Microsoft Flight Simulator
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Köszönöm a tanácsaid és ötleteid!
U.i: A jelenlegi rendszer SSD helyére a jövő héten berakok egy Samsung SSD 980-ast és arra installálok egy szűz windowst és az MSFS-t - hátha... (Már tényleg kezd a vajákoláshoz hasonlítani ez az egész! :-)))
Utoljára szerkesztette: Vizipok56, 2023.10.29. 18:57:43
"Ne verje a gyereket az, aki nem eteti!"
Seasonic Vertex GX-1200 Gold lenne az utód, ellenvélemény esetleg?
Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2023.10.29. 18:26:33
GOOBY, pls
Szóval akkor van olyan eset amikor jó, sőt órákig jó. Ezek szerint akkor a gép jó, és a szoftvereknek is annak kell lennie. Különben nem lenne sosem jó. Az, hogy másnapra elromlik, az nem gép és nem is szoftver. Inkább a hálózati feszt kellene kissé vallatni, és a netet. Próbáld ki úgy, hogy huzamosabb ideig letiltod neki a netet. Csúnya lesz, de kérdés, hogy mi a helyzet a lag-al. Ha működik már egy ideje (1-2 óra), add nekii vissza a netet és úgy próbáld. Ha net nélkül is szarakodik, akkor meg kell nézni a vill.hálózatot. Első körben mennyi a feszültség. A "mélyen tisztelt" elektr.művek újabban szereti magasan tartani a feszt. így jutva némileg több bevételhez. Csak éppen ez a fogyasztónak nem jó, mert megy tönkre minden. Meg kell nézni, hogy mi a tápegység működési tartománya. 2fajta van: a normál 100V-240V-ig működik, a széles 90-265V-ig. Ha normál és a feszültség 240V közelében vagy afelett van, már nem jó.
Érdekes dolog a hálózati feszültség: a múltkor ismerősöm megkért, hogy nézzek meg egy irodaházat, mert az épületgépészet állandóan lehal, és már hónapok óta kínlódnak. A bejövő kábelfejnél láttam, hogy hegesztett sarukkal álltak be az NKI-ra. Haha mondom bórax. Hegesztés után nem takarították le megfelelően a bóraxot, ami berágta magát az alumíniumba. Ez terheléskor úgy működik mint egy változtatható ellenállás, és szemrevételezéskor sem látszik (eleve be van tekerve szigszalaggal), nem tudod kimérni, csak ha már ismered a problémát. Tudni kell, hogy ilyen is van (kábé 30 éve tanultam elektrikusin, és még megvolt😊, látni még nem láttam ilyet). Úgyhogy ettől hülyültek le az elektronikák. kábé 2 óra alatt jutottam el a liftelektronikától a bejövő kábelfejig. Szkóp mutatta, hogy valami nagyon nem stimmel a fesz-el. Újrasaruzás óta zavartalanul működnek. Nem volt egyszerű a villanyszolgáltató embereinek elmagyarázni, hogy miért kell újrasaruzni, pedig ők is tanulták. Ilyen szakma ez.
Ami a legbosszantóbb, hogy ugyanazokkal a beállításokkal akár órákig is vaj simán elmegy - majd gép kikapcs, másnap bekapcs - és egy kalap sz@r...
(A táphoz még: Az 1000W-os egy nem tudom már milyen noname volt - gondolom egy 1000W-os Chieftec kevésbé lett volna hajlamos az újraindítgatásra! :-)
De nekem mindig is az nvidia 70-es sorozata volt a favorit. Szerintem az a legjobb ár/teljesítmény arány. És minden elmegy rajtuk ami a 80-asokon. 4070 még nem volt a kezemben, mert mindenkinek 80 vagy 90 kell. Szerintem a 70-est is be lehet úgy állítani, hogy csak olyan fícsöröket kelljen visszavenni, aminek a hiányát észre sem veszed a megjelenítésben. 5 évig annak is jónak kell lennie.
Régebben kipróbáltam amikor volt nálam 3090 és 3070-es kártya, hogy ugyanazt futtatva mi a különbség. Hát ami nagyon szembeötlő volt az a fogyasztás😊. És vele egyetemben a hőmérséklet. Maga a játékmenet ugyanaz volt, semmi különbséget sem érzékeltem.
