2470
Microsoft Flight Simulator 2020
  • molnibalage83
    Nem ismerem ilyen szinten az FSX-et és azt, hogy P3D-vel hogyan áll össze. De alig pár hónapja láttam, hogy új engine-t is kapott.

Azért fontos számomra az időjárás, mert egy katonai szimulátornál is alapvető lenne a modellezésnél, hogy az MI számára blokkolja a látást és minden EO/IR esetén számítson és nem csak grafika legyen.

(Jelenleg egyetlen harci szim van, ami ezzel számol, a közösségi fejlesztésű BMS 4.34...)
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2020.08.24. 12:53:26
  • exTrem
    Hatalmas protenciál van a szimben. Ha megnézed annó FSX milyen volt defaulton és most mi lett belőle P3D + az összes kiegészítő. Ez így alapon már hatalmas kezdés. Aztán jönnek majd a finomítgatások, szépítgetések és a többi ínyencség.
  • molnibalage83
    A felhők egészen elképesztőek 2:20 táján.

Ellenben a városoknál nem szabad alacsonyra menni, mert a fény hatása a sötét textúrájú épületekre nagyon furcsa végeredményt szül. A textúrák sok helyen az árnyék miatt sötétek és ezen semmilyen megvilágítás nem tud segíteni. Csak akkor néz ki jól a város, ha kb. olyan általános fényviszonyok vannak, amikor a műholdképek készültek.
  • exTrem
    Az egyik legjobb videó amit eddig láttam

• perko
    Sorry, de ez nem a repülő irányításáról szól. Ez az összes billentyűzet parancs és vezérlőelem teljes listája, amelyből műveleteket hajthat végre a repülésszimulátorban.
  • Palinko
    Játszhatatlan billel sajna
  • perko
    MSFS Controls/Keyboard Commands
  • RedRiot
    Köszi a szuper olvasnivalót. :) Átolvasom.
  • Papirzacsi
    Azt EGT-t használhatod a megfelelő keverék megtalálására. Ott van a fuel flow mellett. Itt le van írva a módszer a normal eljárások között.
    https://wayman.net/files/172R-POH.pdf
  • RedRiot
    Kipróbáltam és működött, köszi. 100-ról felraktam 140-re és eltűnt a Hiroshima mód. Rómában teszteltem, előre cache nélkül is szép volt és az fps is alig csökkent.
  • RedRiot
    Köszi! A keverék állításra emlékszem a Rise Of Flightból ( jó kis WW1 szimulátor). Ott elkezdett egyenetlenül járni és gyengülni a motor ha túl dús volt a keverék, talán még a kipuff füstje is sűrűbb volt. Azokban a régi gépekben még csak primitív karburátorok voltak, nem tudom a Cessnában milyen a keverékképzés. Mindenesetre itt is észrevettem hogy miután felére vettem a dúsítást rögtön emelkedett a sebesség néhány csomó/órával.
  • nibron
    a low fuel jelzés nem rossz a valós gépekben. itt rossz de nagyon, de nem csak az, hanem az egész üzemanyagkezelés.
    amikor emelkedsz a dúsítást vissza kell venni, mert ritkul a levegő, és ahhoz kell a keveréket fenntartani. bizonyos magasságon a full rich keverék miatt le is fullad a motor, de addig is elég sok nyomatékot veszít. úgyhogy már csak ezért is oda kell figyelni.
  • nibron
    probáld meg a grafikai beállítások között az objects level of detail csúszkát feljebb tolni.
  • RedRiot
    :D Én inkább nem csaltam. Visszavettem a gázt meg a keveréket (50%-ra, nem tudom mennyire kell, gondolom magasságfüggő). Az átfolyásmérő mutatója (éljenek az analóg műszerek!) így rögtön fele értéket mutatott mint full gázon. Aztán elég is lett a nafta bőven. Kissé pesszimista a LOW FUEL lámpa, gondolom a Cessna vigyáz azokra a hülyékre akik nem nézik meg felszállás előtt hogy mennyi üzemanyag van a tankban. :)
  • nibron
    ilyenkor jó eséllyel kontakthibás az usb csatlakozás. próbáld meg egy kevésbé használt porton.
  • akyyy
    benzint be tudod állítani hogy a levegőben is mennyi legyen. én igy ürítettem ki, és próbáltam leszálni angliába, de túl nagyot zuhant és crash lett a levegőbe :D
  • RedRiot
    Apró sikerek: megtörtént az első sikeres GPS/Autopilot repülésem. :) A G530-as Garminnal felszerelt Cessna 172-est választottam, mert ott még megvan az analóg műszerfal nagy része is, én meg szeretem a mutatós műszereket. Könnyebb őket leolvasni mint apró, ugráló számokat bogarászni egy LCD kijelzőn.
    Izlandi túra volt, kb. másfél óra, Reykjavik alól indultam északnak. A két végpont közé raktam 2 waypointot is hogy ne legyen teljesen egyenes az útvonal hanem kicsit kövessem a partvonalat. Nibron leírása alapján az autopilotot NAV módba raktam, így a gép követte az útvonalat. Rájöttem hogy a navin hogy tudok az egyes útvonal szakaszok közt is választani. Jó érzés volt hogy nem össze-vissza kóválygok az égen, hanem fokra pontosan hasítok a cél felé. :D Aztán felgyulladt a LOW FUEL lámpa és akkor kapcsoltam hogy felszállás után nem vettem vissza eléggé a fordulatot és a keveréket is a legdúsabb állásban hagytam, így zabálta a gép a benzint. :O Szerencsére így is elég maradt, de jó figyelmeztetés volt.
    Egy baromi szép repteret sikerült a leszálláshoz választanom, Isafjordur (BIIS). Egy öbölben van, magas hegyekkel körülvéve, nagyon festői. Egy jó darabig nem fogom megunni ezt a játékot azt hiszem. :)
    Ha pedig valaki kis, ismeretlen repterek közül rátalál valami szépségre örülnék ha megosztaná a felfedezését!
  • TomStorm
    Nekem ledobálja Yoke-ot.Működik úgy 5 percig és eltünik még control menüből is.
    Mitől lehet ez?
  • [HUN]FaTaL
    i7-8700k, RX5700XT és 32GB RAM. De csak egy kis Cessnával néztem, majd megnézem az Airbus-szal is, de nem hiszem, hogy sok különbség lesz.
    Utoljára szerkesztette: [HUN]FaTaL, 2020.08.23. 12:26:17
  • Torzonborz
    Passz, de ha nem a kifutóra állsz hanem parking spotra akkor teljes indítási procedúrát kell csinálni.
  • eta32 #165
    Üdv.
    Van arra valami opció ,kikapcsolási lehetőség ,hogy indulás előtt mikor megkapom a repülőket ,ne működő a motorral,hajtóművel adja át a játék.??? Vagy ez ilyen?
    Előre is köszi.
  • RedRiot
    "High/Ultra vegyes, FullHD élsimítással is 40 FPS van New Yorkban, lekapcsoltam a full screen optimizationt a kompatibilitási beállításokban. Nem tudom mennyit befolyásolt (lehet semmit, nem néztem nélküle)."

