2093
  • Paladin
    Nem tudom, milyen video volt (linkelnéd?), de ilyenről nem hallottam, és nem újratölthetőek a kannák. Korábban volt egy bug, hogy ha üres kannával mentél be raidre, az tele lett, mikor kijöttél, de azt is patchelték.
  • Metalmilitiakid
    Tudomásom és a Tarkov Wiki szerint egyik kanna se újratölthető.
  • Normen76
    Üdv all ! Üzemanyaggal kapcsolatban lenne nekem is kérdésem. Interchange pályán szedtem már párat, nem nehéz szerencsére találni ott. Láttam viszont videót, hogy a manusz odamegy egy tartálykocsihoz és megtölti a nála lévő üres kannát. Ez csak küldis lehetőség, vagy valahogy tudok tölteni üres kannákat teszem azt egy benzinkút tartályából, vagy tartálykocsiból ?. Egyszer megpróbáltam, de nem adta be az opciót a piros tartálykocsi. Esetleg valahogy a kezembe kéne venni a kannát ?
  • Metalmilitiakid
    Általános dolog, hogy pl. Dorms nál Dorms V-Ex-et kempelik a 2 dorms közti bokros részből. Vagy épp interchange-en az Emercom exit-et a sátorból/domboldalból. Ez benne van a játékban. Mondasz rá pár csúnyát aztán indulsz a kövi körre.
  • undY1ng #525
    Ezt le kell írnom, mert nem hagy nyugodni a lelkem. Kijáratnál megvártam egy szerencsétlent, aki azért nem is teljesen, de azért voltak cuccai. Én meg lelőttem, azt se tudta, hova nézzen az első találat után, aztán vége. Soha többet nem csinálok ilyen exit kempet.
    Tudom ez vissza is igaz, bár az illetőt valószínűleg nem furdalta volna semmi lelkiismeretes dolog... Persze ez csak játék...
    Utoljára szerkesztette: undY1ng, 2020.01.29. 21:26:03
  • Metalmilitiakid
    Röviden tömören, minden pályán. A pálya hozzád képest legtávolabbi kijárata lesz a kijáratod. Kivéve a feltételes kijáratok, de azokból is csak a távoliakat kapod meg.
    Custom-ön:
    Ha a folyó Nagy Piros oldalán kezdesz, akkor a kijárat mindig ZB-11,12 és Old Gas Station, illetve ha aktív akkor a Dorms V-ex.
    ZB-11: mindig nyitva bármennyi ember kimehet rajta.
    ZB-12: akkor van nyitva ha a tetején világít a reflektor, 1 ember/csapat mehet ki rajta, utána lekapcsol a lámpa.
    Old Gas Station: Ha világít a zöld flare előtte akkor mehetsz ki rajta, ez anno bugos volt és akkor is világított amikor már valaki kiment rajta, de kb soha nem megyek oda így most épp nemtom, hogy jó-e. Szintén 1 ember/csapat.

Ha a folyó másik oldalán születsz(kivéve néha amikor a híd alá dob a túloldalon, az még a piros oldalnak számít) akkor Crossroads, Trailer Park, RAUF Checkpoint és Smugglers boat.
    Crossroads: Elviekben mindig nyitva kellene lennie, néha nem számol vissza, de kivisz érdemes 10 mp-t várni. Régebbi patch-ben volt már, hogy nem vitt ki, ebben még nem.
    Trailer Park: Mindig kivisz.
    RUAF Checkpoint: Ha világít a kapu felett a reflektor akkor nyitva van, szokásos 1 ember/csapat.
    Smugglers boat: A folyóparton egy kis csónak, ha ott van ki tudsz vele menni. Messzebbről az előtte lévő kis tábortűz füstjéből látod, hogy nyitva van-e. Szokásos 1 ember/csapat.

