93868
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
 • ximix #93868
  Jevgenyij Georgievics Szergejev SPN GRU őrnagy és az Afganisztánban zsákmányolt amerikai Stinger MANPADS .
  Szovjetunió, 1980-as évek.
 • ximix #93867
  Az "этилен, баллистическая ракета" -ra kerestem hátha dob valamit

  Ez hasonlít a Shemya szigeteki felderítős weboldalra, csak a másik oldalról nézve.
  Полигоны Семипалатинском и Сары-Шаган
  http://nuclear-poligon.ru/

  "Ez a webhely a Szemipalatinszk nukleáris és a Sary-Shagan rakétákról szól. És még annyira sem a hulladéklerakókról, mint az emberekről és arról az időről. Arról az időről, amikor létrehozták a Szülőföld nukleáris rakétapajzsát, és azokról az emberekről, akik az ország erejét és büszkeségét jelentették. Vannak, akik úgy gondolják, hogy minden a múltban van. Valójában az ezeken a kísérleti helyeken felhalmozódott hatalmas erő mérnökök és tudósok tudásában él, a rakétasilók mélyén szunnyadva. A politikusok és a történészek feladata, hogy értékelést adjanak, de én csak arról írok, amit magam is láttam vagy hallottam egy hozzám közel álló embertől.
  A szemipalatinszki kísérleti helyszín 1949 és 1989 között nukleáris fegyvereket próbált meg. Ez alatt az idő alatt 456 nukleáris kísérletet hajtottak végre a kísérleti helyszínen, 616 töltetet robbantottak fel, ezek közül 123 földi és légi volt. A nukleáris robbanások összteljesítménye meghaladta a 2500 Hirosimát. Emberek ezrei éltek és dolgoztak a szemipalatinszki teszt helyszínén. Lehetetlen az egész történetet egy oldalon elmondani. A hulladéklerakó történetének csak egy fejezetéről szeretnék mesélni - a rakétapontokról. "


  "A személyzeti osztályon meghatározták az ügyeletemet - 35 helyszínen. Különböző dokumentumokban ezt a helyet másképp nevezték el: Etilén, 44-es tesztközpont, 03145 katonai egység. A 35. helyszín a Balkhash-sivatagban volt, 100 kilométerre Priozersk városától. Több száz katona és tiszt élt a helyszínen, új rakétarendszerekkel dolgoztak."  Руководство к приложению по режиму контроля за ракетными технологиями (РКРТ)–2010 г.
  pdf

  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Vákuum bombáknál kerül elő még az etilén, az etilén oxid lehet akár rakéta üzemanyag is.  Тема 1 Опасности, возникающие при военных конфликтах или вследствие этих конфликтов,
  и возможное воздействие на объекты, окружающую среду их поражающих факторов
  tárolt változat

  "Hatalmát tekintve a volumetrikus robbanó lőszer közepes helyet foglal el a nukleáris és a hagyományos (erősen robbanékony) lőszerek között.
  Úgy tervezték, hogy az ellenséges személyzet, szerkezetek és felszerelések lökéshulláma és tüze érje őket.
  Az energiaforrás metilacetin, propadein és propán keveréke bután vagy propilén-oxid (etilén) alapú keverék és különféle folyékony üzemanyagok hozzáadásával.

  Működési elv: folyékony üzemanyag (etilén-oxid stb.)
  egy speciális héjba helyezzük, amikor felrobban, permetezzük, elpárologtatjuk és összekeverjük a légköri oxigénnel, így körülbelül 15 méter sugarú és 2-3 méter vastagságú üzemanyag-levegő keverék gömbfelhőjét képezzük."  Системы боеприпасов объемного взрыва (FAE)
  https://www.mineactionstandards.org/fileadmin/MAS/documents/standards/translations/TN_09.30_04_2001_FAE__V.10_Amd_1__RU.pdf


  Что такое вакуумная бомба и каков ее принцип действия
  https://militaryarms.ru/boepripasy/bomby/vakuumnye/
  A SS-20-nál mi ez a sok betű és szám ?

  forrás
 • Hpasp #93866
  Közben sikerült lőni egy biokémikust, úgyhogy fel is tettem neki pár kérdést...

