X4 - Foundations

Oldal 1 / 150Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Kaptam egy levelet az EGO-tól...

Az van benne. hogy Vulkán 1.4-re teszik a játékot, ami által szigorodnak a minimum gép feltételek.
És hogy onnantól két verzió lesz belőle... (Nem kettő, mert most is 20 közül választhatunk, de mindegy)

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

As we continue to develop and expand X4: Foundations, we are constantly looking for ways to improve the game's proprietary engine and overall performance. To keep pushing the boundaries of what our engine can do, we are preparing to upgrade our graphics API to Vulkan 1.4 as part of a future update. Our plan is to do this as part of the next major update after 9.00.

Because of this necessary technological step forward, we will soon be updating the minimum GPU requirements for X4: Foundations.
Why are we making this change?

Transitioning to Vulkan 1.4 is a significant technical milestone for us. As a small team, splitting our resources between legacy hardware support and modern development has become a significant drain; continuing to support older hardware requires us to maintain more code, and limits the graphical features we can make use of. By streamlining our engine around this newer standard, we can work more efficiently and continue to deliver technical improvements to the game. In other words, moving exclusively to Vulkan 1.4 allows us to focus 100% on the future of X4!
The New Minimum GPU Requirements

When this planned update goes live, the new minimum graphics card requirements to run the latest version of X4: Foundations will be:

NVIDIA GTX 1060 or AMD RX 5300 or equivalent (Vulkan 1.4 Support required)

Based on recent Steam Hardware Survey data, we are confident that this change will only affect a small fraction of our active players.
What if my PC doesn't meet the new requirements?

First and most importantly: if you are currently playing on older hardware, you will not lose access to the game. We know that some of you have been exploring the X universe on older hardware, and we want to ensure that you can keep playing. We will continue to provide access to legacy versions of X4 via Steam's "Game Versions & Betas" branch system, as we have already been doing for some time.
How to access a legacy version:

Right-click X4: Foundations in your Steam Library.
Select Properties, then navigate to the Game Versions & Betas tab.
Select the designated legacy build from the dropdown menu.
Steam will download the selected version, and you can play as normal.

Once done, Steam will display your currently selected version of the game next to the play button, as well as next to the X4: Foundations title in your games list on the left hand side of the Steam client.

We hope this early notice gives you plenty of time to prepare. We are incredibly grateful for your continued support of X4: Foundations over the years, and we can't wait to show you what this new technical foundation will allow us to do in the future.
In case you missed it

X4: Foundations, along with all its expansions, soundtracks, and previous titles in the series, is currently heavily discounted during the Steam Summer Sale! This deal ends on July 9th, 2026. Don't miss out!
Ténykedek önfeledten és egyszer csak szól a SCA (Scale Plate Pact) hogy előléptetnek.
És ugyan miért? Merthogy ezért én nem tettem semmit. Persze nálam ez nem egyértelmű, mert kereskedek mindenkivel és csak a jóisten tudja, hogy mikor kinek épp mit adok el.
Szóval el is mentem a ceremóniára...

Aztán nézem, hogy 10-es szintnél van ilyen hacacáré, de én 13-ban vagyok velük. És itt fel is adtam a gondolkodást. 😊
RJoco
Én is úgy olvastam, hogy elvileg csak EC kell neki.
Ha jól emlékszem, akkor az X3-ban is csak EC kellett neki. Csak ott még az EC-nek kellett tartály is.

Warning! Cargo bay open, shields are down!

Ha jól emlékszem, akkor érc "TERMELŐDIK." Talán áramból...
RJoco
Ez olyan mod, hogy nem kellenek bányászok, jól értem?
X3 bányászaszteroidákat csinálnak, melyek kifogyhatatlanok voltak?

Nézze már meg valaki, mert elbizonytalanodtam.
Alul a pár darab kutatás
A vanilla, vagy megint bekevert valamelyik modom?
A Fleet Wide Sensor tudom, hogy gyári... Ez indítja az egyik legmazochistább küldetés sorozatot.: A véget nem érő Xenon és Khaak zaklatást.
Amióta kiadták minden nap többször megnézem, hogy frissültek-e már az "elengedhetetlen" modok. Rimánkodtam is a készítőjének! 😊 (Keeshah)
Most végre életjelet adott magáról és elmondta, hogy minden moddal két hetet kell babrálnia annyi változást eszközöltek a fejlesztők.
Ismerem ezt az érzést a hófutóból. Ott magam módosítom a fájlokat. Csak az összeegyeztetésük egy örökkévalóság. Ha nem is két hét... de nem is az a szint!
RJoco
Úgy nézem, hogy a Hyperion és az Envoy hiányzik a csomagból.
Ha valaki csak a DLC-ket veszi, akkor az 28€. Mínusz 10€ a játék miatt, ha már megvan.
A két kimaradt csomag meg összesen úgy 13€.