Dorm V-ex: Pedig a Dorms mellett lévő kapuban álló terepjáró, aminek 10000 Roubelt kell fizetni, majd 1 perc múlva indul. Indulás előtt pár másodperccel érdemes odaállni és akkor kivisz. Szintén 1 ember/csapat. Csapat eseten fejenként kell fizetni és max 4 ember az 5. így járt :D
  • Edorn
    Arra gondoltam lehet kedvezni akarnak a kezdőknek, hogy könnyebben megszokják a pályát. Egy darabig ugyanoda rakja a gép ugyanazzala kijárattal, aztán szép fokozatosan újabb és újabb kezdési helyek és kijáratok.
    Legalábbis úgy érzékeletem, hogy egyre változatosabb a kezdő pozícióm minél többet játszok, bár a kijárat mindig ugyanaz volt. Most bejött, hogy túloldalra rak kezdésnek a farCorner kijárattal. És ez is egyre gyakrabban van. gondolom hamarosan jön egy újabb kijárat/kezőpozíció kombó.
    De lehet csak én képzelem be, vagy jön ki nálam pont rosszul a random faktor...
  • Paladin
    Elvileg teljesen random tudtommal.
    (De régebben nálam is volt ilyen, amikor még választani lehetett az oldalt, hogy customs side-on szinte mindig a sarokban a fás részen spawnoltam.)
  • Edorn
    A pályán való kezdés helye és a kijárat, az szintfüggő? Vagy x naponta-hetente változik? Mert ha fő karakterrel megyek, 90%, hogy Crossroads a kijárat és a pálya másik végén kezdek valahol vagy a vonatoknál vagy az erdőben. A maradék 10%-ban a kijárat a FactoryFarCorner és a hid mellett kezdek a fák között. (ui.: főkarakterrel még csak Customson játszok, ezért csak ilyen példát hoztam)
  • Paladin
    Részletes választ már adott a kolléga, ezen túl a presetekkel való szórakozást tudom javasolni.
    Annyit kell tudni róla, hogy csak olyan darabokat mutat, amiket ismersz (tehát már examine-oltál), szóval előtte érdemes végigmenni szépen a flea marketen és minden modot megvizsgálni, amit esetleg még nem ismer a karakter.

Utána marha jó, mert bármilyen fegyverrel meg tudod nézni, mit lehet belőle összerakni. Szóval ha az ember nem tudja, mire mit lehet rakni, ezzel lehet okosodni. (Meg utána megvenni is lehet a modokat.)
  • Paladin
    Én reserven scavezem össze általában a kékeket, van egy jó kis útvonalam :)
  • Metalmilitiakid
    Nekem eddig Oli volt a legstabilabb, csak arra figyelj, hogy hajlamos ott egy rakás scav lenni, illetve sok player is ott jár át. Ha épp hátizsákos scav-ed van akkor érdemes vele Interchange re menni, van rá jó esélyed hogy közel spawnolsz OLI-hoz és gyorsan felkapsz 1-2 Fuel-t vagy motort és már zúzhatsz is ki egyből.
  • Metalmilitiakid
    Amit nehéz megszokni, hogy a Linked search az nem a teljes fegyverre adja ki az összes dolgot amit rá tudsz tenni, hanem csak amit a fix fegyver testre teszel. Például AKM,AK74M/N, AKSU74 esetén csak azt a red dot-ot vagy scope-ot fogja kidobni ami a fegyver bal oldalán az elsütőkar felett lévő sínre rakható. A többit az alapján kell keresni, hogy hova szeretnéd rakni. AK-nál még 2 opció van. Ha "hátra" akarod rakni, akkor a Dust Cover-re (a felső lemez a fegyver hátulján) kell Linked Search és akkor kiadja, hogy milyen síneket tudsz oda rakni. Ha előrébb akarod az előagyra, akkor ismét két opció. Van 1 ami a hátsó irányzék helyére megy, akkor arra kell Linked Search amin a hátsó irányzék van. A másik pedig, hogy a Gas Block-ra nyomsz Linked Search-öt és akkor kiadja a különböző előagyakat amikből több olyan is van amin van felül sín, vagy épp M-LOK/Keymod előagy amire lehet külön sínt rakni még, ha az előagyra nyomsz Linked Search-öt.