A picipuha biztos nem oldja meg a gondot, max. az asobo.
Nekem, illetve azokat akiket ismerek nincs ilyen probléma. Rendezvények miatt rendszeresen csinálok cockpithez gépeket, több "monitoros" módban is jól működik. Sőt még könnyebben felkonfigolom mint a P3D-t. Nálam az asus videókari miatt az árnyékok visszavétele volt a megoldás, de Gigabyte kártyánál nem az. Azt viszont egyelőre el kell fogadnunk, hogy ha mindent maxra állítunk, akkor ahhoz nincs még gép.
Próbáld meg azt, hogy leszedsz minden baromságot, sőt ha más nincs rajta (írtad), akkor újratelepíted a teljes gépet. Nem macerálsz semmit, az MSFS-nél beállítod a HIGH beállítást, és úgy nézed meg. Ha jó a gép, akkor mennie kell. Óvatosan el lehet indulni az ULTRA felé, de csak egyesével. Előtte mindenképpen keress egy olyan területet, ahol jól látszik a probléma. Amit én mindenképpen fel szoktam venni, az a nem tudom milyen cache (területeket cache-olja), 128GByte-ra állítom. Kilépéskori cache ürítés legyen bekapcsolva. Az MSFS esetében a gépet szétfarigcsálni szükségtelen, jól kell működnie. A P3D sok addonnal az ami miatt mindent el kell birizgálni.
Alapvetően azt kellene meghatározni, hogy a "dadogást" a grafikai leképzés vagy a háttérszimuláció okozza-e. Lehet, hogy a háttértárolók környékén nem stimmel valami. Ugye azért is dadoghat, mert az adat nem kerül időben a feldolgozóhoz. Nekem kingston 7000-es SSd-n van a szim és a cache is (kettőn).
Tavaly a cégünk a dunakeszi reptéren tartotta a családi napot. Ott nem engedtek a hangár közelébe mert üzem volt. Saját mobilinternettel kellett dolgoznunk, az példul már kissé kevéske volt a folyamatos megjelenítéshez. De mondjuk az nem is a dadogást hozza elő, hanem inkább megakadozik.
Én meg csak egy dadogásmentes szimulátort! :-) (szuper ajándék lenne karácsonyra a Microsofttól! :-D )
Hátha az kiforrott FSR támogatást segít valamit, csak egy stabil VR 45fps-t szeretnék szép minőség mellett, semmi többet.
Lehet elütöttem pár szót, nem érdekel így is érthető.
Elég érdekes dolog a PC tápja, eddig nagyon nem is foglalkoztam vele. Úgy lazán kiszámoltam kábé mennyire van szükség, és az alapján választottam tápot. Általában a platinum tápokat keresem, elég környezettudatos vagyok, hajlandó vagyok kiadni kicsit több pénzt a jobb hatásfokért cserébe. Akkor kezdtem kicsit komolyabban foglalkozni velük, amikor egyre több gépnél jelentkezett olyan hiba amit leírtam. Viszont ezeknél ha a tápot néztem csak az adatlapja alapján, meg kellett volna felelniük. Amikor pedig összeraktam az első top kategóriás gépet meglepődtem, hogy egy 1200W-os platinum+ táp kevés hozzá. Ha már befújt a szél az ablakon egy vill.mérnöki fecnit, nézzünk már utána. Eddig akárhány tápot vizsgáltam meg, a platinumokról meg a plat+-ról kiderült, hogy a hatásfokuk a felvett és leadott teljesítmény alapján igen nehezen haladja meg a 80%-ot. A Gold-ok a 70%-ot, a többi 60% körül mozog. Mivel elég régóta foglalkozom a kapcsolóüzemi tápokkal (jómagam is terveztem már néhányat), megállapíthattam, hogy az évek során tényleges