsodchemből kb egy lakópark lett :D de érdekes, zsolcánál lévő "szélmalom" szépen benne van.
  • Papirzacsi
    A legtöbb másneses iránytűn az osztások 5 fokonként vannak, és általában mozog a gép jobbra balra egy kicsit, így nem tudod fokra pontosan tartani az irányt, főleg egy mágneses iránytűvel, pörgettyűs iránytartóval picit jobban, de átlagban közel jó lesz az irány így is.
  • molnibalage83
    Tudtommal szextánssal is mértek és ezzel korrigálták a szél sodrását is. Meg ahol tudták a rádió iránymérés is ment a rádióadók alapján talán.
  • BenedekFeco
    Sziasztok. Megvettem Steam-en, hogy lehet túljutni a "segítünk bejelentkezni" képernyőn? Nem tudok rákattintani a "bejelentkezés gombra" és csak forog a kis kerék a sarokban. Van xbox live account-om, be is vagyok jelentkezve, minden más játék müxik rendesen. köszi.
  • RedRiot
    Nagy köszönet a részletes választ, sok hasznos info volt benne.
    A leírtak alapján akkor pont az egyik legelső utam volt a legsikeresebb VFR repülésem. A szülővárosomat, Kazincbarcikát akartam megnézni a játékban, és kitaláltam hogy egy közvetlen a határ menti szlovák repülőtérről indulva a 26-os főút felett útba ejtem Barcikát, teszek felette pár kört, majd az utat tovább követve továbbrepülök Miskolcra és az ottani reptéren landolok. Mivel mivel jól ismerem a környéket, így útközben be tudtam azonosítani a kereszteződéseket, falvakat, mindent - végig pontosan tudtam hol vagyok.

Még egy Hajmáskérről induló bakonyi tripem volt ami elég jól indult (82-es utat követve északnak Zirc - Csesznek majd utána nyugatnak fordulva - szintén az utat követve Bakonyszentlászló - Fenyőfő) aztán valahol Bakonybél után elvesztettem a fonalat térkép nélkül.

Amikor helyismeret nélkül próbáltam repülni akkor valóban kevés támpontot adott a játékbeli térkép. Az hogy a városok, utak, vasutak hiányoznak róla megnehezíti a dolgot. A délutáni Bled-Zeltweg röppenésnél még az adott valami támpontot hogy legalább a domborzat és a folyók/tavak láthatók a játékbeli "VFR" mapon.

A Tököl-Debrecen út jó ötlet, kipróbálom!

Lehet hogy később veszek egy olcsó használt tabletet, és azon tudok majd megfelelőbb térképet nézegetni repülés közben. (Egyelőre egy vasat nem akarok többet játékra/gépre költeni, most vettem komplett új PC-t. :)

A GPS navi infókat is köszönöm, ennyi talán elég lesz kezdetnek, induláshoz, próbálgatáshoz.
  • lonvard
    Amúgy fokra pontosan lehet irányt tartani robotpilóta nélkül? Csak mer nekem gyaloglás közben is művészet, hogy nagyjából egy nyugati irányt tartsak, nemhogy mittudomén 125 fokot tartsak órákig. Magyarországon mondjuk kevésbé érdekes, de mondjuk egy Atlanti óceán átrepülésénél nem mindegy, hogy New Yorkban kötünk ki, vagy Venezuelában. :D A kérdés inkább elméleti, mondjuk a 30-as évek Amelia Earhartjai hogy tartották az irányt ilyen esetekben? Vagy sose volt kivitelezhető a pontos irány, és csak nagyjából tartották? Csak mert ahhoz képest pontosan repültek.
  • nibron
    Szerintem ebben ez teljesen felesleges, nem az a kategória. Viszont van ilyen, a Prepar3D-ben vannak Lockheed gépek (mivel maga az LM csinálja a szimcsit). A vadászgépek szintén elég puritán módon vannak kivitelezve, de elég jól repülhetőek. Ki lehet próbálni az utánégetős száguldást is pár percre, mert addig tart egy teljes feltöltés.:). De szerintem neked a Warthog-A10 kellene.
  • molnibalage83
    Én azt várom, hogy legyen szuperszonikus vadászgép a játékban, akkor kipróbálnám az éjszakai navigálást és kismagasságú repülést benne, hogy nagy távolságra milyen lenne azt csinálni. Kérdés, hogy lesz-e ilyen benne...
  • RedRiot
    Köszi!
    Elsősorban kisgépek és 1-2 órás sétarepülések érdekelnek, így többnyire kis repülőtereket veszek igénybe. Ha nem, akkor minden esetben bejelentkezek az ATC-n, és követem az ott kapott instrukciókat. A "landing path" és a "taxi ribbon" segítségeket bekapcsolom, és azokat követve szállok le, és parkolom le a gépet / vagy szállok fel.