Milyen konfiggal? Hasonló beállításokkal játszom én is (1080p high/ultra) és jellemzően 55-60fps-el fut. (Ryzen 5 3600/ 32GB / RTX 2060 Super / m2 SSD) Azért örülök hogy a nagygépek kevésbé vonzanak mert kipróbáltam az A320-at (felszállás Schipolból) és felére esett vissza az FPS. :/ Még ez is játszható lenne persze, de azért más a 60...

Photogrammatry-ról vélemény? Szerintem nem lenne rossz, de valamiért nekem túl későn kezdi el "betölteni" a házakat: a közeliek rendesen megjelennek, a szomszéd kerületek látványa meg kb. mintha valami Hiroshima '45 moddal játszanék. Próbáltam úgy is, hogy előre kijelöltem és letöltöttem cache-be a város (Marseille) területét, hátha a netem lassú, de úgysem lett igazán jobb. Mintha túl alacsony érték lenne megadva a full detail modellek megjelenítéséhez. A photogrammetry mellett nincs külön drawing distance opció, a buildings ultrára állítása sem befolyásolja a jelenséget. Pedig az 55-ből mondjuk 10fps-t még beáldoznék a jobb látványért. Nem talajszinten akarok repkedni a házfalak közt, de olyan 2000ft magasból nem bánnám ha eltűnne a Hiroshima hatás. :/
  • [HUN]FaTaL
    Gázkaron az egyik axist beállította camera yaw-ra, vagy mire. De én ahhoz nem nyúltam, érdekes. Mindegy, levettem és így jó lett. :)

Elég sokáig fog tartani beállítani mindent, nem értem miért nem hagyták meg a klasszikus FS kiosztást, legalább a billentyűzeten.

High/Ultra vegyes, FullHD élsimítással is 40 FPS van New Yorkban, lekapcsoltam a full screen optimizationt a kompatibilitási beállításokban. Nem tudom mennyit befolyásolt (lehet semmit, nem néztem nélküle).

Alapból 8x-osra rakta a texture multisamplinget, az igen csak nyírja az fps-t. Így, hogy jól fut, sajnos kénytelen leszek megvenni, de még kicsit próbálgatom :D
    Utoljára szerkesztette: [HUN]FaTaL, 2020.08.22. 23:00:07
  • macleody
    Na bakker, csak nem bírtam megállni, hogy ne vegyem meg. Most megint töltögethetem le azt a sok gigányi stuffot.
  • [HUN]FaTaL
    Nekem joystick van használva (T16000M + TWCS) azért kérdeztem, hogy bekavarhat-e, mert akkor kihúzom (maga a controller ki van kapcsolva).