  141km magasságban már nincs sok légkör, mitől világít az etilén?
  Mi az hogy kemilumineszcencia...
  ... homályos ez a dolog nekem nagyon.
  Egyáltalán mi a franc az az etilén??? Hogy lehet szállítani? Mit szól a világűrhöz, hogy lehet belőle fénykupola???


  Válaszai erre...
 • Hpasp #93865
  Pontosan.
  Éjszaka egy fényes nagy területen kiterjedő és diffúz lumineszcens felhő az amerikai ballisztikus rakéta indításra figyelmeztető (DSP) műholdak optikai kontraszton alapuló észlelését ellehetetleníti, mivel azok csak kontrasztos pontszerű jeleknél riasztanak, a felhőkkel nem foglalkoznak.
  Mind az SS-20-as, mind az SS-25-ös komplexumot ugyanaz a tervező iroda alkotta, sőt a leszerelt SS-20-as alakulatok jórészt SS-25-re kerültek átfegyverzésre.
  Persze SS-20-as IRBM esetén, annak rövid repideje alatt az elmaradt DSP műholdas indítás észlelés lehetőséget teremthetett volna akár egy Nyugat-Európa elleni váratlan lefejező csapásra is a 80-as évek végén.

  Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2021.02.19. 15:10:27
 • PrasCo
  #93864
  Feltételezem, hogy az elképzelés az, hogy - kicsit retorika felé víve a dolgot - most is a fényjelenségről folyik a vita, nem a rakétaindításról, ami pedig, ugye, a lényeg lenne. :) Amennyiben az előrejelző rendszer képernyőjén megjelenik a rakéta, indulhat ("időben") a válaszcsapás, arra viszont nem lehet gombot nyomni, hogy valami nagy barom fénygombóc van az égbolton, ami mögött vagy van valami, vagy nincs. Esetleg az adatgyűjtést is megnehezítheti a dolog.
  Lehetségesnek tartom ilyen értelemben, hogy ez az ICBM "flashbang"-je. Egy rakétaindítást éppúgy, ahogy egy ajtóberúgást sem nagyon lehet stikában megoldani, akkor viszont még mindig ott van ennek a szöges ellentéte, akkora hanggal-felfordulással csinálni, hogy az az érzékszerveket megzavarja.
 • repvez
  #93863
  Ezt valahogy nem értem, hogy azért csinálják, már ha szándékos, hogy elfedjék a rakéta inditást a kiváncsi szemek elöl egy olyan dologgal ami annak is feltünik akit nem is érdekel a dolog és téma lesz a világban , hogy kideritsék , hogy mi az ?
 • Hpasp #93862
  Mennyivel egyszerűbb volt titkot tartani, amíg nem volt mindenkinél kamerás mobil, és internet...
  ... nem véletlenül katonák találták fel.
  :-)
 • ximix #93861
  Az okt 27 eseményről még több kép

  https://www.thesun.ie/news/1725997/mindbending-white-and-green-balls-of-light-spotted-over-siberia-leaving-locals-terrified-so-what-on-earth-are-they/

  https://madmikesamerica.com/2017/10/aliens-among-us-massive-ball-of-light-seen-over-siberia/
 • JanáJ
  #93860
 • Hpasp #93859
  És a hozzátartozó SS-25 tesztelés bejelentése a szokásos „a teszt eredményeit a hatékony rakétavédelem leküzdésére szánt komplex eszközök kifejlesztésére használják fel” fordulattal.

  (szerencsére azóta már mindenkinél van kamerás mobil)
  Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2021.02.19. 13:19:17
 • ximix #93858
  2017 december 26. link félre ment
  https://m.lt.sputniknews.ru/video/20171228/4761155/zhiteli-donbassa-zametili-neobychnoe-svechenie-v-nebe.html
 • Hpasp #93857
  Molninak köszönhetően kint van a HTKA címlapon.
 • ximix #93856
  Az űrverseny óta rengeteg rakétát indítottak és nem lehetetlen, hogy az egyik sikeres vagy sikertelen fellövéskor bekövetkezett valamilyen esemény, ami kiváltott egy fénykupolához hasonló eseményt, amit aztán később tudatosan akartak elő idézni és ez irányban kutakodtak sikeresen.  2017 okt 27
  https://twitter.com/siberian_times/status/923869613284212737

  https://thebarentsobserver.com/ru/bezopasnost/2017/10/rossiyskaya-ballisticheskaya-raketa-ustroila-svetovoe-shou-v-nebe-sibiri