RJoco
Illetve nem az egész. Pár DLC asszem hiányzik. De a fő területi és faji DLC-k benne vannak.

RJoco
Nagy akció van most Steam-en a játékra és a kiegészítőkre is.
Csomagban az egész, soundtrack-el együtt 40€. A fő játékkal együtt. Szóval, ha az valakinek már megvan, akkor azt megspórolja.
Amúgy most csak 10€.

RJoco

Caliph írta (#7462):
kösz,akkor nekifordulok a közeljövőben

Leld benne örömed!
És, ha valahol elakadnál vagy nem úgy menne, ahogy elképzelted, akkor se idegeskedj, biztos megvan annak is az oka. Jobb, ha egyszerűen jössz és kérdezel. Ne feledd, németek csinálták! 😄

Caliph
kösz,akkor nekifordulok a közeljövőben

CefreTeam™ A valóság olyan illúzió, amelyet az alkohol tartós megvonása idéz el?.

RJoco

Caliph írta (#7460):
na hogy áll a game? ott parkol a steam fiókomban 10 óra játékidővel,persze tudtam h majd lesz 3 év mire rendberakják legalább. Játszható? AI ? hajók teszik a dolgukat? lehet építeni már a birodalmat ? 😄 láttam most jött valami nagy update,csak a kiváncsiság hajt belekezdjek e végre úgy h nem fogom kitépni a hajszálaim egyesével 😄

Nem tudom miért félsz ennyire tőle, főleg, hogy már nagyon rég kiadták.
Én évekkel ezelőtt akkora birodalmat építettem, hogy kiírtottam mindenkit. Aztán egyből jó lett az FPS mindenhol 😄

Ha ennyire félsz a bugoktól, akkor inkább bele se kezdj. Ez nem az a játék.
Ettől függetlenül szerintem nagyon jól játszható, főleg, ha az ember megtanulja, hogyan is működik az AI.
És ahogy az életben is előfordul, hogy egyes emberektől hülyét kapsz, úgy ez itt is könnyen megeshet. De nem kell miattuk aggódni, el fognak pukkanni a hajóddal együtt 😄

A 10 óra játékidőddel most annyi előnyöd van velünk szemben, hogy nem fog feltűnni egyik hajónál sem, hogy gyengébb vagy erősebb lett, mint ami korábban volt.

Caliph
na hogy áll a game? ott parkol a steam fiókomban 10 óra játékidővel,persze tudtam h majd lesz 3 év mire rendberakják legalább. Játszható? AI ? hajók teszik a dolgukat? lehet építeni már a birodalmat ? 😄 láttam most jött valami nagy update,csak a kiváncsiság hajt belekezdjek e végre úgy h nem fogom kitépni a hajszálaim egyesével 😄

CefreTeam™ A valóság olyan illúzió, amelyet az alkohol tartós megvonása idéz el?.

RJoco írta (#7458):
Úgy rémlik, hogy a boron hajókra akármilyen fegyvert nem lehet feltenni, csak boront. Ha jól emlékszem, akkor a terrán hajókkal is ez a helyzet.
Szóval ilyen szempontból nem csak a fegyver ereje van, de a hajó is adott.

Én pl. nem azért használom a hidrát (amúgy inkább a Hyperion-t mostanában), mert hű de jó volt a fegyvere, hanem, mert a sárkányhoz még nem férek hozzá.
Amúgy a sárkányt és a nemezist is ratatával imádtam, nem lézerrel. Viszont a nemezisen csak 5 cső van, míg a sárkányra 6 megy. Ezért is lett a sárkány a kedvencem.

Ha már a mindent elsöprést említetted, az Asgard fő ágyúja meg lett nerfelve? Mert az tényleg mindent visz. 1 (max 2) jól irányzott lövés és eltűnt az állomás adminisztrációs modulja. Így vagy átadom másnak a rendszert, akinek van olyan állomása (mert mondjuk én építettem neki 😄), vagy én veszem át, mert nekem van. És a repucsökkenés nagyon minimális. Ha nagyon jóban vagyok a fajjal, akkor nem is lényeg.