TL;DR: Mindig arra a helyre nyomd a search-öt ahova rakni akarod a grip/lámpa/célzót.
  • undY1ng #516
    Én ezekkel a fegyver módolhatóságokkal vagyok még mindig gondban... Sokszor nem értem, hogy az adott fegyverre milyen sín kell, hogy egy nyomorult red dot-ot rá tudjak tenni... Egyáltalán melyik fegyverre milyen kieget érdemes rátenni... Bár csak ilyen szarkáim (AK) vannak...
  • Edorn
    Ó, köszi. Eddig csak Customs-on mentem. Akkor megpróbálok ráállni, kiismerni kicsit valamelyik másik páylát is.
  • Paladin
    Sokfelé lehet találni, általában ahol industrial loot spawnol.
    Interchange-en Oli hátsó polcain szokott lenni, Reserve-en szerteszét, de láttam Shoreline buszállomáson is, stb.
  • Edorn
    Búvóhely generátorába honnan lehet üzemanyagot szerezni alacsony szinten?
  • Paladin
    Nem mondtam, hogy így tuti előbb venni észre a másikat. Csak hogy könnyebb :)
  • Metalmilitiakid
    De látod, hogy mégse vett észre, pedig én is futás közben szúrtam ki őt és úgy álltam meg lőni :D Mondjuk én alapból csak akkor viszek faceshield-et a raid-re ha tudom, hogy épületbe akarok menni célzottan, vagy lab/factory. Lab on a sok szar lőszeres raider miatt egész jó.
  • Paladin
    Ízlés kérdése... nekem az a medium ricochet chance nem éri meg a szarabb látást abban a helyzetben. Számomra nagyobb százalékot dob a túlélési esélyeimen a jobb látás, mint a lepattanó. Mint anno a vadászpilótáknál - előbb észrevenni a másikat már fél győzelem. ;)
    De egyébként ja, sisak megéri, még a penis helmet is emiatt.
  • Metalmilitiakid
    Nem a level a lényeg, hanem az, hogy van Richochet chance rajta. Kapott már gurulatot a faceshield-en rajtam Mosin is, ha rossz szögből lő, meg én is lőttem már lepattanót OP lőszerekkel, A level 4 es sisakokat se azért hordják mert lvl 4, hanem mert High Richochet chance. Itt is mozgás közben lőttem el a gyereket, ha lent van a faceshield jó eséllyel vmi szar szögben találtam volna el. De így csak tisztán arcon tudtam lőni. Ezért szoktam a zöld lvl 3-as SSH-t is hordani, megszámolhatatlan alkalommal volt az, hogy kaptam egy fejest, sebződtem vagy 5 hp-t, agyrázkódás, megöltem a gyereket és BS lőszerrel kapott fejbe vagy vmi legalább lvl 4 pen-es lőszerrel, csak pont lepattant.
  • Paladin
    Az a lvl3 faceshield player ellen úgyse ér sokat ;) Én is inkább csak akkor hajtom le, ha scav földre érek, vagy cqb következik :)
  • Metalmilitiakid
    Tanulságos történet mindenkinek.

Billy felvett egy 6-os Zhuk armor-t egy FastMT-vel és egy hangtompis M4A1-el.
    Billy le spawn-olt Shorline-on Road to Customs oldalon és elkezdett futni.
    Billy szeret látni és nem szereti az idegesítő Darth Vader lihegést.
    Billy felhajtott Face Shield-el szalad a pályán.
    Billy 1 hit-el fejbe lett lőve anélkül hogy látta volna honnan jött.