A Joynak semmi baja P3D alatt.
  • ToMy_
    Óóóó, áldassék az egered jobb gombja... :)
  • eta32 #159
    Először én is azzal próbáltam,csak vezetékessel de semmi gondom nem volt vele ..
    Most saitek pro flight yoke-val tolom de az már más tészta....
    Simán lehet controller probléma...az enyém is már eléggé kopottas a sok használattól ,de még teszi a dolgát ,igaz van amelyik tengely már nem az igazi,de nem vészes még használható jól.
    Utoljára szerkesztette: eta32, 2020.08.22. 20:29:09
  • [HUN]FaTaL
    Valakinek volt már problémája a kamerával? Cockpit nézetben folyamatosan mozog az ég felé (ha resetelem akkor visszaugrik, de újra). Bedugott vezetéknélküli xbox controller okozhatja? Próbáltam googleval keresgélni, de nem sok mindent találtam.

Igen, egyelőre virágbolti, mielőtt megveszem, gondoltam kipróbálom, de így elég nehéz :D
  • priluki
    Ooo és tényleg :) köszi köszi !
  • nibron
    Nomeg a körülötted lévő játékosokat is látod. Sőt hallod, hogy kommunikálnak. Bár gyanítom ez is eléggé gyerekcipős megoldás.
  • TokraFan
    Ez nem egy akciójáték, a tartalom itt maga a platform, ami a bolygó felszínét szinte az összes létező reptérrel, utakkal, folyókkal stb. generálja, továbbá a repmodellt, az időjárást, az AI forgalmat szimulálja.
    Van pár challange benne, ez később valószínűleg modokkal bővülni fog, ahogy az FSX-nél a mission-ok anno.
    Az AI forgalom beállítható Live, vagyis ha egy nagyobb reptéren vagy, akkor elviekben az onnan iRL is induló/érkező forgalmat fogod látni Te is. Ez persze még messze nem tökéletes, nagyon várok hozzá egy rendes Ai traffic addont.

Érzésem szerint, kell még 1-2év, mire elkezdenek jönni a jobb 3rd party kiegészítők, gépek, scenery-k, és egyéb addonok. Akkortól lesz pöpec, jelenleg VFR-re jó móka, de IFR-hez és komplexebb szimulációhoz maradni kell az Xplane, P3D kettősnél, esetleg FSX-nél.
  • nibron
    Hú, az nagyon bonyolult. Start menü ikonján jobb gomb és nálam a 3. sor. Elvileg telepítéskor fel kellett raknia a neki szükségeset is.
  • macleody
    Köszi, de nem találtam flight sim exét, szal ez nálam kiesett.
  • oneal1
    köszönöm, hol találom?

Közben megoldottam a dolgot, visual C++ újratelepítés oldotta meg
    Utoljára szerkesztette: oneal1, 2020.08.22. 09:16:24
  • perko
    Köszönöm
  • perko
    Köszönöm
  • nibron
    ha megnézed az eseménynaplót, biztosan többet tudsz majd.
  • RedRiot
    Oktatómód van benne, több részre bontva. Alapszintű leckék egy Cessna 152-vel, egy csicsergő hölgy által narrálva. Nem kell tőle sokat várni, de érdemes rászánni azt a kb. 45 percet.

Rádiózás: ATC-vel való kommunikáció elég jó, külön opciókat választhatsz hogy mit kérsz a toronytól, és erre reagál, mondja az infókat, teendőket. Ha ő kér vmit (pl. forgalom miatt állj meg taxizás közben) akkor annak végrehajtását rádión is vissza kell igazolni.
    A rádiózást le lehet passzolni a az AI másodpilótának is, és akkor nem kell vele foglalkozni ha vkit ez nem érdekel, de szerintem érdemes a játékosnak csinálni.

Csak lazán kapcsolódik ehhez, de szerintem nagyon jó segítség hogy be lehet kapcsolni hogy kék nyilakkal mutassa hogy merre kell taxiznod a kifutópályára/ról. Az is választható, hogy leszállásnál a kifutóra rárepülés útvonalát piros kockákkal jelzi (kb. mint az ideálist ívet egy autóverseny játékban, csak ez ugye 3D-ben van.

FM opciókkal nem szórakoztam, könnyítéseket kikapcsoltam az elején, az auto-mixture kivételével. De be lehet állítani olyanokat is pl. hogy a gép kezelje a ruddert.

Missionök: van kb. 20-25 landing mission, különböző gépekkel, különböző helyeken, viszonyok közt. Ezek challenge-ek, pontot ad a végrehajtás minősége szerint.

