2468
Microsoft Flight Simulator 2020
  • repvez
  • sindelnet01
    Köszönöm!
    Nem tudom,hogy mennyit segít,kipróbálom,de de régebben egész kicsi trükkökkel is sikerült 2x(!)fps növekedést elérnem
    hasonló változtatásokkal,igaz az másik repszim volt.
    És az MSFS-t buherálva(nem elbaxva)az ember a saját konfigjához mértem,sokkal jobb teljesítményt érhet el,ha kihasznál minden rendelkezésre álló lehetőséget.
    És ez ilyen.
    Üdv.
  • bunny
    Köszi az infókat win11 ügyben! Még meggondolom :)
  • nibron
    A win11-ben elég nagy változás volt, hogy erősítettek a játék módon. Játék közben háttérbe szorít az op.rendszer egy rakás funkciót, másként történik a CPU-GPU-MEM kommunikáció, továbbá a déli chip-el az adatfolyam. Alapesetben nem biztos, hogy "optimális"-ak a windows beállításai. Ezért aztán még a nem szakemberek számára is szügségeltetik némi információszerzés. Az egyik ilyen a pl. gyártói ajánlás a win11 játék beállításaira. Rengeteg júzer visszajelzései és a microsoft tapasztalata szerint elég sokat segíthetünk a játékok futásánál ha a hardveres GPU ütemezést KI, a változó képkocka gyakoriságot BE, és az ablakos játék optimalizációt KI kapcsoljuk. A legutóbbit a saját tapasztalataidra kell alapozni. Előfordulhat, hogy nálad jobb ha be van kapcsolva (erősen konfig függő beállítás).
    Ezenkívül, most már sokkal nagyobb szerepe van a teljesítményoptimalizációnak, ezért szintén vasfüggő, hogy hogyan vannak a beállítások a teljesítménycentrumban. Játéknál alapvetően a teljesítménycentrikus beállítások a jók, de ez elég nagy többletfogyasztást igényel.
    Szóval nem valószínű, hogy a downgrade a legjobb megoldás.
  • Vizipok56 #1824
    Én csak az MSFS-sel játszok, annál nem tapasztaltam anno FPS változást (szűk két éve álltam át Windows 11-re) - más játékoknál nem tudom, mi a helyzet.
  • bunny
    nyilván tesztről beszélek, de havernál olyan -10% dropot hozott amikor átállt win11-re. Erősen win10 downgrade-elésen gondolkozott mikor utoljára beszéltem vele.
  • nibron
    semmi bajom a játékokkal. am meg minden windows verziónál lehetett ezt és még néhány hülyeséget hallani.
  • bunny
    Azért írtam, hogy állítólag mert magam nem próbáltam csak hallottam. Egyelőre kerülöm az átállást, egyszerűen lustaságból elsősorban, másodsorban meg mert még mindig azt olvasom, hogy a win11 alatt lassabbak a játékok, erről neked mi a tapasztalatod a repszimek kapcsán?
  • Vizipok56 #1820
    Köszönöm az infókat - ezek szerint nem sok (gyakorlatilag nulla) értelme van a prioritás állításának. :-( (A flightsim.to -ra - mint írtam - már több száz file-t töltöttem fel és természetesen mindegyiket becsomagolva, mint ezt is. Csak a fájlküldőre raktam fel exe-ként)
    További szép napot:
    Imre
  • nibron
    Nem állítólag. A win10 megjelenésekor még nem volt ez a probléma. De ha jól tudom peccselték, bár kernelt javítani elég rizikós. Win11-nél már eleve jól jött ki. Most már a gyorsabb magok a preferáltak. Bár anno pont ez volt a probléma, jóformán mindent az első fizikai magra pakolt mivel a hátsó magok általában kisebb frekivel futnak a felvett teljesítmény miatt. Mondjuk én mindig ugyanarra a frekvenciára lőttem be az összes magot. Most úgy oldották meg, hogy folyamatosan monitorozva van a magkezelés és ha a windows kiutal egy thread-et, akkor futás közben bármikor át tudja tenni egy másik magra. Így elvileg a leggyorsabb futás érhető el. Éppen ezért nálam nincsenek kikapcsolva az E magok. Win10 alatt valóban jobb volt az E magokat kikapcsolni, de nem csak a sebesség miatt, hanem a proci teljesítmény korlátja miatt is.
  • bunny
    Annyit tennék hozzá ahoz amit írsz, hogy win10 alatt a P és E magok kezelése nincs jól megírva, ÁLLÍTÓLAG (nincs tapasztalat) az win11 már jobban kezeli, de emiatt az újabb procikon újra értelme lehet a magok korlátozásának játékonként. Nálam pl. abba futottam bele, hogy aranyos módon hátulról kezdte el a renderelő program a magokat használni, csak sajnos ott pont a lassú magok vannak így az a helyzet állt elő, hogy a 13gen procin lassabban futott mint a 10gen-en.
  • nibron
    Régebben játszottunk a prioritással, de egy csomó alkalmazásnál problémát okozott (pl. mssql server), ezért inkább hagytuk. Sokkal többet vesztettünk vele, mint amit nyerni lehetett. Én inkább több időt fordítok a beállításokra (főleg táp), ssd-k is gyorsabbak, és a hűtés is ideális. Ráadásul, hogy mostanság a gyors ssd-k 50 fok felett környezeti hőnél hajlamosak a pillanatnyi kiakadásokra, ezt is illik elkerülni.
    Most már az affinitással sem érdemes játszani, mert pl. az msfs-nél szinte semmi hatása sincs. Egy thread futásakor folyamatosan változik, hogy mely magon fusson, ebbe szólnánk bele. Az adatfeldolgozó alkalmazásainkból is szedegetjük kifelé, mert csak problémát okoznak win10-11-en.
    Egy közel ideálisan megírt többszálas alkalmazásnak (pl. az msfs ilyen), már nem szükségeltetik a prioritás és affinitásjáték, mert az alkalmazást (msfs) maga a program (windows) kezeli a többi alkalmazással együtt. A win10-11 kernele már nagyon jól meg van írva ezekből a szempontokból, a vízszintes skálázás is már sokkal jobban működik ezekkel a rendszerekkel.
    Vírusirtó szempontból pedig, már nem elfogadott a "nyugi nincs benne vírus" szemlélet. Nekünk is meg az összes cégnek úgy kell megírnia az alkalmazásokat, hogy ne jelezzen egy vírusirtó sem. Egy időben engem is kiakasztott, hogy állandóan belefutottunk a heurisztikus keresésbe. Az ügyfelek nem lazítanak a heurisztikán (norton vállalati rendszerben már nem is lehet csak kikapcsolni), és pláne nem kapcsolják ki. Ezt el kell fogadnunk.
    Amúgy nem tudom, hogy hányszor tettél fel vagy küldtél át alkalmazást. De! Sosem EXE-ként küldjük át. Ez jóformán mindenütt le van tiltva. Ha már nem tőlünk töltik le (ott sem EXE-ként van), akkor pl. kétszer csomagoljuk mondjuk RAR-ba. Van olyan rendszer ami belenéz a tömörített állományba is, és ha ott talál EXE-t, azt is kidobja. És ez így van már legalább 20 éve. Úgyhogy valszeg ezért utasították el, és azért nem válaszolnak, mert annyira triviális.
  • Vizipok56 #1816
    Szia!