hatásfok javulásról nem igazán beszélhetünk, ez inkább a termék "fényezésének" köszönhető. Míg a DC/DC konverterek esetében reál javulást értünk el pl. az induktív szegény kapcsolástechnikákkal, az AC/DC konverterekről ez sajna nem mondható el. És minél nagyobb egy ilyen átalakító teljesítménye, annál kevesebb erdeményt mutathatunk fel. Ami alapvetően a vasgyártás technológiájára vezethető vissza. Magyarán, még nem tudunk olyan nagy darab vasat gyártani, ami egy 95%-os hatásfokú átalakítóhoz szükség lenne. És még akkor is ott az erővonal szóródás problémája. Laborkörülmények között is nehéz ilyet előállítani, az űreszközökben is inkább kerüljük a váltóáram használatát. Rendben van, de akkor most hazudnak a gyártók? Van egy nagyon ócska mondás: ha nem sikerült vmit megoldani, hozz létre egy szabványt. Ez arra jó, hogy a gyártók egymás között elkezdik különféle címkékkel felruházni a termékeiket. Mindenki ugyanazt csinálja, így pl. egy bíróságon kikezdhetetlenek. Így született meg a tényleges hatásfok leírása helyett a Gold, Gold+, Platinum és egyéb elnevezések. Kíváncsi vagyok mikor érjük el a Platinum+++ kifejezést. De hiába írják rá, attól még nem lesz 115%-os ugye. Így egy 850W-os Gold tápot max. 75% hatásfokkal váltanék be a mérések alapján. És ebből az értékből levonódik az AC/DC átalakítók működési sajátossága. Egy egység max. terhelése sohasem haladhatja meg a kb. 80%-ot. Eleve a 850W nem a leadott, hanem a felvett teljesítmény. Ebből lejön az átalakítókban használt induktív elemek cosinus fi-je. Mostanság lehet 0.9-el számolni, régen 0.6-0.8 között mozgott. Tehát 850*0.9=765W. Tehát max. ennyit használhat fel a táp, többi a meddő teljesítmény. Ebből plusz még lejön az átalakító hatásfoka (vas, réz ill. erővonal veszteség). A Gold tápegységek a gyakorlatban a 80%-ot sem érik el (a méréseim alapján), de számoljunk most azzal. Tehát 765*0.8=612W. Magyarán ez azt jelenti, hogy egy Gold-850-as tápról 600W-ot lehet kinyerni. És ez még csak egy elméleti maximum. Mivel 80% terheltség felett instabillá válik egy ilyen tápegység (elektronika táplálása nem lehetséges), ezt is le kell vonnunk belőle. Így 612*0.8=490W lesz az optimális kiterhelhetőség felső értéke. Ugye a 490 és 600W közötti részről írtam mint problémaforrás. Egy induktív fogyasztót (pl. egy motort) simán járathatunk 600W-ig, egy izzónak sem lenne problémája, de elektronikát már nem. Tehát a mostani tápod már lazán ebben a bizonytalan tartományban rezeg. Lazán hátradőlve mondhatnám azt is, hogy még szerencse ha csak a videókártyát magában elviszi. A saját 9700K-s gépemben anno 1050W platinum táp duruzsolt, és akkoriban még én sem számoltam így. De ezzel most nem azt szeretném, hogy rohanj a boltba újat venni, ha neked így is jó. Viszont amikor majd fejleszted a gépet, célszerű kalkulálni vele. Nálam ez az egyik indok, hogy mindig csak teljes gépet rakok össze. Hosszú távon így az olcsóbb. Használt gépet el is lehet adni, így valamennyi visszajön. Olyan mint a gépkocsi. Az öreg autó ára részben fedezi az új autót.