Ne legyetek olyanok mint Billy! Ha már ennyi pénzt kidobtok gear-re hajtsátok le azt a face shield-et.
    (ugyanitt Fast MT eladó!)
  • undY1ng #506
    Az elején pedig máshogyan nem igazán tud boldogulni az ember. Én is így hoztam ki az előbb egy runt. Persze scav-al, bár olybá mindegy ha egy full geares akar kijönni arra, az általában levág.
  • Normen76
    Kösz az infókat. Remek hír, ha tényleg lesz magyar nyelv rajta msokat fog segíteni. Persze idővel megtanulná az ember anélkül is mi, micsoda, de így sokkal könnyebb lesz :) Egy nagy bajom van még a játékkal, rohadt nehéz abbahagyni. Mostanában egész keveset játszottam, lett sok szabadidőm másra. Félek hogy visszaeső leszek :)
  • Metalmilitiakid
    Nagyon ritkán lehet találni hátizsákot pályán ami felvehető, de láttam már rá példát. De a piros meg a kék táskák azok nem felvehetőek. Bármit amit fel tudsz venni az olyan lesz, hogy amikor ránézel 2 opció fog megjelenni, Search és alatta Take, görgővel tudsz váltani köztük, ez működik az ajtóknál is, amikor ránézel egy ajtóra van az Open meg alatta egyel a Breach (berúgja az ajtót, de nem minden ajtót lehet berúgni).
    A magyar nyelv pedig hamarosan érkezni fog szerintem, nem sokat, de valamennyit részt vettem a fordításban és már 100% on áll a projekt.
  • Normen76
    Kösz, nagyon sokat segítettél. Ezt a mapot használom amit mutattál, de nem mindig volt ott kijárat, vagy nem találtam meg ahol jelöli. A dupla OO nagy segítség. Minimális az angolom, nem vágom egyből mit ír a "Controls" beállításoknál. Shorline-velé kezdtem, nagyjából kezdem kiismerni ha bespawnol, merre induljak. A kijáratokkal volt gondom, De ink,. megfogadom a tanácsod, Customs-t tanulom meg, járom be először. Amikor lehet megyek SCAV-el, így az elején ha sikerül vele kijönni, egész jó pénzt hoz, még akkor is ha csak azt hozom ki ami nála van és a pályát is tanulom vele.
    A pályán találni néha hátizsákokat, tatyókat. Azokat fel lehet venni valahogy ? Vagy csak ugyanaz a szerepe, mint egy ládának stb. Pl. ha bemegyek egy kis tatyóval, és találok szabadon egy hátizsákot, azt ki tudom valahogy cserélni ? BEle tudtam tenni a kis zsákom, de nem találtam opciót h felvegyem a nagyot, se ha üres, se ha teli.
  • Metalmilitiakid
    A kijáratok mindig attól függenek, hogy hol spawnoltál. Ha nyomsz egy dupla O betűt akkor fent jobb sarokban mutat neked kijáratokat. Van amelyik ebből állandó van amelyik bezár amikor az első player kimegy rajta és van olyan aminek feltételei vannak. Pl. ha ilyesmit látsz hogy Rock Descent akkor kell hogy legyen nálad Paracord, Csákány melee fegyverként és nem lehet rajtod Body Armor, csak Armored Rig. Vagy ha Manhole a Reserve-en ott nem lehet rajtad táska mert nem férsz be. Vagy van néhány amelyikhez külön kulcs kell.

Shorline-ra itt egy map, de fent tudsz választani a lap tetején, hogy melyik pályát akarod és milyen verzióit. Az én stílusom az, hogy 1-1 pályát tanulok meg és úgy haladok tovább, általában a küldik is így jönnek. Először mész 1-2 offline kört a map-on hogy szétnézz és megtaláld a kijáratokat és utána mész be rendesen. Én úgy szoktam haladni, hogy Customs, Woods, Shorline, Interchange, és utána Labs és Reserve majd amikor kell, Factory meg így bármikor közé van dobva, mivel az nem bonyolult. Amennyiben PVP orientáltabb vagy és nem küldizős,akkor feltehetőleg Factory, Reserve, Interchange és Lab lesz amit hamarabb betanulsz.
    A Lab kártyával kapcsolatban amit találtál, tartsd meg amíg eléred a LVL 5-öt és utána kb 180k ért eltudod adni a Flea Market-en, mindig hasznos pénzforrás.
  • Paladin
    Iránytűt már legalább egy éve ígérik, lesz.
    Forgatni R gombbal tudod a cuccokat.