Írtam nekik, hogy - mivel a futási prioritást állítja át - a víruskeresők (érthetően) veszélyesnek ítélik, de ez nem jelenti azt, hogy valóban veszélyes lenne, egyszerűen hozzá kell adni a kivételekhez; de nem válaszoltak.Több száz file-t töltöttem már fel hozzájuk, egyikkel sem volt semmi probléma - nem értem, miért lovagolnak ezen... De mindegy, feltöltöttem ide: MSFS priority
  • sindelnet01
    Tedd fel kérlek máshová..
  • sindelnet01
    A fájlt eltávolítottuk, mert az sérti a közösségi szabványainkat vagy a felhasználási feltételeket. A szerző kérheti az újbóli jóváhagyást, ha a probléma megoldódik.
    :(
  • Vizipok56 #1813
    Sziasztok!
    Több helyen is olvastam, hogy a mikro dadogásokat kis mértékben csökkenteni lehet, ha a program prioritását a 8-as (Normál) szintről a 13-asra (High) növeljük. Ezt meg lehet a Process explorerből is tenni - de körülményes előhívni, megkeresni a processzek közt az MSFS-t és átállítani. Ezért készítettem ezt a kis programot, amire rákattintva a "Flightsimulator.exe" a 13-as szintre kerül (A szimulátornak ekkor már természetesen futnia kell!)
    Csak Steam verzióban tudtam tesztelni, de a dobozosban is működnie kell!