  Itt a képeken videókon nem látni fénykupolát csak fény jelenséget.
  2017 szeptember 27
  https://www.allufa.ru/news/obshchestvo/zhiteli-bashkirii-uvideli-v-nebe-svetyashchiysya-obekt-/


  2017 decemer 26
  https://m.lt.sputniknews.ru/video/20210219/14502768/Opublikovano-video-posadki-apparata-Perseverance-na-Mars.html


  2019. július 27
  https://www.facebook.com/afishast/posts/920272228365143/


  2019 november 28
  https://pravda-news.ru/news/obshchestvo/penzentsy-v-vechernem-nebe-uvideli-nlo/?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop
  Utoljára szerkesztette: ximix, 2021.02.19. 12:55:38
 • Hpasp #93855
  A szovjet cikkben (ha jól számoltam át) valami ~15kg-nyi etilén terjedt szét 1 perc alatt 40km átmérőre.
  Az amcsik 2000km átmérőt mértek, persze kérdés hogy mennyi idővel az esemény után.
  Szóval alighanem jóval több anyag feljuttatásáról van szó mint 15kg.

  Lehetne még a Parmitano féle fotó alapján méretet számolni (a légkörhöz képest), számomra ott is jóval nagyobbnak tűnik.

  Biztos hogy jelenleg is (SS-25-ös ICBM-el) rendszerben tartott cuccról van szó, bár jelentősége az SS-20-as IRBM esetén szerintem nagyobb volt, annak rövidebb repideje alatt az elmaradt DSP műholdas indítás észlelésnek.

  Engem az egész történet a szovjet tengeralattjárókon feltűnt SzOKSz sodornyom követő rendszerre emlékeztet...
  ... valamit kitaláltak a szovjetek, de hogy hogyan működik azt a nyugat (nyílt forrásból) csak találgatja.

  Persze érdemes megnézni az 1990-es SS-25 DOL flights FOIA doksit (14. oldaltól), gyakorlatilag mindent töröltek belőle.
  Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2021.02.19. 10:12:44
 • F1End
  #93854

  Tehát ha jól értem valami kémiai reakció váltja ki ezt a hatást. Viszont ehhez a vegyianyagot nagy magasságba kell eljuttatni, nem?
  Magán a ballisztikus rakétán lehet elhelyezve a cucc, vagy indítást megelőzően egy másik rakétával/egyéb módon juttatják el erre a pontra?
 • JanáJ
  #93853
  Éld is, minden elismerésem. Külön örülök, hogy orosz anyagokkal is használsz, mert nekem ezek fehér foltok. Egy angol nyelvű oldalra még rálel az ember, de oroszra, pláne offline orosz forrásra sose.
  A web alatt akár a HTKA-n egy linkszedetre gondoltam, ami a PDF-ekre mutat, hogy legalább terjedjen. Vagy akár a FB-on 2 perc egy oldalt nyitni ahova belinkeled. Nagyon sok műkedvelő van akit érdekelne, de nem jut el a tartalom hozzá. Pedig szerintem érthető, jólfogyasztható és élvezetes amit írsz. (Jó a nuki fegyvereknél és szivaroknál is lemaradtam sokszor a matekkal/fizikával.)
 • Cnut
  #93852
  Csatlakozom az előttem szólóhoz! Szuper írás és várom az utolsó részt!
 • ximix #93851
  Szerencsétlen sorsú Rivet Amber-en lepődtem meg, képesek voltak beletenni egy kb 16 tonnás radart.  Ez a "Rivet Amber" (# 62-4137).