Ha jól emlékszem átesett egy kisebb nerfön az Asgard Beam, igen.

Néha megesik, hogy a kígyó elesik. Mondta a kobra, és eldőlt jobbra.

RJoco

tomonor írta (#7456):
A "Power Creep" jelenség a gond - nem amiatt alkalmaztuk a nerfet, mert élvezzük, ahogy szenved a régi játékos, hanem mivel időközben derült ki, hogy az X4 hosszútávon egy eléggé sikeres játékként sikerült és még látunk is benne potenciált, finomhangolni kellett a dolgokat, hogy legyen jelentős különbség a viselkedésükben és ne csak annyiról szóljon a történet, hogy az 'XY' fegyvert veszed meg, mert az mindent elsöpör egy gombnyomással.

Úgy rémlik, hogy a boron hajókra akármilyen fegyvert nem lehet feltenni, csak boront. Ha jól emlékszem, akkor a terrán hajókkal is ez a helyzet.
Szóval ilyen szempontból nem csak a fegyver ereje van, de a hajó is adott.

Én pl. nem azért használom a hidrát (amúgy inkább a Hyperion-t mostanában), mert hű de jó volt a fegyvere, hanem, mert a sárkányhoz még nem férek hozzá.
Amúgy a sárkányt és a nemezist is ratatával imádtam, nem lézerrel. Viszont a nemezisen csak 5 cső van, míg a sárkányra 6 megy. Ezért is lett a sárkány a kedvencem.

Ha már a mindent elsöprést említetted, az Asgard fő ágyúja meg lett nerfelve? Mert az tényleg mindent visz. 1 (max 2) jól irányzott lövés és eltűnt az állomás adminisztrációs modulja. Így vagy átadom másnak a rendszert, akinek van olyan állomása (mert mondjuk én építettem neki 😄), vagy én veszem át, mert nekem van. És a repucsökkenés nagyon minimális. Ha nagyon jóban vagyok a fajjal, akkor nem is lényeg.

PistaJoska írta (#7454):
Ti nyilván kiszámoltátok, hogy melyik mennyire hatékony. Van olyan ami javult?
A Kuraokamin ha csak nem lett nagyobb a sebzés, biztos, hogy romlott a percenkénti teljesítmény. Természetesen a gyári tuninggal együtt.
Persze, jó volna tudni, hogy melyik fegyver van rajta. 😄

Fuh, megmondom őszintén, én annyira nem mélyültem bele a fegyverváltoztatásokba, mivel én az egyik leglustább játékostípus vagyok, ahol minden játékban csak addig a fegyverig próbálgatok, amíg találok egyet, amelyik a kezemre esik és onnantól azt használom - ígyhát X4-ben is mindig csak az alap MK2-es lézerrel, esetleg az EMPC-vel aprítok.

Biztosan lesz majd néhány komolyabb játékos vagy content creator, akik nem diszkalkuliásak mint én, és kiszámolják, illetve bemutatják, hogy mely fegyverek lettek előnyösebbek.

RJoco írta (#7455):
Ja, hogy rebalansz! Vagyis nerf...
Meg kellene keresnem a listámat, ahol a tornyok hatékonyságát nézegettem.
Vagy fel kellene tennem egy 8-as virágboltit, hogy meg tudjam nézni, hol, mi lett elállítva.
Ezért utálom rohadtul, mikor belenyúlnak valamibe, amibe nem kéne. Aztán az öreg róka csak szív. Az újaknak meg úgyis mindegy, mert nem ismerték a régit, majd megszokják az újat.

A "Power Creep" jelenség a gond - nem amiatt alkalmaztuk a nerfet, mert élvezzük, ahogy szenved a régi játékos, hanem mivel időközben derült ki, hogy az X4 hosszútávon egy eléggé sikeres játékként sikerült és még látunk is benne potenciált, finomhangolni kellett a dolgokat, hogy legyen jelentős különbség a viselkedésükben és ne csak annyiról szóljon a történet, hogy az 'XY' fegyvert veszed meg, mert az mindent elsöpör egy gombnyomással.

RJoco
Ja, hogy rebalansz! Vagyis nerf...
Meg kellene keresnem a listámat, ahol a tornyok hatékonyságát nézegettem.
Vagy fel kellene tennem egy 8-as virágboltit, hogy meg tudjam nézni, hol, mi lett elállítva.
Ezért utálom rohadtul, mikor belenyúlnak valamibe, amibe nem kéne. Aztán az öreg róka csak szív. Az újaknak meg úgyis mindegy, mert nem ismerték a régit, majd megszokják az újat.