Van ezen kívül 3db Bush Flight küldetés ezeket még nem próbáltam, ,de YT-n biztos van már róla videó.

"Vagy van free flight és csá? Ennyi? " Nem a missiönökre van kihegyezve a játék az biztos, szerintem bíztak benne a fejlesztők hogy 37.000 repülőtérrel meg az egész Földdel mint játszótérrel ellesznek az emberek. :)

@perko: én MS Store-ból vettem, minden gond nélkül települt és indult.
  • nibron
    Régen amikor még nem volt ilyen komoly elektronika, akkor elég jól kitanulmányozták az időjárást. Pl. a japcsik jöttek rá, hogy a bolygó északi részén állandó áramlat van. Ki is használták a II.vh-ban. Azonkívül ált. mindig van egy uralkodó széljárás. Ezt ismerve, indulás előtt át lehet tanulmányozni, és jó eséllyel körülbelül az is marad. Ha viszont a meterológia nagyobb változásokat jósolt, el kellett gondolkodni az út elhalasztásán. Pl. ha az USA nyugati partjától el szeretnénk jutni a Hawaii szigeten található Honoluluba, végig vakon kell repülni, csak a számítások segítenek. A szigetcsoport kiterjedése sem túl nagy, hogy nagyon el lehessen téveszteni. Viszont az óceán felett eléggé kiszámítható a széljárás. Volt egy navigátor a fülkében, neki az volt a dolga, hogy kiszámítsa a rendelkezésre álló adatok alapján, hogy hol vannak ill. merre van előre. A Hawaii szigeteken elég nagy teljesítményű rádiónavigációs adók voltak (ma már a GPS miatt nincs szükség rájuk), 200-250nm távolságból venni lehetett, ill. távolabbról már az interferenciáját is. Mivel ez rádiusz a 200 ugye 400nm. Ennyire kellett eltalálni a szigeteket, utána már a navadó "behúzott". Egyébként mivel a föld gömbölyű (ráadásul nem szabályos), sőt a mágneses pólus sem pont a sarkokon vannak, ezért bizonyos távolságonként korrigálni kell az irányt. Tehát nem az van, hogy Frisco-ból felszállva tartani kell a 270 fokot, hanem stopper be, és amikor a sebességünk és idő alapján korrigálni kell, akkor 1 fokkal eltekerni a megfelelő irányba. Az után stopper újraindít, majd megint korrekció és így tovább míg el nem kapjuk a cél rádiójelét. Európa és USA vonatkozásában azért volt egy könnyítés. A partot tele lehetett rakni rádióadókkal, és amikor elkapták valamelyiket, a pittyegésből lehetett tudni ki az. Izland ill. Grönland eleve adott volt, tehát nem kellett végig vakon repülni. Ez a rész nem olyan nehéz, kivéve ha az észak atlanti áramlattal szemben repülünk, mert mire elérnénk Kanadát nagyon el tud fújni a szél. De erre ott vannak a rádióadók. Ausztrália-Japán viszonylatában pedig felhasználták a szóba jöhető szigeteket és ahová lehetett szereltek navadót. Így szintén nem kellett végig vakon repülni. Amúgy, régen kötelező volt ezeken az útvonalakon hajózó személyzetnek a csillagok alapján történő navigáció ismerete. De a navigátorok a rádióadók jele alapján is tudtak valamennyire tájékozódni. Mármint a műsorokat sugárzó adók alapján. Megfelelő tapasztalattal, háromszögeléssel az interferenciákból ki lehetett számítani merre járnak. Érdekes, hogy ez csak az RH, KH tartományokban/technikával (tehát őskor) működött, a modern URH nem jó erre. Szóval azért van pár firnyákosság.:)

@Perko: tökmindegy honnan veszed. Vedd onnan ahonnan szimpatikusabb. Én pl. a Steamról vettem, mert nekem személy szerint az a kényelmesebb. De ahhoz is kell élő XBox bejelentkezés. Dobozost??? Minek? Azt egyébként is felvásárolják a föld hülyébbik oldalán. Sosem értettem mire jó az a porfogáson és a helyfoglaláson kívül. Kijön egy frissítés és annyi neki, már csak dísz funkciója lesz. Akkor már inkább a bólogatós kutya az legalább nincs fenn onlány.
  • oneal1
    sziasztok

következő a problémám.

egészen tegnap estig, simán röpködtem boldogan, boldogtalanul...., erre ma délelőtt már nem indult a játék.
    A repülést indítok, bármilyen módban, megy a loading képernyő, és a végéhez közeledve egyszer csak ki crash-el a desktopra minden hibaüzenet nélkül.

Közben, semmi nem telepítettem, nincs új hardverelem.

CSináltam uninstallt, újra telepítettem, ugyan az a hiba!