  "Eredeti neve Lisa Ann volt (Lisa Ann O'Rearról, a Big Safari programigazgató úr, F. E. O'Rear lányáról kapta a nevét) az 1967-es változások előtt. Ő egy RC-135E modell, és egyedüli a maga nemében. Rivet Amber és Rivet Ball Shemya csapataként működött együtt. Kettejükkel valóban szorosan figyeltük az oroszokat.

  Rivet Amber akkoriban viszonylag új volt Shemya számára. Konfigurációja is új és kísérleti jellegű volt.
  Fel volt szerelve a legerősebb és legkifinomultabb légi radarral, amely valaha repült ....a mai napig.


  Az "Empirikus nézet", amelyet Budd Rice (Hughes Engineer - Projekt 863) nyújt.
  Kattintson ide, ha több fotót szeretne megtekinteni a Rivet Amber óriási, fázissoros radarját alkotó radarkomponensekről.

  Egy biztos ... A Hughes mérnökei nagy elismerést érdemelnek a világ legösszetettebb és legerősebb radarjának létrehozásáért, amely valaha is levegőbe került. A radar össztömege meghaladta a 35 413 fontot.

  Ezzel a Rivet Amber az egész flotta legnehezebb 135-e lett.
  A Légierőben nem volt olyan repülőgép, mint Rivet Amber.
  Nagyon különleges és nagyon drága volt. 1960-ban dollárban (35 millió dollár +) ez volt a legdrágább repülőgép a légierőben."

  forrás
  Utoljára szerkesztette: ximix, 2021.02.18. 18:30:12
 • Hpasp #93850
  Amúgy köszönöm, és abszolút dicséretként élem meg amit írsz.
  Célom a mai hírözönben, hogy az olvasók elgondolkozzanak, esetleg utána keressenek (ximix) egy-egy anyagnak aminek a megírásába jelentős szabadidőt áldoztam.
  Azáltal hogy nem lövöm le azonnal a poént (ha egyáltalán létezik), tán az olvasók is elmélkednek az anyag (és következményei) fölött egy kicsit.
  Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2021.02.18. 17:02:55
 • Hpasp #93849
  Ööö, ez maga a WEB, nem?
  Nem-nem szeretnék Index címlapos Blogon szerepelni.
  Aki olvassa az SG-t, vagy a HTKA-t, az úgyis találkozik vele, a többiek meg megérdemlik.
  Holnap jön az utolsó (amúgy nyugtalanító) lezáró epizód.
 • ximix #93848
  PLO harcosok 1982
 • ximix #93847
  Lefestik homok barnára

  Tűzszerészek vágják ezt a dolgot, elvileg szétlehet csavarni, de lehet biztonságosabb valami markolószerű dologgal megfogni és kihúzni onnan vagy kötéllel ugyanez.
 • JanáJ
  #93846
  Jó jó, csak türelmetlen az ember. :-) Nekem új a történet. Amúgy nem akarod webre is rakni ezeket a cikkeket (?) ? Több emberhez jutna el.
 • JanáJ
  #93845
  Szólsz a tűzszerészeknek. :-) Amúgy sem hiszem, hogy ezt egy tábori javításra küldik csak. :-)
 • n003
  #93844
  ezzel mit lehet csinálni?
 • SZUsszan
  #93843

  Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2021.02.18. 09:51:33
 • ximix #93842
  Érdekesség (legalábbis számomra)

  ISS-ből nézve egy vihar amiben csapkodnak a villámok
  az érdekesség, hogy nem csak föld irányába van kisülés, hanem a másik irányba a "világűr" felé.


  A cikk
  The source of the stratospheric “blue jets” finally identified, from the International Space Station
  https://www.today24.news/en/2021/01/the-source-of-the-stratospheric-blue-jets-finally-identified-from-the-international-space-station.html
  Utoljára szerkesztette: ximix, 2021.02.17. 10:22:10
 • ximix #93841
  Nem ismertem ezt a fénykupola eseményt.
  A posztod alapján elsőnek a sziget érdekelt, hogy hol van.
  Aztán nézegettem, az RC-135-ket, volt egy rakat verzió