Az előbb pl. egy Bled - Zeltweg túrát tettem. Nagy élmény volt ahogy átküzdöttem magam a Bledtől északra eső hegygerincen és elémtárult Klagenfurt. :O Utána beálltam olyan 5000 lábra, láttam hogy még landolás előtt jön egy újabb hegylánc. Gondoltam elég magasan vagyok, de aztán megint kellett keresni egy átjárót ahol épp hogy nem csaptam oda szegény kis Cessnát. :)

Biztos vannak hibái ennek a játéknak, de én egyelőre le vagyok nyűgözve. Nekem a gép viselkedése is hihető (ahogy dobálták a légáramlatok mikor a nagy hegyek közelébe repültem pl. nagyon tetszett) a grafika, a hangok és az élmény pedig semmihez nem hasonlítható.

A hiányosságokat meg biztos pótolják/javítják - legalább 10 évre tervez az MS/Asobo ezzel a platformmal. Vagy ha nem, akkor a modderek megoldják. Közben a Bing Maps is biztos újrafotóz pár régiót nagyobb felbontásban és lesznek újabb 3D városok is.
  • nibron
    Nem kérdeztél amatőr dolgokat. Végülis amire a kérdésed kiterjed az, hogy hogyan működik a VFR és GPS navigáció. A VFR vizuális navigációt jelent, amikor is alapvetően nem használsz navigációs műszereket (még a GPS-t sem). Ilyenkor térképre (van erre a célra készített térképtípus, de szükség esetén jó az autós is), minél jobb helyismeretre (vizuális pontok ismerete) és tiszta időjárásra van szükséged. Az XPL11 már olyan szinten tartalmazta hazánkat ahol már lehetett normális VFR-t repülni. Az FS20 ilyenre sikeredett, eddig repültem párat, tök jól működik, odataláltam mindenhova. A vizuális pontok általában magas vagy egyedi építmények/képződmények, illetve elég jól használható az út vagy vonathálózat is. Ezek alapján már meghatározható, hogy mely térségben jársz, illetve felismerhetőek a helységek.
    A szimben, a VFR map-nak hívott valaminek alapvetően semmi köze sincs a VFR térképhez, azonkívül, hogy tartalmazza a navigációs pontokat (amiket ugye VFR-nél nem használunk, de értelemszerűen rajta vannak a térképeken). De hiányzik az összes VFR-hez szükséges adat (közlekedési hálózat, helységek, magassági pontok, stb.). Ha egy mód van rá, ne is használd. Inkább keress a neten valódi VFR térképet, vagy használhatsz autós térképet is. A VFR lényege a helyismeret, tehát minél többet repülsz egy adott területen annál jobban megismered. Például próbálj meg a tököli reptérről eljutni a debrecenire. Ezt helyismeret nélkül (kezdőként) úgy tudod a legkönnyebben elérni, hogy felszállás után északnak repülsz, berepülsz Budapest fölé (most ne foglalkozzunk a területi tiltásokkal) és megkeresed Ferihegyet. A reptér mellett megy a Budapest-Nyíregyháza vasútvonal. Arra ráállsz és ha követed a településeket a térképen mindig tudod hol jársz. Ceglédnél ugye elágazik a vasút, egyenesen kell továbbrepülni (jobbra Kecskemét van). Lesz további elágazás is, ha elrontod kiköthetsz Békéscsabán is. Repülés előtt illik, és hacsak nincs a kisujjadban az útvonal erősen ajánlott is megtervezni az utat. Ki kell jelölni azokat a pontokat amikre kiemelten figyelni kell (pl. az, hogy Ceglédnél a vasúti elágazásnál merre kell továbbhaladni, vagy Szolnokon hogy néz ki a pályaudvar, mikor éred el a Tiszát, stb). Amikor elhagyod Hajdúszoboszlót 2-4 perc múlva ott lesz előtted Debrecen meglátod a repteret, majdnem pályairányon. Ha ezzel megvagy illik visszatalálni Tökölre. Utána ugyanez a trip kicsit optimálisabb útvonallal. Pl. nem kell berepülni Budapestre, hanem lehet használni a nullás gyűrűt. És így tovább mindig egyenesebb útvonalat repülve, térképre és helyismeretre hagyatkozva.
    Eddig még az iránytűt sem használtuk. VFR-nél használjuk (esetleg stopperrel együtt), mégpedig ha egy olyan útvonalszakaszon kell áthaladnunk, ahol nincs általunk ismert vizuális pont (tehát nem látunk semmit). Ekkor mivel a térképen megterveztük az utat, tudjuk, hogy az utolsó és a következő pont között mekkora a távolság és az irány (esetleg mennyi időn belül kell elérnünk). Ekkor ráfekszünk az irányra, bekapcsoljuk a stoppert, és bizakodunk, hogy előbb-utóbb meglátjuk amit keresünk. Ha minden okszi, akkor így is lesz. Ilyenkor figyelnünk kell az időjárásra, alapvetően arra, hogy ne fújjon el a szél az útvonalról. Amikor beállsz a megfelelő irányba, akkor a távolban ki kell nézni egy pontot és azt kell követni.
    Ha a térképen be szeretnéd jelölni, hogy mi az aktuális pozíciód, akkor ki két vizuálisan azonosítható pont irányának háromszögelésével megteheted, úgy ahogyan azt a földön is.