Mapot wikin néztél? Ott úgy emlékszem egy helyszínről több térkép is fent szokott lenni, csak van valamelyiken extract.
  • Paladin
    Lezongoráztátok már a témát, de ennyi a lényeg - senki nem vitatja, hogy szar a netkód, leggyengébb pont, csak az árnyalatokban van véleménykülönbség :)
  • Normen76
    Kösz ! Sikerült ma kicsit játszanom. Az már biztos, hogy egy darabig nem kell másik game :) Tetszik nagyon. Sikerült Scav-al kihoznom egy sisakot, két fegyvert, csomó lőszert, kaját, belépőkártyát Lab-ba stb. Egyedül Shoreline-ről találtam olyan térképet amin jelölve vannak a kijáratok (persze lehet nem néztem eléggé szét). De vagy én vagyok láma, vagy a kijáratok változtak, úgy a harmadiknál tudtam kimenni, egy nagy kamion pótkocsi mellett, meg egyszer délen a világítótorony szerűségnél. Többi kijáratnál vagy rossz helyen álltam, vagy nem kijárat :). AZt tudom hogy Scav és PMC másol megy ki általában.

A raktáramban hogy tudom a nagyobb itemek, fegyverek forgatását megoldani ? Néha vízszintesen, néha függőlegesen lenne célszerű pakolni. Iránytű, vagy bármi segítség a kijárat keresésben van a játékban ?
  • Metalmilitiakid
    Ezt írtuk lentebb, hogy ebben a hónapban nagyon ki lett ütve a játék, szerintem 2-3 szorosra nőtt a játékos szám a Twitch even miatt. Most építettek be 22 szervert világszerte, de ugye a beépítés is azzal jár, hogy addig a többi szerver terhelődik.
  • Normen76
    Ma megvettem én is a játékot, az a kb. 2 óra amit ki tudtam próbálni végülis tetszett. Azonban ha épp nem valamelyik error üzenet jön be amikor indítani akarom a játékot, akkor a "Profile data loading" feliratot nézhetem. Ez megy pár órája... Elég borsos ára van a játéknak, azért amit elkérnek érte, talán nem nagy elvárás ha legalább néha egy-egy órát játszana az ember, nem a hibaüzeneteket nézegeti. Nem mondom, szépek a betűk, a színek meg minden, de játszanék is kicsit :)
    Utoljára szerkesztette: Normen76, 2020.01.25. 23:08:24
  • priluki
    igen büntetni sehogy se jó de a több exit lehetne a nyerő, szerintem a játék kulcsa a jó lőszer ,nem véletlenül kerül ennyibe, viszel 4-5 tár jó lőszert majdnem többe van mint a gear :D
  • Metalmilitiakid
    Az a baj az exit camp-el, hogy nem igazán tudsz mit csinálni ellene. Mert ha büntetnéd ott a kill-t akkor ha két random ember találkozik aki ténylegesen pont egyszerre akar exit-elni akkor a győztes büntetve lenne, mert megvédte magát. Lehet az, hogy minden map-ra adni még legalább vagy 2 exit-et és nem olyan amihez egymás után 3 hatos kell dobni kockával hogy kijuss tényleg rajta, hanem állandót. Ami csak csökkentené az exit camp-et, de az se szüntetné meg. A bárhol kijutás meg jó lenne, csak akkor meg jó eséllyel mindenki körbe kommandózná a pályát aztán kimenne harc nélkül.
    A gear-el általában én is úgy vagyok, hogy a Scav-től védjen meg kellően, a player meg úgyis átlövi.... Mint múltkor jártam Shorline-on úgy a radarnál, hogy volt bent egy player aki majdnem megölt, Gen4 0-ra lett rakva (azért vittem Gen4-et mert előző körben lőttem :D), na mondom akkor nagy loot lesz, ha így szétkapott. Persze, hogy egy teljesen armor/sisak nélküli, fapados AK-74 volt, csak volt nála 4 tár Igolnik.... Szóval rövid is lett a raid, mert utána odajött még egy player azt is megöltem annak se volt armor-ja, aztán úgy döntöttem, hogy így már inkább nem megyek be a resort-ba mert összecsuknak mint a kertiszéket.
  • priluki
    ez a gearos dolog nekem tetszik.. ki mit vállal be, én meg találom az arany közép utat, védjen de ne fájjon ha bukik..ami még idegesít az exit camper.. na ez nem realisztikus .. ugyanis egy bizonyos ponton mehetsz ki, amit letart a féreg, de valóságban ott másznék át a kerítésen pl ahol akarok ! ... Container már talán jó így nekem, a market-el teljesen egyet értek !
  • Metalmilitiakid
    "Nem mondom azt, hogy jó a netkód, mert nem az" / "mindössze az jött le ,hogy szerinted ez így jó azért" nem kötözködni akarok tényleg, de ha leírom, hogy nem jó a netkód, akkor miért jön le neked az, hogy szerintem jó ? :D