Letölthető innen: MSFS_prioritás
    Utoljára szerkesztette: Vizipok56, 2023.05.30. 19:24:20
  • Vizipok56 #1812
    Üdv mindenkinek!

Adott egy RTX4090-es kártya az alábbi beállításokkal:

- ANTI-ALIASING: NVIDIA DLSS SUPER RESOLUTION
    - NVIDIA DLSS SUPER RESOLUTION: DLAA
    - NVIDIA DLSS FRAME GENERATION: ON

Az Nvidia Control paneljén minden gyári értéken.

A problémám az, hogy hiába kapcsolom be az MSFS-ben a V-Sync -et és állítom be a FRAME RATE LIMIT-et 33,50, vagy 100%-ra, az FPS változatlan (ami nem is lenne baj, de míg az RTX3090-es esetében ez ~60%-os energia-felvétel csökkenést eredményezett, most a fogyasztás marad 400W körül. A probléma megkerülhető persze, ha a GPU power limitjét visszaveszem - de akkor sem értem, ez az eddig használt módszer miért nem működik) Valakinek van magyarázata rá?

Köszönettel, további szép napot!
  • perko
    @PhantomAss @nibron, köszi a tanácsokat
  • PhantomAss
    Lehet túl magas sebességgel szállsz le, 80-90 km/h -val szépen le lehet tenni és pár méteren megáll, 30-as fékszárnnyal.
    Amúgy fura de azt vettem észre a navis változatra jobban hat a fékszárny. Az szerintem sem realisztikus hogy 45-ös fékszárnnyal átlebegsz a repölőtéren, ezen finomítaniuk kell a fejlesztőknek.

Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2023.05.02. 08:34:02
  • nibron
    Leszállni alacsony sebességgel, kilebegtetés végén kormány majdnem teljesen hátrahúzva. Fék nincs, kormányt tartani. Ha kellően lelassult, fékszárny vissza, miután kellően visszament, finoman lehet fékezni. Ancsa nagyon kis sebességgel képes repülni, ezért a földön finoman kell vele bánni.
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2023.05.01. 19:23:41
  • perko
    Nekem a leszállásnál akadtak gondjaim. Ha kilebegtetek rendesen akkor is nehezen csökken a sebeség, de ha fékezni próbálok azonnal orra bukik.
  • bunny
    Nekem folyamatosan új posztot jelez pedig nincs. Valamit megint variáltak a kódon ami megint nem sikerült.
  • moho79
    Miért tűnnek el a hozzászólásaim?
  • moho79
    Nem, nem. Fékszárnyal általában nem szállok fel, azt csak azért írtam mert akkor kisebb sebesség elég lenne neki. Érdekes. Nekem szinte azonnal a levegőben van, nagyon minimális gurulással.