Ti nyilván kiszámoltátok, hogy melyik mennyire hatékony. Van olyan ami javult?
A Kuraokamin ha csak nem lett nagyobb a sebzés, biztos, hogy romlott a percenkénti teljesítmény. Természetesen a gyári tuninggal együtt.
Persze, jó volna tudni, hogy melyik fegyver van rajta. 😄

RJoco írta (#7451):
A hidrám elég gyenguska lett. Ez a sorozat lövés meg....
Kicsit hosszabban nyomom az egérgombot és máris eltolt 3-at, ami a hőcsík fele. Még egy ilyen sorozat és már piros.
Aztán várhatok sokáig, hogy lehűljön. Pedig van rajta módosítás, ami csökkenti a hülési időt.

Próbálgasd ki a fegyvereket - az összes rebalanszon esett át, nagyobb lett köztük a különbség.

mindero írta (#7449):
Elég király lett ez a trailer 😄

Köszi 😄

RJoco
A hidrám elég gyenguska lett. Ez a sorozat lövés meg....
Kicsit hosszabban nyomom az egérgombot és máris eltolt 3-at, ami a hőcsík fele. Még egy ilyen sorozat és már piros.
Aztán várhatok sokáig, hogy lehűljön. Pedig van rajta módosítás, ami csökkenti a hülési időt.

RJoco
7,5 GB

tomonor írta (#7448):
Ápdét tájm (9.0)

Itt a tréler:

Elég király lett ez a trailer 😄

Ápdét tájm (9.0)

Itt a tréler:

A gyári hajókkal nincs gond.
A modok vannak elbaltázva. Mármint, gondolom hozzá kell faragni az újításokhoz.
Én is szeretnék már vele játszani, mert nagyon ígérgetnek. A nagy számok törvénye alapján valaminek történnie kell és az sem kizárt, hogy jó irányba! 😛
RJoco
Egész eddig és még mindig teszteli a közönség 😊

Általában nem kell új játékot kezdeni. Szerintem most sem. Nem is lenne egy jó dolog.

RJoco írta (#7444):
Kint van yt-n, 10-én jön.

Majd teszteljétek le légyszi 😄. Sajnos nagyon kevés időm van már játszani. Felraktam a VRO-t fél éve, kb 2 órát játszottam vele. Nem is láttam egy rendes ütközetet. Kíváncsi vagyok ezzel milyen lesz.

Nekem így kívülről nézve inkább tűnik egy nagy mod-nak mint egy frissítésnek. Gondolom új játékot kell kezdeni, ha ennyire megvariálnak mindent. Vagy legalábbis nem fog normálisan működni.
Utoljára szerkesztette: mindero, 2026. 06. 04. 11:17

RJoco
Kint van yt-n, 10-én jön.

RJoco
Nem is baj, hogy így csinálják. Csak aztán így is lehet izgulni, hogy el lesznek e kerülve a kellemetlenségek. Vagy olyat hagynak benne, melynek a kijavítására heteket, hónapokat lehet várni.

Nem. Minden nap megnyitom a gőzt. Abban látom, ha frissít.
ezen nem kell csodálkozni. Ezek a frissítések olyan: "Na jó, még ezt... Na jó, még azt..." Dolgok.
Ki is adhatnák és akkor a rilízt frissítgetnék naponta. Próbálják elkerülni a kellemetlenségeket. Minthogy a kiadásnak nincs dátuma, nincs határidő, így ez a megoldás békésebb.
RJoco
Azta, 1 nap?
Vagy csak megcsúsztál az RC3-as beírással?
Ha nem, akkor jó gyorsak voltak.

Te akartad!
RC4
RJoco
Írd be nyugodtan. Ha lesz.
2-3 naponta egy RC ugrás. Úgy, hogy hétvége volt. Ha csak 5 lesz és tartják a lépést, akkor jövő hét kedden meg is jöhet. Vagy csütörtök a frissítésnap?

RC3
Nyugi. A négyet ötöt már nem írom be! Vagy igen?
Én is úgy tippelem.

Hogy belehúztak-e? Afffranctuggya!
Március közepétől számítva... Hát, tényleg nem rossz eredmény. Biztos sietnek kiadni, hogy indíthassák a következő bétát amiben... 😊
RJoco
Mi történt, hogy így belehúztak?
Még a végén jövő héten itt a frissítés!