Pályafutásom során egyszer futottam ebbe bele nagyon keményen. Van vagy volt (nemtom létezik-e még) MO-n egy nagy gyertyagyár. Mindenféle gyertyát gyártottak, hazánkat teljesen lefedték, sőt sok magyar az ő termékeiket hozta haza szuvenírként😄 (illatgyertya). Kinőtték Újpestet és leköltöztek vidékre egy falu (névre most nem emléxem) szélére, Salgótarjántól kábé 20km-re. És kezdődtek a problémák. Elektromos cuccok instabilan működtek. Kiderült, hogy az elektronikák hülyültek le a tápjuk miatt. Alapvetően a 10KV-os vezeték volt a hibás, túl hosszú volt az üzem fogyasztásához képest. Az elmű-el egyszerűen nem tudtuk a trafón a csapolásokat úgy állítani, hogy jó legyen az üzemnek. Megterveztünk és legyártottunk speciális tápegységeket, azokkal jó volt. De nem minden gépet lehetett megbontani, illetve ott volt még a irodai és kommunális üzem problémája is. Nem lehetett a gondot teljesen kiküszöbölni. A vége az lett, hogy el kellett költöznie a gyárnak. És mindezt csak a "libegő" tápoknak köszönhették.
Most, hogy az utóbbi időben így megugrott a PC alkatrészek teljesítmény felvétele, ez sok, még nem nagyon ismert problémához vezet majd. A táp problémáját marketing-el nem lehet megoldani, és lassan a melegedés is külön gond lesz. Már gondolkodom, hogy a PC házak mikor lesznek hőcsövesek, így kivezetve a hőt a házon kívülre, mert belül már nem lehet lehűteni (rengeteg rejtett hő van már most is egy házon belül). Úgy mint ahogyan a 80-as években a műholdakkal is csináltuk. És akkor majd a gyártók előadják, hogy ez mekkora innováció😊. Na igen. A videókártyáknak az alján pár éve megjelent egy innováció (alulemez), hogy ez hű de, meg mennyire nem engedi károsodni az alkatrészeket a meleg miatt. Hatalmas találmány, de nem most. Már 1960-ban is alkalmazták, egyetemen a tanáraim is tanulták már hallgató korukban. Industrial/Military/Aerospace kategóriákban kötelező a használatuk mióta tudok róla. A Commercial-ban pedig most az innováció része😄. Ilyen ez a világ.
Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2023.10.27. 09:53:13
GOOBY, pls
Utoljára szerkesztette: bunny, 2023.10.27. 09:39:04
Na igen. Az MSFS meg a P3D is nagyon kényes az alkatrészekre. Szakembereket is megizzasztja az ilyen szoftver. Már gondolkodtam rajta, hogy ha jön új kolléga legyen olyan próbafeladat, hogy telepítsen fel jól egy MSFS-t.
Jobbára Gigabyte cuccokat használok, de a mostani videókarit nagyon jó áron vettem meg, így ASUS-ra sikeredett. Az ASUS-t egyébként sem szeretem, főleg a szoftveres oldal miatt. A mai napig sem sikerült még rendesen belőni a gépet. Vagy a fogyasztás túl sok, vagy túl sok fícsört kell elengednem. Gigabyte-al sosincs ilyen gondom. ASUS-ból még a billentyűzetet is ki kellett vágnom, pedig az nem volt occsó. Az ASUS szoftverekkel egyébként is vigyázni kell, mert folyamatosan írják az SSD-t, még akkor is amikor már több órája nem csinál semmit a gép. Ha újratelepítem és csak ASUS drivert rakok fel, már akkor is. Bsszák+.
Amúgy nekem ettől függetlenül nem szaggat. Ha túl sok a felhő amit át kell világítani, akkor üvöltenek a ventik, no+ égetem a pénzt, de jól teljesít. Nálam az árnyékokkal lehetett hasznosan variálgatni, de másik gépen nem az vált be.
I9 van a gépben, de az nem optimális a szimhez, a 700-as sorozat az ami jól teljesít. Az i9-et is megcsináltam, de az nem embernek való feladat. A P és E magok külön történet, ráadásul a fórumokat böngészve legtöbbször azt ajánlják, hogy ki kell kapcsolni. Pedig nem.
Ezeken a gépeken például már tilos priority-t vagy az affinity-t állítgatni, de még mindig sokan javasolják. Ezek csesztetése a régebbi gépeken is inkább problémát okoznak az MSFS futásának, de pl. a P3D-hez lehet jól használni.