GPS navigációnál alapvetően kétféle létezik. Az egyszerűbb amikor magaddal viszel egy GPS-t (nem autóst:)) és abban kijelölöd a lerepülni kívánt útvonalat. Itt már használjuk a földi navigációs pontokat, ezek lesznek a waypointok. Ilyenkor manuálisan repülünk (kikapcsolt AP-el, vagy HDG módban). Semmi dolgunk sincs csak követni kell az útvonalat. A másik az automata mód (NAV) amikor a gépbe beépített GPS-t használjuk ami képes a repcsit is irányítani.

Az már egy más kérdés, hogy ez a szimulátor, hogyan tudja ezt visszaadni. Sajnos amit leprogramoztak közelében sincs a valós repülésnek. Alapvetően csak a NAV üzemmódot feltétezik, ha tehát kézzel repülsz könnyen előfordulhat, hogy nem kapcsol át a következő szakaszra. Nem is kell vele foglalkozni, a való életben sem kapcsol át az összes külső eszköz. Itt csak az a lényeg, hogy támpontot kapj, hogy jó helyen vagy. NAV módban már probléma lehet, ha nem kapcsol át, mert ha kézzel repülsz át egy waypoint-on, és nem áll rá a következőre, akkor a robot bekapcsolása után vissza fog fordulni a kihagyottra (mivel a listában az az első waypoint). A hibás vagy felesleges waypoint-okat lehet törölni a listából direkt útvonal megadással (DIR gomb), ilyenkor a kiválasztott pontot hozza be elsőnek, törölve az előtte lévőket. Ha ez bekapcsolt robottal tettük, akkor a jelenlegi pozíciónkat összeköti a waypoint-al és a gép azonnal rá is fordul. Kikapcsolt robotnál nekünk kell ráfordulni kézzel, vagy be lehet kapcsolni a robotot HDG üzemmóddal, és amikor elkapjuk(intercept) a waypoint-ot átkapcsolhatjuk a NAV üzemmódra. Az elkapás a waypoint félmérföldes körzetében úgy, hogy a gépnek ne kelljen 45 foknál többet fordulnia. Kisgépeknél nem használjuk a SID/STAR útvonalakat, de a vectorokat illik/kötelező betartani (besorolás ill. nagygépes forgalom).

A következő a rádiónavigáció használata. Ilyenkor a földön elhelyezett rádióadókat (VOR/NDB) behangolva vagy direkt rá/átrepülünk, vagy két készüléket összehangolva, háromszögeléssel egy adott pontra (FIX) repülünk.

Hát nagyon röviden kábé ennyi.:)
  • VDomino
    Szerintem teljesen jó, ha nem VOR-t repülsz, vagy rosszak a látási viszonyok,akkor felesleges tekergetni, jó az így 'parasztosan'.
    Mondjuk én csak kis repterekre járok, egy LHBP- re nem játszanék meg egy ilyen belépőt.
    Asszem a waypointot bizonyos távolságon belül kell érintened, hogy érzékelje.