Nekem a legtöbb bajom néhány realisztikussággal van, de nem szidom miatta a játékot mert tényleg ilyen lenne a valóságban is. Értem itt pl. a bemegyek 1 Mosin-al 5 tölténnyel és lelövök egy Altyn-os gyereket és van gear-em, mikor ő meg milliókat költött arra a körre. Két élű dolog ez, mert van hogy én vagyok a Mosin-nal, van hogy én vagyok az Altyan-al.
    Valamint a Secure container-el nem vagyok kibékülve, de az már javuló irányba mutat, hogy pl. fegyvert meg a thermal vison-t már nem tudod beletenni. De ezen még mindig szigoríthatnának szerintem, örülnék vmi olyannak pl. mint, 2 sec kinyitási idő és 2 sec visszazárási idő van rajta és ha nyitott állapotnál halsz meg, akkor ki lehet loot-olni, magát a cotainer-t nem lehetne elvinni, de a tartalmát igen.
    Meg igazán kitalálhatnának valamit a Flea Market bot-ok ellen is, bár elviekben már az is készülőben van, mert idegesít, hogy azért bukok 100k-kat mert egyszerűen nem tudod megvenni az olcsóbban felrakott dolgokat mert a bot instant benyúlja, vagy ha mégis megtudod venni akkor kb tárgyanként 2-3 percet kell ott ülnöd és reflex kattingatni, hátha egy szerver csuklás alatt megelőzöd a botot. Meg ehhez tartozik a lentebb írt lőszeres dolog, hogy kb 2 perc alatt kivásárolják az össze jó lőszert a trader-től aztán felrakják drágábban a Flea Market-re, ezt is vagy le kellene korlátozni, vagy egyszerűen legyen végtelen mennyiség az árusnál és akkor mindeni ott veszi meg ahol tudja.
  • priluki
    nem maradt ki, mindössze az jött le ,hogy szerinted ez így jó azért .. sztm meg nem , nem vagyunk egyformák nincs ezzel gond . Nekem bizony ez a legnagyobb bajom a játékkal , mert neked mi ?
  • Metalmilitiakid
    Nemtom ez a rész kimaradt az első HSZ ből ? :D "Nem mondom azt, hogy jó a netkód, mert nem az, de azért nem mondanám azt, hogy eget verően, példátlanul szar." Én csak azt mondom, hogy ha ez a legnagyobb bajod a játékkal, hogy netkód, akkor kb minden populáris játékot kihúzhatsz a listádról ahol sok ember játszik egyszerre és ezért nagy lesz a terheltség a szervereken. Annyi hogy Tarkov ban kb 4x annyira tűnik fel.

A headshot az meg nekem főleg Scav eknél van, hogy fejbe lövöm pl Mosin al, utána mellbe, odamegyek és ott a vörös folt a fején, de sétált tovább. Playernél ritkább de sajnos megesik. Tudnék rá IRL magyarázatot adni, hogy a koponya csont is meglehetősen jól pattan ha nagy szögben találod el xD De nem hiszem ez benne lenne a játékban.
  • priluki
    lehet hogy így van én azokkal nem játszottam de megint csak oda jukadunk ki ,hogy más játékba is szar szóval nézzük el? :D nemáár.. arról a paradoxonokról még nem is beszéltem ,hogy no gear-os pl nem hal bele a fejesbe (5.45*39 bt ami ha jól tudom egy armor class 3 sisakot is lazán visz ) és mivel felvételt készítek kitudom kockázni a képet ezért minden találatot pontosan látok raid után. Amúgy az az ammo táblázat amit itt lentebb linkeltél marha jó,meg átlátható