RC2...
RC1-nél tart a 9. ápdét!
Annyi mindent tudnék ide beidézni ami érdekes és így kifejtve sokkal beszédesebb, mint ahogy a változás jegyzékben a híresen bőbeszédű német fogalmazás.
Azt javaslom, hogy akit érdekel, az bogarássza át a TESZTELENDŐ FELADATOKAT.
Mindig van lejjebb:
"As we modified S and M ships to use integrated engines, the glow and flame color now match the installed engine module.
i.e. Installing a Split engine on a Boron ship will now make its exhaust color change, try out different combinations!
Do the color match the identity of each faction?"

Minél több emberrel szeretnék megszerettetni ezt a játékot, annál többet veszítenek el a kemény magból.
Jövőre ez egy szivárványos (ha értitek?!?!?!) árkád játék lesz!
De ha nem jövőre, akkor utána, vagy még IDÉN!!!
Ööööö. Csak azért gondoltam sima ügynek, mert az X3-ban benne volt. Elég sokat használtuk. Küldetések is voltak rá.
Már csak a nosztalgia miatt is megtehetnék. Plusz szerintem ez nem egy rossz kampány húzás. Ingyen töltény lenne.
Persze anélkül, hogy tudnám mi munka kell bele.

Azért köszönöm...

PistaJoska írta:
Tényleg!
Tamás!

Te úgyis közelebb vagy a tűzhöz. Esetleg elkezdhetnéd óvatosan beadagolni a fejlesztőknek, hogy lehessen használni nagy vasakon is a vonósugarat. Most, hogy a modok embargója miatt egy rahedli hajóm áll. (Mod motor van bennük. Illetve ugye mivel a mod ki van kapcsolva...: SEMMILYEN!)
Legalább be tudnám cibálni őket egy gyárba, hogy tegyek beléjük, amíg meg nem oldódik a mod helyzet.

Manticore fegyvere? Ah, az a gond, hogy nagyon limitálva akarták bevezetni azt a fegyvert, bár egyetértek, szerintem is jó móka lenne. Nem hiszem viszont, hogy ki tudom lobbizni sajnos. Egy szót persze megejtek miatta.

Tényleg!
Tamás!

Te úgyis közelebb vagy a tűzhöz. Esetleg elkezdhetnéd óvatosan beadagolni a fejlesztőknek, hogy lehessen használni nagy vasakon is a vonósugarat. Most, hogy a modok embargója miatt egy rahedli hajóm áll. (Mod motor van bennük. Illetve ugye mivel a mod ki van kapcsolva...: SEMMILYEN!)
Legalább be tudnám cibálni őket egy gyárba, hogy tegyek beléjük, amíg meg nem oldódik a mod helyzet.
Áhhhh! És látszik a link is!
Csudaklassz!
Van egy rossz hírem.
Eléggé felelőtlenül kampányoltam az FSR mellett. Merthogy mivel teljesen járatlan vagyok az ügyben, nem vettem észre egy kapcsolót. Mégpedig a képkocka generálásét.
Az FSR önmagában kurvára nem képes csodát tenni ebben a játékban, hisz mindannyian tudjuk, hogy nem GPU korlátos, hanem CPU korlátos a játék. Ezt egy képjavító algoritmussal nem lehet helyrehozni, vagy enyhíteni.
de hogy ne csak a levegőbe beszéljek felvettem újra azt pár jelenetet amit korábban, de most használtam a kapcsolókat is.
Csodák márpedig nincsenek! (hivatkozás)
4:20
7:20 és
10:15-nél vannak a váltások.
Elnézést kérek a reménykeltésért!
Csak a saját magam megnyugtatására: Nem vagyok TELJESEN hülye. Tényleg teljesen másképp tüzelt az a fegyver.
És nem is csak másképp, hanem teljesen máshogyan. És a jelentős módosítás nem szerencsés.
Arról nem is beszélve, hogy nekem pont úgy volt jó.

Egyébként honnan jött az az ötlet, hogy egyszer csak belepiszkáljanak a fegyverekbe? Meg úgy zusammen 200 dologba? UNATKOZTAK??? 😄
RJoco
Megértem. Én imádom a hangját, ezért van elsősorban az általam vezetett hajón ratata.
Minden másra azt teszem, amit annyira szeretsz.

Oldal 1 / 150Következő →