Mostanában felütötte egy új probléma a fejét. Mégpedig az, hogy a tápot sikerül kissé alulméretezni. Annyira, hogy a túláram védelem még nem szólal meg, de a videókari már nem kap eleget (meg amúgy más sem, de a grafika a legfontosabb). Ez a probléma az erősebb 3090-eseknél kezdődött. Egy 3090Ti OC nagyon kényes a feszültségre, és ha határra terheljük a tápot, akkor letörik a feszültség, a kondik már nem tudják a feladatukat ellátni. Ilyenkor lecsökken pl. a számítási teljesítmény, majd a következő pillanatban visszatér. Aztán újra és újra. A vicc az, hogy igazából észre sem lehet venni, mert a monitorozó chip-nél "rezegnek" a feszültségek, még a referencia is. Szkóp kell hozzá.
Szóval van buktató dögivel.
Utoljára szerkesztette: bunny, 2023.10.26. 08:55:37
4090 fórum
FS fórum
GOOBY, pls
Imre
Ha megnézed pl. a yt videókban általában az ultra/high opcióknak nincs sok jelentősége monitoron sem, nem látod a különbséget (kivétel pl a felhők de a high/ultra között ott sincs nagy különbség). Amit még észrevettem hogy nálam dx11-ben a játék sokkal stabilabb, illetve a gpu nincs húzva, gyári órajelen megy. Ami nálam sokat segített az az nvidia cache törlése, de igazából előtte sem volt probléma, New York felett sem szokott akadni. Amit még kb. mindenki ajánl hogy a windows játék módot ki kell kapcsolni és nem érdemes proci affinitást sem birizgálni.
msfs vr
Kb így néz ki a játék, a vr felvétel miatt úgy látszik mintha akadna de nem, teljesen simán fut:
Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2023.10.23. 09:20:28
GOOBY, pls
GOOBY, pls

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...
Utoljára szerkesztette: Vizipok56, 2023.10.19. 10:00:31
Van egy yt csatorna ahol egész jó tippeket adnak, nekem sokat segített:
yt
Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2023.10.12. 08:26:33
GOOBY, pls
Utoljára szerkesztette: Vizipok56, 2023.10.11. 16:41:30
1. Rolling cache kikapcsolása, illetve ha ki van kapcsolva, akkor a bekapcsolása. (Közben rolling cache törlése és "rebuild".)
2. Fejlesztői módban való futtatás.
3. Víruskereső kikapcsolása, (és/vagy játék üzemmódba való állítása).
4. Windows "Játék üzemmód" bekapcsolása.
5. Rendszergazda módban való futtatás.
6. Valamelyik process manager-el priorítás/affinitás állítgatása.
Egyébként win10 v. 11? Igazából mindegy, bármelyiket választod, a másik a jó. 😊
ASUS TUF Gaming Z690-Plus BIOS Ver.2703
I9-13900KF 5500MHz
4x32GByte DDR5-5600
Nvidia RTX 4090 (Palit)
Corsair MP400
CT4000P3SSD8
CT1000P3PSSD8
Úgy vélem, nem egy alja összeállítás. De ennek ellenére a legutóbbi MSFS frissítés óta rendszeresek a percenként 8-10x előforduló, 0.1-0.5 mp-es képernyő lefagyások. NVIDIA drivereket egy évre visszamenőleg kipróbáltam, a felbontást 1920x1080-ra csökkentettem, a részletességet a minimumra állítottam - semmi javulás. NVIDIA Control Panelen végigzongoráztam a neten fellelhető összes ajánlást - semmi... Ötletek/tippek/valaki?
Ma tovább folytattam az EU turnét, az előbb fejeztem be egy Lübeck-Brno útvonalat.A tervet szépen beimportálta a World Map, az arrival-approach szakasz úgy nézett ki mint az LNM-ben.
Ahogy beindítottam a gépet, csekkoltam az MFD-n a flightplant. Hurrá, nem rakott kamu USR waypointot az approach elejére! Azért óvatosságból a TB514-et (utolsó arrival wp) HDG módban közelítettem meg. (a kép eközben készült). És jól is tettem, mert ahogy elértem a TB514-et akkor szúrt be egy USR-t a BUKAP elé! Mikor elhagytam az USR-t (tehát az USR -> BUKAP szakaszon voltam) próbáltam visszatenni NAV GPS-be, de elkezdett rossz irányba fordulni. Így visszaraktam HDG-be adtam egy irányt és így közelítettem meg a BUKAP-ot. Onnantól minden OK volt, a megfelelő LOC már be volt fogva, APPR és leszállás.