  Az orosz találatok is a The Drive-ra hivatkoznak, itt esetleg van pár hsz ami lehet hogy az, de mintha egy atom raksi baleset is bele volna keverve.
  Загадочный Купол Света над Дальним Востоком, или Возвращение к Феномену 1988
  http://debri-dv.com/article/22115/zagadochnyy_kupol_sveta_nad_dalnim_vostokom_ili_vozvrashchenie_k_fenomenu_1988


  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Itt egy oldal, ami főleg a Cobra előtti eseményekkel foglalkozik
  http://www.rc135.com/0000/INDEX.HTM


  Expert Witness
  The EWO and the MIRV: Cold war talk for an RC-135 crew's lucky day.
  https://www.airspacemag.com/military-aviation/expert-witness-3713373/?c=y&page=1


 • Hpasp #93840
  Az elvágás oka jórészt technikai, a HTKA csak 7 képet enged megjeleníteni egy hozzászólásban, így mindenképpen vágni kell a történetet...
  ... másrészt minden sorozat epizód végének elengedhetetlen része a cliffhanger.

  Amúgy kétnaponta jönnek a folytatások, a hétvégéig.

  Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2021.02.16. 14:41:09
 • JanáJ
  #93839
  Örülök, hogy megint írsz, de csúnya volt egy ilyen beetetés után így elvágni. :-)
 • horthy
  #93838
  Mi az esély arra hogy a dronok kiváltják a hagyományos harci repülőgépeket ? Vagy párhuzamosan lesznek alkalmazva ? Merre tart a jövő ? Minden robotizálva lesz mint a Terminátor filmekbe ?
 • Hpasp #93837
  Jó találat!
  Bizony ez is egy fénykupola esemény volt, mégha a cikkben nem is tudják mire vélni.
 • ximix #93836
  No, This Isn’t a Movie: Russian Missile Lights Up Space Station’s Sky
  https://slate.com/technology/2013/10/russian-topol-missile-test-spotted-from-iss.html
 • SZUsszan
  #93835
  Brrr

 • ximix #93834
  Ezekről a nagy radarokról pont most ment két adás az orosz YT csatornákon. • Hpasp #93833
  Hátha valakit érdekel, elkezdtem egy pár részből álló sorozatot, ami a hidegháború végén történt a nevezetes fénykupola eseményekről szól, mely a szovjet-amerikai hadászati erőegyensúly megbontásával fenyegetett.
  Erre...


  Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2021.02.14. 20:34:13
 • ximix #93832
  DefendTex Drone-40  Karabakh 2020.
  4 részes orosz nyelvű


  Al-Watiya - From A Libyan Super Base To Turkish Air Base
  oryx cikk


  Az új Il-76MD-90A sorozat Henrikh Novozhilov repülőgép-tervezőről kapta a nevét


  Су-57 szerelőüzem  С-300В4 ЮВО
  HPASP-nak egy kis csemege
  forrás  S-500-as rakéta hordozó, elvileg  "9Т260" lőszerszállító és rakodó jármű a "1K150" "Derivation-PVO" önjáró légvédelmi tüzér komplexum és a "2В119" javító és karbantartó jármű.


  SS 501 Soryu Japán tengó ütközött egy Artemis kereskedelmi hajóval
  forrás  Egy rövid betekintés a Rheinmetall tüzérségi lőszergyártásba

  Utoljára szerkesztette: ximix, 2021.02.14. 13:01:24
 • ximix #93831
 • Xsillione #93830
  Ahogy a video elején látható, egyedül egy magatehetettlent felvenni nem olyan egyszerű (közel lehetettlen), mint elsőre gondolnánk, miközben ezzel ha kellően gyakorlottak vagyunk, akkor a fizika elintézi nekünk. Értelemszerűen ha nem állhatzs fel, emrt lőnek vagy nincs hely, akkor húzod vonod ahol tudod, ám ez a fedezékben már megy, és nem tart sokáig, ráadásul a teher közel ideális helyen és pozícióban van utána, azaz nem igényel molyolást utána sem. Persze ha tud segíteni az alany, akkor nincs erre szükség.
 • SZUsszan
  #93829
  Lehet olyan a terep, amikor nem tudod húzni, felvenni meg egyedül nagyon nehéz egy teljesen ernyedt 80kg+felszerelést.