De lehet tényleg valós, most találtam
    AN2short take off
    Short take off

Szóval kb ez van a játékban is. :)
    Utoljára szerkesztette: moho79, 2023.04.19. 21:25:59
  • nibron
    Ha max. féklappal szállsz fel, akkor nem is kell neki nagy sebesség. Ancsika 40 csomó környékén repül teljesen kieresztett fékszárnyakkal. Ha jól emlékszem 48kts a ref. De nem szállunk fel teljesen kieresztett féklapokkal, az életben nem úgy viselkedik a gép mint itt a szimben. Első fokozat az ideális. A másik: gurulsz, forduláskor lehet használni a féket (aláfékezés), amikor irányban vagy a felszálláshoz, akkor már nincs fék. Kényelmesen előretolod a gázkart, oszt mehetsz. Ha túl gyorsan tolod előre, és még nem teljesen üzemmeleg, kirepülhet a dugó, illetve kissé hajlamos az előrebukásra. Főleg ha még a féket is nyomod.
  • PhantomAss
    Max fékszárny a felszálláshoz? Még leszálláshoz sem kell, általában 30° amit használnak.
    15 fokos kell max egy kisebb reptéren, de én azt sem használom általában. Szerintem nincs ezzel gond, kell neki hely a felszálláshoz.
    Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2023.04.19. 08:40:52
  • moho79
    Nem tudom nektek mi a tapasztalat AN-2vel de én azt vettem észre, hogy a játékban szinte "helyből" felszáll. Tudom kétfedeles meg minden de akkor is kellene neki vagy 120-150m a felszálláshoz. Itt meg bő gázt adok (fékszárny max), kiengedem a fékeket és 2 másodperc múlva már a levegőben is van.
  • PhantomAss
    Már le is töltöttem a festést, nagyon tuti lett, köszi!
  • Clidey
    Tudom, azt is én csináltam :))))))))
    Igen, tervezem hogy megmagyarítom a belsejét is, de sajnos nem tudom mi lesz belőle - tele van a 3D modell anomáliákkal :(
  • Clidey
  • PhantomAss
    Állat lesz :) Pont egy ilyen festésű parkol Budaörsön a Hun VFR mapon.
    Esetleg magyar v angol feiratot is tudsz készíteni a fülkéhez, vagy az nagyon macerás?
  • fireman73
    Szép lesz,várom!
  • Clidey
  • Vizipok56 #1793
    Kész, most fejeztem be a picipuhával az együttműködést... A SU-12 óta nincs photogrammetria, csak valami iszonyat csupaszság...

Ezt a minőséget az X-plane is tudja és linux alatt fut, nem billg.ci pénztárcája hízik vel....
    Utoljára szerkesztette: Vizipok56, 2023.03.25. 08:34:29
  • bunny
    Miért nem blenderben fested, textúrázod? Ott is lehetséges.
  • Clidey
    Nem is kell hozzá paint kit, mert van egy teljesen fehér festésű változat, arra lehet dolgozni szépen.
    Sajnos tapasztalatom szerint az FS2020 beköszöntével jelentősen beszopódtak a repainterek... :))) Rengeteg helyen találkozni értelmetlen mapping-tükrözésekkel (a'lá Carenado, ugye), mapping torzításokkal, amik miatt sok esetben esélytelen a csak tiszta Photoshop munka, mindenképp használni kell egyéb segédprogramokat is.
    Én azt szoktam csinálni, hogy először MCX-ben alaphelyzetbe rakom az összes animációt, aztán az így kapott 3D modellt megnyitom Blenderben, ott kitörlöm a szükségtelen objekteket (Pl. icing poligonok, crashbox, stb), majd az így kapott lekopaszított 3D modellt átrakom Substance Painterbe és ott elkészítem a festést, végül a kapott textúrákat Photoshopban "finomhangolom", rakok rá AO-t, kézzel kijavítgatom amit a SP elbénáz stb.
    Meglehetősen pepecs meló, sajna elmúlni látszódnak már azok az idők, mikor egy fél délután alatt össze lehetett dobni egy-egy repaintot.

• fireman73
    Légcsavar színét változtattam
  • fireman73
    Szia!
    Igen sikerült!
    Paintkit nincs hozzá,és kicsit kulimász az egész textúra szerkezet nekem
    Milyen programot használsz a festéséhez?
    Üdv!
    Zsolt
  • Clidey
    Szia Zsolti
    Sikerült a vásárlás végül?
    Milyen festéseket tervezel hozzá? Csak hogy ne dolgozzunk egymással szemben... :)))
  • fireman73
    Szia!
    Szeretném megvásárolni az An-2-est,de amikor ráklikkelek a buy and downloadra nem történik semmi