Úgy néz ki ha nem akarok gubancot akkor az utolsó arrival és az első approach waypointot (vagy fixet?) HDG-ben közelítem meg.

a gps már más tészta, mert lehet, hogy úgy programozták, hogy beállítsa az aktuális adót. de kisgépen ilyen nincs. nagy vason is csak az újabb elektronikával rendesen megpakolt gépeken van (Airbus 300-as sorozat, Boeing 747,777,787), de ott az FMS-ben van külön bejegyzés a használandó ILS-re, és annak course-jára. Úgyhogy valszeg ez az asobo műve. jó eséllyel azt szerették volna elérni, hogy valamennyire segítsenek a pilcsinek. de az, hogy rossz frekvenciát állít be annak oka van. nézd át az orly frekvenciáit, lehet rossz az adatbázis. végülis csak annyi a baj, hogy 110.3 helyett 110.9-et állít be😊. lehet hogy azt az 1 karaktert elütötték.
előkerestem az orly térképeit, laza 181 oldal😊.
a STAR-al most nem foglalkoznék, de útvonalat úgy terveznék oda, hogy mindenképpen a CAD VOR-ra repüljek. ha nem használnék gps-t, akkor is egy mérhető pontra tartanék. Onnan repülni az ODILO-ra (ez a 33-al radiál a CAD-től). a térképen ez úgy van, hogy a 33-as radiálon 5.2nm-re éred el a SOTIP waypoint-ot, továbbhaladva pedig 8nm-re következik az ODILO. Ezzel vége a STAR-nak, jöhet a transition (ODILO6S). fordulni 59 fokra és 11nm-re eléred a PO623 waypoint-ot. utána a vector következik, az 59 fokot kell tartani. így tovább haladva el kell érned a RWY02 glidescope-t (ez lenne az intercept) amit elkap a LOC s befordítja a gépet. ekkor lépsz be a final-ba, ezt 3000ft-n kell megejteni (ILS CAT I vagy LOC van). ha mindent jól csináltál akkor ebben a pillanatban 11.3nm-re vagy az OLN-től 17 fok irányban. ezt a magasságot kell tartanod míg el nem éred az OLN, 8.5nm távolságot (feltételezem ez a CF02). innen indul a 3fokos süllyedés. OLN 2.8nm-re éred el az outer markert (talán CF01), itt 1170ft-et jelez a térkép. OLN 1nm-re elhatározás.
tehát ha nem használok gps-t, akkor NAV.al repülök a CAD-ra, majd HDG 33-al, CAD-től 5.2+8nm-re. itt jön a vector HDG 59-el. ILS-t beállítani a NAV1-en (ha kell a course-ot 17 fokra). majd élesíteni a LOC-ot. így kell elérni az OLN sugárzását. amikor a LOC elkapja a glidescope-ot, 3000ft magasságon kell repülni és elvileg az OLN távolsága 11.3nm-on van (azért ebbe az időjárás kissé beleszól).
ha gps-el, akkor az útvonal CAD SOTIP ODILO. viszont ekkor még nyitott marad a vector, amit egy fix hozzáadásával meg tudsz oldani. amúgy a gps tud vectort repülni, de sokkal kényelmesebb, ha berakunk egy fix pontot. és ez a pont meg is van határozva. az amelyiket írtam (az azonosítóját nem tudtam elolvasni, PG801?). valószínű, hogy az a vectoron van. a vector egyébként nyitott, nyincs vége. tehát a repterv vmi ilyesmi lenne: CAD SOTIP ODILO PG801 CF02 CF01 FF02 RWY02.
az utolsó képhez: sebesség egy kicsit sok. 230kt alatt kellene tartani. a vectort pedig max. 210kt-al kell repülni. a magasságod jó, mert a CAD-on FL130, a SOTIP-on FL120 alatt, az ODILO-n FL100 van előírva.