Utoljára szerkesztette: VDomino, 2020.08.21. 15:21:12
  • RedRiot
    Üdv az uraknak! Kis segítséget szeretnék kérni.
    Az FS2020 előtt rég játszottam már repülőszimulátorral, azok is világháborúsak voltak (Il-2 sorozat, Rise Of Flight), így hiányosak az ismereteim a polgári repülési szabályokról, eljárásokról.
    Több helyen azt látom hogy megoszlanak a vélemények hogy az FS2020 mennyire szim vagy mennyire nem, én mindenesetre szimként fogom fel, és próbálok a lehető legszabályosabban repülni.

Egyelőre a Cessna 152-vel repülök, és kérdésem mi a navigáció legéletszerűbb módja ennél a gépnél?
    Jelenleg úgy csinálom hogy repülés előtt megadom az útvonalat a földgömb menüben. Felszállás után bekapcsolom a VFR térképet (nem a Garmin navit, hanem a felső menüből előhívható GPS térképet) és ezen követem a pozíciómat. Kb. mintha egy tableten, GPS-el navigálnék és csak így "parasztosan" próbálok kb. a magenta vonal felett repülni. (Ami csak az első útvonalpontig magenta, utána fehér, és nem aktiválódik a köv. szakasz. :/)
    ATC-t ha van a reptéren természetesen használom. Vagy ha ismerem a környéket akkor teljesen vizuális alapon tájékozódok, az alapján amit látok a gépből kinézve.

Kisgéppel ez mennyire életszerű? Vagy minden esetben szokták használni a műszerfal közepén található navigációs blokkot (amin egy csomó frekvencia van, meg pár apró gomb :O

Másik kérdésem hogy a Garmin navi használatát melyik gépen a legegyszerűbb megtanulni? Mit érdemes választani a 152-es után következőnek? Azt láttam, hogy ha a földgömb menüben beállítok egy útvonalat is, akkor az a Garminba már be van programozva. Viszont magától itt sem vált automatikusan következő szakaszra, ha elérek egy waypointot. Ezt hogy tutom léptetni?

Előre is kösz ha valaki segít, és bocs ha esetleg idegesítően amatőr dolgokat kérdezek.
  • nibron
    amikor a vezérlőn állsz, alul találsz egy "preset manager" gombot. megnyomod, felveszel egy újat valamilyen néven. ekkor még üres lesz, mert a listaválasztó (vagy mifene) "assigned"-en áll. szépen átbügyködöd "all"-ra. voilá...
  • priluki
    mind 1 mire állítom ,felül kiirja Hotas Cougar ,de semmit nem tudok kezdeni vele .. :(
  • TomStorm
    Annyi hogy mutatja a pipát "disable full screen optimazations" az nagyon gép függő.Azt még tesztelem de minden mást így csinálj!
  • TomStorm
    Ez még az elfogadható kategoriában van.
    Linkelek egy videot mindjárt azt érdemes figyelmesen megcsinálni.
  • macleody
    Ryzen 7 2700x, RX480 8GB, 16GB RAM. Visszább vettem a VGA tuningból, most nem fagyott.
  • TomStorm
    Amúgy szerintem i3 9-es generáció vagy i5 6-os generáció alatt ill.i7 6-os gen.alatt ami procit illeti ne álljon neki.
    VGA pedig min.Gtx 1060

Ram 16gb minimum,SSD és jó internet sebesség ami kell még.
  • TomStorm
    Milyen pc-d van?
  • nibron
    Elfogadható, bár a repcsiknek nincs súlya. Szerintem nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy megjelenéssel eddig ez a legjobban összerakott alkalmazás. Ki is csavarja a gép minden erőforrását. Az FD kivételével eddig nekem bejött, kellemesen el lehet vele lenni. Persze azért megfelelő szobahűtésről gondoskodni kell. Hosszabb használatával kiderül kinek a gépe van jól összerakva hűtésileg.:)

Ha megpusztul, akkor van ott nálad baj elég. Eseménynaplóban megnézheted mi a baj. Valami elfogyott, esetleg CPU vagy GPU elérte a 100C-ot.
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2020.08.20. 21:20:47
  • macleody
    Na ez nem jött be, fps is kevés, meg fagy is pár perc játék után.
  • macleody
    Kérdés hogy ez mennyire szimulátor.
  • TokraFan
    Nem értek egyet. Egérrel irányítani egy szimulátort epic fail. Ha HOTAS nem is kell (de kell), minimum egy stick igen, anélkül jobb elfelejteni az egészet.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.08.20. 20:05:34
  • nibron
    Ez az Ultra High-hoz tartozó ideális konfig. Lássuk be, hogy ez már a ló másik oldala.:)
  • nibron
    Biztos van sok kezdő is, de szerintem alapvetően inkább azok kezdték el használni, akiknek van már múltjuk. Azoknak igenis problémás lesz a kontrollerek beállítása. Nekem pl. már most hiányzik a LINDA, FSUIPC.
    Azonkívül a kezdőknek sem biztos, hogy nem érdemes inkább venni egy egyszerű joyt. Billentyűzettel, egérrel, gamepaddal sohasem fogja megtanulni egy repcsi irányítását. Emlékszem amikor az elméleti oktatás után először kaptam a kezembe a gépet, az első dolgom a túlhúzás volt. Pedig tudtam, hogy arra vigyázni kell. De csak így lehet megtanulni.
    A másik, hogy "először a koordinált irányítást kell megtanulni, addig az a sok gomb és kütyü nem játszik"(oktatóm mondta).
    Akik pedig totál komolytalanul állnak hozzá, azokkal egyelőre ne kelljen már foglalkozni. Vagy megváltoznak és hajlandóak lesznek valamit tanulni is, vagy dobják a játékot.
  • perko
  • nibron
    Borz jól mondja, nagyon kevés a géped ehhez a játékhoz. Sőt még a Prepar3D-hez is. A minimum konfigban ált. használhatatlan konfigot adnak meg mindig. És ráadásul a picipuha ebben igencsak élenjár. A videókártyádon kicsit elgondolkodtam: nem olyan biztos, hogy a 1050 jobb mint a 770. Az nvidia-nál az utolsó két szám mondja meg a chip összetettségét és az 50 mindig a belépő kategóriát jelenti. Tehát egy 70-es többet tud mint egy 50-es. Függetlenül a generációtól. Bár a 700-as és 1000 sorozat között azért bőven van különbség, de minimumnak én inkább a 900-es sorozatot írnám (annyira blőd ez a 770 most már bármire). Na most egy 970-es kártyát összehasonlítva a 1050-el, az utóbbi bőven elmarad. Még talán a 1060-as is (azért nem fogadnék rá), de igazából a 1070-el kell összehasonlítani. Más kérdés a 2GB videómemória. Az manapság már semmire sem elég. Már a 4GB is ki van használva, ez a játék csak induláskor 3715MB-ot használ fel. Windows memóriából pedig induláskor lefoglal 8-9GB-ot, ami később felmegy 12GB környékére. Biztos elfut 8GB-on, de tuti nem élveznéd, igazából a minimum szerintem a 16GB, különben teljesen kinyírja a Windowst (mindent erőszakosan kipakol a swap-be, aztán használd ha tudod).
  • repvez
    Aki most kezdi az nem ilyen szituációkba fogja használni és neki nem is kell egyből HOTAS sem, arra meg ,hogy megtanulja mikor megy fel le jobbra balra a gép arra meg a bill is elég elsőre.
  • Plata
    Ez van a gépigényhez írva:Ideal Spec: CPU: Ryzen 7 2700X / Intel i7-9800X, RAM: 32 GB, GPU: Radeon VII / Nvidia RTX 2080, VRAM: 8 GB, OS: Windows 10 Nov2019 update (1909), Store: 150 GB SSD, Network: 50 Mbps
  • nibron
    Arról pedig nem is beszélve, hogy a társaságoknál eleve tilos azonnal a robotot használni felszállás után. Vezetni kell a gépet ameddig a forgalom/szabályok engedik. Leszállásnál dettó, legkésőbb a külső markernél ki kell venni. Ha vacak az idő, akkor pedig már a stabilizálást is kézzel végzik. Azért EHAM-on egy tisztességes változó keresztszélnél megnéznék egy egeres leszállást.:)
  • Torzonborz
    Nem elegendő, hidd el. Még nagyon nem. A recommendednek megfelelő konfigon már viszonylag jól elfutkorászik.
  • Szemi84

A www.systemrequirementslab.com alapján minden elegendő a futtatáshoz. Lefuttatam egy tesztet a gépen.
    Utoljára szerkesztette: Szemi84, 2020.08.20. 17:32:09
  • Torzonborz
    Passz, amúgy nem akarlak lelombozni de ezen a konfigon amúgy se futna elfogadhatóan még teljesen low beállításokkal se.
  • Szemi84
    Üdv mindenkinek! FX8350 4.0 Ghz 8GB ram GTX 1050 gépem van és indítás után ez a kép fogad. Tudnátok valamilyen ötletet adni a javításhoz?